דוח מבקר המדינה

חברות הסלולר לא עומדות בדרישות הכיסוי שברשיונות

משרד התקשורת מסתפק בתחזיות של החברות, אין לו נתונים על הפריסה בפועל והוא מעולם לא קנס את החברות אין תקנות מחייבות לגבי הקרינה מהאנטנות ומשרד הבריאות לא בדק את ההשפעות על הציבור

איתמר לוין חדשות מבקר המדינה תגובות
קיים חשש שחברות תשתית הסלולר אינן עומדות ברף הכיסוי והקליטה המתחייב על-פי הרישיונות שקיבלו, אך למשרד התקשורת אין נתונים והוא לא הטיל אפילו קנס אחד על החברות בשל העדר כיסוי סלולרי. כך קובע (23.7.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, אשר גם מצביע על כך שישראל מדורגת במקום ה-64 בלבד מבין 145 מדינות במדד חציוני של מהירות ההורדה בגלישה סלולרית.

משרד התקשורת קבע ברשיונות הסלולר חובות לספק שירותים באורח תקין וסדיר ובאיכות שלא תפחת מהמדדים המפורטים בהם. המשרד גם קבע ברשיונות את חובות הכיסוי הסלולרי, ולפיהן על חברות תשתית הסלולר לעמוד, החל מפברואר 2023, בחובות כיסוי בטכנולוגיית דור 4 של השטח שבו מתגוררים 99% מהאוכלוסייה, בכיסוי של 95% משטח כל יישוב ובכיסוי של 95%-80% מהכבישים.

משרד התקשורת אינו דורש מחברות תשתית הסלולר לדווח לו על היקף הכיסוי הסלולרי בפועל, והוא מסתפק בדיווח הנשען על תחזיות שלהן, שאינן משקפות את נתוני הקליטה הסלולרית בפועל. החברות דיווחו למשרד במארס 2023 על עמידה בחובות הכיסוי ב-100%-99% מהיישובים. אולם, התגלו פערים ניכרים בין דיווחים אלו לבין ממצאי הביקורת בדבר קליטה סלולרית ביישובים.

28% מבין הרשויות דיווחו למשרד המבקר על קשיי קליטה בשטחן; 37% מהמרואיינים דיווחו שהקליטה הסלולרית בבתיהם בינונית או לא טובה; 50% דיווחו על תקלות שחוו כאשר ניסו להתקשר בטלפון סלולרי בחודש שלפני הראיון; 29% מהמרואיינים ציינו שהקליטה הסלולרית מחוץ לבתיהם בינונית או לא טובה; 42% דיווחו על תקלה אחת לפחות בניסיון להתקשר מחוץ לבתיהם בחודש הקודם; 37% דיווחו על קושי ביצירת קשר איתם בשל בעיות קליטה בבית או באזור מגוריהם; 55% מהמרואיינים דיווחו על קשיי קליטה בשימושי אינטרנט בטלפון הסלולרי (ללא חיבור לרשת אלחוטית). כל זאת - לעומת דיווחי החברות על כיסוי של 100%.

למשרד התקשורת היו, לאור תלונות הציבור במשך שנתיים וחצי, אינדיקציות לקשיי קליטה סלולרית ב-21 יישובים מסוימים ואף בשכונות ספציפיות באותם יישובים, באופן שאינו עולה בקנה אחד עם דיווחי החברות. למרות זאת, המשרד לא דרש מהחברות למסור לו נתוני אמת (להבדיל מתחזיות) על הקליטה הסלולרית באותם יישובים ושכונות, ולא ביצע בדיקה עצמאית של הכיסוי בהם.

