|   15:07:40
דלג
  המכון למחקרי ביטחון לאומי  
INSS - המכון למחקרי ביטחון לאומי
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
פיצוי על אובדן כושר עבודה בשל מחלת כליות תורשתית? יש דבר כזה!
כתיבת המומחים
הוט, בזק, סלקום, פרטנר סיבים - איזו חברה עדיפה לצרכן?
מזכ"ל אופ"ק (מימין), עבדאללה סאלם אל-באדרי ושר האנרגיה והתעשיה של קטאר, מחמד בן צאלח אל-סאדה בסמינר הבינלאומי ה-6 של אופ"ק, הופבורג, אוסטריה, 5 ביוני 2015 [צילום: AP/Ronald Zak]
ערב הסעודית ומדינות המפרץ

בסבך ירידת מחירי הנפט והטלטלה האזורית

ייחודו של השפל הנוכחי בשוק הנפט הוא בהתרחשותו בעיצומה של הטלטלה במזה"ת. שילוב גורמים זה בעייתי למשטרים המלוכניים במפרץ, ויותר מכך למדינות שכלכלתן קשורה בהם
08/09/2015  |   המכון למחקרי ביטחון לאומי   |   כתבות   |   INSS   |   תגובות
   רשימות קודמות
  הודו נמנעה; יחסינו לאן?
  רכיב הלגיטימציה הבינ"ל בביטחון הלאומי
  האמנם מתקיים מו"מ עם חמאס?
  לגבש 'הסכם מקביל' בין ישראל לארה"ב
  אסטרטגיית צה"ל: תפיסת פעולה ממוקדת

במהלך השנה החולפת ירדו מחירי הנפט בכ-55 אחוזים. כתבה זו עוסקת בהשלכותיה של מגמה זו על ערב הסעודית ומדינות המפרץ, וכן על מדינות נוספות באזור, שכלכלתן קשורה בהן.

הירידה במחירי הנפט נובעת מעודף היצע על הביקוש. הביקוש גדל בקצב מתון בשל צמיחה כלכלית איטית או האטה בצמיחה באזורים שונים בעולם, בעוד ההיצע גדל בקצב מהיר יותר. השינוי המשמעותי הוא בהגדלת ההיצע בארצות הברית ועודף ההפקה של אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט), שעליו נמנות מפיקות הנפט הערביות הגדולות, אירן ומדינות נוספות.

מחיר הנפט של אופ"ק (OPEC Basket Price) עמד באוגוסט 2015 על כ-45 דולר לחבית (בממוצע), לעומת כ-100 דולר לחבית נפט באוגוסט 2014. לפי ביטאון הארגון (11 אוגוסט 2015), כדי לספק את צרכי השוק העולמי לנפט וגז נוזלי, בסך 92.7 מיליון חביות ליום (מח"י), היה על חברות הארגון להפיק נפט בסך 29.2 מח"י בלבד (בהינתן היצע נפט מחוץ לאופק בסך 57.5 מח"י והפקת גז נוזלי באופ"ק בסך 6 מח"י). אולם, בפועל הפקת הנפט של חברות הארגון עמדה ביולי על 32.5 מח"י, כלומר עודף הפקה של כ-12 אחוזים.

עתה עומד הנפט האירני לשוב לשוק וכבר משפיע על הציפיות. לאירן עניין בכינוס דחוף של אופ"ק, וכך גם לוונצואלה ולאלג'יריה, שקראו לכינוס חרום של ראשי אופ"ק במטרה לדון בריסון המחירים. גם לרוסיה, שאינה חברה בארגון, עניין בצמצום ההפקה בהיותה מפיקת נפט גדולה, הסובלת אף היא מקשיים כלכליים. לעת עתה, ערב הסעודית ומדינות המפרץ, שמצבן הכלכלי עדיין טוב בהרבה, אינן תומכות בהחלטה על קיצוץ התפוקה.

לטווח רחוק יותר, ככל שרמת המחירים תרד, כך הביקוש לנפט יעלה ותפחת השאיבה ביותר בארות נפט בעולם, משיקולים כלכליים, ואז ישוב מחירו להאמיר. כלומר, שוק הנפט צפוי לתנודות והנעלמים הם משך השפל ועומקו. בשפל קודם, שנרשם במחצית פברואר 2009, הגיע מחיר החבית לכ-34 דולר, בהשוואה לשיא של 140 דולר ביוני 2008.

