|   15:07:40
דלג
  גדעון גינוסר  
מומחה ברפואת המשפחה מכבי שירותי בריאות
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כיצד להכין בבית שייקים מיין
כתיבת המומחים
ניכיון שיקים - יתרונות וחסרונות

מגיפת הקורונה - האירוע המתגלגל

ישראל נהגה נכון יותר ממדינות אחרות כשהחליטה כי לא כל חולה צריך להיות מאושפז בבתי חולים וכי חולים קלים יכולים להישאר במעקב בקהילה. הבעיה המטרידה היא אפשרות של הידרדרות מהירה של חולה קל. אבל אם עושים את זה נכון, אפשר לקחת אחריות על החולים הקלים ולאפשר לצוותים בבתי החולים להתמקד בחולים הבינוניים והקשים
20/04/2020  |   גדעון גינוסר   |   יומני בלוגרים   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות
בדיקת קורונה [צילום: פלאש 90]

אלפי מדענים ברחבי העולם ממשיכים לשבור את הראש בניסיון להבין את מנגנוני הפעולה של נגיף הקורונה, אחד המדבקים והקטלניים ביותר שידועים לאנושות. אף ששיעור התמותה ממנו אינו גבוה ביחס לווירוסים אחרים, הוא פוגע לא רק באוכלוסיות בסיכון, אלא עלול לגרום למותם גם של צעירים ללא מחלות רקע, ונוטה גם שלא להיכנע לארסנל התרופות בהם מנסים לטפל בחולים הקשים.

מה שכן הולך ומתברר, הוא שהנגיף עצמו אינו זה שגורם לצרות בגוף באופן ישיר. בדומה לנגיפים אחרים, הוא חסר חיים משל עצמו, וחודר לתאי מערכת הנשימה שם הוא משתכפל. אלא שעם פלישתו לגוף, מתרחש תהליך מזעזע שגורם למערכת החיסון להתבלבל, ולתקוף את הגוף שלנו - במקום להתביית רק על הנגיף.

התהליך הזה קרוי "סערת ציטוקינים", או בשמו הרפואי היפרציטוקיניה. מדובר בתגובה חיסונית סוערת ביותר, המובילה לשרשרת תהליכים הרסניים בגוף - ולמוות, בתגובה לזיהום. הציטוקינים הם חלבונים זעירים המשמשים כמתווכים בין זרועות מערכת החיסון לבין הגוף. הציטוקינים השייכים למערכת החיסון, נקראים אינטרלוקינים, והם מופרשים בעיקר על-ידי תאי דם לבנים המכונים לימפוציטים. הם לרוב אינם מיוצרים בגוף בעתות שגרה, ונכנסים לפעולה כאשר מתרחשת פלישה של יצור זר, ולענייננו - הקורונה.

לאחר שנגיף הקורונה חודר אל הגוף, דרך דרכי הנשימה, הוא מתקשר לתאי הריאות באמצעות אותם "קוצים" שעל גבי המעטפת שלו, המכונים Spikes. הקישור הזה מוביל לשרשרת תהליכים המאפשרת לו להמיס את מעטפת תא הריאות של האדם, לחדור לגרעין התא ולהשתמש במטען התורשתי שלנו, ה-דנ"א, כדי לייצר לעצמו מטען גנטי משלו.

במהלך ההתחברות הזו של הקורונה לתא האנושי, מתחילה מערכת החיסון להיכנס לפעולה: נוגדנים מוזרמים למקום, מתבייתים על התא הנגוע, ומסמנים אותו, ובכך מאותתים לתאי מערכת החיסון להגיע למקום ולהסתער. מיליארדי תאי דם לבנים מתחילים לעשות את דרכם לאזורי הפלישה של נגיפי הקורונה, במטרה אחת: להשמיד אותם. כדי שיגיעו, מופרשים אותם ציטוקינים או אינטרלוקינים, מתווכים את התהליכים הללו, ויוצרים תהליכים נוספים האמורים לעודד את התהליך הדלקתי, ובעצם - יוצרים "זירת מלחמה".