משרד התקשורת ער לכך שקיים מחסור של אלפי אנטנות, ואולם אין לו נתונים על מתקני השידור החסרים בכלל ובפרט ברמת היישוב. תיקון 128 לחוק התכנון והבנייה, שנכנס לתוקף בינואר 2022, מאפשר להעניק רישוי לאנטנות באמצעות ועדת התשתיות הלאומיות - אך לא נעשה בו שימוש. החלטת הממשלה מאוגוסט 2021 לקדם הקמת מתקני שידור סלולריים על גבי מבני הדיור הממשלתי בכל הארץ כמעט שלא יושמה, שכן מספרם של אלו גדל מ-11 ל-17 בלבד.


תשתיות תקשורת סלולרית / דוח מבקר המדינה
| מתניהו אנגלמן מבקר המדינה
ישראל מפגרת בפריסת דור 5
אין הסברה לציבור על הסכנות [צילום: נועם ריבקין-פנטון, פלאש 90]
ארגון הבריאות העולמי סיווג בשנת 2011 את הקרינה הבלתי-מייננת בתדרי רדיו כגורם אפשרי לסרטן בבני אדם, וסיווג זה תקף גם בשנת 2023. ממשלות ישראל לא התרגשו: במשך 17 שנים הן א קבעו את רמות החשיפה המירביות המותרות של בני אדם לקרינה כזאת. רמות החשיפה המירביות נקבעו בכללים שפרסם המשרד להגנת הסביבה בשנת 2009 ובהיתרי ההפעלה שהוא נותן – ללא התייעצות עם משרד הבריאות. האחרון גם לא היה השתתף בצוות הבין-משרדי שפעל במשרד התקשורת מאז 2020, ביוזמתו שלו, לבחינת החשיפה לקרינה מתשתיות בדור 5. משרד הבריאות, המופקד על בריאות הציבור, לא פעל לגיבוש מידע מקצועי בדבר השפעות הקרינה הבלתי-מייננת על בריאות הציבור ואין לו מידע בנושא.

המשרד להגנת הסביבה מפקח על הקרינה בפועל מהאנטנות, אך בשנים 2022-2020 הוא מדד אותה בפחות מ-1% ממספרן. האגרות שהמשרד גובה בכל שנה מחברות הסלולר תמורת מתן היתרים להקמה ולהפעלה של האנטנות (8 מיליון שקל בשנת 2021 ו-11.3 מיליון שקל בשנת 2022) מועברות לאוצר המדינה ואינן משמשים את המשרד לפיקוח על החברות. בניגוד לחוק הקרינה הבלתי-מייננת, המשרד אינו מפרסם לציבור את הנתונים בדבר עוצמת הקרינה בפועל של האנטנות; איש אינו מקיים הסברה לציבור בנושא הסכנות הבריאותיות של הקרינה.

מאוגוסט 2020 ועד סוף 2020 הוקמו 762 אנטנות בטכנולוגיית דור 5, והן זיכו את החברות במענקי פריסה בסך 200 מיליון שקל. ממוצע הכיסוי של דור 5 באיחוד האירופי היה לפני שנתיים 80%; בישראל הוא אמור היה להגיע אשתקד ל-70% מהאוכלוסייה בשטחי המגורים. אלא שלמשרד התקשורת אין נתונים המאפשרים לו לבדוק האם החברות עומדות בדרישה זו. משרד המבקר מעריך שהתשובה שלילית, וששיעור הכיסוי בישראל היה נמוך מאשר באירופה שנה לפני כן.

