איום הבינה המלאכותית על שוק העבודה

"מספרים ש-AI לא יודעת להרגיש, אבל איש לא מקבל משכורת על הרגשה"

כ-60% מהעובדים יצטרכו לעבור הכשרה מחדש וללמוד מיומנויות חדשות כדי להתאים את עצמם לשוק העבודה המשתנה בעקבות הבינה המלאכותית מקצועות בצמיחה: נהגי משאיות ואוטובוסים, מורים, מהנדסים, מומחי טרנספורמציה דיגיטלית, פועלי בניין, מומחי שיווק ואסטרטגיה דיגיטלית מקצועות בדעיכה: פקידים, קופאיות, פועלי ייצור, נציגי מכירות, פקידי שירות לקוחות

עידן יוסף חדשות כנסת 25 תגובות
חשש מפני אבטלה המונית עלה בדיון בכנסת שהתקיים (15.5.25) בוועדת המשנה של ועדת המדע והטכנולוגיה בנושא בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות בנושא השפעת הבינה המלאכותית (AI) על שוק העבודה. מומחים הזהירו שרובוטים ו-AI יחליפו עובדים אנושיים רבים, אך אחרים טענו שעם הכשרה והיערכות נכונה לאוריינות בנושא ניתן יהיה להסתגל לשינויים בשוק העבודה ולמצוא עבודות חדשות שעדיין לא קיימות - דבר שייצר תעסוקה ל-90% לפחות מהעובדים כיום.
[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
יפעת סיטרואן, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד העבודה, אמרה כי שוק התעסוקה עובר שינוי בהרכב המשימות ובמיומנויות הנדרשות. לדבריה, כ-60% מהעובדים ידרשו לעבור הכשרה עד שנה. לכ-77% מהעובדים שיעברו הכשרה משך ההכשרה יהיה למעלה מחודש והמעסיקים מצפים שכ-65% מההכשרות יתבססו על יכולת ותשתיות פנימיות של הארגון. עוד ציינה כי המקצועות בצמיחה הם: נהגי משאיות ואוטובוסים כבדים, מורים לחינוך מקצועי, מומחים לפיתוח עסקי, מרצים באוניברסיטה, מהנדסי אלקטרוטכנולוגיה, מומחי טרנספורמציה דיגיטלית, מומחי קיימות, פועלי בניין ומומחים לשיווק ואסטרטגיה דיגיטלית. המקצועות שבדעיכה הם: פקידות הזנת נתונים, מזכירות שירותי חשבונאות ושכר, קופאיות וטלרים, פועלי פס ייצור, פקידי דואר, נציגי מכירות בחנויות ופקידי שירות לקוחות. בסיכום, ציינה כי היו בעבר כבר מהפכות מידע ולכן השינויים בשוק כבר החלו לפני ה-AI Generative, אלא שהטמעה של טכנולגיות צפויה לייעל את העבודה ולשפר את התוצר במשק.

הד"ר אלה שחר מבנק ישראל הציגה בדיון את הגרפים המראים כי ההתפתחות המהירה של ה-AI צפויה להשפיע על שוק העבודה, על התעסוקה, השכר, פריון העבודה ועל אי-השוויון הכלכלי וציינה כי נדרשים צעדי מדיניות להיערכות המשק לשינויים הצפויים בשוק העבודה בעקבות ההטמעה הרחבה של ה-AI על-מנת לשמור על רמת התחרותיות הגבוהה של ישראל ולתמוך בעובדים. לדבריה, "דוח של קרן המטבע מראה כי בהינתן רמת החשיפה הגבוהה של שוק העבודה ל-AI, רמת המוכנות של המשק הישראלי לאימוץ AI אינה גבוהה דיה. התנאים החיוניים להגברת המוכנות של המשק ל-AI: תשתיות טכנולוגיות מתקדמות, הון אנושי מיומן, חדשנות ויזמות, וכן אסדרה בתחום ה-AI.
[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
עו"ד יוסף גדליהו, מנהל אסדרה לבינה מלאכותית ברשות החדשנות: "אנו עוקבים מקרוב אחרי כל הדוחות והמחקרים בתחום ומכירים את האתגרים והחשש מאובדן משרות, הצורך בהתאמה של כישורי העובדים לשוק שמשלב בינה מלאכותית וכן אחרי השכר שישתנה. אנחנו רוצים לייצר מחקר ייעודי לכלכלה הישראלית והתאמה של מערכת החינוך לנושא. ההתרשמות שלנו מכל ההשתתפות בפורומים בינלאומיים היא שכרגע לא מכוונים על אובדן משרות אלא יותר על התאמות".

