|   15:07:40
דלג
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
כתיבת המומחים
פיצוי על אובדן כושר עבודה בשל מחלת כליות תורשתית? יש דבר כזה!
חזית א': הנפט הסעודי [צילום: AP] חזית ב': פצלים אמריקניים [פבלו מונסיביאס, AP]

השלכות הרוחב של מלחמת מחירי הנפט

רוסיה נגד סעודיה - וגם נגד ארה"ב

מגזר הנפט האמריקני, המבוסס בחלקו הגדול על פצלי שמן, הוא לצנינים בעיני רוסיה. לכן, מלחמת המחירים בה פתחה סעודיה דווקא עשויה לשרת אינטרס רוסי לפגוע בארה"ב אם ריאד ומוסקבה יגיעו להבנות בתחום הנפט, סביר להניח שהסעודים גם ישלמו מחיר גאו-פוליטי
21/03/2020  |   מיקי אהרונסון, איימן מנצור   |   כתבות   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות
אמנזיה קבוצתית של בכירי סעודיה
איתמר לוין
הפרשן סיימון וטקינס מזכיר, כי בשנת 2014 ניסתה סעודיה לנהל מלחמת מחירים נגד ארה"ב - ואת המחיר הכבד שלה היא משלמת עד היום * רוסיה יכולה להסתדר עם 40 דולר לחבית, בעוד סעודיה זקוקה ל-84 דולר כדי לאזן את תקציבה * מבחינת ארה"ב מדובר ביתרונות כלכליים בשנת בחירות, בה הכלכלה סופגת מכה קשה בשל הקורונה
לרשימה המלאה

רוסיה החליטה שהגיעה העת לתקוף את ארה"ב בסוגיית מחירי הנפט, תוך נכונות לסרב לבקשה מפורשת של סעודיה (כולל שיחה בהולה בהקשר זה שיזם המלך סלמאן עם הנשיא ולדימיר פוטין). המדיניות הרוסית מכוונת, במידה רבה, נגד ארה"ב ונגד תעשיית הנפט המופק באמצעות פצלי שמן, המהווה גורם משמעותי בכלכלה האמריקנית, ואשר הושקעו בה בשנים האחרונות טריליוני דולרים.

תחילת האירועים הייתה בכינוס ארגון אופ"ק (ארגון המדינות מפיקות הנפט) ורוסיה בתחילת מארס, כאשר רוסיה דחתה את דרישת סעודיה לקיצוץ בתפוקת הנפט, שנבעה מהרצון לאזן את הירידה הדרסטית בביקוש לאנרגיה שגרמה התפרצות הקורונה בסין. סעודיה, בתגובה, הכריזה על קיצוץ במחיר החבית והעלאת התפוקה בשוק רווי ממילא, צעדים שמשמעותם מלחמת מחירי נפט מול רוסיה. גם בעבר לא היססה סעודיה פעמים מספר לספוג ירידה דרסטית במחיר הנפט, על-מנת לייצב את השוק או על-מנת לפעול נגד יצרנית נפט סוררת. כך למשל, בשנת 1998 נכנסה סעודיה לקרב מחירי נפט מול ונצואלה, ומחיר צנח עד חמישה דולרים לחבית.

ההחלטה הסעודית הפעם עשויה להיראות כהגיונית כאשר מדובר בתקופה קצרה, או לפחות כאשר קיימת הערכת זמן להימשכות המשבר. כיוון שאירוע הקורונה ממשיך להתגלגל, והשלכותיו הכלכליות פירושן בראש ובראשונה דרישה נמוכה למוצרי אנרגיה וזאת ללא סיום נראה לעין, העולם צריך להיערך למחירים מירביים של 35-30 דולר לחבית לאורך זמן. התמשכות משבר הקורונה, שכרגע איש אינו יודע לחזות מתי יבוא לסופו, עשויה להביא למחירי נפט נמוכים אף יותר, כאשר ההערכות נעות סביב 20 דולר לחבית.