באופן בלתי מפתיע, קיימים פערים ניכרים בכיסוי בין מרכז הארץ לפריפריה ובין רשויות גדולות לקטנות יותר. כך למשל, בתל אביב יש 5.86 אנטנות לכל 10,000 תושבים, ובבת-ים – 1.52 בלבד; באילת מדובר על 6.89 אנטנות, ובנתיבות על 0.87. ביולי אשתקד כלל לא היו אנטנות בדור 5 ה-44 מבין 58 הרשויות המקומיות הערביות בפריפריה; מספרן הממוצע ביישובים אלו הוא חמישית מאשר ביישובים היהודיים המקבילים.
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 23/07/2024 | עודכן: 23/07/2024
+סכנת משבר תזרימי לשירותי בריאות כללית 15:54 23/07/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
רשמה גרעון של 689 מיליון שקל ב-2022; המלחמה החמירה את המצב ▪ מעניקה תוספות שכר בלתי חוקיות של 70 מיליון שקל בשנה ▪ אינה ממצה את היכולת להשביח נכסים
הנהלת הכללית. אין ייצוג הולם בדירקטוריון
+הגנה ברמה נמוכה מהנדרש על מידע מסווג במשרד רה"מ 15:53 23/07/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
נעשה שימוש בחשבונותיהם של שר לשעבר ושל בכיר במשרד - זמן רב לאחר שסיימו את תפקידיהם ▪ המשרד אינו מנהל כיאות את הגישה לרשתות שלו ולא ערך סקר סיכונים כנדרש
משרד ראש הממשלה. איחור בהתקנה הגנה קריטית
+אין מענה מספיק לפיגועים בכבישי יהודה ושומרון 15:52 23/07/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
מחסור בכוח אדם צבאי ומשטרתי, תגובה איטית של המשטרה, עיכובים של שנים בסלילת צירים עוקפים, הימנעות ממחסומים קבועים ביציאה מהערים הפלשתיניות
כביש חווארה. 32 שנות סלילה [צילום: נאסר אישתייה, פלאש 90]
+הרוב המכריע של הדליקות אינן נחקרות ואין כתבי אישום 15:51 23/07/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
רשות הכבאות וההצלה אינה חוקרת 89% מהדליקות, למרות המחיר הכבד בחיי אדם ובכסף ▪ המשטרה סגרה את רוב תיקי ההצתה - הן הפליליים והן הלאומניים
אם בכלל חוקרים - אזי באיחור ניכר [צילום: אייל מרגולין, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
חברות הסלולר לא עומדות בדרישות הכיסוי שברשיונות
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
לא מופתע
24/07/24 00:28
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מבקר המדינה
מבקר המדינה פרסם השבוע את הדוח השנתי על השלטון המקומי, שכלל גם פרק שעוסק ברשויות המקומיות. מרבית הדברים שמתניהו אנגלמן וצוותו כתבו בו כבר נכתבו במספר דוחות קודמים שלהם - מה שמראה שוב שדוחות מבקר לחוד ויישומם לחוד.

איש אינו יודע כמה מצלמות מעקב הותקנו בידי הרשויות המקומיות ברחבי היישובים, מה סוגיהן ומהם מאפייניהם הטכנולוגיים - מגלה (16.7.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח השנתי על השלטון המקומי. קיימים נתונים נקודתיים על מספר המצלמות ברשויות פרטניות, אך אין מידע מרוכז. חמור מכך: השימוש בהן והפעלתן אינם מוסדרים בחוק, אלא רק נובעים מחוק הגנת הפרטיות והנחיות של הרשות להגנת הפרטיות.

נציבות תלונות הציבור, הפועלת במשרד מבקר המדינה, קיבלה בחודשים אוקטובר-דצמבר אשתקד 1,627 תלונות בנוגע למלחמת חרבות ברזל. 55% מאלו שבסמכות הנציבות באו על תיקונן - מוסר (24.6.24) המבקר מתניהו אנגלמן בדוח השנתי של הנציבות.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן השתתף (יום ב', 10.6.24) בוועידת השלטון המקומי מוניאקספו. המבקר קיים שיח פתוח עם ראשי הרשויות ולאחר מכן דיבר במליאת הוועידה.
10/06/2024 | מירב ארד | חדשות

בנימין נתניהו החליט לבדו על רכישת חיסוני הקורונה מחברת פייזר בדצמבר 2020, בלא לעדכן כלל את קבינט הקורונה ובלא שהממשלה הסמיכה אותו לקבל לבדו החלטה כה משמעותית. כך מגלה (28.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח מיוחד על ניהול המשבר ברמה הלאומית.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il