ויסוצקי ווולט על כוונת רשות התחרות

ממלאת-מקום רשות התחרות בוועדת הכלכלה: אנחנו בודקים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי ואת חברת וולט וחשש להפרת חוקי תחרות של יבואן לגו יו"ר ועדת הכלכלה: מתי יבוא היום שבכל שבוע המאסדרים הם שיחשפו קרטלים או מונופולים סמויים?

עידן יוסף חדשות כנסת 24 תגובות
ועדת הכלכלה התכנסה (יום ב', 20.12.21) לדיון מיוחד שעסק ביישום חוק התחרות הכלכלית. היו"ר מיכאל ביטון פתח את הישיבה ואמר כי היא תעסוק במי שאמור לוודא שיש תחרות בישראל, להילחם ביוקר המחיה ולמנוע ממונופולים לפגוע בצרכן. הוא אף הזכיר כי ב-2018 אושרו תיקוני חקיקה שביקשה הרשות, שנועדו להרחיב סמכויותיה ולהעלות את תקרת סכום העיצום הכספי שהיא יכולה להטיל על מפרי חוק ל-100 מיליון שקלים, וביקש נתונים בעניין.

ביטון הוסיף כי הוא מבקש לזעוק את זעקת העשוקים, ושאל מתי יבוא היום שבו נראה את המאסדרים חושפים מדי שבוע מונופול או קרטל סמוי ומטפלים בו. ח"כ יעקב מרגי התייחס לכך ואמר: "אנחנו מפריעים למאסדרים, מעירים אותם משנתם".

בחינת השינוי ברמות הריכוזיות והתחרותיות בענפי כלכלה / סקירה
מסמך זה עוסק בבחינת השינוי ברמות הריכוזיות והתחרותיות בענפי כלכלה. במסמך מוצגים מתודולוגיה לבחינת ריכוזיות ותחרותיות ענפית, מדדי ריכוזיות בענפי כלכלה עיקריים – מזון, בנקאות, חיסכון פנסיוני וביטוח והשינוי במדדי מחירים ורמות המחירים בענפים אלו. (30 עמ')
| נעם בוטוש מרכז המחקר והמידע של הכנסת (מממ)
[צילום: דוברות הכנסת]
ממלאת-מקום הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן, אמרה כי יש הרתעה וכי החברות חוששות לפגוש ברשות התחרות. עם זאת היא הודתה כי העבודה היא עוד רבה, והוסיפה: "אנחנו עובדים בימים האלה על תיקים רבים נוספים ולא על כולם אפשר לפרט, בוודאי לא תיקים שבאכיפה פלילית. אנחנו בודקים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי, בודקים את וולט ואת הפרת חוקי התחרות של יבואן לגו. הדברים מתפתחים עם הזמן. אני שומעת את הביקורת הרבה שנמתחת על הרשות והיא במידה רבה עושה לנו עוול. מדובר בעובדים מהטובים בתחומם שקמים כל בוקר ורואים את הצרכן לנגד עיניהם ובאים לרשות לעשות את תפקידם. אין לנו פתרונות קסם".

על כך אמר היו"ר ביטון: "האחריות היא של מנהלים ויושבי ראש, ואם אין רוח וחזון ומנהיגות מה יעשו העובדים. את העובדים שלך אנחנו מעריכים אבל רוצים שיתנו להם כוח לפרוץ גבולות ולעבוד. ביקשתם ב-2018 סמכויות להכריז מונופולים וקיבלתם, אבל עד היום לא הוכרז אף מונופול מאז השינוי הזה. לפי המסמך שלכם יש רק 50 מונופולים, אז לא להסיט את העניין לעובדים. הוועדה יודעת לדאוג לעובדים ולכבד אותם".

כהן התייחסה לפעילות הרשות וציינה כי ישנן 6 חקירות פתוחות וכי הרשות מבצעת 4-3 תיקי חקירה בשנה. היו"ר ביקש לדעת אם זה מספיק, ועו"ד כהן השיבה כי הרשות מנצלת את משאביה עד תום, וכי אם יהיו יותר משאבים יבוצעו יותר פעולות. עם זאת, היא הדגישה כי בכל מקום בו עולה חשד להפרת חוק הרשות פותחת בחקירה בלי קשר לשאלת המשאבים.

