|   15:07:40
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

האם ישראל זקוקה לאופוזיציה

האופוזיציה בראשות כחול לבן, מוכיחה, שהיא אופוזיציה חלשה. לכן, היא בוודאי איננה חלופה אמיתית לשלטון בדמוקרטיה, ממשלה שמתפקדת רע מהווה בעיה חמורה; אבל חמורה ממנה עשויה להיות האופוזיציה, כאשר היא מתפקדת כגייס חבלה לאומי נגד פעולת הממשלה
29/06/2019  |   רפי לאופרט   |   מאמרים   |   בחירות 2019 (ב)   |   תגובות
[צילום: פלאש 90]

מעקב ממושך למדי אחר התנהלותן של האופוזיציות בישראל, הוכיח לי שהנחת המוצא המקובלת, לפיה מבנה פוליטי דמוקרטי במדינה, חייב לשקף מאזן כוחות אלקטורלי של קואליציה (רוב פרלמנטרי) ואופוזיציה (מיעוט פרלמנטרי), איננו מובן מאליו ואיננו בהכרח אופטימלי. מסקנה זו מתחזקת במיוחד בעשר השנים האחרונות, בהן נתניהו עומד בראש ממשלות ישראל.

מסקנה זו מתקיימת גם בדמוקרטיות אחרות ושתי דוגמאות מצויינות לכך הן ארה"ב בימי הנשיא טראמפ ובריטניה לאחר החלטת הברקזיט. התופעות עליהן אעמוד להלן בישראל, דומות במהותן בכל שלוש הדוגמאות הנ"ל, בשינויים המתחייבים מאופיים ותרבותם של העמים והמדינות בהם מדובר. תופעות דומות קיימות גם במדינות אירופיות נוספות אך לכל אחת מאפיינים משלה. ככל שהשונות התרבותית והמסורת הפוליטית בהן נבדלות מאלה שבשלוש הדוגמאות דלעיל, שונה בפרטים גם אופן השתקפות התופעה בחייהן הפוליטיים.

בפני כל גוף "חי" עומדים תפקידים או מטלות המבטיחים את קיומו. כאשר הוא ממלא משימות אלה הוא שורד וכאשר הוא כושל, שרידותו מוטלת בספק חמור. דומני, שבמילים אחרות אמירה זו משקפת את עקרון "הברירה הטבעית" של דארווין – מה שמיותר, מתנוון ומה שמתנוון, במוקדם או במאוחר שובק חיים.

בכדי לבחון את האופן בו מתממשים הדברים בישראל, די להתבונן בגורלה של מפלגת העבודה. בעבר הייתה זו אחת משתי המפלגות המרכזיות והדומיננטיות בהוויה הישראלית; כיום זו מפלגה בדעיכה מואצת. אותה תופעה, בהתניות ושונויות לא גדולות אך בקצב אחר, חווינו גם לגבי מרבית מפלגות המרכז, מאז ד"ש של יגאל ידין, שמואל תמיר וחבריהם. הדוגמה האחרונה לתופעה של מפלגת מרכז אופנתית, שקמה עם אג'נדה מיותרת ולהערכתי גם תיפול כקודמותיה ומאותה סיבה בסיסית, היא "מפלגת שלושת הרמטכ"לים והסמל" - "כחול לבן".

לשם מה נדרשת אופוזיציה

פורמלית, ניתן לטעון שאופוזיציה היא חלק אורגני ממשטר דמוקרטי, שמייצגת את כל הקבוצות הפוליטיות (מפלגות) שאינן מהוות חלק מהרוב הקואליציוני, השולט למעשה. תשובה מעין זו מעלה מיד שאלות חדשות: מהם תפקידיה העיקריים של אופוזיציה ומתי וכיצד היא ממלאת אותם לטובת האינטרס הציבורי הכולל? האם תפקידה הוא ייצוגי-פורמלי פסיבי? משמע: ישיבה בכנסת ובוועדותיה ותזכורת לציבור שלא כולו מיוצג אופרטיבית בעמדות הכוח השלטוניות; או אולי התפקיד הוא התנגדות אוטומטית או כמעט אוטומטית למעשי הממשלה וביטוי התנגדות זו בקול רם ובפרהסיה בכלי-תקשורת ובמליאת הכנסת וועדותיה למען ישמעו ויראו? האם הוא המְתנה פסיבית לשעת כושר בה תטעה הממשלה בהחלטותיה, על-מנת שקוניוקטורה פוליטית מקרית (מעין "מפעל פיס" פוליטי) תגרום לשינוי בפועל של המאזן האלקטורלי, שיפיל את הממשלה בהצבעת אי-אמון? האם ייתכן שתפקיד האופוזיציה הוא לשמש מאגר מצביעים פוטנציאליים, שבתנאים מסוימים של משבר פוליטי יאפשר לראשי הקואליציה להחליף שותפים שהיו נוחים ונעשו נרגנים, בשותפים שהיו נרגנים ונראים עתה נוחים יותר?