תומר סיימון מדען ראשי במיקרוסופט: "ללא התערבות ממשלתית ותכנון מדויק, שוק חופשי לא יכול להתקיים. על הממשלה להתערב כדי שנהפוך למעצמה לבינה מלאכותית. העולם הולך לכלכלה מבוססת כישורים מותאמים. מדינות מבינות את המשמעות של הנושא ורוצות לקחת חלק מרכזי בתחום. מיקרוסופט החלה לעבוד עם ארגון הגג של כל ארגוני העובדים בארה"ב כדי לדעת איך להסתכל קדימה ולהכשיר את כולם ל-AI. החברה מכשירה כבר כיום מעל מיליון אנשים בעולם בנושא.

"ממשלות נאבקות להשתתף בעיצוב העתיד. זו הזדמנות נדירה לשינוי בפרודקטיביות של כלל המשק, לשנות בכל המגזרים של כל התעשיה, כולל המוסדיים, החקלאות והפיננסים. למדינת ישראל יש יכולת לצמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות, אבל הכל תלוי בהשקעה ובהכנה הממשלתית".

דניאל שרייבר, מייסד שותף 'למוניד': "אלו ימינו האחרונים כיצורים הכי חכמים עלי אדמות. כמעט בכל פעולה שכלית, ה-AI מתקרב לרמה האנושית או מנצח אותה. ברכיבה הוא ודאי מנצח את כולנו. קצב קידמה כזה לא היה בשום שלב של מהפכות ההייטק, ובקצב הזה לא רחוק היום שהוא יתפשט לכל מקום ולכל מקצוע. אצלנו בחברה יש גידול של 25% בחברה וקיטון של 11% בכוח אדם - יותר מחצי מהתביעות נעשות ללא מגע יד אדם ועוד היד נטויה. המהפכה התעשייתית מלמדת אותנו שברגע שמכונה מסוגלת להחליף עובד, היא תחליף אותו. אין שום מעסיק שיבחר באנשים על פני מכונות. בפרק הנוכחי, המכונות באות על המוח שלנו ולא על הגוף שלנו ומה עוד נותר לנו לפרנסתנו? מי יעסיק את כולם? אנשים נרתעים לשמוע את הדברים. מספרים שבינה מלאכותית לא יודעת להרגיש, אבל איש לא מקבל משכורת על הרגשה - הוא מקבל על זיהוי רגשות, ואת זה הבינה המלאכותית עושה מצויין. אם נשאיר את העתיד רק לכוחות השוק, הגולם יקום על יוצרו. בידינו הדבר אך עדיין לא מאוחר".
[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
יו"ר הוועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן, אמרה בדיון: "דיון זה נוגע בבסיס של החברה בישראל וכולנו חייבים להתכונן אליו. הובאו בדיון שתי אסכולות - מחד-גיסא, 'החייזרים כבר כאן ומה שיקרה בעולם התעסוקה איננו דומה למהפכה התעשייתית וחייבים להיערך לעולם שיש בו משמעות כלכליות כבדות כולל קצבה שתשולם לכל אחד' ומאידך-גיסא, יש גישה שזה כוח משלים לעובדים ובאותה מידה שייעלמו משרות, ייוצרו משרות חדשות. נתונים מדוח קרן המטבע העולמית מזהירים שבהינתן רמת החשיפה של ישראל לבינה מלאכותית, המוכנות למשק אינה גבוהה דיה כאן. על הממשלה מוטל תפקיד והיא אינה יכולה לצפות מהצד. הוועדה קוראת לפעול בנושא ולגבש אסטרטגיה בתחום ה-AI כדי שיוכלו להשפיע בעולם התעסוקה, להכין תוכנית לאומית הן למוכנות המשק לנושא והן להיערוכת מערכת החינוך לנושא".
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 15/05/2024 | עודכן: 16/05/2024
+ח"כ סוכות: "אם מישהו בממשלה חושב להביא את עזה חזרה לאיזשהי ישות - שילך הביתה" 11:37 16/05/24 | מירב ארד
ח"כ צבי סוכות בפתח ועדת המשנה לענייני איו"ש: "אם יש מישהו בממשלה הזאת שלא עומד בלחץ וחושב שאפשר להביא את השטח בעזה חזרה לאיזשהי ישות - הוא יכול ללכת הביתה". הוא הוסיף: "אנחנו צריכים היום הנהגה של אנשים שיכולים לעמוד בלחץ. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמינו להמשיך להתנהל במצב בו יש שר בממשלה שלא יכול לעמוד בלחץ בינלאומי וקורא להחזיר את הרשות הפלשתינית לעזה. זה לחזור בדיוק על טעויות העבר. אני רוצה להבטיח מכאן למשפחות השכולות, אנחנו כאן נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי שנוכל להסתכל לכם בעיניים ולהגיד הבנים שלכם לא נפלו לשווא. המלחמה הכל כך צודקת הזאת תושלם ואנחנו ננצח. כל מחבלי החמאס ישלמו מחיר כבר מאוד על מה שהם עשו, כל מי שהיה שותף בטבח הזה, כל מי שמימן, כל מי שתמך, כל מי שהיה חלק, כולם יחטפו, כולם ישלמו - יקח כמה שיקח".

