|   15:07:40
דלג
  עמי בר  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
אפל ווטש: מהפכת הטכנולוגיה על פרק כף ידך
כתיבת המומחים
ניכיון שיקים - יתרונות וחסרונות

יום השואה 2017: זכויות חדשות לנרדפי הנאצים

ניצולי שואה שהיו בגטאות אשר נולדו לפני 1937 ועבדו בגטו תחת כיבוש גרמני וכן הגישו בקשה לקבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בישראל, זכאים לקבל קצבה מהמוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה.
לאחרונה הגרמנים הכלילו בחוק הגטאות אזורים שכוללים בין היתר ערים ברומניה, בולגריה וסלובקיה
23/04/2017  |   עמי בר   |   מקורות   |   שואה וגבורה   |   תגובות
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

אנו מתקרבים ליום השואה 2017 שיחול השבוע ויש עדיין ניצולים רבים שלא מימשו חלק מזכויותיהם החשובות. במקרים רבים, מימוש הזכויות יכול לעשות שינוי משמעותי בחייהם של הניצולים ובני משפחתם שתומכים בהם. רק השבוע מבקר המדינה קבע שאחת הבעיות המשמעותיות היא חוסר המודעות והעזרה בנושא הזכויות.

הנה עיקר העידכונים בנושא הפיצויים:

פנסיה סוציאלית מגרמניה ליוצאי גטאות כולל רומניה טרנסניסטריה ובולגריה וגטאות נוספים שאושרו לאחרונה: ניצולי שואה שהיו בגטאות אשר נולדו לפני 1937 ועבדו בגטו תחת כיבוש גרמני וכן הגישו בקשה לקבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בישראל, זכאים לקבל קצבה מהמוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה. בתנאים מסוימים ייתכן גם תשלום רטרואקטיבי משנת 1997. לאחרונה הגרמנים הכלילו והרחיבו בחוק הגטאות אזורים שונים שכוללים בין היתר את רומניה - קונסטנצה, גינטה, וטקוץ. בעבר כבר הכירו בטרנסניסטריה, בצ'רנוביץ ובמוגילב.

בולגריה - סופיה - הרובע היהודי - יוץ בונאר, בלגואבגרד, ביאלה סלאטינה, ברקוביצה, בורגס, דופניצה, וראצה, וידין, וארנה, חאסקובו, טרזיאן, לום, לוקוביט, נובי פאזאר, סטארה זאגורה, סיליסטרה, סליבן, סמוקוב, פילבן, פרדיננד, פאזארדז'יק, צ'ירפאן, קיוסטנדיל, קרנובט, ראזגרד, רוסה, שומן.

סלובקיה - ברטיסלבה, ויהן, סרד, נובסקי. כמו-כן הכירו בגטו אמסטרדם, גטו שנחאי בסין ועוד' המידע הנ"ל חל על כל הגטאות שהיו באירופה ושהניצולים ויורשיהם טרם הגישו בקשות לפנסיה סוציאלית.

זכויות היורשים של יוצאי גטאות (כולל כל הגטאות שהוזכרו בפסקה הקודמת):

האלמנים או אלמנות של יוצאי הגטאות זכאים לפנסיה חודשית לכל החיים. בנוסף, היורשים שהם לא האלמנים של הניצול אלא ילדיו או כל יורש חוקי אחר על-פי צוואה, יכולים לקבל תשלום רטרואקטיבי אחד עבור התקופה בין 1.7.97 ועד ליום פטירתו של הניצול. בהתאם לתנאים הבאים (האלמנים צריכים לעמוד רק בתנאים 1 ו-3 ושאר היורשים - ילדים או על-פי צוואה צריכים לעמוד בשלושת התנאים יחד):

1. הניצול שנפטר עבד בגטו ולא הגיש מעולם בקשה לביטוח הסוציאלי הגרמני.

2. הניצול נפטר לאחר 27 ביוני 2002.

3. הניצול הגיש בקשה לביטוח הלאומי בישראל לקבלת קצבת זקנה לאחר 1.4.75 (או עמד בתנאים הנדרשים לקבלת קצבת זקנה, כולל בקשות עבור עקרות בית, אשר נולדו לאחר 1.1.31 ולא הייתה להן בישראל תקופת ביטוח מספקת, כמו-כן כולל עולים חדשים אשר עלו לארץ מאוחר, אשר גם להם לא הייתה תקופת ביטוח מספקת).

