|   15:07:40
דלג
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

"מי אשם בקריסת מעריב?"

תשובה לשאלה כל כך יסודית אינה ניתנת להיאמר במשפט אחד, אף על-פי שאחד המגיבים לכתבה של יואב יצחק כמעט והצליח לעשות זאת כשכתב: "אם 'מעריב' ו'הארץ' הם אותו הדבר - אין צורך בשניהם"
28/09/2012  |   רפי לאופרט   |   מאמרים   |   מעריב - הקריסה   |   תגובות
שומרת הסף אך גם גורם הרסני [צילום: פלאש 90]

מי אשם בקריסת מעריב
יואב יצחק
מעריב נקלע לבעיות קיומיות בגלל המהפכה הטכנולוגית, התכווצות שוק הפרסום, וכניסת אדלסון לשוק העיתונות (ישראל היום) * אלא שהקריסה הואצה לא במעט בגלל שהעיתון סטה מדרכו האידיאולוגית והעסיק בראשו עיתונאים שקרנים כדוגמת בן כספית ואמנון דנקנר
לרשימה המלאה

לא הייתי מנסח את השאלה כפי שניסח אותה יואב יצחק משום שהמי אינו חשוב כל-כך במצב הנוכחי וחשובה הרבה יותר השאלה: מה הביא לקריסת מעריב?. תשובה לשאלה זו יכולה לסייע לעיתונים אחרים ולהבליט כשלים טיפוסיים למגוון רחב של אמצעי תקשורת במקומותינו. תשובה לשאלה כל-כך יסודית אינה ניתנת להיאמר במשפט אחד, אע"פ שאחד המגיבים לכתבה של יואב יצחק כמעט והצליח לעשות זאת כשכתב: "אם מעריב והארץ הם אותו הדבר - אין צורך בשניהם".

כשבאים לבחון תפקודו של עיתון, יש לעשות זאת לפחות בשלושה מישורים מרכזיים: הניהולי, העיתונאי והציבורי. עיתון הוא עסק, הוא גם מפעל יצירתי וגם שירות לציבור; לפעמים, אם הא ממלא כראוי את תפקידו, הוא שירות חשוב.

שלושת הטייקטונים האחרונים - נמרודי, רכיב ודנקנר - שרכשו ומכרו את מעריב בזה אחר זה עד לסבב האחרון של בן צבי, הותירו אחריהם לאחר כל מקצה שליטה גלי הריסות גדולים יותר משהיו בו קודם. בעלי השליטה בראש וראשונה הם אלה שאחראים לניהול הכושל - לניהול הכלכלי הכושל, לבחירת מנכ"לים ועורכים כושלים, לעיצוב אסטרטגיה הרסנית (או להעדר אסטרטגיה בכלל) ולכך שהמפעל שבשליטתם העסקית הפחית יותר ויותר את איכות שירתו לציבור והפך בהדרגה כלי לעומתי לדעת רוב קוראיו הוותיקים. מן הסתם הוטעו לחשוב שיוקרת העיתון ("שם המותג") תעמוד לזכותו גם אם יסתאב, יתברדק, יוריד את רמתו העיתונאית ויתגרה באופן רצוף, שחצני ובוטה בקוראיו. ובכן, לא עוד! המהפכות החברתיות אינן מתרחשות בישראל רק סביב מחירי הדירות והלחם. הן נוגעות גם לשאלה בכמה דברי הבל, שטויות, גחמות, ומניפולציות ערכיות ופוליטיות, אפשר להאכיל את הציבור מבלי שיגיב על כך.