כך למשל, אינטרלוקין 2, גורם להתרבות של תאי דם לבנים מסוג T ו-B, ציטוקין בשם אינטרפרון מפעיל תאי דם לבנים מסוג מקרופאגים שתפקידם לבלוע את התאים הנגועים בונגיף הקורונה, אינטרלוקין 4 גורם להתרבות תאי דם לבנים מסוג B, היוצרים עוד ועוד נוגדנים שיובילו ל"זיכרון חיסוני", כך שבהדבקה הבאה בקורונה האדם שהחלים יהיה כבר מחוסן, וזו רק רשימה חלקית.

תאי הדם הלבנים מסוג לימפוציטים מתחלקים כאמור לשני תתי סוגים: תאי B שאחראים על הפרשת נוגדנים ותאי T ההורסים תא נגוע. כאשר תא B נתקל בפולש זר, הוא מפריש נוגדן - חלבון שמתקשר עם הפולש הזר ומנטרל אותו. לעומת זאת, כאשר תא T נתקל בפולש הזר, הוא תוקף אותו והורס אותו ישירות. בעוד שתא T מסוגל לתקוף אך ורק תאים נגועים בגוף, תא B נע בזרם הדם ונלחם בגופים זרים מחוץ לתאי הגוף. עם זאת, קיימת הרמוניה בין שני סוגי הלימפוציטים האלה: הם פועלים בשיתוף פעולה, שהודות לה המערכת החיסונית מסוגלת לזהות כל פולש זר ולפעול נגדו.

לכל לימפוציט, בין אם הוא תא B או תא T, יש קולטן ייחודי משלו, המתקשר לפולש הזר כמו מפתח למנעול. לאחר ההתקשרות הזו מסוגל הלימפוציט להתרבות וליצור עוד לימפוציטים, שיפעלו נגד אותו פולש. הקולטנים שבזכותם מצליחים הלימפוציטים מסוג B להתקשר לפולש הזר שייכים לקבוצת חלבונים שנקראת נוגדנים (אימונוגלובולינים). אלה הופכים את המזהם הזר בגוף ל"אטרקטיבי", וכך נמשכים מרכיבים נוספים של מערכת החיסון אל הפולש הזר וקוטלים אותו.

הנוגדנים, כאמור, "זוכרים" את הפולש הזר, ובפלישה הבאה יזדרזו ליצור עוד נוגדנים כמותם, שיפעלו נגד אותו פולש זר. זהו למעשה החיסון הטבעי של הגוף, ובדרך זו גם פועלות זריקות החיסון. לחלק מהמחלות קיים חיסון פעיל, המכיל חלקים של גופים זרים שגורמים לגוף ליצור בעצמו נוגדנים. יכולת הזיכרון של הנוגדנים תסייע למערכת החיסון, בפעם הבאה שתתרחש פלישה של הגוף הזר הזה, לפעול במהירות נגדו. החיסון הסביל, לעומת זאת, מכיל בעצמו נוגדנים, המוזרקים לגוף ופועלים כנגד הפולשים הזרים.

תא אחר, האמון אף הוא על המלחמה הוא מקרופאג (מונוציט). גם המקרופאג נוצר במח העצם, נודד עם מחזור הדם לרקמות מסוימות והורס חיידקים וגופיפים אחרים באמצעות אנזימים. מלבד פעולתם הישירה של המאקרופגים נגד פולשים זרים, הם גם מפרישים את אותם מתווכים ציטוקיניים הנקראים אינטרלוקינים, שתפקידם להתריע על סכנת זיהום צפויה לגוף. האינטרלוקינים גורמים להעלאת חום הגוף עד לטמפרטורה שחיידקים מסוימים אינם יכולים להתקיים ולהתרבות בה. הם גם מפרישים חלבונים מהכבד שתוקפים פולשים זרים בלי הבחנה.

בשנת 1975 התגלו תאים חדשים במערכת החיסון, שנקראים "קוטלים טבעיים" - Natural Killers. תאים אלה, המכונים בקצרה NK, תוקפים תאים בגוף שאליהם פלש גורם זר. תא ה-NK נצמד לתא הנגוע, וכשזה מתחיל להתחלק, ה-NK מפריש לתוכו אנזימים שמונעים את המשך החלוקה וגורמים למותו של התא.