באשר לחקירת הקמעונאיות וספקיות המזון, אמרה עו"ד כהן כי מנהלות שתי חקירות עם מספר רב של נחקרים ונתפסו חומרי חקירה רבים. היא ציינה שהחקירה היא רק בראשיתה ומתפתחת לפי הממצאים, ודחתה פרסומים לפיהם החקירה לא הניבה דבר.
[צילום: דוברות הכנסת]
יעקב מרגי [צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת]

ח"כ מרגי התייחס לענף המזון והבשר, אמר כי יודעים שיש בהם ריכוזיות, ושאל האם נעשה מחקר שבדק למה ישראל יקרה ויבדוק את פערי התיווך, והאם הרשות ביקשה מהמחוקק סמכויות ולא קיבלה. היו"ר ביטון אף ציין כי הרשות הוציאה מסמך שממנו עלה שרשתות המזון הן לא הבעיה במחירי הפירות והירקות. עו"ד כהן הגיבה ואמרה כי הרשות לא אמרה שאין בעיה ברשתות המזון, אלא עשתה מחקר שמצא שהפחתת מחירי פירות וירקות תתגלגל לצרכן וכי הבעיה היא יותר בחוליית הספקים. באשר לבשר אמרה כהן, כי הכרזה על מונופול לא תשנה את המעמד של החברה.

היו"ר ביטון התעקש ושאל האם יש בבשר קרטל או מונופול ולמה לא הוכרז מונופול, וכהן השיבה כי היא לא יודעת אם יש קרטל וכי יש שתי חברות גדולות בענף. מרגי אמר כי הציפייה של חברי הכנסת מהרשות היא לדעת איפה יש חורים בחקיקה ולבקש מהכנסת לסתום אותם. כהן השיבה כי היא סבורה שהרפורמה בייבוא צריכה לחול גם על הבשר.
[צילום: דוברות הכנסת]
ח"כ אורי מקלב אמר כי ב-2003 הממונה הכריז על עליית כמונופול בתחום הקפה השחור וב-2007 בית המשפט ביטל את ההכרזה ואמר לרשות לבוא מוכנים יותר בפעם הבאה. לדבריו, מאז ועד היום לא נעשה שום דבר ומחיר הקפה ב-15 השנים האחרונות הוכפל, בעוד שבקפה נמס, שם יש תחרות, הייתה עלייה של כ-20%. על כך אמר היו"ר ביטון: "אתה מתאר מציאות עגומה והעגלה נוסעת אין עצור. עד היום לא קיבלתי פנייה לא מדיפלומט, לא מיוניליוור, לא מאסם ולא משטראוס. אני מחפש את הלוביסטים שלהם. אף אחד מהם לא פנה אלי כי זה לא מדגדג להם. שמים אותם 3 חודשים בכלא, הם חוזרים ומגדילים להם את השכר, לארגון יש רווחים והכל טוב".

עוד ביקש ביטון לדעת מה היו סכומי העיצומים הכספיים שנתנה הרשות, וגילה כי הסכום המרבי היה רק 45 מיליון שקלים והוא ניתן עוד לפני התיקון שאפשר העלאה ל-100 מיליון. עו"ד כהן אמרה בהקשר זה כי המקסימום הוא 8% מהמחזור, וכי במקרה הצורך הרשות בהחלט תטיל את העיצום המרבי.

מנכ"ל לובי 99, עו"ד לינור דויטש, אמרה כי "בשנים אחרונות הייתה מדיניות רופסת שנתנה לתאגידים לעשות מה שהם רוצים. איפה הגדולים? איפה הבנקים? מונופול הגז? שסטוביץ ודיפלומט? כבר שנתיים אנחנו רודפים שיכריזו עליהם כמונופול. בלי שתהייה הכרזה אין אפשרות ללכת לבית משפט ולקבל הגנה. כשרשות התחרות נמנעת מהכרזה על מונופולים היא מסרסת את הטיפול בשוק".
[צילום: דוברות הכנסת]
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, אמר כי רשות התחרות מטפלת במגזר העסקי פה ושם ולא מטפללת בגוש של מונופולים עצום שבבעלות המדינה, כמו נמלי הים". כהן אמרה בתגובה כי הרשות הכריזה על נמל אשדוד כמונופול והטילה עליו עיצום כספי.