בהערכת שינויים אלה והשפעתם טעו גם עורכי העיתון ורוב עובדיו בדור האחרון - כל אחד בתחומי עיסוקו. כול אלה יחד לקו בגבהות לב ובאי-הבנה יסודית של תפקידו הציבורי של כלי תקשורת מסוג זה, שבו הועסקו, אותו הפעילו כאילו הוא עסק פרטי שלהם ובו השתמשו רבות בשותן של אג'נדות ביזריות. לדידם, המסכים מולם ישבו ופעלו, וחסינות-היתר העיתונאית ממנה נהנו כמובן מאליו של הברנז'ה, פטרו אותם מאחריות לאיכות התוצרת שהפיקו, מקיום כללי יסוד עיתונאיים אלמנטריים הקשורים בתפקידו הדמוקרטי של עיתון נורמטיבי, ומאחריות להשביע את רצונו של ציבור צרכני תוצרת זו, שכמו בכל מפעל עסקי, הם סיבת קיומו ונותני לחמו.
דוגמה קלאסית לגישה שגויה זו, ניתנה ביום ה', 21.9.12, בתוכניתה של גאולה אבן בטלוויזיה. בתוכנית זו רואיינו שני עיתונאים ממעריב, שניהם ותיקים למדי ובכירים למדי ולשניהם שנות ותק לא מעטות בסקטור העיתונאי. מיד לאחריהם רואיינה השופטת בדימוס דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות. העיתונאים נראו כזומבים שאינם מבינים מה קורה להם במעריב ומדוע. או שהעמידו פנים או שהם באמת אינם מפנימים את מכלול התהליכים וההשפעות שהביאום עד הלום. הגדילה לעשות חן יעוז-קוסט, כאשר "התפלאה" על שאין מעריכים את מספר השנים ומספר השעות השבועיות שהיא משקיעה בעבודתה, ועל שאין מתרגשים בישראל מכך שמפעל המעסיק 2000 עובדים עומד להסגר. ברוב שטחיותה גם העזה לטעון שלא היה עוד כדבר הזה בישראל - האליתיזם המצוי בשפע בברנז'ה העיתונאית כמעט נזל לה מהאוזניים. כך או כך, לא היה לשבחם של הנציגים האקראיים של מעריב בראיון זה, ובוודאי שלא גייס לתמיכה בהם אנשים חושבים. השופטת דורנר, לא תרמה לדיון דבר מלבד הקלישאות הידועות על היות העיתון כלי חשוב בשרות הדמוקרטיה ועל תפקידו להמשיך ולעשות כן, כשהיא משלמת מס שפתיים לאיזון ולתחרות הקונסטרוקטיבית בין כלי תקשורת (יש "מקור ראשון"... וגם עיתונו של אדלסון הוא לדידה תשובה הולמת להצטהבותו המחריפה והולכת של מעריב). בכך שהיא מזכירה בנשימה אחת את אדלסון ומקור ראשון מצד אחד ואת מעריב, הארץ, ידיעות אחרונות, המקומונים המסונפים להם הטלוויזיה והעיתונות האינטרנטית המסונפת לכל אחד מהעיתונים הגדולים והנפוצים ביותר, רואה כבוד השופטת איזון מספק - האמנם?! במציאות השוררת במקומותינו כיום, גם תגובה זו שלה, בהקשר לגורלו של מעריב, היא תגובת זומבי טיפוסית.

עיתונות יכולה להיות שומרת סף של הדמוקרטיה, אבל עשויה להיות לה גם גורם הרסני מהמעלה הראשונה; הדבר תלוי באיכותה של העיתונות, ברמתה המקצועית, ברמת היושרה שהיא מבטאת, ובאיכות המידע והדעות המובאים בה ובבקרות ואיזונים במסגרתם היא פועלת - בקרות עצמיות משלה, או בקרות חוקיות ונורמטיביות שמשית עליה הציבור, אם היא אינה שולטת בדחפיה. אין במעריב של היום (ולא רק בו) רמה סבירה של כל אלה, כשם שהוא חסר רמת ניהול והבנת שוק בסיסית בתקשורת כתובה ובתקשורת בכלל בכל הדור האחרון.

ככלל, אסור להנשים בישראל מפעלים כושלים ע"ח הציבור (וליד כל כלל יש גם יוצאים מן הכלל, אולם מעריב אינו נמנה עליהם). טוב יהיה שמפעל כושל מכל הבחינות ייסגר ובמקומו, וכלקח מגורלו, יוקמו מפעלים אחרים, טובים יותר. מאידך, תיטיב הממשלה המקדמת בצדק מדיניות כזו, אם תכלול בתכנון הלאומי הכולל לא רק הקמת מפעלים חדשים שמספקים מקומות עבודה לאוכלוסיה המצטרפת כל שנה באופן טבעי למעגל התעסוקה, אלא תוסיף לכך מקומות עבודה הבאים לפצות על אלה שאבדו, אם משום שכשלו עסקית ואם משום "שהזדקנו" מול קצב השינויים בו אנו חיים. איננו זקוקים לעיתונות צהובה ואפילו לא צהבהבה. מפעלים דוגמת מעריב אינם צריכים ליהנות משום חסינות ו/או שרידות-יתר מוגנת בכספי ציבור בהשוואה למפעלים עסקיים אחרים. יש מקום למפעלי תקשורת ציבוריים ופרטיים בישראל, אלה גם אלה חייבים להתנהל מבחינה עסקית ומבחינה תוכנית-התנהלותית על רמה שתצדיק את קיומם.
בין עובדי מעריב יש לא מעט "צדיקים", שמעמדם ויכולתם להשפיע על הנעשה בו הייתה מזערית או שולית. אין סיבה שיסבלו מחטאם של אחרים, אבל גם לא ניתן למנוע זאת לחלוטין. את המקרים החריגים יש לשמור לאירועים בלתי-צפויים, למקומות שרמת הסיכון בהם גבוהה במיוחד או היקף הזדמנויות הפרנסה בהם מוגבלת מאוד או חסרה. מאידך, שמירת זכויותיהם הסוציאליות של עובדי מעריב - שכר, פיצויים, פנסיה, חופשות וכו' - בשלמותן, היא חובה אלמנטרית כלפיהם. כאן חייבות הממשלה וההסתדרות הכללית לסייע ולתמוך. הייתי אומר שאלמלא שכחו העיתונאים סולידריות מגזרית מהי, היו צריכים כולם להירתם להבטחת עניין זה, ולא את המשך קיומו של מעריב. זכויות העובדים הן ערך חברתי מרכזי. ולעומת זאת, המשך השתכשכותו של מעריב בביצה שיצר סביבו, רק מניבה... יתושים וריח רע.