גמלה חודשית לכל החיים ממשרד האוצר בישראל

לפני מספר שנים פסק בית המשפט העליון של מדינת ישראל שלישראלים תושבי ישראל שעלו מרומניה, מבולגריה, מטוניס, מלוב ומחלק משאר אירופה שחיו או היו עוברים במלחמת העולם השנייה, יש זכות חוקית לקבל גמלה חודשית לכל חייהם כניצולי רדיפות הנאצים. את הגמלה משלם משרד האוצר הישראלי.

תושבי ישראל שזכאים לקבל את הגמלה החודשית מהאוצר צריכים לעמוד בארבעה תנאים ביחד (לא ניתן לוותר על אחד התנאים):

1. יוצאי רומניה ובולגריה - נולדו עד יוני 1945 (בולגריה עד 4 ביולי).

יוצאי לוב - נולדו עד נובמבר 1943.

יוצאי תוניס - נולדו וחיו שם עד מרץ 1944.

2. עלו לישראל עד אוקטובר 1953 (בגין הסכם השילומים בין ישראל לגרמניה).

3. לא מקבלים גמלה אחרת כנרדפי הנאצים (למעט פנסיה סוציאלית מגרמניה).

4. הזכאים הינם תושבי ישראל בלבד.

יוצאי פולין, גרמניה, צרפת, הונגריה, סרביה, קרואטיה, צ'כובסלובקיה, ליטא, איטליה וכן מדינות נוספות שהיו תחת כיבוש או השפעה גרמנית:

תושבי ישראל בלבד - יוצאי מדינות אירופיות אלו ונוספות שהיו תחת כיבוש גרמני ושעדיין לא מקבלים גמלה כלשהי שקשורה לנאצים יכולים לקבל גמלה זו של האוצר בתנאי שנולדו לפני מאי 1945 (יש מדינות שבהן המועד הקובע שונה, גם עוברים שהיו תחת כיבוש גרמני זכאים) ועלו לישראל לפני אוקטובר 1953 (למעט פנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר). יוצאי גרמניה, צרפת ואיטליה שהייתה להם אזרחות זרה בעלייתם ארצה זכאים גם. (למען הבהר ספק - גם אם לא הייתה להם אזרחות זרה הם זכאים).

גמלה חודשית ממשרד האוצר ליוצאי גטאות ומחנות שעלו גם אחרי 1953:

יוצאי גטאות ומחנות שהינם תושבי ישראל ועלו גם אחרי 1953 ולא מקבלים עדיין שום גמלה חודשית הקשורה לרדיפות הנאצים, זכאים לקבל קצבה חודשית ממשרד האוצר בסך של 2,250 שקל. המידע הזה נכון גם לכל הגטאות החדשים שהוכרו בבולגריה, רומניה, סלובקיה. ראו פרוט הגטאות למעלה בפסקה על פנסיה סוציאלית מגרמניה ליוצאי גטאות.

הגמלה המינימאלית היא 2,250 שקל לחודש ובנוסף הטבות כגון: דמי הבראה אחת לשנה על סך כ-2,000 שקל, הנחה בארנונה, פטור מתרופות בקופת חולים.

הגמלה ניתנת ממועד הגשת הבקשה למשרד האוצר והיא לא ניתנת רטרואקטיבית!

את הגמלה ניתן להגדיל בעזרת שתי אפשרויות:

1. הכרה במחלות נוספות מעבר להכרה הבסיסית.

2. הגדלה הגמלה בשל מצב כלכלי - הכנסות אישיות נמוכות.

הגדלת הגמלה על-ידי הכרה במחלות נוספות:

ניתן להגדיל את אחוזי הנכות ובזכותם את הקצבה החודשית על-ידי הגשת בקשה להכרה במחלות נוספות שלא הוכרו עדיין על-ידי האוצר. האוצר מכיר במחלות שונות על-פי קריטריונים שונים, לפי שתי קבוצות עיקריות - אלה שהיו במחנות ובגטאות ואלה שלא היו. המחלות הן: אוסטאופורוזיס - בריחת סידן, סוכרת, סרטן המעי הגס, סרטן ריאות, בעיות לב, בעיות עור, לחץ דם, סוכרת, דמנציה ועוד'.

הגדלה בשל מצב כלכלי - הכנסות אישיות נמוכות:

בקשת תגמול לפי הכנסה נמוכה:

מקבלי הגמלה מהאוצר, שמשתכרים פחות מ-5,590 שקל - סה"כ הכנסות אישיות לחודש באופן אישי כולל הגמלה מהאוצר, יכולים לקבל תוספת של מאות שקלים כהשלמה ל-5,590 שקל והטבות משמעותיות נוספות. כמו-כן, מי שיוכר בשל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב-40% נכות עד 49.9% ומשתכר פחות מ-6,090 שקל, יקבל השלמה לסכום זה.

