|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
להתחשב גם במחיר החברתי [צילום: נתי שוחט, פלאש 90] הסרת העוצר מהעיר ווהאן השבוע [צילום: נג האן גואן, AP]

תוכנית גבריאל לאונג, מהאפידמולוגים המובילים בעולם

אסטרטגיית היציאה מהקורונה: "הטל והקל"

לאונג מסביר בניו-יורק טיימס, שהנתון החשוב באמת לתכנון היציאה מן המגבלות הוא שיעור ההדבקה התיאורטי והמעשי, ממנו נגזרת יכולת מערכת הבריאות להתמודד עם המגיפה לצד זאת יש לקבוע מהו המחיר הכלכלי והחברתי שיכולה לשאת כל מדינה, ולאזן בין השלושה העיקר הוא לזכור שייתכנו כמה סבבים של הטלת מגבלות והסרתן, עד שיימצא חיסון - וזה יכול להימשך שנה-שנתיים
10/04/20  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות

מהי אסטרטגיית היציאה הנכונה ממגבלות הקורונה? ד"ר גבריאל לאונג הוא אפידמולוג, דיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטת הונג-קונג, בכיר בארגון הבריאות העולמי ומי שייעץ לממשלות סין והונג-קונג בזמן המגיפה. במאמר בניו-יורק הוא פורס את הצעותיו. עיקרן: יש ליצור תוכנית פעולה ברורה, שבבסיסה היגיון מדעי ברור, אשר תקבע מה ומתי ניתן להקל – וגם כיצד להגיב אם המגיפה תכה שוב.

היעד הראשון של כל תגובה לקורונה היה ועודנו להציל חיים ולמנוע את קריסת מערכת הבריאות בשל התפשטות בלתי נשלטת של המגיפה. אחרי שעוברים נקודה זו – ומוטב שעוד לפני כן – המטרה העליונה היא להאט את התפשטותה עד שיימצא חיסון נגד הקורונה. ניתן למנוע אותה רק כאשר לפחות מן האוכלוסייה מחוסנת – או לאחר שמספיק אנשים חלו והחלימו, או באמצעות חיסון מקדים. משמעותה של האפשרות הראשון היא אסון הומניטרי; למימוש האפשרות השנייה יידרשו לפחות שנה ואולי אפילו שנתיים, אבל המגבלות לא יכולות להימשך זמן כה רב.

כדי לעבור את השנה-שנתיים הבאות, סבור לאונג, על כולנו להתכונן לכמה סבבים של "הטל והקל", בהם המגבלות מוטלות לסירוגין בדרך שתאפשר לשמור על המגיפה בשליטה במחיר כלכלי וחברתי סביר. הדרך לעשות זאת שונה ממדינה למדינה, בהתאם לאמצעיה, יכולתה להתמודד עם הפגיעות והרצון המשותף של תושביה. בכל מקרה, מדובר באיזון בין מאבק בנגיף, הגנת הכלכלה ושמירה על שדרת החברה.

בתור התחלה, יש צורך בבסיס מידע. המדיניות אינה יכולה להיקבע על בסיס נתוני התחלואה והתמותה היומיים, משום שהם אינם מהימנים די הצורך. הנתון החשוב באמת הוא קצב ההדבקה הפוטנציאלי של הקורונה – מספר האנשים שיכול להדביק כל חולה – וצריך לדעת כיצד לנתח אותו. הקצב התיאורטי הזה משתנה ממקום למקום בהתאם להרכב האוכלוסייה. לצידו יש לדעת מהו קצב ההדבקה האמיתי, המשתנה גם הוא בהתאם לצעדים נגד המגיפה.

כאמור, הדיווחים היומיים על מספר הנדבקים אינם מספקים את קצב ההדבקה התיאורטי והאמיתי, הן משום שלא כל האוכלוסייה נבדקת והן בשל זמן הדגירה של הנגיף עד להתפרצות המחלה. עם זאת, ניתן להפיק את הקצב האמיתי תוך שימוש בהתאמות סטטיסטיות ובניתוח דיגיטלי, כולל מידע על תנועת הציבור שניתן לעבד מפייסבוק, גוגל ואמצעי תשלום דיגיטליים. מידע זה מאפשר לדעת כיצד אנשים מתערבים זה בזה ולהסיק מכך את הסכנה שידביקו זה את זה.