+השר פרוש דורש הילולה מצומצמת במירון; המשטרה מתנגדת 22:37 15/05/24 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
שר ירושלים ומסורת: "לא יכול להיות ולא רצוי שלא נאפשר מסורת הדלקה של מאות שנים אפילו במסגרת מצומצמת" המשטרה: "מתנגדים לכל קיום של אירוע במתחם הר מירון גם לא זה של ההדלקה במניין לאור המצב הביטחוני. נפעל בהתאם להחלטה הסופית של הדרג המדיני" צה"ל: "במתחם ההר יתאפשר ל-30 איש לכל היותר לשהות" צביקה פוגל: "ההילולה - אקט מסורתי יהודי שחייב להתקיים"
המתכלל יוסי דייטש והשר פרוש [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
אבי דיכטר / Avi Dicter אברהם בניהו בצלאל / Avraham Benayahu Bezalel אוהד טל אופיר כץ / Ofir Katz אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen אורנה ברביבאי / Orna Barbivai אושר שקלים / Osher Shekalim אימאן ח'טיב יאסין / Iman Khatib Yassin איתמר בן-גביר / Itamar Ben Gvir אליהו דלל / Eli Dallal אליהו רביבו / Revivo Eliyahu אלמוג כהן / Almog Cohen ארז מלול / Erez Malul אריה מכלוף דרעי / Aryeh Machluf Deri בועז ביסמוט / Boaz Bismuth בועז טופורובסקי / Boaz Toporovsky בינה מלאכותית / artificial intelligence בני גנץ / Benny Gantz גד איזנקוט / Gadi Eisenkot גילה גמליאל / Gila Gamliel גלית דיסטל אטבריאן / Galit Distal Atbaryan גלעד קריב / Gilad Kariv דבורה ביטון / Dvora Biton דוד ביטן / David Bitan דן אילוז / DAN Iluz דני בן יוסף דנון / Dani Danon ואליד אל הושלה / Waleed El Hawashla ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak זאב אלקין / Ze'ev Elkin חמד עמאר / Hamad Amar חנוך דב מילביצקי / Hanoch Dov Milwidsky טלי גוטליב / Tali Gottlieb יאיר לפיד / Yair Lapid יואב גלנט / Yoav Galant יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein יונתן משריקי / Yonatan Mishraki יוסף עטאונה / Youssef Atauna יוראי להב הרצנו / Yorai Lahav-Hertzano ינון אזולאי / Yinon Azoulay יסמין פרידמן / Yasmin Fridman יעקב אשר / Yakov Asher יצחק קרויזר / Kroizer Yitzhak יצחק שמעון סרלאוף ירון לוי / Yaron Levi ישראל אייכלר / Yisrael Eichler ישראל כץ / Israel Katz לימור סון הר-מלך / Limor Son Har-Melech מאי גולן / May Golan מאיר כהן / Meir Cohen מטי צרפתי הרכבי / Matti Sarfati Harkavi מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton מיקרוסופט מירב בן-ארי / Meirav Ben-Ari מירב כהן / Meirav Cohen מנסור עבאס / Mansour Abbas משה אבוטבול / Moshe Abutbul משה ארבל / Moshe Arbel משה גפני / Moshe Gafni משה פסל / Moshe Passal משה רוט / Moshe Roth מתן כהנא / Matan Kahana נאור שירי ניר ברקת / Nir Barkat סימון מושיאשוילי / Simon Moshiashvili סימון דוידסון / Simon Davidson עודד פורר / Oded Forer עופר כסיף / Ofer Cassif עמית הלוי / Amit Halevi צבי ידידיה סוכות / Tzvi Yedidia Sukkot צביקה פוגל / Tzvika Foghel צגה צנגש מלקו / Tsega Melaku קארין אלהרר / Karin Elharar קטרין (קטי) שטרית / Kathrin Shitrit רון כץ / Ron Katz רם בן ברק / Ram Ben Barak שלום דנינו / Shalom Danino שלי טל מירון / Shelly Tal Meron שלמה קרעי / Shlomo Karhi שרון ניר / Sharon Nir שרן השכל / Sharren Haskel תומר סיימון
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"מספרים ש-AI לא יודעת להרגיש, אבל איש לא מקבל משכורת על הרגשה"
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / כנסת 25
הוועדה לביטחון לאומי דנה (יום ד', 15.5.24) בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת החוק להסדרת אירוע הילולת ל"ג בעומר בהר מירון (הוראת שעה), התשפ"ד-2024. מוצע בה לקבוע כי בזמן ההילולה ייערך אירוע הדלקה מרכזי במתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי, ועוד שני אירועי הדלקה נוספים כפוף לקבלת היתר מאת השר. במסגרת שלושת אירועי ההדלקה ישתתפו עד 30 אנשים בלבד. הצעת החוק קודמה כהוראת שעה ומתייחסת באופן פרטני לאירוע המצומצם המתוכנן במגבלות צו הסגירה למתחם מירון שקבע מפקד פיקוד העורף.
15/05/2024 | עידן יוסף | חדשות

