|
לא מרכיב אחד [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
תוספות אומגה-3 - לא מועילות ואף מזיקות
|
יפעת גדות
|
התוספות עלולות למעשה להזיק לחולים עם דלקת ריאות או עם אלח דם * חולים שקיבלו את התוספות נאלצו להיות תחת הנשמה במשך ימים, להישאר ביחידה לטיפול נמרץ זמן ממושך יותר ולהיות בסיכון מעט גבוה יותר למוות
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
חומצות שומן אומגה-3, הנמצאות בדגים שומניים כמו סרדינים וסלמון, ושהיחס אליהם היה עד כה כדרך למניעת מחלות לב ושבץ, אינן מועילות כלל. לפחות על סמך מחקר יווני חדש.
על בסיס סקירה וניתוח נתונים של ניסויים קליניים קודמים, שכללו יותר מ-68,000 משתתפים, חוקרים מיוון, שפרסמו את הממצאים בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקני, טוענים כי לחומצות שומן אין כל השפעה על שיעור התמותה הכללי, על שיעור התמותה ממחלות לב או על שיעור התמותה מהתקפי לב ומשבץ.
לדברי החוקרים, מבית החולים האוניברסיטאי איונינה, הממצאים נכונים גם לגבי צריכת חומצות שומן מתוספות כמו גלולות, וגם מדגים כחלק מהתזונה הכללית.
בסך-הכל, חומצות שומן אומגה-3 כתוספות לא נמצאו קשורות לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה שהיא, מסיבה קרדיאלית, ממוות פתאומי, מוות מאוטם שריר הלב, או משבץ על בסיס מדדים יחסיים ומוחלטים של הקשר.
הממצאים לא תומכים בקשר
לפני עשור, ראיות ממחקרים שונים הראו כי לעידוד צריכת חומצות שומן אומגה-3, כולל חומצות הידועות כ-EPA ו-DHA, דרך המזון או בצורה של תוספות, יש השפעה הגנתית משמעותית למרות שהמנגנונים העומדים מאחורי הקשר לא הובנו לגמרי.
המדענים שחקרו את התחום ציינו שיפורים ברמות הטריגליצרידים - סוג של שומן בדם - כמו גם ברמות לחץ הדם והפרעות בקצב הלב. אך מאז, התמונה היטשטשה למדי ובתחילת השנה קבוצת מדענים מקוריאה גילתה כי לתוספות אומגה-3 לא הייתה כל השפעה על מחלות לב או על תמותה על בסיס 20,000 משתתפים שהשתתפו בניסויים קודמים.
המחקר הנוכחי התבסס על תוצאות 18 ניסויים קליניים בהם המשתתפים חולקו באקראי לקבוצות שקיבלו תוספות אומגה-3 ולכאלו שלא. הוא התבסס גם על שני ניסויים בהם המשתתפים קיבלו ייעוץ תזונתי כדי להעלות את צריכת המזונות המכילים חומצות שומן אומגה-3.
מאחר שהניסויים עליהם התבסס צוות החוקרים היווני היו גם משנת 1989, החוקרים לקחו בחשבון גם את השאלה האם השימוש ההולך וגובר בסטטינים ובתרופות אחרות יכול להסביר מדוע מחקרים מאוחרים יותר לא הצליחו לתמוך בממצאים הקודמים. כמו-כן, לאור העובדה שמחקרים הראו כי אנשים שאוכלים כמות גדולה של דגים סובלים פחות ממחלות לב, חוקרים רבים שיערו כי החדרת המרכיבים הפעילים לגלולה תוכל לספק יתרונות דומים.
החוקרים מאמינים כי המסקנות אליהן ניתן להגיע אחרי שנים של מחקר הן שלא ניתן להתייחס לחומר מזין אינדיבידואלי בצורה מבודדת. אנשים שאוכלים דגים לעתים קרובות מוותרים כפי הנראה על סטייקים, המבורגרים או מזונות אחרים וכך הופכים את התזונה שלהם לבריאה יותר.
במקום תוספות מזון, החוקרים ממליצים לאכול דגים לפחות פעמיים בשבוע, להקפיד על תזונה עשירה בדגנים מלאים ובירקות, לעסוק בפעילות גופנית רבה ולא לעשן.