|   15:07:40
דלג
  אודי לוי  
מומחה ללוחמה פיננסית מרכז ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JCSS)
בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
משמרות המהפכה בטהרן [איברהים נורוזי, AP] טיהור רחובות בטהרן [צילום: וחיד סאלמי, AP]

האם זה משבר אחד יותר מדי לאייתולות

לאירן יש כעת סיבה לשנות כיוון

המשטר האירני שוב משקר לאזרחיו, והפעם בנוגע לקורונה - הקוטלת אלפים מתושבי המדינה. האם המגיפה תגרום סוף-סוף לשינוי בהתנהלותו של המשטר, כולל מול ארה"ב? יש סיכוי של ממש לכך, אבל השאלה היא עד כמה מניעים של כבוד ימלאו תפקיד בשני הצדדים
04/04/2020  |   אודי לוי   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות

   רשימות קודמות
  ישראל משלמת אתנן למדינת טרור
  אירן רוצה עימות נגד ישראל

האם מגיפת הקורונה באירן תביא לשינוי במשטר או לשינוי במדיניות הגרעין? על מצבה הכלכלי של אירן בעקבות העיצומים המשתקות נכתבו הערכות שונות לנוכח הספק לגבי יעילותן. לאחר כמעט שני עשורים של עיצומים הולכים ומתגברים (למעט בשנים 2018-2015) אפשר להתפעל מכושר עמידה יוצא דופן של המשטר האירני. בכל פעם שחזו בעבר קטסטרופה שאין למשטר האירני מוצא ממנה, קם עוף החול האירני לתחייה.

לדוגמה: המצב הכלכלי הנואש הוציא בנובמבר 2019 מיליונים לרחובות להפגנות מחאה, ואלו דוכאו באכזריות רבה. מומחים העריכו פעם נוספת שקיים איום על המשטר האירני. השינוי המהותי במחאה הציבורית אז, היה האשמת המשטר בצרותיו של העם במקום את משטר העיצומים האמריקני. התסכול של ההמונים בא לידי ביטוי בבחירות למג'לס בפברואר 2020, כאשר שיעור ההשתתפות הארצי בבחירות ירד ל-42% (בטהרן כ-22%!) – הנמוך ביותר מאז המהפכה.

למשבר האמון חסר התקדים בין הציבור האירני להנהגה התווסף אירוע הפלת מטוס הנוסעים האוקראיני. שוב נתפסה ההנהגה האירנית כמשקרת לעם. העמקת הקרע בין העם למשטר הגיעה לאחר חיסול גנרל קאזם סולימאני, מבכירי המשטר, בידי ארה"ב (אירוע בעל משמעות אסטרטגית) והטלת עיצומים נוספים.


גם נחילי ארבה
בית חולים זמני בטהרן [צילום: איברהים נורוזי, AP]

המשטר האירני נאלץ עד כה להתמודד עם לחץ כלכלי הולך וגובר על רקע העיצומים, ובעקבותיו גם עם מחאה וזעם מצטברים בקרב חלק לא מבוטל מהציבור האירני. כעת הוא נתקל באיום מסוג אחר, ולפחות בשלב הזה נראה, כי המשטר מתקשה מאוד להתמודד עם האיום החדש

אז פרצה מגיפת הקורונה אשר פוגעת בחברה, בכלכלה ובמשטר האירניים. משבר הקורונה מציב לראשונה את הקשר בין המציאות הכלכלית הקשה, שבגינה אין תשתיות הולמות במדינה, לבין איום קיומי על האזרח. מספר חולי הקורונה באירן עלה ל-21,368, ומספר המתים טיפס ל-1,685 (נכון ל-22 במארס). האזרח האירני נחשף לאוזלת היד ולחוסר האונים של המשטר בניהול המשבר, ולהמשך תעמולת השקרים המהווה אבן יסוד בהתנהלותו. אמון הוא מרכיב מרכזי בניהול משברים מסוג זה. המביט לתוך מערכת הבריאות האירנית רואה רופאים שמשדרים לציבור, כי אין בכוחם לעשות דבר, משום שאין להם התשתית המניעתית הבסיסית להילחם במגיפה, ושהרופאים עצמם נדבקים בהמוניהם.