ועדת הבריאות של הכנסת דנה (יום ד', 15.5.24) בשורת הצעות לסדר על המחסור ברופאים פסיכיאטרים ותנאי שכרם. לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי הזעקה של הציבור על המחסור בפסיכיאטרים, תנאי השכר והצפיפות במחלקות, חייבת להגיע לאוצר ולמשרד הבריאות ולהרעיד שם את אמות הסיפים. חובה להגיע להסכמי שכר מתגמלים, תנאי עבודה טובים ועידוד לסטודנטים לרפואה להתמחות בתחום.
15/05/2024 | מירב ארד | חדשות

עכשיו זה רשמי: הרמטכ"ל הרצי הלוי הודיע לתא"ל עופר וינטר על שחרורו מצה"ל. הלוי סיכם על כך עם שר הביטחון יואב גלנט. וינטר נמצא כבר שנה וחצי ללא תפקיד - ולא סוכם לתפקיד בדיון האחרון.
08/05/2024 | עידן יוסף | חדשות

ועדת החוץ והביטחון התכנסה (יום ד', 8.5.23) לדיון שעסק במימוש תוכנית "מגן הצפון" העוסקת במוכנות העורף האזרחי למצבי חירום, ואושרה בממשלה ב-.2018. במסגרת ההחלטה אושרה מסגרת תקציב של 5 מיליארד ש"ח לשנים 2030-2019.
08/05/2024 | מירב ארד | חדשות

ועדת הכספים אישרה (יום ג', 7.5.24) את הצווים וההצעות המעגנים את הפרטת דואר ישראל: מתווה ההפרטה, המרת הלוואות המדינה להון בעלים, וצווי אינטרסים חיוניים של המדינה בחברת דואר ישראל ובנק הדואר.
07/05/2024 | עידן יוסף | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il