לא די בפעילות מערכת החיסון המתרחשת עם חדירת הפולשים הזרים. ברוב הזיהומים "לומדת" מערכת החיסון את המזהם ונערכת לאפשרות של זיהום חוזר בו. על כך אמונים התאים הנקראים לימפוציטים. תאים אלה, שמספרם מגיע לכשני ביליון, נוצרים בחלקים שונים של מערכת הלימפה. מדובר במערכת של עשרות בלוטות המפוזרות בגוף ומקושרות באמצעות מסילות מסועפות זו לזו. בלוטות הלימפה העיקריות בגוף הן התימוס, המצוי בבית החזה אצל התינוקות ומתנוון עם השנים, השקדים בלוע, הטחול ועוד. הלימפוציטים הנוצרים במוח העצם נודדים לבלוטות הלימפה שם הם מתמיינים וממתינים לאות אזעקה מהמקרופאגים שפגשו ראשונים בפולש הזר.

מרגע זה מתרחש מהפך: התא שאליו חדרו חלקיקי הנגיף מתחילים לייצר עבורו חלקיקים חדשים. מתוך התא הזה, שעומד או-טו-טו לגווע, פורצים החוצה מאות נגיפים, הנכונים לתקוף תאים בריאים נוספים, להרוג אותם ולשכפל את עצמם. אלא שהגוף שלנו אינו נכנע בקלות: עם פלישת הנגיפים מזעיק הגוף את תאי הדם הלבנים. תחילה מגיעים לקו-האש המקרופאגים, ומאותתים לתאי T להגיע. תאי ה-T הקטלניים עוזבים את בלוטות הלימפה, נעים אל עבר התא הנגוע בנגיף ומשמידים אותו.

באותו זמן תאי ה-B מתחילים להתרבות וליצור נוגדנים. אלפי נוגדנים חדשים נשפכים אל זרם הדם ומתכווננים על הנגיפים שפלשו. חלקם הופכים את הנגיפים ל"טעימים" עבור המקרופאגים, הטורפים את התאים הנגועים, ועבור תאי ה-T, המשמידים את התאים הנגועים. נוגדנים אחרים ייצרו מערכת זיכרון, שתהפוך את ההדבקה הבאה באותו נגיף למחלה ללא תסמינים (אסימפטומטית) או למחלה קצרה וקלה הרבה יותר.

נגיף הקורונה, כך מסתבר ממחקרים שנעשו עד כה, גורם כאמור ל"סערת ציטוקינים". הוא מעורר הפרשה מוגברת ביותר של אותם מתווכים דלקתיים, ואלה גורמים לגיוס אדיר של תאי מערכת החיסון הנוהרים לאזור ההדבקה. תפקידם: להרוג את נגיף הקורונה במלחמה "עקובה מדם". אלא שהנגיף כבר חדר לתאי הגוף, במטרה להשתכפל ולהתרבות. לפיכך, הדרך היחידה להשמיד את נגיף הקורונה, היא להשמיד את התאים הנגועים. תאי הדם הלבנים, של מערכת החיסון שלנו, מתחילים בפעולה, מפרישים חומרים הגורמים להרס רב בתאים הנגועים. חלק מההרס הזה גורם לאי ספיקת ריאות ולהופעה של תמט בנאדיות הריאה ולהיווצרות נוזלים וחלבונים בתוכם. נאדיות הריאה הן אותם בלונים זעירים שדרכם מתבצע חילופי הגזים בריאות - החמצן נקלט והפחמן הדו חמצני משתחרר.

התהליך הדלקתי בנאדיות הריאה גורם לקריסתם, זהו התמט, ועל כן חולי הקורונה זקוקים להנשמה בלחץ גבוה, כדי לפתוח מחדש בעוצמה רבה את רקמת הריאה החסומה. אבל ההרס שגורמים תאי מערכת החיסון לגופנו, לא מתמקד גם בריאות: סערת הציטוקינים, גורמת גם להרחבת כלי דם, כדי להזרים לכל הגוף עוד ועוד תאים של מערכת החיסון שנועדו לכאורה להילחם בנגיף הקורונה. אלא שההפעלה ביתר של הציטוקינים, גורמת להרחבה מרובה מדי של אותם כלי דם, מה שמוביל לירידת לחץ דם. הלב מנסה לפצות על כך, מגביר את התפוקה שלו, אך גם הוא בשלב מסוים כבר אינו עומד בעומס הרב.

