|   15:07:40
  רעות טל  
דיאטנית מומחית לתזונת הריון ולידה מרכז רפואי בני ציון
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

חג שבועות - בריא יותר ושמן פחות

שילוב נכון של מוצרי חלב בתפריט היומי ובחג השבועות, אכן טומן בחובו תועלת בריאותית חשובה, אך אליה וקוץ בה, שכן למאכלים בשבועות נטייה להיות עתירי שומן וסוכר - עתירי קלוריות בהתאם
26/05/2014  |   רעות טל   |   כתבות   |   חגים ומועדים   |   תגובות
ביחרו במוצרי חלב דלי שומן [צילום: פלאש 90]

"אחרי החגים אני אפצח בדיאטה / ארד במשקל / אעשה ספורט. החגים כוללים גם את חג השבועות, נכון?..." כולנו נוטים לעשות לעצמנו הנחות בחגים. כאילו שישנה לגיטימציה לעלות במשקל וכמו כדור שלג מתגלגל, מגיע חג ועוד חג ועוד ארוחה ועוד קינוח ומבלי ששמנו לב צברנו לפחות עוד שני ק"ג במקרה הטוב, רק בגלל התפיסה המוטעית, ש"אין מה לעשות, בחגים עולים במשקל".

האביב בעיצומו, הטמפרטורות העולות, השמלות הקצרות המככבות בחלונות הראווה ומצב הרוח המרומם נוכח מזג האוויר החמים, גורמים לנו להבין שהקיץ כבר ממש כאן.

חג שבועות הוא נקודת זמן מצוינת, לעצור את המגמה של האכילה המוגברת ולעשות את המעבר הזה ל"מצב קיץ", הכולל תחושת קלילות והתחדשות, גם בנושא של האוכל. מתחילים לצטט כל בוקר מול המראה: "החג הזה יסמל עבורי את היכולת לעשות שינוי - לאכול בצורה מודעת ומושכלת, ואף ליהנות מהתהליך ולהתחיל להשיל מעלי את עודפי החורף והחגים".

אותו הטעם בפחות קלוריות

רגע לפני שאנו ניגשים להכנת מאכלים חלביים טעימים, עלינו לחשוב פעמיים ולהפעיל שיקול דעת לטובת מאכלים בריאים יותר, שיועילו לנו גם לרדת או לשמור על המשקל.

השחקנים הראשיים בחג זה הם מוצרי החלב, אשר מהווים מקור חשוב לחלבון איכותי, ויטמינים מקבוצה B, ויטמין A וויטמין D, ומינרלים כמו אשלגן, זרחן וכמובן סידן. סידן הינו מינרל משמעותי, החיוני לבניית עצמות השלד והשיניים, במיוחד בגיל הגדילה וההתבגרות, ולמבוגרים, שמירה מפני אובדן עצם. כשלא מקבלים מספיק סידן, עולה הסיכון לשברים ולאוסטיאופורוזיס.

מוצרי חלב הם המקור העיקרי לסידן בתזונה המערבית, שיעור ספיגת הסידן מהחלב גבוה. מקורות נוספים לסידן הם סרדינים (הנאכלים עם העצמות) ומקורות צמחיים דוגמת: ברוקולי, קייל, תרד, שומשום, שקדים, טחינה וקטניות. ההמלצה לצריכת סידן עבור גברים ונשים מעל גיל 19 היא כ-1,200 מ"ג ליום.

מומלץ לצרוך מוצרי חלב כחלק מתפריט מאוזן, העשיר בדגנים מלאים, פירות וירקות. צריכה של כשלוש מנות של מוצרי חלב דלי שומן ליום, נמצאה שעשויה להפחית את הסיכון למחלות כמו אוסטיאופורוזיס ויתר לחץ דם, ולעזור בבקרת המשקל ובשמירה על מסת גוף רזה. מנה אחת היא למשל כוס חלב 1% (200 מ"ל) או שלוש כפות גדושות של גבינה לבנה 5% או גביע מעדן חלב 1.5%.

כיצד ניתן לשלב מוצרי חלב בצורה חכמה?

שילוב נכון של מוצרי חלב בתפריט היומי ובחג השבועות, אכן טומן בחובו תועלת בריאותית חשובה, אך אליה וקוץ בה, שכן למאכלים בשבועות נטייה להיות עתירי שומן וסוכר - עתירי קלוריות בהתאם. כדי שתוכלו ליהנות מהיתרונות, מבלי להוסיף לתזונה שלכם רכיבים מזיקים כגון שומן רווי וכולסטרול, שמעלים במיוחד את הסיכון למחלות לב וכלי דם, יש לנקוט במספר צעדים:

  • בחירה במוצרי חלב דלי שומן: משמע עד 5% שומן. במתכונים יש להחליף את השמנת ביוגורט ביו ללא תוספת סוכר (עד 3%) או בגבינה לבנה 3%-5% שומן. ואם חשקה נפשכם בפרוסת עוגת גבינה לכבוד החג, להעדיף כמובן שמנת מתוקה קלה (10%) על-פני שמנת רגילה (שמגיעה גם ל-42% שומן). כמו-כן, רצוי להפחית את כמות הסוכר במתכונים. מבחינת הגבינות הקשות, יש להעדיף את אלו המכילות 5%-9%, דוגמת גבינה צפתית 5% צהובה 5%-9% שומן (ניתן להשתמש גם כגבינה מגוררת לפיזור על-פני תבשיל, מרק או פשטידה) או גבינת עיזים חצי קשה 9%;

  • בחירה במוצרי חלב עשירים בסידן: על-מנת להגיע להמלצה היומית לסידן. כדי להשוות בין תכולת הסידן במוצרים השונים, יש להסתכל על תווית הסימון התזונתי. למשל: גבינה לבנה רגילה 5% מכילה כ-200-100 מ"ג סידן ל-100 גרם, בעוד שגבינת ריקוטה 5%, מכילה כ-500 מ"ג סידן ל-100 גרם - כמעט פי 5. אגב, ריקוטה היא גבינה מצוינת לאפייה וגם דלה בנתרן;

  • הפחתת אחוזי הנתרן בגבינות: הנתרן הוא מינרל המצוי במלח. בכמות קטנה הינו חיוני למאזן הנוזלים, להעברת מסרים עצביים ולכיווץ ולהרפיית שרירים, אך הגוף זקוק למנה מזערית בלבד. צריכת מלח מופרזת תורמת לעליית לחץ הדם, לעלייה בשכיחות אירועים מוחיים, אירועים לבביים ולאי ספיקת כליות. רוב הנתרן הנצרך בדיאטה, מצוי במזונות מעובדים ומוכנים. קיים הבדל משמעותי בתכולת הנתרן בין המוצרים השונים, לרבות הגבינות השונות. שימו לב, כי ההבדל בתכולת הנתרן בין גבינה צפתית 5% לבולגרית 5%, הוא פי שתיים ומעלה לרעת הגבינה הבולגרית (תלוי ביצרן). כמובן שמומלץ להעדיף את הגבינות עם אחוזי הנתרן המופחתים;

  • הפחתת תכולת הסוכר: במעדנים המתוקים השונים מסתתרות כמויות סוכר גדולות. גם הצהרה כמו "מתיקות מעודנת" לא מצביעה על פחות סוכר. במעדנים המתוקים ובמשקאות הבוקר, מסתתרות בממוצע כשתיים עד חמש כפיות תוספת סוכר, מעבר לסוכר שמקורו בחלב ובפרי (אם ישנו). ניתן לסקור את רשימת הרכיבים, שכתובים בסדר יורד לפי כמותם במוצר. אם הסוכר נמצא בין הרכיבים הראשונים, המשמעות היא שהוא מהווה מרכיב עיקרי במוצר. בכל מקרה תמיד עדיף לבחור במוצר בו הפרי רשום לפני הסוכר ברשימת המרכיבים. מומלץ כמובן להעדיף יוגורט ביו ללא תוספת סוכר ולהוסיף לו בבית פרי טרי (ולמי שחייב כפית דבש או ריבה). כך תרוויחו גם את החיידקים הפרוביוטיים המסייעים למערכת העיכול וגם את הסיבים, הוויטמינים והמינרלים שמכיל הפרי.

חג שבועות או חג הביכורים

אל לנו לשכוח שזהו גם חג הביכורים, מה שאומר שזה הזמן האידיאלי להרבות באכילת ירקות בכל הצבעים והמינים ובכל צורות ההכנה: פלפלים צבעוניים, פטריות, ברוקולי, תרד, כרובית, כרוב, דלעת וכל השאר.

בנוסף, ניתן להכין רטבים נהדרים על בסיס יוגורט ועשבי תיבול (כתחליף לרטבים על בסיס שמנת), וגם כמטבל מרענן לירקות טריים (כדי להוסיף צבע ניתן להוסיף פפריקה, בזיליקום, שמיר קצוץ וכדומה).

מדד הרעב והשובע

מה עם תשומת לב לדרגת הרעב והשובע? נשמע פשוט אך לא מובן מאליו. מעבר לשדרוג האיכות התזונתית, זאת גם הזדמנות מצוינת להתחיל לפתח קשב פנימי לרעב ולשובע שלכם, כבר בארוחת החג.

הגיעו לארוחה לאחר שאכלתם במהלך היום ארוחת בוקר כרגיל וארוחת צהריים קלה. שעתיים עד שעה לפני הארוחה אכלו משהו קטן, כגון: מנת פרי עם מנת אגוזים (דוגמת שבעה שקדים לא קלויים) או פרוסת לחם מלא עם ממרח כמו כף אבוקדו או כף טחינה וירק, זאת על-מנת שתתחילו לאכול כאשר אתם רעבים בצורה מתונה ותסיימו כאשר אתם מרגישים שובע נעים וקליל מבלי לתת לעצמכם להגיע לתחושת שובע מכבידה ומעיקה. זה כבר יעשה נפלאות להתנהגות האכילה שלכם.