לאחר שהסכם תיאום התפוקה בין אופ"ק לרוסיה יפוג בסוף מארס, סעודיה צפויה להגדיל את תפוקת הנפט שלה. מחד-גיסא, ניתן לתלות את הצעד הסעודי הקיצוני ברצון להסיח את הדעת ממעצרם של שלושת בני המלוכה לאחרונה והמהלכים לדיכוי גורמים בסעודיה הקוראים תיגר על שלטון המלך ובנו, מוחמד בן סלמאן. מאידך-גיסא, אפשר לראות את ההחלטה הסעודית כפועל יוצא מהצפי למשבר הנפט, אשר בגללו נקט בן סלמאן שורה של צעדים בזירת הפנים, בדגש על המעצר של דודו, אחמד בן עבד אל-עזיז, ובני דודו, מוחמד בן נאיף ונואף בן נאיף. כל זאת, על-מנת למנוע התנגדות פנימית למדיניות שהוא מוביל בנושא הנפט והאנרגיה, וכן על-מנת להכשיר את הקרקע לקראת המלכתו בטווח הזמן הקרוב.

בהיבט האירני, המעניין רבים בישראל ובארה"ב במיוחד, החלטה של חברות אופ"ק על קיצוץ עלולה, על פניה, לפגוע אף יותר בתעשיית הנפט האירנית הנתונה במגבלות וסנקציות בינלאומיות. עם זאת, החלטה כזו לא בהכרח תזיק לאירן, כיוון שאין זה מובן מאליו שהיא תידרש למגבלות הקיצוץ. כאשר הוחלט באופ"ק על קיצוץ בדצמבר 2018 זכו אירן, ונצואלה ולוב לפטור ממנו. מעבר לכך, מרגע שהתיאום בין אופ"ק לרוסיה (הידוע כ"אופ"ק+") יסתיים ב-1 באפריל, ההחלטה הסעודית עשויה להביא להפקת נפט בלתי מרוסנת של יתר חברות אופ"ק ואירן ביניהן, לפי אינטרס של כל מדינה, על-מנת לנסות לתפוס חלקים משוק הנפט המתכווץ.

רוסיה חוששת שקיצוץ משמעותי ישחק לידי יצרני הנפט האמריקנים, אשר ישושו לפצות על הכמות המקוצצת על-ידי אופ"ק. היא רואה את מלחמת המחירים הנוכחית כאמצעי לריסוק מפיקי הנפט האמריקנים, הנוגסים ברעבתנות בשוק הנפט העולמי. בעוד סעודיה ורוסיה שולטות בתפוקות שלהן עקב בעלות ממשלתית על החברות, בארה"ב יתקשו חברות פצלי השמן הפרטיות לשרוד במאבק שהעולם נקלע אליו בחסות מגיפת הקורונה.

השאלה האמיתית היא באיזו מידה תהיה רוסיה מוכנה לעשות שימוש ביתרות שלה כדי לגרום למפיקי פצלי השמן האמריקנים לקרוס (יעד שאינו מנוגד לאינטרס סעודי בהיבטי התחרות בשוק הנפט). במחיר הנפט היום, 30 דולר, גם רוסיה נדרשת לפנות למקור חלופי להכנסות לקופת המדינה, או לקצץ בתקציב הממשלתי השוטף (האמצעי הפיננסי שהשלטון הרוסי נוטה בדרך כלל לאמץ).

שר האוצר הרוסי אמר כי ארצו צפויה למכור יתרות מטבע חוץ על-מנת לייצב את הרובל, שצנח עם ירידת מחיר הנפט. לטענתו, הנכסים הנזילים של קרן העושר הלאומית וכספים זמינים מרווחי מוצרי אנרגיה מסתכמים ב-150 מיליארד דולר ויספיקו לפצות על הנפילה בהכנסות מנפט למחיר של 30-25 דולר לחבית במשך שש-עשר שנים.

לסעודיה נדרש מחיר של כ-80 דולר לחבית על-מנת לשמור על תקציב מאוזן, בעוד שרוסיה נזקקת רק ל-40 דולר לחבית. כל הכנסה מעל מחיר זה מנותבת ברוסיה לקרן העושר הממשלתית, והתקציב מותאם לקיצוץ בהכנסות מנפט. בהיבט רגישות המטבע הרוסי, שער הרובל אינו צמוד לדולר, שלא כשער הריאל הסעודי. כמו-כן, חלק משמעותי מעסקות האנרגיה של רוסיה נעשה במטבע שאינו דולר, ורוסיה פועלת בשנים האחרונות לנתק את עצמה מהדולר (בעיקר עקב הסנקציות והיחס לארה"ב).