אם לא די בכך, את אירן פקדה בימים האחרונים מכה מסוג אחר: נחילי ארבה עצומים בהיקפם חיסלו את החקלאות בדרום המדינה. אירוע זה העצים את תחושת חוסר האונים של האזרח ושל המשטר האירני.

בעת הזאת נוספו גם מהלומות כלכליות. כוח המשימה הבינלאומי למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור (FATF) הודיע בכינוסו בפריז (21-19 בפברואר) כי הוסיף את אירן לרשימה השחורה של הארגון (שבה "כיכבה" לה עד כה, בבדידות זוהרת, רק קוריאה הצפונית). המהלך מגיע לאחר שנים של התדיינות בין הארגון לאירן, שבמהלכה היא סירבה לאמץ בחקיקה את הכללים הבינלאומיים בתחום מימון טרור והלבנת הון. המשמעות של הכרזה כזו היא סגירה גדולה עוד יותר של כל המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים בפני חברות אירניות ואנשי עסקים אירניים.

המשטר האירני נאלץ עד כה להתמודד עם לחץ כלכלי הולך וגובר על-רקע העיצומים, ובעקבותיו גם עם מחאה וזעם מצטברים בקרב חלק לא מבוטל מהציבור האירני. כעת הוא נתקל באיום מסוג אחר, ולפחות בשלב הזה נראה, כי המשטר מתקשה מאוד להתמודד עם האיום החדש. התגובה הראשונית להתפרצות הקורונה הייתה של זחיחות דעת ויהירות. כשכבר הבינה הממשלה את ממדי המגיפה בסין, היא שיקרה לציבור באומרה, כי הפסיקה את הטיסות לסין, בעוד שלמעשה המשיכה אותן כסדרן. רק בשלב מאוחר מאוד התחילה בצעדי מנע, אבל לא לפני שגרמה להתפשטות המגיפה גם אל בנות בריתה לבנון ועירק.

טהרן ממשיכה בשלה
זריף. פנייה לאו"ם [צילום: איברהים נורוזי, AP]

כאן החל המשטר לנקוט שורה של פעילויות שנראות כלפי חוץ כמענה למגיפה, אבל יכולות גם להתפרש כחשש אמיתי מתגובת הציבור וכהגנת המשטר. המשטר אסר לקיים תפילות המוניות, סגר מסגדים חשובים במיוחד בעיר קום וברחבי אירן ואסר על מעבר מעיר לעיר. כבר ניתנה הנחיה, כי הצבא ומשמרות המהפכה יהוו מרכיב חשוב במערכה נגד הקורונה, ושוחררו מבתי הכלא 85,000 אסירים פליליים וביטחוניים. דווקא החלטה קריטית של סגר מוחלט על-רקע המגיפה המשתוללת לא התקבלה, שכן החלטה שכזו הייתה ממוטטת לחלוטין את הכלכלה האירנית ומביאה לתוצאות הרסניות למשטר.

המשטר האירני מבין שתחת העיצומים הכבדים והבידוד הבינלאומי יהיה קשה, אם לא בלתי אפשרי, להיאבק במגיפת הקורונה. לכן הפנה שר החוץ, מוחמד ג'וואד זריף, קריאה דרמטית לקהילייה הבינלאומית: "אני דוחק באו"ם ובחברות הארגון: התעלמו מהעיצומים האמריקניים הבלתי אנושיים. התעקשו שיסירו אותם. כשנגיף הקורונה מכה באירן, אנחנו צריכים לזכור שהנגיפים אינם עושים הבחנה. בשביל להילחם בהם, גם בני האדם אינם צריכים לעשות הבחנה כזו".

במכתב שכתב למזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, הוסיף זריף: "הממשל האמריקני משית עונש קולקטיבי על העם האירני, כולל מניעת האפשרות שלו לקחת חלק בשוק העולמי של האנושות, בניגוד לסיסמאות של האמריקנים שהם חוזרים עליהן. זה ברור. עד עכשיו, למרבה הצער, בקהילייה הבינלאומית פחות מבינים שהטרור הכלכלי שמפעילה ארה"ב באופן ישיר ומכוון, חותר תחת המאמצים שלנו להילחם במגיפת הקורונה באירן".

