|   15:07:40
דלג
  עוזי בנזימן  
עורך העין השביעית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
ניכיון שיקים - יתרונות וחסרונות
כתיבת המומחים
אפל ווטש: מהפכת הטכנולוגיה על פרק כף ידך

לא מלכלכת את הצלחת

הילה אלפרט, מבקרת המסעדות של "ישראל היום", אינה מסתירה את גישתה המקצועית: לא לפרסם ביקורות שליליות מבט אל שיטת ההמלצות
09/11/2009  |   עוזי בנזימן   |   מאמרים   |   העין השביעית   |   תגובות
שיטת ההמלצות. אלפרט [צילום: שרון ברקת]

   רשימות קודמות
  אגרוף בסטייל
  נזיפה קטנה וזהו
  קל להזדעזע
  וכמה אתם מרוויחים?
  מכסים טפחיים

במסגרת ראיון לגיליון האחרון של המגזין "ליידי גלובס", סיפרה השפית והעיתונאית הילה אלפרט על העקרונות המובילים את כתיבתה על אוכל ומסעדות. "יש לי הסכם עם המעסיקים שלי, ועל-פיו אם אין לי מלה טובה להגיד על מסעדה מסוימת - אני לא מפרסמת", אמרה למראיינת נורית רובין, והוסיפה: "הטור יתפרסם רק אם יש לי לפחות 60% ביקורת חיובית".

הכרזה זו מעוררת שאלות עקרוניות. המבקר המקצועי הוא שליחו של הציבור הרחב. יתרונו בנסיונו והתמחותו, המאפשרים לו לזהות מעלות נדירות, אבל גם פגמים. נראה כי תפיסת עולמה של אלפרט מצמצמת את טווח עבודת המבקר לכדי מחצית. האם חובתו הציבורית של המבקר אינה להביא לקהל את המציאות כהווייתה, גם אם היא אינה מחמיאה למבוקר? האם מבחינתה מוסד הביקורת העיתונאית אינו מבוסס על כתיבה ללא משוא פנים? והיכן עובר הגבול בין עיתונות לפרסום ובין ביקורת לחנופה?

בשיחה עם "העין השביעית" ניאותה אלפרט לגלות טפח מתפיסת העולם המנחה את כתיבתה על אוכל ומסעדות בעיתון "ישראל היום", ועל הדרך המיוחדת שבה היא תופסת את מושג הביקורת. "אני משתדלת מראש להגיע למקומות שבהם אני נהנית", אומרת אלפרט, ומסבירה כי על-ידי עבודת הכנה כגון קריאת תפריטים היא יכולה בדרך-כלל להימנע מחוויות קולינרית שליליות. "לפעמים אני טועה, ואז אני פשוט לא כותבת. אם אני חווה ארוחה שהיא לא מספיק טובה לטעמי, לא אכתוב. ברגע שכבר הגעתי לכתיבה, אז אני אכתוב את דעתי אחד לאחד".

למה להימנע מלכתוב ביקורות שליליות?

"אני לא הגעתי לביקורת מתוך אהבה לבקר. הגעתי אחרי הרבה-הרבה שנים שכתבתי על אוכל מכל מיני זוויות, ואני מכירה את המאמץ הכספי, הנפשי והפיזי של עבודה במטבח. אני חושבת שמקומות רעים, מוטב יהיה פשוט לייבש אותם תקשורתית. אין בי הצורך להעליב או להלבין פניו של איש. יש הרבה מסעדות שאני חושבת שהן לא טובות והן הצלחה גדולה, אני לא אוהבת הרבה פעמים את הטעם של מי שיוצר את האוכל ואת ההחלטות שלו. אין לי דרך לשבת ולכתוב על המסעדה הזו בצורה שתיתן לך שירות אמיתי, משום שלטעמי האמיתי זה קטסטרופה".

אבל אולי זה השירות שאת צריכה לתת - להגיד שזה קטסטרופה.