עם קצת התאמות, הכלים הדיגיטליים הקיימים יכולים להפוך לכלי מעקב אחרי מגיפות – מבלי לפגוע בפרטיות המשתמשים. הרעיון הוא ללמוד רק את הסך הכולל של התנועה על-פי מספרים ולא על-פי שמות; לבחון את ה"ביג דאטה" ולא את זהותו של איש. וכך, כאשר בידיהם המידע על קצב ההדבקה, יוכלו מקבלי ההחלטות להתאים את צעדיהם לרמה שתהיה נסבלת מבחינתם ומבחינת בוחריהם.

רמת הדבקה של אחד (חולה אחד מדביק אדם אחד) מלמדת על יציבות של הקורונה; מעל אחד – היא עלולה להתפרץ שוב; מתחת לאחד – זה אומר שהיא נעלמת. רמת הדבקה של אחד באוכלוסייה של 10 מיליון יכולה להיות נסבלת אם מספר החולים החדשים הוא כמה עשרות ביום – אך לא אם משמעותה תהיה מאות. במקרה של התפרצות שכזאת, המשימה הראשונה תהיה להוריד את שיעור ההדבקה ל-0.1 או 0.2, ולהשאיר אותו שם עד שהמספר היומי יהיה נסבל. במילים אחרות: כל מדינה תצטרך לקבוע מהו השיעור הנסבל מבחינתה, במיוחד בהתחשב ביכולתה של מערכת הבריאות המקומית לטפל בחולים.

לאונג נותן דוגמה מספרית. עיר בה יש 1,000 מיטות טיפול נמרץ, וכאשר השהייה הממוצעת במחלקה כזו היא שבועיים, יכולה להתמודד לכל היותר עם 71 איש חדשים ביום הזקוקים לטיפול נמרץ. בהנחה שמספרם של אלו הוא 5% מכלל הנדבקים, מדובר על מספר מירבי של 1,420 חולים חדשים ביום. זהו נתון ההדבקה החשוב באמת והוא זה שצריך לעמוד לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות.

השלב הבא, אחרי שמצאנו עם מה יכולה מערכת הבריאות להתמודד, הוא לקבוע מה יכולים לשאת הכלכלה והתושבים לאורך זמן. כמה נזק כספי ייגרם? כמה זמן אנשים יצייתו למגבלות? מהי הפגיעה במצבם הנפשי? אין תשובה נכונה או שגויה לשאלות אלו, מדגיש לאונג. יש מי שיעדיף להגן על הכלכלה ולהסתכן במגיפה, יש מי שיטען שחיי אדם קודמים לכל, ויש מי שיאמר שהוא משתגע כבר אחרי שבוע בסגר. יש לאפשר לקיים דיון ציבורי כזה.

למרות שמדינות שונות יאזנו בצורה שונה בין שלושת האינטרסים הללו – בריאות, כלכלה, חברה – הרי שמדיניות ה"הטל והקל" צריכה להיות משותפת לכולן, טוען לאונג. אחרי הורדת קצב ההדבקה לשיעור נסבל והסרת חלק מן המגבלות (למשל: פתיחת בתי הספר), כל המדיניות חייבות להיות מוכנות לאפשרות של הטלתן מחדש ברגע בו הנתונים הקריטיים ישובו ויעלו – וקרוב לוודאי שזה יקרה, ודווקא במקומות שעד כה לא נפגעו בצורה קשה. יש להטיל ולהקל ככל שיידרש עד שיהיה חיסון מספיק. "הטל והקל" דומה לנהיגה ממושכת בכביש מלא מהמורות: הנהג חייב ללחוץ לסירוגין על הבלמים ועל הגז, שוב ושוב, כדי להתקדם מבלי להתרסק, תוך שמירה על בטיחות מירבית עד להגעה ליעד.