האם אופוזיציה אינה עובדת בשירות הציבור? ואם כן, האין היא אמורה לסייע לממשלה למשול לטובת הציבור? יריבים אידיאולוגיים גורסים שתפקידה הוא להפריע, לפגוע ולחבל ביכולתה של הממשלה הנבחרת לתפקד, בכדי "להקטין נזקים" וליצור או לבסס הזדמנות להחליפה. אחרים גורסים - וחלקי אינו עימהם – שתפקידה היחיד של האופוזיציה, ואם לא היחיד אזי העיקרי, הוא להפיל את הממשלה – האומנם? דווקא אמירה זו חמורה בעיני מאוד, משום שהיא מגדירה מראש את תפקידם העיקרי של חברי הכנסת באופוזיציה כגייס חבלני, שתפקידו המרכזי הוא להכשיל את יריביו הפוליטיים, בניגוד לרצון הציבור שבחר בהם לשלטון. הגדרה מעין זו, שכמוה שמענו בעבר מ"יש עתיד", "ממפלגת העבודה" מ"המחנה הציוני", מ"מר"ץ" ולפני-כן גם "מקדימה" ומפלגות אחרות, גורסת בעקיפין ובמפורש שתפקידן של קואליציה ואופוזיציה הוא להחליף זו את זו בשלטון, בדרך המהירה היעילה, הנמרצת והקצרה ביותר; סוגיית טובת הציבור אינה מוצאת ביטוי בהגדרה זו כלל ועיקר. הגישה גם אינה מייחסת כל חשיבות לרצונו של הבוחר.

השקפה זו הפכה לנורמה ולמבחן ההצלחה האולטימטיבי של האופוזיציה, כשהגבולות והמגבלות שהאחרונה מטילה על עצמה במשימת השמד זו הולכים ומצטמצמים עד כדי אבסורד. בשנים האחרונות נראה ששני הגושים הפוליטיים המרכזיים בכנסת אינם עובדים בשירות הציבור אלא בשירות ההישרדות הפוליטית העצמית שלהם. המבחן האולטימטיבי הופך להיות: לכבוש את השלטון, להחזיק בו ובמקרה שהציבור החליט אחרת, לאכוף על הציבור את רצון המשתלטים, במקום לציית לרצונו של הציבור; זו, כמובן, איננה דמוקרטיה.

ברציונל הדמוקרטי הבסיסי, תפקיד האופוזיציה בכנסת הוא גם ביקורת מעשיהם של גופי השלטון האחרים: המבצע (ממשלה והשירות הציבורי) והשופט. מהתפקוד הנוכחי של האופוזיציה, נובע שתפקידי הביקורת נתפסים כמשניים, חלקיים, שטחיים, נעדרי ידע מקצועי ומעוף. רוב חברי הכנסת הם עורכי דין, עיתונאים לשעבר ואנשי תקשורת מדיסציפלינות שונות, או פעילים חברתיים. הם נעדרים ידע מספיק להבנת העולם הטכנולוגי והכלכלי החדש והמתפתח במהירות ואינם מסתייעים די הצורך ביועצים ומומחים שעומדים לרשותם במסגרות מגוונות. השארת הביקורת לתקשורת (המוטה פוליטית) ולמבקר המדינה, שלעיתים מזומנות בעבר לא היה מצויד בידע המקצועי הדרוש לביקורת ניהולית ומקצועית של שירות המדינה - מנתבת את היוזמות האופוזיציונית לפוליטיזציית-יתר של כלל מערכות השיקולים של גורמי האופוזיציה. פוליטיקה מטבעה היא עיסוק בעל מרכיב אמוציונלי חזק. ככל שהוא נעדר שיקולים מקצועיים וניהוליים ענייניים, כך נעשה הוא פחות סימפטי ויותר יצרי. זו מגמה חברתית שלילית ומי שמקדמים אותה, פועלים נגד האינטרס הלאומי והחברתי שלנו.