קריאות אלה של האירנים יש בהן כדי להוכיח, כי הם ממשיכים בשלהם. מצד אחד הם מנסים לתקוע טריז בין הקהילייה הבינלאומית לארה"ב ולשחק על הקלף ההומניטרי. מצד שני, באמצעות בני חסותם – המיליציות של חיזבאללה בעירק – הם מגבירים את המתקפות שלהם נגד יעדים אמריקנים.

חמינאי תומך בקונספירציה
"התרופה היא דרך להפיץ את הנגיף" [צילום: AP]

ראוי לבחון את ההתנהלות האמריקנית מול המהלכים האירניים. ערב פריצת מגיפת הקורונה, החליט הממשל האמריקני להגביר באופן משמעותי את העיצומים ואת הלחץ הכלכלי על אירן. בכירי הממשל בראשות הנשיא דונלד טראמפ המשיכו ב"לחץ מירבי" על אירן, וכן על לבנון ועירק. אבל משבר הקורונה מעסיק כיום את הממשל האמריקני יותר מכל, ולא ברור מה מידת תשומת הלב שהוא נותן למציאות המתהווה באירן. האמריקנים אינם מעוניינים שמגיפת הקורונה תצא משליטה באירן ותהווה איום ביולוגי על המזרח התיכון, אך מאידך נראה, כי דווקא משבר הקורונה משרת את האינטרס האמריקני, שכן הוא מעמיק את המשבר הכלכלי-חברתי והפוליטי באירן. ההחלטה האמריקנית בשלב זה היא לא להקל בעיצומים, ולמרות הנגיף - אף הטילו בשבוע האחרון עיצומים נוספים על שורה של חברות אירניות.

אבל במקביל, משרד הבריאות הכריז ש"ארה"ב עומדת לצד תושבי אירן במהלך משבר הבריאות הציבורי שנגרם כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה. ממשלת ארה"ב מוכנה לסייע לעם האירני. המעוניינים לספק תמיכה לעם האירני צריכים לדעת, כי תרומות מסוימות לאירן שנועדו להקל על סבל אנושי, כולל תרומת תרופות, פטורות מעיצומים אמריקנים. בנוסף, ארה"ב שומרת על החרגות רחבות לעיצומים שלה לייצוא מסחרי של מזון, רפואה, מכשור רפואי ומוצרים חקלאיים לאירן". האמריקנים גם אישרו למעשה הקמת ערוץ בין שווייץ לאירן, שבמסגרתו יעברו תרופות וציוד חקלאי.

האירנים מצידם דחו את ההצעה האמריקנית לסיוע. המנהיג העליון של אירן, עלי חמינאי, אף טען, כי ייתכן שיש אמת בתיאוריה לפיה ארה"ב עומדת מאחורי הפצת הנגיף בעולם. "אני לא יודע עד כמה ההאשמה הזו אמיתית, אבל כשהיא קיימת, איזה אדם בעל שכל ישר יכול לסמוך על התרופות שלהם?", הוסיף חמינאי. "ייתכן שהתרופה שלהם היא בכלל דרך להפיץ הלאה את הנגיף".

בפתח של מציאות חדשה?

מדינות החסות של אירן, מיזם הדגל של סולימאני, קורסות בהדרגה. עירק ולבנון במשבר כלכלי חסר תקדים, הציבור במדינות אלה מאשים את אירן ואת חיזבאללה במצב שנוצר, לאירן אין כסף לתחזק את מדינות החסות הללו, ונגיף הקורונה משתולל בהן, בין השאר בגלל המדיניות האירנית הכושלת ו"ייצוא הנגיף"

האם משבר הקורונה מביא את המערכת הבינלאומית ואת אירן לנקודת מפנה? קשה מאוד להתנבא בימים אלה של חוסר בהירות, אבל ניתן להניח כמה הנחות עבודה, שיש בהן כדי להצביע על האפשרות שאכן אנו בפתחה של מציאות חדשה.

ארבעה מרכיבים מרכזיים משפיעים על קבלת ההחלטות באירן. ראשית, המכבש הכלכלי עליה מגיע לשיאים חדשים. העיצומים על בכירי המשטר, ההחלטה של הודו להפסיק את רכש הנפט מאירן, הירידה הדרמטית במחירי הנפט בעולם (מקור הכנסה קריטי לאירנים), העלויות במלחמה בנגיף הקורונה – כל אלה מציבים את כלכלת אירן במציאות הקשה ביותר מאז תחילת המערכה הכלכלית נגדה.