האסטרטגיה הסעודית

ברשות ערב הסעודית ונסיכויות המפרץ כשליש מעתודות הנפט המוכחות בעולם. לסירובן להקטין את הפקת הנפט, גם במחיר ירידה חדה בהכנסותיהן, שלושה הסברים.

ראשית, מטרתן היא למקסם לטווח ארוך את הכנסותיהן מעתודות הנפט שלהן. הן מוכנות למחירי נפט נמוכים בהווה, כדי לבלום כדאיות לפיתוח חלופות לנפט שברשותן. למשל, הן שואפות למתן את העלייה בקצב ההפקה בארצות הברית, שעלה מאז 2008 בכ-50 אחוזים, הודות לשיפורים טכנולוגיים וניצול פצלים. החזון מרחיק הלכת של ערב הסעודית, שמימושו אינו נראה באופק, הוא להמיר את עתודת הנפט בכושר ייצור תעשייתי, שישחרר אותה לעד מהתלות בנפט. הנסיכויות שואפות ליצור השקעות מניבות (בעיקר בחו"ל), שמהן יתקיימו ברווחה הדורות הבאים.

הסבר שני וקונקרטי למצב הנוכחי הוא שמדינות המפרץ נוקטות אסטרטגיה של הגנה על נתח השוק שלהן. סדאד אל-חוסייני, לשעבר סגן נשיא ארמקו (חברת הנפט הלאומית הסעודית), הסביר באוגוסט 2015, שגם אם מדינות המפרץ היו מרסנות את תפוקתן, "שטף של מלאי נפט חדש מארצות הברית, קנדה ומאגרים אחרים, היה ממשיך לפגוע בשוקי הנפט והמחירים היו יורדים למקום שבו הם נמצאים כיום בכל מקרה". בנוסף, לערב הסעודית אין אמון בחברות אופ"ק והיא סבורה, שגם אם יושג הסכם לקיצוץ התפוקה לא יעמדו בו חברות הארגון.

הסבר נוסף, הוא שימוש של סעודיה ומדינות המפרץ בנשק הנפט נגד אירן, בכך לפחות סבורה טהרן. אחת ההשלכות של ירידת מחירי הנפט בשווקים הינה פגיעה בהכנסות אירן מייצוא נפט.

אילוצים מבית

מחירי נפט נמוכים תואמים לכאורה את האסטרטגיה של ערב הסעודית והנסיכויות המיועדת למקסם את עתודות הנפט שלהן לטווח ארוך ולהגביל את שיקום כלכלת אירן. אולם, המשך השפל במחירים עומד בניגוד לאסטרטגיית ההישרדות שלהן מבית, המחייבת רמת עושר גבוהה גם בטווח הקצר משום שהאוכלוסייה אינה סבלנית לפגיעה ברווחתה.

מעל 80 אחוזים מהכנסותיהן של הממשלות במדינות אלה מקורן ממכירות נפט, מוצרי נפט וגז. הכנסות אלו מאפשרות לשליטים להעניק לאזרחים רווחה. המשטרים מעבירים לאזרחים חלק ניכר מההכנסות באמצעות סובסידיות ניכרות לשירותים ולמוצרים (לשם המחשה, מחיר ליטר בנזין בערב הסעודית הוא 16 סנט - פחות ממחיר בקבוק מים). המשטרים, הם גם המקור העיקרי לתעסוקה, תוספות שכר ומענקים כספיים. וכל זאת, בלי הטלת מיסים. ברם, לאזרחים אין זכויות פוליטיות ויחסי חברה-מדינה כפופים לעיקרון, שלפיו השליט ידאג לנתיניו ואלה מצדם יסכימו לא לקחת חלק בשלטון. מכאן הקשר הדוק בין רווחי הנפט ליציבות המשטרים.