בקשת תגמול מוגדל לפי הכנסה נמוכה:

מקבלי הגמלה שיוכרו, בגלל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב-50% נכות ומעלה, ולא מגיע ל-9,190 שקל בחודש סה"כ הכנסות אישיות כולל הגמלה מהאוצר, יוכל לקבל השלמה מעבר לגמלה ושאר ההכנסות האישיות ל-9,190 שקל. בעלי אחוזים גבוהים יותר יוכלו לקבל השלמה לסכומים גבוהים יותר עד 10,305 שקל לבעלי 80% נכות ומעלה.

הבהרה: נלקחות בחשבון סה"כ ההכנסות האישיות של מקבל הגמלה, שכוללות את הגמלה מהאוצר, תשלומי פנסיה, קצבת זקנה מביטוח לאומי וכל הכנסה אישית אחרת. חשוב: המבחן הוא הכנסות אישיות בלי קשר להכנסות של בן הזוג.

קרן סעיף 2 שנותנת גמלה תלת חודשית של 1,010 אירו:

ניצולים מאירופה (גם כתינוקות וגם כעוברים) שעדיין לא מקבלים שום גמלה שקשורה למלחמה ועלו אחרי 1953 והיו בזהות בדויה (חיו כנוצרים תחת כיבוש גרמני) או במסתור לפחות חצי שנה בזמן המלחמה (גם כתינוקות וגם כעוברים) יכולים לקבל לפי קרן סעיף 2 שנותנת כל 3 חודשים רנטה של 1010 אירו. מקבלי קרן סעיף 2 מקבלים בנוסף גם השלמה חודשית ממשרד האוצר כדי שיהיה להם את המינימום של 2,200 שקל בחישוב חודשי וכן את כל ההטבות הנוספות שמוזכרות למעלה שמקבלים הניצולים מהאוצר בישראל.

יוצאי רומניה זכאים לפיצויים מממשלת רומניה בגין הרדיפות:

ילידי רומניה עד שנת 1941 (לא כולל) זכאים לקבל מממשלת רומניה פיצויים על הרדיפות שעברו במלחמה (גם כילדים מאוד קטנים) ע"פ קריטריונים שונים. הפיצויים הם כ-180 דולר לחודש. לצורך קבלת הפיצויים דורשים הרומנים שעל הניצול לחדש את האזרחות שלו ורק אח"כ הוא יכול להגיש את הבקשה. הפיצויים הם מרגע קבלת הבקשה ולא רטרואקטיבית והם לכל החיים.

דרכון רומני ודרכונים אירופיים: ברגע שמחדשים את האזרחות עבור הפיצויים ניתן להוציא דרכונים אירופיים של האיחוד האירופי עבור מקבל הפיצויים וכן עבור הילדים והנכדים עבור לימודים ועבודה באירופה כאירופים לכל דבר בהנחות משמעותיות בשכר הלימוד ובחלק מהמדינות לימודים בחינם. גם יוצאי מדינות אחרות וצאצאיהם כגון בולגריה, פולין, צכיה, גרמניה, הונגריה ועוד' זכאים בתנאים שונים להוציא דרכונים אירופיים. גם דרכון פורטוגלי ניתן כיום לקבל לצאצאים של גרוש ספרד.

הכותב הוא בן של נרדפי הנאצים ולכן בחר לעסוק בפעילות חברתית זו, במסגרתה הוא מדריך ישראלים אחרים כיצד לקבל זכויות אלו. מכיוון שיש מידע רב וחשוב לספר ולהדריך למי שמגיעות זכויות אלו על-פי חוק, ניתן ליצור איתו קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון שבו מגיעים ישר למזכירה האלקטרונית שמיועדת לקבלת הודעות. עדיף להתכתב איתו במייל כי במייל הוא יכול להגיב מהר יותר מאשר בטלפון.

