אקונומיסט: מכס גבוה על הנפט והגז מרוסיה

העיתון מציע צעד זה במקום אמברגו מוחלט, בנימוק שכך ייפגעו משמעותית ההכנסות הרוסיות מן הייצוא לאיחוד האירופי - אך לרוסיה לא תהיה ברירה אלא להמשיכו

איתמר לוין מיוחדים ברשת מלחמת רוסיה באוקראינה תגובות
מקור: אקונומיסט
רשימות קודמות
גזענות ואנטישמיות, אז והיום, שם וכאן
השופט ניל הנדל פרש
האם לבאות נלחם כמו אריה
האם השווקים המתפתחים בדרך לעוד עשור אבוד
זמן שיפוטי יקר לקנסות של כמה מאות שקלים

מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, פגעה באזרחים ושיטחה את מריופול, האיחוד האירופי שילם לה 44 מיליארד אירו תמורת נפט וגז. זה עשוי להשתנות בעקבות הודעת רוסיה על הפסקת האספקה לפולין ובולגריה, אשר סירבו לשלם ברובלים תמורת הגז. מאחר שהאיחוד יכול למצוא בקלות תחליפים לגז אבל לא לנפט, רוסיה מנסה לנצל נקודת תורפה זו – מסביר אקונומיסט.

אירופה שוקלת כיצד להגיב. הקנצלר אולף שולץ הביע את החשש, שאמברגו על הגז הרוסי יכניס את אירופה למיתון ולא יפגע משמעותית במאמץ המלחמתי של פוטין. הגז הרוסי משמש לחימום ולייצור חשמל, וגרמניה ואיטליה תלויות בו במיוחד. קשה לדעת כמה תעלה ההינתקות ממנו, כי הדבר תלוי במהירות ההסתגלות למקורות חילופיים. אקדמאים אופטימיים מדברים על 0.5% מהתוצר הגרמני; הבנק המרכזי בברלין טוען שהשיעור יהיה 5%.

שולץ ממעיט בהשפעתו של אמברגו על רוסיה. לדבריו, הקרמלין אינו יכול להשתמש בכסף שהוא מקבל תמורת הנפט והגז, בשל העיצומים על הבנקים הרוסיים – והוא כנראה צודק. אבל חלקים נרחבים בעולם – כולל סין, הודו ורוב המזרח התיכון ואפריקה – ממשיכים בסחר הרגיל עם רוסיה. אין כרגע עיצומים שניוניים נגד מי שמפר את העיצומים הראשיים. חלק מהבנקים הרוסיים ממשיכים לסחור עם המערב, וקרוב לוודאי שדרכם יכולה רוסיה להשתמש בהכנסות במט"ח ממוצרי האנרגיה לשם רכישת נשק.

לכן, יש תוקף לטיעון בעד הפחתת זרימת המזומן לידיו של פוטין, ודי בו כדי להצדיק את הפגיעה הכלכלית במערב. בשנת 2020 הטילו מדינות האיחוד האירופי סגרים שצמצמו את כלכלת הגוש ב-6%. ניתוק המימון לפולש המאיים להפוך את העיצומים עליו לתוקפנות כלפי אירופה, הוא מוצדק מבחינה מוסרית ורצוי מבחינה אסטרטגית.

עיצוב העיצומים עשוי להקטין את מחירם הכלכלי, ממשיך אקונומיסט. רעיון אחד הוא להטיל מכס גבוה על מוצרי האנרגיה הרוסיים במקום לאסור לחלוטין את השימוש בהם. כדי להמשיך ולמכור אותם, רוסיה כנראה תאלץ להוריד את המחיר כך שימשיך להיות תחרותי (העברת כל הייצוא שלה לשווקים אחרים יהיה אתגר לוגיסטי עצום). מכס כזה יפגע בהכנסות הרוסיות אבל לא באספקה. קשה לצפות מה יהיו השלכותיו על המחיר לצרכן, אך מאחר שרוסיה אינה יכולה להזיז את הצינורות שלה יותר בקלות מכפי שאירופה יכולה למצוא ספקים חילופיים – סביר להניח שהיא תאלץ לספוג לפחות חלק ממנו.

בכל מקרה, נקיטת פעולה עלולה להביא את פוטין לנתק את האספקה למדינות נוספות. אם המכס יהפוך לאמברגו – יהי כן. לרוסיה יהיה קשה יותר להכיל את מלחמתה, ובעשורים הבאים אירופה תהיה יותר בטוחה.
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 01/05/22 | עודכן: 01/05/22
+אוקראינה: גנרל בכיר תשיעי נהרג בידי כוחותינו 21:43 01/05/22 | עידן יוסף
באוקראינה טוענים שמפקד מערך הלוחמה האלקטרונית הרוסית, הגנרל הרוסי אנדריי סימונוב, נהרג אמש בעיר איזיום שבמחוז חרקוב. אם הדברים נכונים, סימונוב מצטרף לתשעה גנרלים רוסים נוספים שחוסלו על-ידי הצבא האוקראיני מאז החלה הפלישה לאוקראינה.
+הצבא הרוסי רקוב - וזה עלול להיות מסוכן 17:51 01/05/22 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
התקווה היחידה של פוטין להעניק לרוסיה מעמד של מעצמת-על נעוצה בכוחו הצבאי - אבל המלחמה באוקראינה מגלה עד כמה הוא חלש ▪ אקונומיסט מזהיר, שהדבר מגביר את הסיכון שפוטין יפנה לנשק בלתי קונבנציונלי
הפלישה היא אסון [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]
+עוד ביקור אמריקני רם דרג בקייב 12:58 01/05/22 | יאיר נבות | לרשימה המלאה
ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים בקונגרס בוושינגטון הגיעה לשם הבוקר ונועדת כעת עם הנשיא זלנסקי. האחרון קיבל אותה באוויר הפתוח, ברחבה הצמודה לבניין בו הוא שוהה, באופן שמעיד על ביטחון גובר
ננסי פלוסי בביקור בקייב [צילום: לשכת העיתונות הנשיאותית האוקראינית/AP]
+הצבא האוקראיני תקף שוב את אי-הנחשים הכבוש 08:25 01/05/22 | מירב ארד
כוחות הצבא האוקראיני תקפו שוב את אי-הנחשים הכבוש. במהלך הלחימה הושמדו 3 מערכות נ"מ רוסיות; מערכת טילי קרקע-אוויר Strela-10; מערכת טלקומוניקציה. 42 חיילים רוסים נהרגו

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אקונומיסט: מכס גבוה על הנפט והגז מרוסיה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אנרגיה רוסית
1/05/22 09:46
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il