אסטרטגיית יציאה: מתווה לחזרה מדורגת לעבודה / ניתוח כלכלי-בריאותי
כחלק מההיערכות ליציאה מהסגר והפחתת המגבלות שהוטלו מחמת מגיפת קורונה, הוקם על-ידי משרד האוצר צוות מקצועי לגיבוש המלצות והצעות בהתאם. המשתתפים בצוות: משרד האוצר, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה, משרד הכלכלה, מכון גרטנר (מכון לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות), צוות תרחישים ומודלים וצוות צט"מ במשרד הבריאות. (10 עמ')

תאריך:  10/04/20   |   עודכן:  11/04/20
איתמר לוין
+מכון ויצמן יבצע 1,000 בדיקות קורונה ביום
22:45 10/04/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
הסכם נחתם בין משרד הבריאות לבין מכון ויצמן למדע ברחובות  ▪  המעבדה של המכון, הכוללת מכשירי PCR המסוגלים לבצע זיהוי יעיל של גנים תשמש לבדיקות קורונה בהיקפים גדולים  ▪  נשיא מכון ויצמן: רותמים את יכולותינו לרווחת האנושות
בדיקות קורונה בהיקף נרחב [צילום: מכון ויצמן למדע]
+משרד הבריאות: 95 נפטרו בישראל מקורונה, 124 מונשמים
22:33 10/04/20  |  יואב יצחק
משרד הבריאות הודיע (ערב שישי) כי מניין המתים עלה ל-95. מניין הנדבקים עלה ב-440 ביממה שחלפה ומסתכם ב-10,408. מצבם של 167 חולים מוגדר קשה, בהם 124 מונשמים. 1,183 הנדבקים החלימו.
+רויטרס: 100,000 מתו עד עתה ממגיפת קורונה
21:38 10/04/20  |  יואב יצחק
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי 100,000 מתו במשך שלושה חודשים מאז פרצה מגיפת קורונה. מניין הנדבקים עומד על 1.6 מיליון. נתונים אלה מתבססים על נתונים רשמיים של המדינות המדווחות בלבד. נתוני האמת גבוהים יותר.
+980 מתו בבריטניה ביממה האחרונה
21:09 10/04/20  |  יואב יצחק
בריטניה: מניין המתים מנגיף הקורונה הגיע ביממה האחרונה ל-980. עד עתה נפטרו 8,958 מהמגיפה. שר הבריאות של בריטניה, מאט הנקוק, הודיע כי ההגבלות יימשכו עד להשגת האטה משמעותית במספר המתים והנדבקים.
+טראמפ: להסיר רוב המגבלות ב-1 במאי
17:56 10/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הסיבה: הזינוק במספר דורשי העבודה והפגיעה המתמשכת בשוק המניות  ▪  מומחי בריאות חוששים שהמגבלות יוסרו מוקדם מדי  ▪  המדינות והרשויות המקומיות אינן חייבות להישמע לבית הלבן בנושא
(טראמפ אמש. "מאוד מאוד בקרוב" [צילום: אנדרו הרניק, AP])
+הנשיא ריבלין מתנצל על שערך סדר פסח עם בתו
17:09 10/04/20  |  יואב יצחק
נשיא המדינה ראובן ריבלין הביע צער על שערך סדר פסח עם ביתו. בחשבון הטוויטר הרשמי פרסם לפני כניסת השבת: "בטרם תכנס השבת אני מבקש להתנצל.
אני קורא את התגובות הקשות לכך שבתי מלווה אותי במהלך החג ואני מבין את רובן. מאז הלכה נחמה ילדיי מסייעים לי רבות בענייני האישיים, וגם במענה הנדרש בענייני עבודה כאנשי קשר במהלך החגים וסופי השבוע, כשלשכתי אינה מאוישת.
אני מבין כי אם לא מכירים את סדר יומי כנשיא, קשה להבין זאת ואני מצר על כך. מועדים לשמחה ושבת שלום לכולכם".
(ריבלין. "מאז שהלכה נחמה" [צילום: פלאש 90])
+אושרה דחיית תשלום קנסות למדינה
16:30 10/04/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
הממשלה אישרה את הצעת שר המשפטים וקבעה בתקנות שעת החירום דחייה של תשלומי קנסות, של בקשות שפיטה ואת ביצוע צווי מאסר במקום קנס  ▪  תקנות החירום יחולו על כל קנס שמועד תשלומו חל בתקופה שבין 10 במרס ועד ל-30 באפריל תוך החרגת קנסות שהוטלו בגין הפרת הנחיות משרד הבריאות הקשורות למשבר הקורונה
(שר המשפטים אוחנה. הזמן לסייע לאזרחים [צילום: גילי יערי/פלאש 90])
+התחבורה הציבורית בחוה"מ תחל בחמש וחצי בבוקר
14:51 10/04/20  |  עידן יוסף
לבקשת שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' החריגה הממשלה את שירותי התחבורה הציבורית ביום ראשון (12.4.20), והם יחלו מהשעה 05:30 ולא מהשעה 08:00 כפי שתוכנן.
+7 עובדי דימות בהלל יפה הוכנסו לבידוד
14:16 10/04/20  |  איציק וולף
9 עובדי מכון הדימות במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה הוצאו לבידוד עקב חשיפה לעובד המכון שנמצא כמאומת לנגיף הקורונה, זאת לאחר שביצע בדיקת סקר של מד״א ביישוב בו גר.