יש לכתוב בדוא"ל או להשאיר בהודעה בטלפון הנייד, פרטים אישיים כגון: שם, ארץ מוצא, תאריך לידה, שנת עלייה והאם מקבלים כיום גמלה כלשהי שקשורה לשואה, ואם כן - איזו. דוא"ל: .comgmail@shoa.rights טלפון נייד: 6665123-055
אתר: www.amibar.coi.co.il
תאריך:  23/04/2017   |   עודכן:  23/04/2017
עמי בר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  שואה וגבורה
לאחרונה צפיתי ביו-טיוב בקליפ 'שמע ישראל' של יעקב שוואקי. בפתיח שלו נכתבו השורות הבאות: "מסופר על הרב יוסף כהנמן (שהיה מייסד וראש ישיבת פוניבז' בארץ; ד"ח), שעסק רבות בגילוי ילדים יהודים שנמסרו בזמן השואה, להשגחה אצל נוכרים, ע"י הוריהם.
23/04/2017  |  דוד חרמץ  |   כתבות
כמו בכל שנה הרי שגם השנה אנחנו נחזה בקיום הטקסים הסטנדרטיים ל"יום השואה" עם תוספת מילת "הגבורה". זה לא סוד שאין כיום קונצנזוס על הצגת השואה בישראל, על טקסיה ועל תכנייה. "יום השואה" מוצג מנקודה "ממלכתית", כביכול, שבודאי איננה כוללת את ההיסטוריה והספרות האמיתית והרחבה על השואה, שלמשל היהדות החרדית (ואפילו חלק מיהדות המזרח) חוותה וכתבה. "יום השואה" עצמו - כתאריך, רחוק מלהיות קונצנזואלי. כ"ז ניסן (שבו חל "יום השואה" הרשמי) הוא עדיין יום שבו על-פי ההלכה אסור לערוך טקסי אבל. זוהי תקופה שביקורים בבתי עלמין אסורים ומנגד עדיין אפשר אפילו לקיים נישואים לשעת הדחק. אבל את מר בן-גוריון - האנטי דתי, ואת חבריו, זה לא עניין כאשר הם קבעו את התאריך הזה על סמך "מרד גטו וורשא", כביכול, ולמעשה בתאריך שבו בכלל המרד בוורשא לא החל.
23/04/2017  |  אליהו קאופמן  |   מאמרים
שבועיים לפני יום השואה התפרסמה המהדורה האנגלית של הספר Blitzed, פרי עטו של נורמן אוהלר. המהדורה הגרמנית הייתה רב-מכר, והשבועון ניוזוויק יודע לספר שזכויות התרגום נמכרו ל-26 מדינות ובכללן ישראל. הטענה המרכזית של אוהלר, בספרו הראשון שאינו יצירה דמיונית: אדולף היטלר היה מסומם בצורה קשה בחלק ניכר מהקריירה שלו.
23/04/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הדור השני לשואה לא תמיד רצה לשמוע על האסון הנוראי שהתרחש במאה הקודמת לעם היהודי טלי נתיב עירוני, סופרת, עיתונאית ואשת טלוויזיה, דור שני של שורדי השואה, מכה על חטא ויוצאת ידי חובה בכתיבת ספר, ספק אוטוביוגרפי, שיצא לאור זה לא מכבר ומתמקד בנושא השואה
20/04/2017  |  מאיר חוטקובסקי  |   מאמרים
ספר שראה אור ב-2015 ועוסק במידה רבה בטראומות השואה והנכבה, עורר פולמוס ציבורי. הספר, "השואה והנכבה" (עורכים: בשיר בשיר ועמוס גולדברג. הוצאת מכון ון ליר והקיבוץ המאוחד, 367 עמודים), מציג תובנה מרכזית - הן השואה והן הנכבה הם אירועים מכונני זהות. הראשון, אירוע מכונן זהות יהודית-ישראלית והשני, מכונן זהות פלשתינית. הביקורת טענה ועדיין טוענת שהספר לא דן בשאלה אחת מהותית, שגוזלת משני העמים את יכולת ההידברות: איך להפוך את טראומת השואה לנחלת העבר?
20/04/2017  |  תרצה הכטר  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יוסף אורן
יוסף אורן
אני בטוח ששופטי הפרס בחרו את הספרון "החזאית" כספר הטוב ביותר מאלה שהוגשו לעיונם בשנת 2022, אך גם הטוב מכולם באותה שנה לא היה כנראה מספיק טוב כדי להיבחר כראוי לפרס ברנר
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
יש מחלוקת בקרב החוקרים בנוגע לגודל האוכלוסייה במאה ה-19 ולגבי המספר המדויק של כל קבוצה דתית, אבל, הריבוי הטבעי המוסלמי היה אטי בהשוואה לגידול האוכלוסייה היהודית והנוצרית
צבי גיל
צבי גיל
האירוע היה משהו ומישהו, נכון יותר מי שהם, שאני מלווה במשך עשרות שנים    היו שם כל המי ומי מבין מקימיי הטלוויזיה הישראלית ומעצביה בשעתה היפה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il