סמנכ"ל משרד הכלכלה והתעשיה, מיכל פינק, הגיבה גם היא לטענות שנשמעו בדיון, ואמרה כי המשרד לוקח לתשומת ליבו את יוקר המחיה כסוגיה משמעותית, ומנכ"ל המשרד מוביל ועדה שעוסקת בימים אלה בפערי התיווך.
[צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת]
היו"ר ביטון סיכם את הדיון ואמר: "בעוד חצי שנה נזמן את הממונה הקבוע, שיציג לנו תוצאות ומעשים - כמה חקירות, כמה עיצומים. היינו קשוחים עם ממלאת-מקום, חלק מזה בגלל העבר, אבל כשמקשיבים לדברים שלך מרגישים רוח חדשה מנשבת ברשות התחרות. אנחנו לא רוצים סימני נפט, אנחנו רוצים זרימה של אנרגיה מתחדשת של רשות התחרות שתיתן תשובות לשאלות קשות. איך זה שהיא באה לכנסת לפני 4 שנים, ביקשה סמכויות מוגדלות ואיך עברו השנים ולא הוכרז מונופול מאז ולא ניתנו קנסות גדולים. אנחנו מצפים לנחישות במעשים. נזמן את מנכ"ל משרד הכלכלה והשרה, שיציגו לנו את התוכנית שלהם להגברת תחרות והורדת יוקר מחייה. אם תביאו תיקוני חקיקה נגבה אתכם וניתן עדיפות לכך. אני מתפלא על האוצר שלא מתקצב אתכם כראוי ומצפה שהחשיפות הבאות יבואו מרשות התחרות".
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 21/12/2021 | עודכן: 21/12/2021
+משרד הכלכלה בודק חסימת ייבוא קנביס ממדינות שלא מאפשרות ייצוא 12:02 21/12/21 | מירב ארד | לרשימה המלאה
לנה זייגר ממינהל סחר חוץ: "יש כללי סחר בינלאומיים שישראל מחויבת להם, בהם אזור אפליה בין מדינות, ומאידך יש גם חריגות. אנחנו בודקים האם האפשרות הזאת ישימה"
ח"כ שפע. "לבדוק כלים נוספים" [צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת]
+ועדת החינוך אישרה הקמת שתי ועדות משנה 11:54 21/12/21 | מירב ארד
ועדת החינוך, התרבות והספורט אישרה (יום ג') הקמתן של שתי ועדות משנה: ועדת משנה לחוק חינוך ממלכתי דתי וועדת משנה לנושא ההשכלה הגבוהה. בראש ועדת המשנה לנושא חוק חינוך ממלכתי דתי יעמוד ח"כ משה טור-פז. בראש ועדת המשנה לנושא מבנה ההשכלה הגבוהה, המחקר ותקציבם יעמוד ח"כ פרופ' יוסי שיין. ועדת המשנה תעסוק במבנה המועצה להשכלה גבוהה, בהקצאת תקציבים ותקצוב ההשכלה הגבוהה.
+אושרו התשלומים המעודכנים שהומלצו לחברי הכנסת 02:41 21/12/21 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
ועדת הכנסת אישרה את המלצות הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלומים לחברי הכנסת, בעניין גילום מס הכנסה לרכבי השרד של יו"ר הכנסת וראש האופוזיציה, וכן בעניין מימון לינת ח"כים בבתי מלון במוצאי שבת
חשב הכנסת חיים אבידור [צילום: דוברות הכנסת]
+הוקשח סופית מנגנון השחרור המנהלי לאסירים 02:07 21/12/21 | עידן יוסף
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (מס' 57 והוראות שעה), התשפ"ב-2021. 13 חברי כנסת תמכו מול 3 מתנגדים.

הצעת החוק כוללת מספר שינויים בנוגע למנגנון השחרור המינהלי. ראשית, להקשיח את התנאים שבשלם יוכל אסיר להשתחרר בשחרור מנהלי אוטומטי ללא בחינת ועדת השחרורים, ולקבוע כי אסירים שנגזר עליהם עונש של שלוש שנות מאסר ומעלה, ישתחררו בשחרור מינהלי רק אם קיבלו גם שחרור על תנאי, לאחר שוועדת השחרורים בחנה את עניינם באופן פרטני, וזאת לעומת רף של ארבע שנות מאסר כיום.

שנית, תוארך את הוראת השעה הקובעת תקופות שחרור מינהלי מורחבות בשבעה חודשים, בשני שינויים: א. אסירים שהורשעו בעבירות מין, אלימות במשפחה ואלימות חמורה, שנגזרו עליהם פחות משלוש שנות מאסר, יהיו זכאים לשחרור המינהלי המורחב רק אם ועדת השחרורים בחנה את עניינם באופן פרטני ומצאה שהם מתאימים לשחרור מוקדם. ב. יצומצמו תקופות השחרור המינהלי המורחב לגבי אסירים שנגזרו עליהם בין 18 ל-36 חודשי מאסר.