תאריך:  28/09/2012   |   עודכן:  29/09/2012
רפי לאופרט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"מי אשם בקריסת מעריב?"
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שבת שלום
28/09/12 15:03
2
יוסי שפניר
28/09/12 17:17
3
יהושע קוצינסקי
30/09/12 15:27
פורום: מעריב - הקריסה כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כל הנקרה לאתר הבית של עיריית ראש העין, עלול לחשוב, בטעות, שהוא נקלע לאוטופיה, אם לא לאתר בית של מדינה קומוניסטית לתפארת, אשר בה המנהיגות דואגת לפיתוח ולטיפוח התושבים. המתקרה לאתר הבית של ראש העין יכול אפילו לשכוח מהאיום האירני, מרוב ריח חריף של אוטופיה ו"קיימות עירונית" (מה זה???) שנודפת מן האתר. כמו במדינות הקומוניסטיות, שבהן שר התענוגות והרווחה של התושבים (שבכלל עובדים בגולאגים) עסוק באובססיביות בהצגת ה"חידושים" ה"טכנולוגיים" של ארצו למען "ציבור העמלים והפועלים" כך גם בראש העין - מצגי שווא אורווליסטים זה הגילוי הנאות החדש.
28/09/2012  |  ענבל בר-און  |   מאמרים
שופטי אולמרט צריכים לבקש סליחה, מאחר שפסק הדין שלהם הפך בפועל את החוק לצחוק. הלוגיקה המשפטית שלהם בפרשה זו נתונה בספק והיא מצויה "על תנאי", בעיני כל אדם רציונלי.
28/09/2012  |  מתי דוד  |   מאמרים
בית המשפט העליון ממונה על שמירה של שלטון החוק, על תקינות ממשלתית ומוסדית ועל נורמות משפטיות וקיומן. מאידך-גיסא, הפרקליטות מייצגת את אינטרס הציבור ושיקוליו, יחד עם שיקולים מקצועיים, שמירה על שלטון החוק ותקינותו ועל רצון לייצר מסגרות ונורמות התנהגות ונורמות מנהליות באמצעות פסיקת בתי-המשפט ובהנחיית בית המשפט העליון. שיקולי הפרקליטות בהגשת כתבי אישום ובהחלטה לערער, הם שיקולים עצמאיים משפטיים וציבוריים ואסור לגוף חיצוני להתערב בהם, שמא נאבד את האחיזה המקצועית ושיקול הדעת העצמאי.
28/09/2012  |  אברהם פכטר  |   מאמרים
בכתבה שהתפרסמה במקומון של ידיעות אחרונות ב-21 בספטמבר 2012 מראיין איתי אילנאי את נעים כהן שהיה נהגו של דדו, רמטכ"ל צה"ל במלחמת יום הכיפורים. הראיון מעניין היות שהוא מאפשר הצצה קרובה לחייו של דדו לאורך שירותו הצבאי. נעים כהן היה נהגו של דדו מעת היותו מפקד חטיבה ועד למותו לאחר שהתפטר מצה"ל בעקבות דרישת ועדת אגרנט.
28/09/2012  |  עפר דרורי  |   מאמרים
השנה, בשבת זו שבין יום כיפור לחג הסוכות, קוראים בתורה את פרשת האזינו; דומני שקביעות כזאת נוצרת רק כאשר ראש השנה חל בימים ב'-ג', כמו השנה, או בימים ג'-ד' בשבוע. אבל אם ראש השנה חל בימים ה'-ו' או בימים שבת ו-א' - הרי שאת פרשת האזינו קוראים בשבת שבין ראש השנה ליום כיפור, בשבת שובה. במקרה כזה, הקשר בין הפרשה לזמן בו היא נקראת הוא בולט לעין, שכן ראש השנה פותח ויום הכיפורים סוגר את עשרת ימי התשובה וזה מתאים בגלוי לתוכנה של פרשת האזינו, שהיא שירת המוּדעוּת לקשר שבינינו ובין הבורא יתברך. בפרשה הזאת מתאר משה רבינו בפירוט רב את ההתרחקות שלנו מהבורא, תוך כפיות טובה ביחס לכל הטוב שהוא גומל עימנו; אבל בשלב כלשהו, אולי לאחר שיורדים לשפל הכי עמוק, ההידרדרות נעצרת, חוזרים אליו במהלך של תשובה והוא מקבל אותנו ברצון.
28/09/2012  |  נסים ישעיהו  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
אלי אלון
אלי אלון
כשלושה שבועות לאחר סיום מלחמת ששת הימים, הסתערו עשרות תושבים ערבים מרצועת עזה על מחנה מחסני האספקה והמזון שהיה שייך לכוח האו"ם
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il