שנית, מדינות החסות של אירן, מיזם הדגל של סולימאני, קורסות בהדרגה. עירק ולבנון במשבר כלכלי חסר תקדים, הציבור במדינות אלה מאשים את אירן ואת חיזבאללה במצב שנוצר, לאירן אין כסף לתחזק את מדינות החסות הללו, ונגיף הקורונה משתולל בהן, בין השאר בגלל המדיניות האירנית הכושלת ו"ייצוא הנגיף".

שלישית, לראשונה במערכה מול אירן עומדים בכירי המשטר (כמו גם חלק מהנהגת חיזבאללה) בפני איום קיומי. נגיף הקורונה מאיים בראש ובראשונה על בכירי המהפכה (הנמצאים בקבוצת סיכון ראשונה מפאת גילם). מעבר לכך, ככל שהמגיפה תשתולל ותפגע בעם האירני, ניתן להעריך שתרד מידת השליטה של המשטר בכוחות האלימים שהוא מפעיל. יש לכך השלכות ברורות על כושר ההישרדות של ההנהגה באירן. ברור למנהיגות, כי מה שלא עשו העיצומים או ההפגנות נגד המשטר – יכול לעשות בסופו של דבר נגיף הקורונה.

רביעית, ברור להנהגה האירנית שגם אם יימצא פתרון לנגיף הקורונה, הנתק בינה לבין הציבור יחריף עד מאוד, שכן יתבררו ממדי האסון ואוזלת היד של המשטר. ניתן להעריך, אם כן, שכל המרכיבים הללו עומדים בפני מקבלי ההחלטות באירן, ובהחלט "דוחפים" לכיוון של הגעה להסדר עם ארה"ב והעולם.

פרס נובל לטראמפ?
משרת את האינטרס האמריקני [צילום: אוון ווצ'י, AP]

הצד האמריקני, הגם שהוא שקוע כל כולו בניהול משבר הקורונה בארה"ב, התנהלותו מול האירנים דווקא בתקופה זו יכולה להיות מכריעה. באופן פרדוקסלי, משבר הקורונה משרת את האינטרס האמריקני באירן, שכן הוא פוגע באופן כמעט אנוש ביכולות הכלכליות והאזרחיות של המשטר ומביא את האמון בין הציבור למשטר לנקודת שפל. במציאות כזו צריך להיות ברור לאמריקנים שיכול להיווצר תרחיש, שבו במסגרת המערכה למיגור הקורונה ייווצרו התנאים המתאימים למו"מ בין המשטר באירן לארה"ב. לנשיא טראמפ, ששקוע גם בניהול המשבר אך גם בשנת בחירות, יכולה להוות מציאות זו הזדמנות פז להשגת שלושה הישגים: הסכם גרעין חדש עם האירנים (פרס נובל…), הזנקת השווקים הכלכליים בארה"ב ובעולם, ועמדת כוח משמעותית במאבק על ארבע שנות כהונה נוספות כנשיא.

אבל גם הנחת העבודה ששני הצדדים מעוניינים מאוד כרגע להגיע להסכם, לא תוביל בהכרח את שני הצדדים לנתיב זה, שכן שאלת ה"כבוד" עומדת מעל לכל. במציאות של "מי ימצמץ ראשון" ניתן להעריך, מניסיון העבר, כי ככל שהייאוש האירני יגבר - כך הוא ידחוף את המשטר מחוסר ברירה לנסות להגיע להסכם חדש עם האמריקנים.

אם לא כן, הקורונה והשלכותיה יכולים להביא לקיצו של המשטר, וברור למשטר שבלי הסרת הסנקציות וסיוע בינלאומי ייתכן שגם קיצם שלהם קרוב. ניתן להעריך שבדרך לכך הם ינסו לגרור את האמריקנים ואת המזרח התיכון לעימותים אלימים, שהם מבחינתם אמצעי אולטימטיבי, אך במקביל להסביר בתוך אירן שהסכם כזה, אם יהיה, בא מעמדה של כוח ומתוך אילוץ אלוהי (הקורונה).