"אם אשפוך 800 מלה של גידופים ואגיד שהמקום הוא רע, לטעמי לא זה מה שנותן את השירות לקוראים שלי. יותר מעניין אותי לתאר אווירה וחוויה בצורה הכי קרובה, כדי לתת לך כלים להבין בדיוק לאן אתה הולך".

אלפרט מסייגת את העיקרון שלא לפרסם התרשמות שלילית, ומוציאה מן הכלל מקרים שמסעדה סובלת למשל מתנאים סניטריים מסוכנים ("עכברושים בצלחות" הוא נוסח הדוגמה שהיא מעלה) או מסעדה שבה מנסים להונות את הסועדים בכוונה תחילה.

את לא חושבת שגניזת ביקורות שליליות פוגמת בתפקידך?

"לא. לחלוטין לא. אני לא תופסת את עצמי כמבקרת, אני תופסת את עצמי ככותבת על מסעדות. ההבדל הוא שמה שמעניין אותי בסופו של יום זה לא להגיד 'טעים', 'לא טעים', אלא להעביר את החוויה במרב הכלים שיש לי. בזה שאני לא כותבת 'תתרחק' זה לא אומר שאני אומרת לך ללכת לשם. אם יש משהו רע, אני חושבת שלהתעלם ממנו זה לא פחות אפקטיבי מאשר לגדף אותו, במיוחד מאחר שזה מדור ב'ישראל היום', עם הרבה מאוד כוח".

אלפרט אומנם מוגדרת ב"ישראל היום" כ"מבקרת מסעדות", אולם בהתאם לעדותה על עצמה, נראה כי הגדרה מדויקת יותר לטור שלה תהיה "המלצות על מסעדות". עיון בארכיון העיתון מעלה כי אכן מרבית הטורים של אלפרט חיוביים ביותר. גם בטורים שבהם נמתחה ביקורת על המזון שהוגש לה, היא מוצנעת ואינה בוטה. לגישת ההמלצות, אומרת אלפרט, הגיעה מעמדה של כוח. בעוד שלדבריה בעיתונים אחרים התקציב שמוקדש למבקר המסעדות מצומצם ביותר, מה שמאלץ אותו לא פעם להסתמך על הזמנות מאנשי יחסי-ציבור, בעיתון שבו כותבת אלפרט הבעיה הזו אינה קיימת. "העיתון מכסה חשבון הוצאות, נקודה", היא מספרת, "בלי עד 150 או 200", ולכן מעניק לה חופש מלא מתלות ביחצנים.

לדבריה, עקרון העדפת ההמלצה על-פני הביקורת מלווה אותה מתחילת דרכה בכתיבה על אוכל, ואכן מוסכם מראש עם מעסיקיה. היא אומרת כי אינה מכירה מבקרים אחרים הנוקטים גישה כזו, אבל הייתה מעוניינת שמוסד הביקורת יצעד בעתיד לכיוון של התמקדות בחיובי ("אני חושבת שבכתיבה כזו יש לכולם יותר מה לקחת, גם למבשל וגם למי שאוכל"). לדעת אלפרט, שפע הביקורת המנוסחת בחריפות שמוצע כיום באינטרנט מפחית את הדרישה לביקורת קטלנית בעיתונות הממוסדת, ומוביל ל"התמתנות כללית במוסד הביקורת".

התמתנות כזו בוודאי תמצא חן בעיני אנשי יחסי-הציבור בענף, המקדישים את ימיהם להשפיע על מבקרים לשבח את המבוקר ככל הניתן. יש להניח כי המבקרים המזדמנים ברשת ישמרו את רמת האלימות בביקורת המסעדות שלהם, אך ספק אם יצליחו להפיק רמת אמינות כשל בעלי המקצוע. רבים מעמיתיה של אלפרט, כאמור, אינם מגיעים מעמדת כוח כשלה ואינם יכולים להרשות לעצמם לבקר במסעדות יוקרה על חשבון מקום עבודתם. האם לא דווקא על בעלי החיך המשכיל, שיכולים להרשות לעצמם לסעוד בלא התחשבות יתרה בעלות, מוטלת האחריות לאבחן את הליקויים ולא להסתפק בהמלצות בלבד?