אחרי שהסכמנו שחג השבועות הוא בגדר הזדמנות נפלאה לקבל החלטה לשפר את התזונה, התחילו להתאמן על בחירה והכנת מאכלים בצורה מושכלת, בכמות מתונה, ותוך הפעלת שיקול דעת והקשבה כנה לעצמינו.

מתכון מומלץ לחג השבועות
מאפינס ירקות וגבינות מעולים (כ-85 קק"ל ליחידה): מומלץ לאפות בשתי תבניות מאפינס קשיחות של 12 שקעים (יוצאים 24-23 מאפינס)
▪ ▪ ▪

מצרכים:

  • 1 גזר מקולף (מקלפים את הקליפה ועם הקולפן פורסים לקליפות);
  • 1 שקית ברוקולי קפוא או 800 גרם טרי;
  • 1/4 שקית כרובית קפואה או 200 גרם טרייה;
  • 1 גבינה לבנה ריקוטה 5% (250 גרם);
  • 150 גרם גבינה צפתית חתוכה לקוביות קטנות;
  • חצי גלילת גבינת עיזים 9% (90 גרם) פרוסה לחצאי מטבעות (לפרוס לפרוסות דקות ואז לחצות);
  • 1 יוגורט ביו (עד 3%);
  • 3 ביצים;
  • 1/4 כוס שמן קנולה;
  • 4 כפות קמח מלא + 1/2 כפית אבקת אפייה;
  • 2 כפות פירורי לחם (פירורית) מקמח מלא;
  • תבלינים לפי הטעם ועשבי תיבול שונים שאוהבים

הוראות הכנה:

  • לבשל את הכרובית והברוקולי על-פי הוראות ההכנה, אם משתמשים בקפואים ניתן לחמם חמש דקות במיקרוגל (להיזהר מבישול יתר). לחתוך לחתיכות קטנות (כך שייכנסו בקלות לשקעי התבנית), ולשים בקערה גדולה יחד עם קליפות הגזר;

  • בקערה נפרדת לערבב היטב: ביצים, גבינת ריקוטה, קוביות הצפתית, יוגורט, שמן קנולה, קמח + אבקת אפייה ותבלינים;

  • לשפוך את הבלילה על הירקות שבקערה הגדולה ולערבב היטב;

  • לשמן את השקעים בתבנית עם מעט ספריי שמן;

  • למלא כל שקע בתערובת בנדיבות;

  • להניח את חצאי גבינת העיזים מעל (וללחוץ מעט מלמעלה, כך שתשקע מעט בבלילה);

  • לפזר את פירורי הלחם מעל;

  • להכניס לתנור בחום בינוני לכ-30 דקות (עד שהקיסם יוצא נקי).

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc. ברשת סטודיו C, חברת עמותת הדיאטנים עתיד
תאריך:  26/05/2014   |   עודכן:  26/05/2014
רעות טל
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
חג שבועות - בריא יותר ושמן פחות
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
efratk
26/05/14 15:51
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  חגים ומועדים
אל שבעת השבועות בין פסח לשבועות אנחנו באים מצוידים עם חווית ההגד מספר דברים כ"ו 5 "ארמי אובד אבי". הגד בעל משמעות רבה בסיפור ההגדה של פסח, שהיא כבר מאחורינו. אנחנו ממשיכים בשבעת השבועות להקשיב לסיפור הרקע למגילת רות, סיפור ההיאחזות בארץ כנען תוך התמודדות עם מהמורות של רעב ומלחמות קיום קשות.
24/05/2014  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
עוד לא הספקנו להתאושש מהקילוגרמים של פסח, יום העצמאות וכבר הגענו לחג השבועות. חג שבועות הוא חג הקציר, בו הפירות והירקות ממש מחכים שנקטוף אותם, והאמת שהם הכוכבים האמיתיים בחג זה.
20/05/2014  |  גלית שלגי  |   כתבות
בחג השבועות קוראים את מגילת רות המאופיינת במסרים של זוגיות ומסירות נשית המתבטאים במשפט: "באשר ילך תלך באשר ילון תלון"
20/05/2014  |  עליזה ברקן  |   כתבות
אסם מרעננת את חג השבועות ומשיקה מגוון מוצרים חדשים וחגיגיים לחג.
מאות פאראמדיקים, חובשים, רופאים, עובדים ומתנדבים של מד"א שהוצבו בהר מירון, טיפלו החל מיום ו' (16.5.14) בשעות הבוקר ועד להיום (א', 18.5.14) בשעה 6:00 בכ-810 נפגעים באתר במהלך אירועי ההילולה.
18/05/2014  |  גלית יצחק-אוגנוב  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il