ההכרעה בבחירות לנשיאות ארה"ב תיפול בהפרשים קטנים ביותר, ונראה שהמדינה המכרעת תהיה פנסילבניה. זו התמונה העולה מן הסקרים האחרונים (4.11.24), יממה לפני פתיחת הקלפיות. קאמלה האריס מוליכה בשלושה סקרים מרכזיים,
דונלד טראמפ מוביל בשלושה אחרים, ובשניים נוספים המצב בפועל הוא תיקו.
המודל של אקונומיסט מעניק לטראמפ סיכוי של 51% לנצח, לאחר טלטלות יום-יומיות בו בשבועיים האחרונים; בשנת 2020 צפה המודל סיכוי של 99% לניצחון של
ג'ו ביידן. המודל של הסוקר הנחשב נייט סילבר מעניק לטראמפ סיכוי של 51.5%, והוא אומר שלמעשה מדובר בשוויון. האריס מובילה בסקרים של ניו-יורק טיימס, וושינגטון פוסט ו-NBC; טראמפ מוביל בסקרים של אקונומיסט, סילבר ו-ABC; בממוצע הסקרים שמפרסם ניו-יורק טיימס ובסקר של CNN אין הכרעה בשל תיקו בפנסילבניה.
השאלה הגדולה היא, האם הסקרים טועים ואם כן - באיזה כיוון. ברוב הסקרים, טווח טעות הדגימה הוא 3.5% - ולכן המרוץ הוא צמוד מאוד. בשנים 2016 ו-2020 המעיטו הסקרים בכוחו של טראמפ: ב-2016 הם צפו ניצחון של
הילרי קלינטון, וב-2020 - ניצחון קל בהרבה של ביידן. לעומת זאת, בבחירות האמצע ב-2022 (שלא כללו בחירות לנשיאות) טעו הסקרים לרעת הדמוקרטים. לנוכח הסתירות בין הסקרים, ברור שגם הפעם יש טעויות; והפערים הזעירים רק מחזקים אפשרות זאת. לכן השאלה העיקרית היא, כאמור, האם הסקרים טועים כמו בפעמיים הקודמות בהן התמודד טראמפ או כמו בבחירות האחרונות.
בשל שיטת האלקטורים, ההכרעה איננה לפי מספר הקולות הכולל, אלא לטובתו של מי שמגיע לפחות ל-270 מבין 538 האלקטורים. ב-43 מדינות המעניקות יחדיו 445 אלקטורים, קיים פער משמעותי לטובת אחד המתמודדים. בהנחה שלא יהיו הפתעות ענק, האריס מתחילה את המרוץ עם 226 אלקטורים, וטראמפ - עם 219. סקר שפורסם בסוף השבוע אומנם העניק להאריס הובלה במדינת אייווה, אך זהו סקר יחיד במדינה הנחשבת למעוז רפובליקני ומעניקה שישה אלקטורים בלבד, להם אין השפעה של ממש במרוץ הנוכחי.
ההכרעה תיפול בשבע מדינות: אריזונה (11 אלקטורים), ג'ורג'יה (16),
ויסקונסין (עשרה), מישיגן (15), נבאדה (שישה), פנסילבניה (19) וצפון קרוליינה (16). ג'ו ביידן ניצח בשש מהן בבחירות הקודמות (טראמפ ניצח רק בצפון קרוליינה), אך ברובן בהפרשים זעירים. הסקרים הפעם מצביעים מזה חודשים על מרוץ צמוד מאוד בשבע המדינות, כאשר היתרון בסיכומן עובר מצד לצד - וכאמור, גם בסקרים הנערכים במקביל מתקבלות תוצאות שונות.
בהנחה שיתרונו של טראמפ באריזונה וג'ורג'יה יציב יחסית, הוא יזדקק לפנסילבניה ונבאדה או לצפון קרוליינה ונבאדה כדי לנצח. המסלול הטוב ביותר מבחינת האריס הוא "החומה הכחולה": ויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה יחד עם המחוז השני של נברסקה (בו יש לה יתרון ניכר); גם היא תוכל לנצח אם תזכה בצפון קרוליינה ונבאדה ותפסיד בפנסילבניה. כל הסקרים מלמדים על מרוץ צמוד ביותר בפנסילבניה, אשר לפי מודל אקונומיסט - קיים סיכוי של 33% שהיא אשר תכריע.
76 מיליון כבר הצביעו
עוד יש להביא בחשבון, כי הסקרים משקפים כוונת הצבעה עתידית ולא הצבעה בפועל. נכון לאמש, כבר הצביעו 76 מיליון איש (בהצבעה מוקדמת פיזית בו בדואר) - כשליש מכלל בעלי זכות ההצבעה. אם שיעור ההצבעה יהיה דומה לבחירות הקודמות, מדובר בכמחצית מכלל המצביעים (אז הצביעו כך שני שלישים מכלל 158 מיליון המצביעים). הסקרים אינם משקללים את מי שכבר הצביעו, ומאז החלה ההצבעה המוקדמת - האריס הובילה בשיעור זעיר ברוב הסקרים, כך שייתכן שיש לה יתרון מסוים בקרב מצביעים אלו. עם זאת, בניגוד ל-2020 - הפעם ניכר שגם רפובליקנים רבים מצביעים עוד לפני יום הבחירות.
האלקטורים המובטחים להאריס: מיין (שלושה), מסצ'וסטס (11), רוד איילנד (ארבעה), קונטיקט (שבעה), ניו ג'רזי (14), דלאוור (שלושה), מרילנד (עשרה), העיר וושינגטון (שלושה), ורמונט (שלושה), ניו המפשייר (ארבעה), ניו-יורק (28), אילינוי (19), מינסוטה (עשרה), קולורדו (עשרה), ניו מקסיקו (חמישה), וושינגטון (12), אורגון (שמונה), קליפורניה (54), הוואי (ארבעה), נברסקה (אחד), וירג'יניה (13).
האלקטורים המובטחים לטראמפ: מיין (אחד), אוהיו (17), מערב וירג'יניה (ארבעה), אינדיאנה (11), קנטקי (שמונה), טנסי (11), דרום קרוליינה (תשעה), פלורידה (30), אלבמה (תשעה), אייווה (שישה), מיזורי (עשרה), ארקנסו (שישה), לואיזיאנה (שמונה), צפון דקוטה (שלושה), דרום דקוטה (שלושה), נברסקה (ארבעה), קנזס (שישה), אוקלהומה (שבעה), טקסס (40), מונטנה (ארבעה), וויומינג (שלושה), איידהו (ארבעה), יוטה (שישה).