עוד בנושא:



פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  09/11/2009   |   עודכן:  09/11/2009
אורן פרסיקו
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הציבור נוטה לשכוח ועל כן ראוי להזכיר לו עובדה פוליטית מן העבר הקרוב: מי שמינה את יעקב נאמן לשר המשפטים הוא לא אחר מאשר יושב-ראש תנועת "ישראל ביתנו", אביגדור (איווט) ליברמן, הפוליטיקאי הנחקר ביותר בישראל, אשר היועץ המשפטי לממשלה החליט, לא מכבר, להגיש נגדו גיליון אישום על עבירות פליליות.
09/11/2009  |  עמי דור-און  |   מאמרים
אוניית הנשק והטילים, גם על ת"א לפצל או לא לפצל את היועץ המשפטי לממשלה המפגע היהודי ג'ק טייטל - האם להאשים את כל העדה? דוח גולדסטון - הצביעות העולמית חוגגת ומאשימה את דוד שהעז לנצח את גוליית האירני ועוד: הערה על התפטרות אבו מאזן
09/11/2009  |  עו"ד אברהם פכטר  |   מאמרים
ב-1980, בהיותי חייל, נפלה לידי, ממש במקרה, קלטת (קסטה) טייפ של זמר לא מוכר עד אז ולא ידוע, לפחות לא לי או למי שגדל על מוזיקה מזרחית ים-תיכונית כמוני. באותם ימים החזקתי בחדרי שבבסיס רדיו טייפ ענק עם מערכת הגברה ועם שני רמקולים שהונחו על הגג ושידרו לכל הבסיס.
09/11/2009  |  עמוס שריג  |   מאמרים
כמעט כל מנהל מחשוב ראשי (מנמ"ר) של ארגון בינוני או גדול, נתקל בדרך זו אחרת ב"צרה" הזו שקרויה אבטחת מידע. תחום אבטחת המידע איננו מסייע להגדלת ההכנסות, ואף עולה הרבה מאוד כסף, כאשר כל פעם יש דרישות חדשות, אשר רק מגדילות את התקציב הנדרש לאבטחת מידע.
"חשוב מה יאמרו הגויים, לא רק מה יעשו היהודים", אמר שר החינוך גדעון סער בעצרת הזיכרון השנתית, לראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. האם היו הדברים שנאמרו על-ידי שר בכיר במפלגת הליכוד בגדר מס שפתיים בכנס שאורגן על-ידי מחנה השמאל, או שמא היו המילים הללו, שבהחלט לא הוצאו מהקשרן, עדות נוספת לכך שהשר ומפלגתו, מפלגת הליכוד "הימנית", יוצאים מהקשרם?
09/11/2009  |  דני בז  |   מאמרים
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
אגרוף בסטייל  /  רפי מן
נזיפה קטנה וזהו  /  רפי מן
קל להזדעזע  /  כרמית גיא
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
לאחר 170 ימי המלחמה, לא נסכים עוד שנכדינו ונכדותינו ישלמו בדמים אלה או בדמים אלה את מחיר הטפילות של החרדים
אלי אלון
אלי אלון
בתי העלמין הקיבוציים, לרוב מטופחים ומגוננים בצמחי ושיחי נוי ובעצים מצילים    בסך-הכל ניתן לקבוע כי בתי העלמין הקיבוציים מטופחים יותר מאשר בתי עלמין אחרים
רון בריימן
רון בריימן
תמלול של קטע מרתק ומאלף מתוך ראיון של דובר צה"ל לשעבר, המותח ביקורת נוקבת על התרבות הארגונית של צה"ל    לא מיותר לציין שתרבות זו היא של צה"ל בפרט, אבל של החברה הישראלית בכלל, לפחות ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il