העובד חש בטוב, ללא תסמיני מחלה. הוצא לבידוד בביתו. מן המרכז הרפואי נמסר כי כל העובדים היו ממוגנים בהתאם להוראות משרד הבריאות בזמן העבודה מול מטופלים.
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אסטרטגיית היציאה מהקורונה: "הטל והקל"
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
חשדנית
10/04/20 21:34
 
שיתחילו לעבוד!!!
11/04/20 07:53
 
חשדנית
11/04/20 10:55
2
יאיר ל
11/04/20 11:36
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
הנשיא דונלד טראמפ שואף להסיר ב-1 במאי את רוב המגבלות שהוטלו בארה"ב בשל מגיפת הקורונה - מדווח (יום ו', 10.4.20) וושינגטון פוסט. בפגישות סגורות ביקש טראמפ - המודאג מן ההשפעות על המשק - מיועציו להכין אסטרטגיית יציאה שתתאים ללוח זמנים זה.
10/04/2020  |  איתמר לוין  |   חדשות
ממשלת ישראל אישרה את הצעת שר המשפטים, אמיר אוחנה, וקבעה בתקנות שעת החירום כי תשלום הקנסות למדינה יידחה עקב משבר הקורונה. בהתאם לדחיית מועד תשלום הקנסות יידחו גם המועד להגשת בקשה להישפט בעבירות ברירת משפט ובעבירות מנהליות והמועד להגשת בקשה לביטול קנס. גם מועד ביצוע של צווי מאסר במקום קנס יידחה, וזאת על-מנת לאפשר לחייבים פרק זמן נוסף לתשלום חובותיהם בטרם הפעלת אמצעי זה.
10/04/2020  |  איציק וולף  |   חדשות
כשהילכו עלינו אימים עם ׳מיליון חולים ועשרות אלפי מתים׳ (זוכרים?) התבוננתי במספרים ויצאתי כאן בקריאה: עובדים עלינו. לא נכון! האקספוננט כבר החל לרדת. ואם ננקוט במינימום אמצעים העקומה תשתטח תוך מספר שבועות.
10/04/2020  |  אהוד ברק  |   יומני בלוגרים
המספרים ממשיכים להשתפר. במיוחד כשמשווים למצב לפני שבוע, או לפני שבועיים. אם לא נשתולל בחג, אם נמשיך בסגירה זמנית של קבוצות בסיכון (חרדים, בתי אבות), ונדאג לקשישים בכל אתר - נוכל כתום החג להתחיל בזהירות בחזרה לשגרה.
10/04/2020  |  אהוד ברק  |   יומני בלוגרים
תרופות מזויפות מהוות סכנה בריאותית וכלכלית, ומציבות איום גובר בתקופה של מגיפה כמו הקורונה – מזהיר OECD. הארגון ומשרד הקניין הרוחני של האיחוד האירופי פרסמו השבוע (8.4.20) דוח על הבעיה הניצבת בפני ממשלות, עסקים והחברה בכללותה. התופעה הולכת וגוברת: מ-2.5% מכלל הסחר התרופות העולמי ב-2013 ל-3.3% שלוש שנים מאוחר יותר. וכאמור, הקורונה עלולה להחריף את הבעיה עוד יותר.
10/04/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
דן מרגלית
דן מרגלית
הרמטכ"ל וראש השב"כ 'שקיבלו בארבע עיניים את ההחלטה האסונית לצמצם בהצבת הכוחות ב-7 באוקטובר, וכן ראש אמ"ן ומפקד דרום קיבלו אחריות וצריכים להתפטר, אבל ריבונו של עולם לא דקה אחת לפני ש...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il