+מדי שנה מנהלת הפרקליטות עשרות
תיקים פליליים נגד הורים שגנבו מזון
02:05 21/12/21 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
כך לפי הסנגוריה הציבורית ▪ יו"ר וועדת העבודה והרווחה: שוק תחליפי-החלב ריכוזי, אין תחרות ואין אופק לירידת המחיר ▪ משרד הכלכלה: אין כשל-שוק המצריך התערבות ממשלתית ופיקוח מחיר
תחליפי חלב אם [צילום: ריק פלד/AP]
+האוצר התבקש לבחון מערכתית את ענף ההימורים 01:41 21/12/21 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
יו"ר ועדת הכלכלה העלה את הדרישה בדיון על הגרלות הצ'אנס של הפיס, שהתקיים לבקשת ח"כ אלי כהן ▪ ח"כ כהן: אין היגיון לקיים את אותה הרגלה שבע פעמים ביום - הדבר האחרון שצריך להתגאות בו הוא הקמת מתנ"סים מכספי המסכנים ▪ יו"ר מפעל הפיס: הבעיה היא בהימורים הלא-חוקיים שהם 60% מהשוק והסכנה להתמכרות היא פי 7 - שם הכל מותר ואם לא תשלם גם ישברו לך את העצמות
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי [צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות מי ומי בפרשה
אבי דיכטר / Avi Dicter אביגדור מעוז אביר קארה / Abir kara אבתיסאם מראענה / Ibtisam Mara'ana אוסאמה סעדי / Osama Saadi אופיר אקוניס / Ofir Akunis אופיר כץ / Ofir Katz אורי מקלב / Uri Maklev אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis אימאן ח'טיב יאסין / Iman Khatib Yassin איתמר בן-גביר / Itamar Ben Gvir איתן גינזבורג / Eitan Ginzburg אלון טל / Alon Tal אלון שוסטר / Schuster Alon אלי כהן / Eli Cohen אלינה ברדץ' יאלוב / Elina Bardach Yalov אמילי חיה מואטי / Emilie Haya Moatti אמיר אוחנה / Amir Ohana אפרת רייטן מרום / Rayten Marom Efrat אריה מכלוף דרעי / Aryeh Machluf Deri בועז טופורובסקי / Boaz Toporovsky בני גנץ / Benny Gantz בנימין נתניהו / Benjamin Netanyahu גבי לסקי / Gaby Lasky גדי דסטה יברקן / Gadi Desta Yivarken גילה גמליאל / Gila Gamliel גלית דיסטל אטבריאן / Galit Distal Atbaryan גלעד קריב / Gilad Kariv דוד אמסלם / David Amsalem דוד ביטן / David Bitan ווליד טאהא / Waleed Taha ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak זאב אלקין / Ze'ev Elkin זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin חיים ביטון / Haim Biton חיים כץ / Haim Katz יאיר גולן / Yair Golan יאיר לפיד / Yair Lapid יואב בן צור / Yoav Ben Tzur יואב גלנט / Yoav Galant יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich יואב קיש / Yoav Kish יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein יום טוב חי כלפון / Yomtob Kalfon יוסף שיין / Shain Yossi יוראי להב הרצנו / Yorai Lahav-Hertzano יסמין פרידמן / Yasmin Fridman יעקב ליצמן / Yaakov Litzman יפעת שאשא-ביטון / Yifat Shasha-Biton ישראל אייכלר / Yisrael Eichler ישראל כץ / Israel Katz לימור מגן תלם / Limor Magen Telem מאזן גנאים / Mazen Ghanem מאי גולן / May Golan מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy מאיר כהן / Meir Cohen מאיר פרוש / Meir Porush מיכאל מלכיאלי / Michael Malkieli מיכאל מרדכי ביטון / Michael Biton מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam Woldiger מירב בן ארי / Merav Ben Ari מירב בן-ארי / Meirav Ben-Ari מירב כהן / Meirav Cohen מירי רגב / Miri Regev מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar מרב מיכאלי / Merav Michaeli משה ארבל / Moshe Arbel משה גפני / Moshe Gafni משה (מוסי) רז / Mossi Raz מתן כהנא / Matan Kahana ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz ניר אורבך / Nir Orbach נירה שפק / Nira Shpak נפתלי בנט / Naftali Bennett סימון דוידסון / Simon Davidson סלאלחה עלי / Salalha Ali סמי אבו-שחאדה / Sami Abu Shehadeh סעיד אלחרומי / Said Elharumi עודד פורר / Oded Forer עודה איימן / Ayman Odeh עופר כסיף / Ofer Cassif עידית סילמן / Idit Silman עמיחי שיקלי / Amichai Chikli פטין מולא / Patin Mula צחי הנגבי / Tzachi Hanegbi קארין אלהרר / Karin Elharar קטרין (קטי) שטרית / Kathrin Shitrit רון כץ / Ron Katz רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande רם בן ברק / Ram Ben Barak שלמה קרעי / Shlomo Karhi שמחה רוטמן / Simcha Rothman שרן השכל / Sharren Haskel
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il