שבוע לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב (29.10.24), וכאשר עשרות מיליוני אמריקנים כבר מצביעים בקלפיות מוקדמות ובדואר, סיכוייו של
דונלד טראמפ לנצח נראים טובים יותר משל קאמלה האריס, למרות יתרונה בסקרים. המרוץ עודנו הצמוד ביותר בתולדות ארה"ב וכל הסקרים הם עמוק בטווח טעות המדגם (לרוב - 3.5%), אך המגמה ברורה: טראמפ מתחזק במדינות המפתח (וגם במישור הלאומי).
המודל של אקונומיסט, המשקלל ברציפות אלפי סקרים ותרחישים, ממשיך להעניק לטראמפ סיכוי של 54% לנצח עם 276 אלקטורים לעומת 262 להאריס. יצוין עם זאת, כי בשנת 2020 העניק המודל ל
ג'ו ביידן סיכוי של 99%, כך שמדובר למעשה בסיכויים שווים. אולם, לאחר חודשיים רצופים בהם צפה המודל ניצחון של האריס (באותו שיעור של סיכוי), בשבועיים האחרונים התהפכה המגמה.
השינוי במגמה הרוחבית מורגש בסקרים הלאומיים, למרות שכידוע אין להם חשיבות מעשית. יתרונה של האריס בממוצע הסקרים האיכותיים ירד ל-1.2 נקודה בלבד, לעומת שתיים-שלוש נקודות לפני כן. בחלק מן הסקרים נרשם שוויון בין השניים וחלקם מעניקים את היתרון לטראמפ - לראשונה מאז נכנסה האריס למרוץ בתחילת אוגוסט. ואילו בסקרים בהם האריס מובילה, יתרונה ירד ביחס לחודש שעבר.
הסקרים במדינות המפתח מלמדים ברובם על שוויון או על יתרון זעיר של האריס - כאשר גם כאן המגמה הברורה היא לטובת טראמפ. השאלה הגדולה היא האם הסקרים טועים גם הפעם, כמו בבחירות לנשיאות ב-2016 וב-2020, לרעת טראמפ; אם התשובה חיובית, הוא צפוי להשיג ניצחון מוחץ ברמת האלקטורים (גם אם יפסיד במניין הקולות כמו ב-2016). לעומת זאת, אם הסקרים טועים לרעת האריס - כמו שטעו לרעת הדמוקרטים בבחירות האמצע של 2022 (שלא כללו בחירות לנשיאות) - היא תשיג ניצחון מוחץ באלקטורים, וקרוב לוודאי שגם במניין הקולות.
סקרי האלקטורים מלמדים, כי לטראמפ יש שני מסלולים לניצחון - בעוד להאריס יש אחד בלבד. בשל יתרונו היציב (יחסית) באריזונה וג'ורג'יה, טראמפ יזדקק לניצחון רק באחת ממדינות "החומה הכחולה" -
ויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה. תמונת הראי של מצב זה היא, שאם להאריס אין סיכוי במדינות הדרום - היא חייבת לנצח בשלוש מדינות הצפון.
הסיבות לאופטימיות בשני הצדדים
סקרי ניו-יורק טיימס מצביעים, לראשונה מזה חודשים, על שוויון בוויסקונסין ופנסילבניה ועל יתרון של פחות מנקודה להאריס במישיגן; טראמפ מוביל בפחות מנקודה בצפון קרוליינה, בנקודה בג'ורג'יה ובשתי נקודות באריזונה; בנבאדה שורר שוויון. הטיימס גם מצא בסוף השבוע שעבר, כי במישור הלאומי יש שוויון בין המועמדים.
ממוצע הסקרים של אקונומיסט מסביר מדוע המודל צופה ניצחון של טראמפ: הוא מוביל בנקודה בפנסילבניה וב-0.4 נקודה בוויסקונסין, בעוד האריס מובילה רק ב-0.4 במישיגן. טראמפ מוביל בשתי נקודות באריזונה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה, ואילו בנבאדה יש תיקו. גם הממוצע שמפרסם האתר FiveThiryEight מצייר תמונה דומה: יתרון לטראמפ בפנסילבניה (0.3 נקודה), שוויון בוויסקונסין, יתרון להאריס במישיגן (0.5 נקודה) ויתרון של עד 1.9 נקודה לטראמפ ביתר המדינות.
התמונה האופטימית ביותר מבחינת האריס היא בכמה סקרים המעניקים לה יתרון במדינות "החומה הכחולה": וושינגטון פוסט מצביע על נקודה בוויסקונסין ופנסילבניה ושתי נקודות במישיגן (ופחות מנקודה בנבאדה). טראמפ מוביל בנקודה בצפון קרוליינה ובשתי נקודות באריזונה וג'ורג'יה.
הסוקר הנחשב נייט סילבר, שגם המודל שלו צופה מזה שבועיים סיכוי טוב יותר לניצחון של טראמפ, אומר שהאריס מובילה בשיעור של 0.5-0.4 נקודה במדינות "החומה הכחולה" (אך להערכתו יתרון זה יימחק), בעוד טראמפ מוביל בשתי נקודות באריזונה, ב-1.4 נקודה בג'ורג'יה וב-1.3 נקודה בצפון קרוליינה.
ממוצע הסקרים של 270towin עומד גם הוא על יתרון זעיר להאריס במדינות הצפוניות: 1.4 נקודה במישיגן, 0.4 נקודה בוויסקונסין ו-0.3 נקודה בפנסילבניה. זאת, לעומת יתרון של טראמפ באריזונה (1.7 נקודה), צפון קרוליינה (1.1 נקודה), ג'ורג'יה (0.9 נקודה) ונבאדה (0.3 נקודה).
האופטימיות הרפובליקנית נובעת גם מנתוני ההצבעה המוקדמת שכבר נמצאת בעיצומה כמעט בכל המדינות. נכון לאמש הצביעו 45.5 מיליון איש (לעומת 101.5 מיליון בסך-הכל לפני ארבע שנים - מתוך 175 מיליון המצביעים), כאשר 42% מהם מזוהים כדמוקרטים, 40% כרפובליקנים ו-18% אינם מזוהים מפלגתית. לפני ארבע שנים היה לדמוקרטים יתרון גדול בהצבעה המוקדמת, ומעטפות אלו הן שהכריעו במדינות המפתח. סיבה נוספת היא, שסקר של גאלופ מצא לאחרונה שיותר מצביעים מזדהים כרפובליקנים - לראשונה מזה עשרות שנים. גם חוסר הפופולריות העמוק והממושך של ביידן מצביע לעבר הפסד למפלגה השלטת.
הדמוקרטים, לעומת זאת, מציינים שבין המצביעים המוקדמים יש עד כה רוב לנשים - קבוצה בה יש להאריס יתרון משמעותי. כל הסקרים מראים, כי היא זוכה לתמיכה של כ-55% מהנשים, בעוד בטראמפ תומכים כ-55% מהגברים - הפער המגדרי הגדול אי-פעם. נשים מהוות למעלה ממחצית בעלי זכות הבחירה ושיעור ההצבעה בקרבן גבוה יותר, כך שכאן אמור להיות להאריס יתרון. הדמוקרטים גם מקווים להיבנות משורה של הערות גזעניות, אלימות ושוביניסטיות שנשמעו בעצרת של טראמפ בניו-יורק בסוף השבוע, ובראשן הכינוי "אי של זבל" שהעניק הקומיקאי טוני הינצ'ליף לפוארטו ריקו. בארה"ב מתגוררים מאות אלפים מיוצאי האי, כולל 300,000 בפנסילבניה - המדינה העשויה להכריע את הבחירות.