האם אנו זקוקים לאופוזיציה חזקה

על-מנת להשיב על שאלה זו, עלינו לענות תחילה על השאלה: מהי אופוזיציה חזקה? ההגדרה המקובלת עלי, היא שאופוזיציה חזקה מהווה חלופה זמינה, שוות-ערך ביכולותיה ובעלת משקל איכותי, לקואליציה שתוכל להחליף את הממשל הקיים בכל עת בה יחליט על כך הציבור באמצעות נציגיו בכנסת. משמעות הדבר היא שההרכב האישי, התפיסה האידאולוגית, התוכניות האופרטיביות, יכולות הביצוע של הצוות המוביל באופוזיציה וסדר הקדימויות לו מחויבת האופוזיציה, חייבים להיות ידועים, גלויים, אמינים ומשכנעים. הציבור מכיר את עמדותיהם, נותן אמון בנציגיהם ומשהשתכנע שתוכניתם עדיפה לציבור על זו של הממשל הקיים, יעדיף לראותם בשלטון. לחלופין, הציבור השתכנע שהממשל הקיים כושל במבחן הביצוע וחובה להחליפו.

מהאמור לעיל נובע שאנו זקוקים באמת לאופוזיציה, רק אם היא חזקה, ממלאת את תפקידיה בשירות הציבור ומהווה חלופה מובהקת לקואליציה. ללא קיום התניות אלה, החלופה שיעדיף הציבור ויעדיפו נציגיו היא בחירות חדשות, שבו תנסה הקואליציה לתקן את ליקוייה באמצעות חילופי אישים ותפקידים והצעת דרכי-פעולה משופרות, שמשקמים את אמונו בממשל.

עצימת העין המכוונת

כאשר אנו באים ללמוד שימוש ברובה – ירי מדויק למטרה – כוללת ההדרכה, כבר בשלביה המוקדמים, הנחיות הפעלה. אלו משוננות לחניך "כפסוקי מקרא" וכוונתם היא הטמעת כללי ההתנהגות הנכונים בתודעת החניכים. ריכוז המבט אל המטרה למען השגת דיוק בקליעה, מחייב עצימת העין הבלתי מכוונת ומיקוד העין המכוונת במרכז המטרה ובכוונת הרובה והבאת השתיים לכלל סנכרון מיטבי. דומה שבפוליטיקה שלנו מתנהלים התהליכים כאשר המופקדים עליהם עוצמים דווקא את העין המכוונת. התוצאה המתקבלת היא התוצאה הצפויה – החטאת המטרה. באופוזיציה שלנו כל דפוסי ההתנהגות שגויים והתוצאות כושלות בהתאם. מרבית מערכת הבחירות האחרונה (הכנסת ה- 21) התנהלה הרחק מהנושאים המרכזיים ודומה שגם במערכת החדשה שלפנינו (הכנסת ה- 22) צפויים אנו להתנהלות דומה.

כאשר סוגיות היסוד הן: האיום האירני, איום חיזבאללה כשליח אירני לדבר עבירה, "תוכנית המאה" של טראמפ, הגרעון התקציבי, כאוס במערכות השירות הציבורי: חינוך, בריאות, פנסיה, תאונות עבודה, מחירים וראורגניזציה כוללת של מבנה המשק ויחסי הגומלין בין רשויות הממשל העיקריות: כנסת, ממשלה, חוק הלאום, גבול הסמכות של בתי המשפט ועוד - עוסקות המערכת הפוליטית והתקשורת על רבדיה השונים, בטשטוש המציאות. במקום לעסוק בכושרה של הממשלה, מנסים לצלוב את ראשה על בסיס אישי. כאשר הציבור אומר לאופוזיציה שאין בידה להציג מועמד עדיף על נתניהו לתפקיד ראש הממשלה, היא אינה ממציאה מועמד כזה ואינה מנסה להגיע עם נתניהו לשת"פ לטובת הציבור ולפי רצונו. במחוות "דווקא" אווילית מודיעה היא לכל העולם ש"עם נתניהו לא תשב בממשלה אחת".

התוצאה: נתניהו מנצח בבחירות. האם מישהו באופוזיציה הבין את המסר? – חס וחלילה. הכל חוזר על עצמו גם במערכת הבחירות החדשה.

ישראל זקוקה לאופוזיציה, אבל לא לאופוזיציה הנוכחית בראשות "כחול לבן", שמוכיחה מאז פגה האופוריה הראשונית של הבחירות לכנסת ה-21, שהיא חלשה ולכן, היא בוודאי איננה חלופה אמיתית לשלטון. אין לה דרך ואין לה תוכנית פעולה של ממש. מלבד רמזים בלתי מחייבים בחלק מהסוגיות המרכזיות, כגון: היפרדות מהפלשתינים בכל מחיר, שאותם דחה כבר הציבור בעבר; נותרה היא ממוקדת במסע אישי להדחת נתניהו, בהתלהמות נגטיבית מול חוק הלאום ותיחום תפקידיה של מערכת המשפט ובהתחמקות מבוהלת מכל התחייבות לציבור, שתשכנע אותו לתמוך בה. התייחסותה למצב בעזה, מעידה על ניתוק מהמציאות ושימוש בסיסמאות סרק על הסדר כביכול שיכון בה, היה ותשגה ישראל ותכנס אליה בכוח, מבלי לקבוע תחילה תוכנית לעתידה. זו איננה חלופה שלטונית אמיתית. זו חבורה של רודפי שלטון חסרי אחריות, שמנהלים את קרבות האגו שלהם על גבו של הציבור, שאת אמונו הם מבקשים.