עם זאת, הירידה במחירי הנפט תקשה על המדינות לשמור על תנופת הפיתוח ורמת החיים הגבוהה של האוכלוסייה. למשמעות זו נודעת חשיבות מיוחדת מאז פרוץ הטלטלה במזרח התיכון, שכן הזרמת הכספים נדרשת, כדי לשכך מתחים חברתיים-פוליטיים. כעת, כמעט כל מדינות המפרץ נמצאות בגירעונות תקציביים השוחקים את הרזרבות.

ההערכה היא שערב הסעודית תסיים את השנה בגירעון התקציבי הגדול בתולדותיה - 150 מיליארד דולר. זו כבר החלה לצמצם תקציבים לפרויקטים ואף לרכש צבאי. עד כה מקצה הממשלה כ-10 מיליארד דולר בחודש מיתרות מטבע החוץ שלה, כדי לממן את ההוצאות. לפי נתוני קרן המטבע העולמית, יתרות מטבע החוץ של הממלכה ירדו מ-724 מיליארד דולר בסוף 2014 ל-660 מיליארד דולר ביוני 2015. מדובר אומנם ברזרבות גדולות, אולם שחיקה זו ואי-ודאות לגבי משך השפל מחייבים מדיניות של קיצוץ בהוצאות, שיש עמה סיכונים.

קרן המטבע העולמית לוחצת על המדינות להפחית את הסובסידיות ולהעלות את ההכנסות, גם באמצעות מיסים. ברם, כאשר כווית ניסתה בתחילת 2015 לצמצם את הסובסידיות על דיזל, זעם ציבורי גרם לבית המלוכה לסגת מהחלטתו. האירוע המחיש למשטרים את הסיכון הרב הכרוך במהלך כזה, על כן הם ינסו לבצע צעדים הדרגתיים, תוך מתן עדיפות לקיצוץ בהוצאות ארוכות טווח (פיתוח) על פני קיצוץ בהוצאות שוטפות. בסיכון גבוה במיוחד יעמדו מונרכיות פחות עשירות, כבחריין ועומאן.

השפעת התופעה על המרחב

אירן, כאמור, רואה במדיניות זו של מדינות המפרץ לוחמה כלכלית נגדה, כפי שהדגיש בדצמבר 2014 הנשיא רוחאני: "העם האירני לא ישכח את הבגידה הזו ויגיב על כך". המתיחות בין הצדדים עשויה להחריף, ככל שיתברר שאירן אומנם מייצאת יותר בשל הורדת הסנקציות, אך הכנסותיה אינן גדלות בהתאם, עקב רמת המחירים. לאחר הסרת הסנקציות מעל אירן, מדינות המפרץ עלולות להיוותר בודדות במערכה הכלכלית נגדה.

מהמצב במפרץ הפרסי מושפעות מצרים, ירדן, הרשות הפלשתינית, סוריה ולבנון, המצויות בקשיים כלכליים ניכרים. הן ניזונות מכספי העובדים שלהן במפרץ, מהשקעות וסחר עם מדינות המפרץ וחלקן - אף מסיוע ישיר. במקרה של מצרים מדובר ב-39 מיליארד דולר בשנת הכספים 2014-2013: כ-20 מיליארד דולר מעובדים במדינות המפרץ ו-19 מיליארד דולר - סיוע כספי מערב הסעודית ומדינות המפרץ. הסיוע הכספי לשנת התקציב 2015-2014 נקבע על כ-12 מיליארד דולר. זאת, כאשר יתרות המט"ח של מצרים עומדות על כ-20 מיליארד דולר בלבד.

ייחודו של השפל הנוכחי בשוק הנפט הוא בהתרחשותו בעיצומה של הטלטלה במזרח התיכון. שילוב גורמים זה בעייתי למשטרים המלוכניים במפרץ, ויותר מכך למדינות שכלכלתן קשורה בהן. רמתם הגבוהה של מחירי הנפט ושל רזרבות מטבע החוץ מאז פרוץ הטלטלה ועד שנת 2014 סייעה למשטרים במפרץ לשמור על רמת חיים גבוהה לאזרחיהם. עתה, האתגר הגדול שבפניהם, הוא לעבור בשלום את תקופת השפל בשוק הנפט. בהינתן אי-ודאות לגבי משך התקופה, האסטרטגיה הנוכחית שלהם משלבת בין שימוש מבוקר ברזרבות כספים וקיצוץ בתקציב, באופן שימזער את הפגיעה ברמת החיים ובהתמרמרות הציבור - דבר שקשה לכוון אליו, במיוחד כשבשטח פועלים כוחות חתרניים. מכאן העלייה בסיכון הנשקף ליציבות המשטרים במפרץ ובאזור.