הכותב הוא מומחה ללוחמה פיננסית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. www.jiss.org.il
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  04/04/2020   |   עודכן:  04/04/2020
ד"ר אודי לוי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
לאירן יש כעת סיבה לשנות כיוון
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אא
4/04/20 16:24
2
יהודה אלידע
5/04/20 00:20
3
קיבוצניק
7/04/20 07:29
4
שפנפן
7/04/20 10:32
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
בצל אירועי הקורונה נראה, כי אירועים גאופוליטיים במזרח התיכון בפרט ובעולם בכלל נתפסים כמשניים. גורמים בזירה הבינלאומית ואף גורמים מקצועיים בישראל, העריכו בנסיבות אלה, כי לנגיף הקורונה יש השפעה ממתנת על הסיכוי להסלמה במוקדי עימות.
הנהגת חמאס הציבה לה כמטרה לשחרר את פעילי התנועה שנעצרו בסעודיה עד לצום רמאדאן שחל במחצית השנייה של החודש הבא. מדובר ב-68 פעילי חמאס שהתגוררו בסעודיה ונעצרו במהלך החודשים האחרונים על-פי בקשת ארה"ב וישראל ועומדים כעת לדין באשמת הברחת והלבנת כספים עבור הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה. הבכיר ביותר מבין העצורים הינו מוחמד אלח'ודארי שהיה ראש נציגות חמאס בסעודיה מאז 1988.
בהקשר זה של דיון בלאומיות ובמשטר, יש להתייחס גם למעמד הדת. מעניין שאמיר גילה אי-הבנה לסוגית ההדתה במאמר שכתב ל"עיתון 77": "תשובה למשאל", בו כתב על המהפך הפוליטי בהקשר לדמות החינוך בישראל, בציינו ש"ניסוחן של השאלות מלמד שבתחום התרבות והחינוך אתם "צופים" שתתגבר המגמה לתת "פירוש דתי לערכים הלאומיים" ולצמצם את היקפה של "תרבות העולם" בתוכניות הלימודים", ולאור זאת הוא קובע ש"הסתכלות רגועה ומפוכחת בנתונים הפוליטיים לעלייתה ולתפקודה של ממשלה החדשה על המרכיב הדתי פוליטי בתוכה, יש בה להביא למסקנה שמאזן הלחצים והלחצים שכנגד, בין אם בפועל ובין אם בכוח, קרוב לואדי שיביא לא לחיזוקה אלא דווקא למיתונה של המגמה שהחריפה והלכה בתמידות בתקופת שלטונה של מפא"י לגלגוליה" (שם). עם זאת בהמשך המאמר, באופן שלא עולה בקנה אחד עם הרישא, הוא מציין ביחס ל"ערכים הלאומיים" שמדובר ב"מזיגה מימית, מביכה ודלוחה של דת ולאום, מסורת "אתנית" עדתית וערכי מולדת, מזיגה שמעצם מהותה היא מאפשרת (או אף מחייבת) פרשנות דתית לערכים הלאומיים" (שם).
29/03/2020  |  יוסי ברנע  |   מאמרים
משבר מגיפת הקורונה הפוקד את שטחי הגדה והרצועה מספק לקטר אפשרות להגביר את מעורבותה באזור באמצעות סיוע כספי לרש"פ ולממשל חמאס ברצועה. מייד לאחר שפרצה מגיפת הקורונה בגדה, הודיע שליט קטר השיח' תמים בן חמד על סיוע רפואי דחוף עבור הרש"פ של ציוד רפואי בשווי של 10 מיליון דולר.
הרש"פ ותנועת חמאס מנסות לנצל את משבר הקורונה כדי להביא לשחרורם של אלפי פעילי טרור. האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל מתחילים מהיום בפעילות מחאה על כך שלטענתם שירות בתי הסוהר איננו נוקט צעדים הדרושים להתמודד עם סכנת הקורונה, בין הצעדים המתוכננים: סגירת אגפים בבתי הכלא והחזרת ארוחות.
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   מגיפת הקורונה  /  מי ומי  
ארה"ב חיסלה את מנהיג אל-קאעידה בחצי-האי ערב  /  עידן יוסף
מצרים דרשה מחמאס להפסיק שיגור בלוני הנפץ  /  איציק וולף
הנסיך מוחמד פרץ לטלפון של ג'ף בזוס  /  איתמר לוין
נקמת חיזבאללה  /  יוני בן-מנחם
בכיר לשעבר בצד"ל מעורר סערה בלבנון  /  יוני בן-מנחם
השחיתות בסעודיה  /  יוני בן-מנחם
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il