הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל אישרה (יום ד', 12.3.25) את ההקצאה השנתית מקרן העושר בסך 189 מיליון שקל, אך הדיון היה טעון וסוער, עם ביקורת חריפה מצד חברי האופוזיציה, שטענו כי ההצעה אינה עומדת בדרישות החוק ומשרתת אינטרסים פוליטיים. ההקצאה כוללת תמיכה במיזמים חינוכיים, שיקום מבנים באזורי קו העימות וקידום אנרגיה מתחדשת, אך חברי האופוזיציה טענו כי הכספים מופנים למטרות שאינן עולות בקנה אחד עם רוח החוק.
חברי האופוזיציה בוועדה לא חסכו במילים קשות. ח"כ
יוראי להב הרצנו (יש עתיד) כינה את ההצעה "מחפירה" וטען כי היא אינה חוקית ולא מוסרית. "יש פה רשימה של מטרות נהדרות, אבל מה הקשר לקרן העושר? הכספים אמורים לחזור לאנרגיות מתחדשות ועידוד תעסוקה בנגב", אמר. הוא הוסיף כי "שר האוצר הפך את הקרן לשק של כספים קואליציוניים. לא יכול להיות שבלחצים של שר האוצר הכנסת תהפוך למרמס".
|
|
|
|
[צילום: נועם מושקוביץ/פלאש 90]
|
ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) הביע אכזבה עמוקה מההצעה. "כואב לי בלב על הדבר הזה. עשינו תהליך יפה ובסוף נשברנו", אמר. "יכול להיות שמישהו פה יקבל כסף, אבל ההקצאה הזו היא לא חוקית, לא ראויה, לא חדשנית ולא מבטיחה את הדורות הבאים של מדינת ישראל. יש בה דברים יפים, אבל זה לא הקרן. הקרן הייתה צריכה להיות גם אנרגיה מתחדשת, גם תעסוקה, גם נגב וגליל".
ח"כ נעמה לזימי (העבודה) הצטרפה לביקורת וטענה כי "ועדת קרן העושר הייתה אמורה לעסוק בהשקעה כלכלית של הדורות הבאים. לא רק שזה הולך למטרות אחרות, אלא למטרות לא ענייניות. זו הצעה נטו של שר האוצר, כדי לרצות שותפים על חשבון האינטרס הציבורי".
|
|
עמדת היועצת המשפטית: "יש פערים בפרטים"
|
|
|
|
|
[צילום: נועם מושקוביץ/פלאש 90]
|
|
במכתב ששלחה היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, לחברי הוועדה, היא ציינה כי הצעת ההקצאה לוקה בחסר מבחינת הפירוט הנדרש. "מכיוון שגם עתה הצעת ההקצאה לוקה בחסר מבחינת הפירוט שראוי שיהיה לנגד עיני חברי הוועדה לקבלת החלטה מושכלת, אציע כי 'הרוויזיה' תוצבע מחר באופן שיאפשר את פתיחת הדיון מחדש", כתבה אפיק. היא ציינה כי יש פערים בין המידע שמוצג בהצעה לבין הפרטים הדרושים ליישום בפועל, וכי משרדי ממשלה מסוימים כלל לא הכירו את נושא ההקצאה לפני זימונם לוועדה.
אפיק גם המליצה כי הוועדה תפנה למשרדי הממשלה כרבעון לפני הנחת הצעת חוק התקציב, כדי לקבל מידע מפורט יותר על המיזמים המוצעים. "הליך כאמור יסייע הן בקבלת מידע מפורט יותר והן בהצגת מיזמים שונים בפני הוועדה באופן מסודר", כתבה.
|
|
ההקצאה שאושרה: בריאות הנפש, חינוך ואנרגיה מתחדשת
|
|
|
|
|
[צילום: נועם מושקוביץ/פלאש 90]
|
למרות הביקורת, ההצעה שאושרה כוללת מספר מטרות מרכזיות:
- בריאות הנפש- 20 מיליון שקל יופנו לשיפור תנאי האשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים, כולל הקמת מחלקות במודל "סוטריה".
- חינוך בלתי פורמלי- 74 מיליון שקל יוקצו להמשך פיתוח מוסדות עבור תנועות נוער ומכינות קדם-צבאיות.
- שיקום מבנים באזורי קו העימות- 27.5 מיליון שקל יופנו לבינוי ושיקום מבנים בצפון ובדרום, לטובת פעילויות חינוכיות ותרבותיות.
- אנרגיה מתחדשת- 20 מיליון שקל יוקדשו לקידום מיזמים של אנרגיה סולארית ותמיכה בחדשנות אנרגטית ברשויות המקומיות.
|
|
|
|
|
[צילום: נועם מושקוביץ/פלאש 90]
|
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסים ואטורי, הדגיש כי למרות שההצעה אינה מושלמת, היא מהווה צעד חשוב בקידום מטרות הקרן. "לא כל מה שחלמנו עליו נכנס להצעה, אך המחויבות שלנו היא להמשיך לפקח על חלוקת הכספים באופן שוויוני וצודק", אמר. הוא הוסיף כי הוועדה תמשיך לעקוב אחר יישום ההקצאה, כולל דיוני פיקוח רבעוניים שיבחנו את התקדמות המיזמים.
עו"ד דודי קופל, המשנה ליועץ המשפטי של משרד האוצר, טען: "רמת הפירוט שהגשנו מספיקה על-פי הוראות החוק. כל המטרות המפורטות עומדות בקנה אחד עם החוק, והתבחינים לחלוקת הכספים נקבעים במבחני תמיכה שקופים ושוויוניים".
ההצעה אושרה ברוב של חמישה חברי ועדה, בעוד ארבעה חברים מהאופוזיציה בחרו שלא להשתתף בהצבעה כמחאה.
|
|