אמנם עלויות ההפקה הרוסיות גדולות מאלה של הסעודים, אך גמישותה התקציבית של רוסיה גדולה יותר, וכאמור, סעודיה נדרשת למחיר כפול על-מנת לשמור על תקציב מאוזן. כמו-כן, בניגוד לרוסיה, שלא חרתה על דגלה תוכניות רפורמה גרנדיוזיות, סעודיה נמצאת בעיצומה של רפורמה בדמות "חזון 2030", שיעדה הסופי הוא לבנות מחדש את הכלכלה והחברה על-מנת שלא יהיו תלויות רק בהכנסות ממקורות אנרגיה. באופן אירוני, על-מנת לקדם חזון זה, סעודיה מתבססת בעיקר על ההכנסות מנפט על למימון תוכניות הפיתוח שלה.

ניתן להניח גם, כי רוסיה מעוניינת להגביל את כוחה של סעודיה להשפיע על התפתחויות אזוריות. בראייה הרוסית, סעודיה פעלה באופן שלילי בזירות עימות אחדות במזרח התיכון, ובהן סוריה, עירק, תימן וזירות נוספות, באופן שהחליש את המשטרים המרכזיים ואִפשר את עלייתם של גורמים לא-מדינתיים. ניסיונו של בן סלמן להתקרב לרוסיה לא נשא פרי באופן משמעותי, נוכח חוסר יכולתו להשפיע על מדיניות ארה"ב, הממשיכה להוביל קו לעומתי מול רוסיה במזרח התיכון ואף מעבר לו.

לא ברור אם ארה"ב תפעיל לחצים על סעודיה לחדול ממלחמת הנפט עם רוסיה. בכל מקרה הרוסים, במידה רבה, מרוויחים מהמצב בגלל יכולתם לשרוד לאורך תקופה תחת מחירי נפט נמוכים. מעבר לאינטרסים הכלכליים שלה, רוסיה מנסה לבסס את מעמדה כשחקן שמעצב תהליכים בשוק הנפט, ולא רק כשחקן שמגיב למתרחש בו עם כניסתם של פצלי השמן ולמדיניות האמריקנית לעידוד השקעות בתחום.

מעבר לכך, רוסיה מעוניינת לגבות מחירים מממשל טראמפ על מדיניותו כלפיה. רוסיה המתינה לשעת כושר להגיב על הסנקציות האמריקניות המתמשכות ואף הגוברות, ובמיוחד בשוק האנרגיה, בדגש על פרויקט צינור הגז נורדסטרים 2 ועל יצרנית הנפט הרוסית המובילה, רוסנפט. בסבירות גבוהה, אם רוסיה תגיע לפשרה עם סעודיה, ובמיוחד פשרה שיש לה היבטים שייטיבו עם ארה"ב, יתלוו לכך מחירים נוספים שרוסיה תגבה, לאו-דווקא בתחום האנרגיה אלא בהיבטים גאו-אסטרטגיים, כגון הבנות בתחומים שרוסיה מעוניינת בהם, כמו מדיניות מכילה יותר כלפי ממשל אסד בסוריה.

ככל שהימים עוברים, מתברר שרוסיה יצרה לעצמה מנוף נוסף מול הקהילייה הבינלאומית וארה"ב, אם כי עלותו מבחינתה גדולה מאוד. סביר להניח, כי בגלל הנטל של מלחמת המחירים על תקציב המדינה, תגיע רוסיה להבנות כלשהן עם סעודיה בעתיד הנראה לעין. עם זאת ככל שתוכל, או ככל שיחליט פוטין, הזדמנות זו תנוצל לערער את תעשיית הנפט האמריקנית, במיוחד בשנת בחירות, על-מנת להמחיש לארה"ב כי רוסיה היא כוח שיש להתחשב בו בזירה הבינלאומית, וכי היא לא תספוג לאורך זמן מהלומות ללא תגובה.