פורסם במקור: INSS, מבט על, גיליון 744 (7.9.15)
יואל גוז'נסקי הוא חוקר מן המניין במכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת תל אביב.

שמואל אבן הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.
תאריך:  08/09/2015   |   עודכן:  08/09/2015
יואל גוז'נסקי, שמואל אבן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בסבך ירידת מחירי הנפט והטלטלה האזורית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
העיתון "אלאהראם", שופרו של השלטון במצרים, מסר ב-2 בספטמבר כי משלחת של ארגון הג'יהאד האיסלאמי בראשות מזכ"ל הארגון עבדאללה רמדאן שלח וסגנו זיאד נח'אלה, הגיעה לקהיר כדי לדון בכמה התפתחויות בזירה הפלשתינית.
04/09/2015  |  יוני בן-מנחם  |   חדשות
במזרח התיכון חתן לפעמים עלול לבלות את ירח הדבש שלו בכלא
04/09/2015  |  מנשה שאול  |   כתבות
עשרות מפגינים מאנשי הקמפיין "אתם מסריחים" הסתערו על משרדו בביירות של השר הלבנוני לאיכות הסביבה. הם מוחים על אי-פינוי הפסולת. אזרחי לבנון שורפים פסולת ומשליכים אותה לים. הממשלה הלבנונית פנתה לממשלת טורקיה בבקשה שתשלח מומחים שיסייעו לה להתגבר על כמויות הזבל שנערמו.
01/09/2015  |  מחלקה ראשונה  |   חדשות
תנועת חמאס טענה בשבועות האחרונים כי חלה רגיעה במתיחות בינה לבין מצרים וכי היחסים עמה נמצאים במגמת שיפור, אולם נראה כי גם אם אכן הייתה רגיעה כלשהי הרי שהיא הייתה רופפת ושברירית. בשבועיים האחרונים נוצר מוקד מתיחות חדש ביחסי חמאס עם מצרים, שמהווה מבחינתה של חמאס "פצצה מתקתקת" האמורה להתפוצץ בכל רגע אם לא תיפתר, ואף להוות אמתלה להפרת הפסקת האש עם ישראל.
31/08/2015  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
חמאס אינו מצליח ליישב את הסתירה בין היותו תנועת התנגדות היוזמת פעולות נגד ישראל, לבין היותו ממשלה שלטת ואחראית על חייהם התקינים של כ-2 מיליון בני אדם שחיים ברצועת עזה - מצב המחייב את הארגון לנהוג מתינות ורציונליות האביב הערבי החדש מתקרב לגבולותינו
30/08/2015  |  מנשה שאול  |   כתבות
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
הודו נמנעה; יחסינו לאן?  /  קרטיקייה באטרה
רכיב הלגיטימציה הבינ"ל בביטחון הלאומי  /  פנינה שרביט ברוך
האמנם מתקיים מו"מ עם חמאס?  /  שלמה ברום
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
השופט ליאור גלברד שם לב לכל פרט בדיוני חדלות פרעון, גם כאשר יש הסכמות בין הצדדים, ודוחה בקשה חסרת בסיס לקיים דיון בדלתיים סגורות. חבל שהוא אינו מקפיד על עמידה בזמנים וכך נוצר על הב...
דן מרגלית
דן מרגלית
עמרי מניב בערוץ-12 הביא צרור של הקלטות של שיחות בין שקד לבין נוה    הוא לחץ למנות את איתן אורנשטיין לנשיא המחוזי בתל אביב    שקד נכנעה והצביעה בעד אורנשטיין
ציפי לידר
ציפי לידר
למרבה האירוניה, בתו של פרעה היא שהצילה אותו ובסופו של דבר פרעה בכבודו ובעצמו גידל את משה בארמונו, וסלל את הדרך לגאולה    האדם חושב, והאלוקים צוחק
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il