הציבור אינו טיפש והוכיח זאת שוב בסבב הבחירות האחרון. בעיה בתפקודה של דמוקרטיה, עשויה להיות ממשלה שאינה מתפקדת היטב. אבל בעיה חמורה יותר בדמוקרטיה, עשויה להיות האופוזיציה, כאשר היא מתפקדת כגייס חבלה לאומי במעשי הממשלה, מבלי להבין, או תוך התעלמות זדונית מכך שבהתנהלותה היא פוגעת בראש בראשונה במדינה ובציבור האזרחים.

תאריך:  29/06/2019   |   עודכן:  29/06/2019
רפי לאופרט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
האם ישראל זקוקה לאופוזיציה
תגובות  [ 7 ] מוצגות   [ 7 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שמ
30/06/19 10:17
2
הירונימוס
30/06/19 14:08
 
רפי לאופרט
4/07/19 14:50
 
הירונימוס
7/07/19 09:02
3
באום
30/06/19 16:49
 
רפי לאופרט
4/07/19 15:06
 
באום
4/07/19 18:39
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  בחירות 2019 (ב)
יו"ר מפלגת העבודה לשעבר, ח"כ שלי יחימוביץ', הודיעה כי לא תפרסם תמיכה באף אחד מן המועמדים לראשות המפלגה. הבחירות לראשות מפלגת העבודה יתקיימו בשבוע הבא ובהן יתמודדו חברי הכנסת איציק שמולי, סתיו שפיר ועמיר פרץ.
28/06/2019  |  איציק וולף  |   חדשות
שובו של אהוד ברק לזירה הפוליטית מושך אחריו שובל ארוך בדמות עשרה מיליון שקלים שהוא קיבל בזמנו מקרן וקסנר בנסיבות שהוא מתעקש שלא לגלות לציבור על מה ולמה ניתנו לו.
27/06/2019  |  יוסי דר  |   מאמרים
בפער זניח של 80 קולות, הכריעו 81% מזכאי ההצבעה בוועידת מרצ נבחר ניצן הורוביץ לראשות מרצ. הוא גבר על חברת הכנסת תמר זנדברג עם 54% מן הקולות.
27/06/2019  |  עידן יוסף  |   חדשות
בשולי הכותרות: לבטל את הבחירות איווט - אמרת ביבי קיבלת רק לא ביבי ולקינוח מצא את ההבדלים -ה י כ ן הפרופורציות?
27/06/2019  |  ציפי לידר  |   מאמרים
הוועדה המסדרת של הכנסת, בראשות ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), החליטה (יום ה', 27.6.19) להמליץ למליאת הכנסת להקים ועדת החינוך התרבות והספורט. באופן תקדימי, הוועדה שתוקם, תהיה ועדה קבועה שתכהן עד תום ימי כהונת הכנסת הנוכחית במהלך חודש ספטמבר.
27/06/2019  |  איציק וולף  |   חדשות
רשימות נוספות   /   בחירות 2019 (ב)  /  מי ומי  
"אין היתכנות לביטול הבחירות"  /  מירב ארד
סקר חדש: 61 מנדטים למרכז-שמאל  /  איציק וולף
גנץ: פיצול בגוש יפגע בניצחון  /  מחלקה ראשונה
רק ציפי לבני חסרה  /  עמוס שנער
גנץ אינו אדם ישר  /  עמוס שנער
אדלשטיין מעל בתפקידו כיו"ר הכנסת  /  איתן קלינסקי
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
תלמה חתומה על שירים רבים שהפכו לקלסיקות בתרבות הישראלית ונמנית עם יוצרי פס הקול המוכר והאהוב על רבים מילדי ישראל בעבר ובהווה
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
דן מרגלית
דן מרגלית
אנשי ושוטרי איתמר בן-גביר שורפים את חווארה, עוקרים מטעי זיתים ומביאים על ישראל את האסון שכל הקהילה הבינלאומית, ובוודאי בית הדין הבינלאומי בהאג, נגדנו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il