מיקי אהרונסון היא מומחית ליחסים בינלאומיים, ואיימן מנצור הוא מומחה לפוליטיקה בין-ערבית, הזירה הצפונית ואסטרטגיה אזורית. מכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון: www.jiss.org.il.
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  21/03/2020   |   עודכן:  21/03/2020
מיקי אהרונסון, ד"ר איימן מנצור
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
רוסיה נגד סעודיה - וגם נגד ארה"ב
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 6 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
חשדנית
21/03/20 15:02
 
חשדנית
4/04/20 15:31
2
חשדנית
21/03/20 15:08
3
חשדנית
21/03/20 15:15
4
חשדנית
5/04/20 09:16
 
חשדנית
13/04/20 13:54
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
למה אדלשטין נעל את ישיבת הכנסת?
20/03/2020  |  אברהם בנמלך  |   יומני בלוגרים
אחד הדברים היפים שקרו בעקבות משבר הקורונה הוא פריחת הלמידה המתוקשבת. 1.8 מיליון תלמידים למדו במשך שבועיים מרחוק, עם מורים שהקדישו שעות ארוכות כדי לתכנן מערכי שיעור מיוחדים ללמידה אונליין. בתיכונים זה עדיין נמשך, אולם לא בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים. השיעורים הועברו על גבי תשתיות ומערכות שפותחו על-ידי חטיבת הטמעת הטכנולוגיות במשרד החינוך, בראשותו של קובי רפאלי.
לכשתקום ועדת החקירה הממלכתית על התנהלות ממשלת ישראל והנלווים אליה, לחקור את המוכנות, ההיערכות, הטיפול במגפת הקורונה, חייבים להקדיש פרק שלם לקונספירציות גורמים עוייני ממשלת ישראל, כשהכותרת תהיה ללא ספק, למי היה אינטרס לייבא את הקורונה לישראל? באיזו דרך יובאה הקורונה? מה היה חלקם של המוסד, השב"כ, 8200 והלוט"ר בגיוס סוכני קורונה באיטליה, ספרד? האם החפרפרת מהעיר הוואן בסין פעלה על-פי המתוכנן? שאלות אלו יעמדו ללא ספק במרכז ועדת החקירה אשר תסתמך על ראיונות, פוסטים, צילומי פייסבוק, ציוצי טוויטר של מפיצי הקונספירציה כאילו נגיף הקורונה הובא למדינת ישראל על-ידי אדם אחד, בעל אינטרס מובהק, יכולת הישרדות מופלאה ורצון לחמוק מן הדין.
הקשיש שנפטר לאחר שחלה בנגיף הקורונה הוא אריה אבן, ניצול שואה בן 88 מירושלים. אבן הוא האדם הראשון שמת מסיבוכי מחלת הקורונה בישראל. הוא התגורר בבית האבות "מגדל נופים" בבירה שבו התפרץ הנגיף. אבן הותיר אחריו ארבעה ילדים ו-18 נכדים.
20/03/2020  |  יואב יצחק  |   חדשות
נגיף הקורונה מכה קשות באיטליה. 627 מתים נמנו ביממה האחרונה. חלק ניכר מהם במחוז לומברדיה. בכך מסתכם מספר המתים באיטליה לבדה ב-4,032, הרבה יותר ממספר המתים בסין. מספר הנדבקים באיטליה עלה ביממה אחת ב-5,986 ועתה הוא עומד על 47,021 בני אדם. הטרגדיה הנוראה גרמה לשיתוק במדינה ולעוצר שבו מוחזקים כ-50 מיליון בני אדם.
20/03/2020  |  יואב יצחק  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
החד-ממדיות של תוכנית "עובדה" משקפת רק חלק מהאמת ובכך מחזקת את התחושה בקרב תומכי נתניהו כי עורכי התוכנית לא מעוניינים בהצגת התמונה העובדתית המלאה אלא מעוניינים אך רק באשמתו של ראש ה...
בעז שפירא
בעז שפירא
שונאי ישראל אינם מבדילים בין ממשלה ישראלית כזאת או אחרת, מימין או משמאל, אלא שמטרתם היא חיסול עצם קיומה של מדינת ישראל, "מהנהר ועד הים"
איתמר לוין
איתמר לוין
מחיר הרפורמה המשפטית במעמדה של ישראל    בכירי הממשלה והקואליציה חוזרים לימי השיסוי    נתניהו מתנהג כמו לפני המלחמה וכעת זו סכנה קיומית    סמוטריץ' בטוח שהמצב הכלכלי מצוין    טקס המשואו...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il