האם טעמתם פעם "ביצי דרקון"? פה בארץ, תהיה לכם הזדמנות הראשונה. מדובר בפרי אקזוטי קקטוסי שפותח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הפרי הוא אדמדם, בעל קשקשים וגם צבעו הפנימי של הפרי אדום סגלגל לוהט. אחרי כמה שנים של גידול ואקלום באזורי אקלים שונים בארץ, הוא עושה חיל בשווקי אירופה.
נכון לעכשיו, רק שלושה חקלאים ישראלים מגדלים ומשווקים אותו בעיקר לחו"ל בשל מחירו היקר: בקיבוץ ראש הנקרה, בקיבוץ כרמיה ובשטחים של גבעת יואב שלשפת הכינרת. קילוגרם אחד ממנו נמכר בדוכני סוף השבוע בצפון בכ-30 שקלים, אבל אפשר לפגוש אותו בעיקר בשווקים המובחרים של לונדון. לאחרונה הוחל הקטיף בשדות קיבוץ כרמיה, ראש הנקרה ואצל רמי גור מגבעת יואב. חקלאים רבים החליטו לצרף את הפרי המיוחד לסל הגידול שלהם.
הפרי אוקלם בארץ במסגרת המאמצים של פרופ' מזרחי וצוותו להכניס גידולי ייצוא חדשים, בהם צמחי קקטוס שמקורם במרכז אמריקה, שיאפשרו לחקלאים בישראל להתחרות בשווקי אירופה. פירותיהם של קקטוסים אלו מוכרים בשם פיטיות, וניתן למצוא אותם זה כעשור גם בשוק המקומי. "הפיטיות הם הפירות היפים ביותר בעולם. הזנים הראשונים שנמסרו לחקלאים לפני כ-13 שנה מניבים פירות יפים שטעמם סביר אך לא מצטיין. עם השנים החלו חוקרי האוניברסיטה להכליא בין פיטיות שמקורם שונה ורחוק גנטית זה מזה. למרבה המזל, ניתן להכליא בין מינים שונים ואפילו בין סוגים שונים ובהצלחה", אומר פרופ' מזרחי.
"ביצי הדרקון" הינה קבוצת מכלואים מוצלחת במיוחד. הצמח חזק ומסוגל לגדול ולהניב גם בתנאי החום של הכינרת וכנראה גם של הערבה. לפני שנה נשלחו לאירופה כמויות קטנות של "ביצי דרקון" שהתקבלו בהתלהבות רבה. השנה צפוי יבול של מספר טונות שייתכן וימכר גם בשוק המקומי.
פרופ' מזרחי מדגיש כי ל"ביצי הדרקון" פיגמנטים אדומים הידועים כאנטי-אוקסידנטים, החיוניים לבריאותו של האדם, סיבים תזונתיים בכמות גדולה, ויטמינים שונים ויש לציין במיוחד את הטאורין. טאורין הינה חומצה אמינית החיונית לבריאותו של האדם, והיא ניתנת במזון לתינוקות ולאנשים לאחר מצבי עקה, כמו התקפי לב וניתוחים. "ביצי הדרקון" שונים מהפיטיות הרגילות בכך שיש להם קשקשים קטנים יותר אבל טעמם מעולה.
"כרגע אנו המדינה היחידה בעולם שמייצרת מכלואים אלו, שיאפשרו לחקלאים שלנו להתחרות בשווקי אירופה בהצלחה".יצוין, כי ביצי הדרקון נרשמו כזן פטנטי של אוניברסיטת בן-גוריון אצל רשם הזנים של משרד החקלאות.