הפגיעה של מערכת החיסון שלנו מגיעה גם אל הלב המתאמץ כל כך, והיא יוצרת תהליכים דלקתיים בשריר הלב (מיוקרדיטיס) ובמעטפת שלו (פריקרדיטיס), הלב בשלב הזה כבר פגוע, מפתח הפרעות בקצב הלב, עד שהוא לוקה בדום לב. אצל אדם בריא לרוב ההדבקה בנגיף הקורונה היא קלה מאוד. אלא שבחולים עם מחלות רקע, ובפרט סוכרת, מחלות ריאה ומחלות לב, קיימת פגיעה בכלי הדם, בתפקוד הלב, ובריאות, התגובה הדלקתית הסוערת כל כך אינה מאפשרת להם לשרוד, והם לוקים באי ספיקה נשימתית ודום לב.

"סערת הציטוקינים" עומדת כיום במרכז פיתוח תרופות חדישות, חלקן כבר ניתנות לחולים, שתפקידן להשתיק את השתוללות מערכת החיסון, ולמנוע את ההרס הקטלני כל כך של תאי הדם הלבנים שלנו, שאמורים להגן עלינו מפולשים, אך משום מה - בתגובה לנגיף הקורונה - משנים את פניהם וגורמים להרס עוצמתי כל כך. כמה מהתרופות כבר מראות הבטחה משמעותית, וכשניתנו בשלבים מוקדמים, חלק מהחולים לא הידרדר למצב קשה ואף החלים לגמרי.

כמה מילים על הממט"ק (מוקד מכבי לטיפול קורונה)

ממט"ק הוא למעשה "בית חולים ווירטואלי" - דרכו מטפלים בכל רגע נתון עשרות רופאים, רופאות, אחים ואחיות ממכבי באלפי החולים הקלים של מכבי בבתים ובמלונות כשהם מחוברים לתיקים הרפואיים של חולי הקורונה.

ראש הטופס

מלבד התפעול, העובדים במוקד נתקלים בסיטואציות אנושיות קטנות וגדולות, לפעמים קורעות לב.

ישראל נהגה נכון יותר ממדינות אחרות כשהחליטה כי לא כל חולה צריך להיות מאושפז בבתי חולים וכי חולים קלים יכולים להישאר במעקב בקהילה. הבעיה המטרידה היא אפשרות של הידרדרות מהירה של חולה קל. אבל אם עושים את זה נכון, אפשר לקחת אחריות על החולים הקלים ולאפשר לצוותים בבתי החולים להתמקד בחולים הבינוניים והקשים.

איך זה מתנהל בפועל? איך מטפלים באלפי אנשים מרחוק?

בכל יום אנחנו מקבלים ממשרד הבריאות את רשימת מבוטחי מכבי שבדיקת הקורונה שלהם חיובית. אנחנו מודיעים למטופל שהוא חולה. רופא עושה לו קבלה רפואית מרחוק וכך מזהים קודם כל מי בינוני, קשה או קל עושים קודם כל תיעדוף ראשוני לפי גיל ומורכבות החולי ומתחילים עם החולים שבקבוצת סיכון

לאחר מכן כל מטופל מקבל ערכה עם מד סטורציה, מדחום דיגיטלי פשוט ומסכות. מאותו הרגע - למטופל יש אפשרות למוקד 24 שעות ביממה. התיק הרפואי נמצא מול הצוות המטפל, ואנחנו מתקשרים אליו פעמיים ביום לשאול מה שלומו. זה כמו מחלקה ענקית עם המון מטופלים בכל רחבי הארץ - צפת, תל אביב, בני ברק - וכל אחד מהם צריך התאמה לפי התרבות והשפה שלו, לדעת איך לגשת אליו ואיך לדבר אתו"

"יש מורכבות מאוד גדולה בהעברה למלון כי הרבה מטופלים מעדיפים בבית ואם יש יכולות להחזיק חולה בבית זה עדיף.

בודקים האם באמת החולה מסוגל לבודד את עצמו והאם בני המשפחה שלו נמצאים בסיכון

"במחלה הזאת ברוב המקרים המשפחה כבר נחשפה לאותו חולה לפני כן והיא מדבקת עוד לפני הופעת הסימפטומים, ולכן גם בני המשפחה צריכים להיות בבידוד. וגם אם מתפתחים להם תסמינים - אנחנו יודעים להסביר ולהגיד להם מה לעשות. הרבה מהמטופלים שלנו הם כמה בני משפחה שחולים בעת ובעונה אחת .

אחוז נמוך - לא יותר מ-2%, מדרדרים בערך ביום ה-7-9 ונזקקים לאשפוז ויש אנשים חרדתים שחוששים מהידרדרות ונכנסים ללחץ ולחרדות. אם המטופל לוקח תרופות נגד דיכאון וחרדה - אנחנו מתייחסים לזה. מוסיפים לו שיחות, יש עובדות סוציאליות. ברגע שאנחנו מרגישים שהמטופל זקוק לשיחות מפיגות חרדה, אנחנו מוסיפים. למדנו שהבית והסביבה שהחולה נשאר בה הם גורם מגן בפני הדכדוך.

תאריך:  20/04/2020   |   עודכן:  20/04/2020
ד"ר גדעון גינוסר
+אל-על במו"מ להלוואה בערבות מדינה
21:37 20/04/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
החברה הודיעה לבורסה כי היא מנהלת משא-ומתן עם בנק ישראלי לקבלת הלוואה המגובה באופן חלקי בערבות מדינה  ▪  מגעים נעשים עם האוצר בנושא
(רוב צי המטוסים - על הקרקע [צילום: איציק וולף])
+"לזהות מגמות ולא לכבות שריפות"
18:29 20/04/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
פרופ' רוני גמזו, שנבחר כפרויקטור לניהול התוכנית לצמצום התחלואה בקורונה בבתי האבות, פרסם את עיקרי התוכנית  ▪  יש להגדיר משימות השגרה, הגדרת התפרצות וניהולה בלו"ז מהיר, חד, שבו סדרת הפעולות והאחריות לכל גורם ברורה ומבוקרת תוך הקפדה תחקור מהיר ומניעת התפשטות ההדבקה  ▪  מוקד מיוחד יעביר מידע לבני המשפחות
(גמזו. לזהות את המגמות [צילום: משרד הבריאות])
+הסרת המגבלות - שאלה מוסרית
18:00 20/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
בעלת טור בכירה בדיילי טלגרף טוענת, כי האיזון בין שיקולי הבריאות לשיקולי הכלכלה אל מול הקורונה, מחייב דיון לאומי מעמיק בסוגיות מוסריות
(פארק סנט ג'יימס, לונדון [צילום: קירסטי וויגלסוורת', AP])
הקורונה בבריטניה, 19.4.20 / סקיי ניוז
+שר הבריאות ליצמן החלים ממחלת הקורונה
17:56 20/04/20  |  איציק וולף
שר הבריאות, יעקב ליצמן, החלים מקורונה וימשיך בשיגרת עבודה מלאה. ממשרד הבריאות נמסר כי שתי בדיקות הקורונה האחרונות שנערכו לליצמן נמצאו שליליות.

"התבשרתי על החלמה מלאה מהנגיף ברוך השם. זו היתה בשבילי הזדמנות נאותה להיווכח אישית בעבודתם המסורה של צוותי הרפואה היקרים שלנו. תודתי לכל מי שהתעניין ודאג לשלומי", אמר ליצמן.

עוד הוסיף כי הוא קורא לאזרחי ישראל להמשיך לשמור על כל הוראות משרד הבריאות לריחוק חברתי. "ההקלות שניתנו מותנות בשמירה קפדנית של הציבור על ההגבלות הקיימות. רק בדרך זו נוכל לנצח את נגיף קורונה, למען כלל אזרחי ישראל ובריאותם. יחד ננצח בעזרת השם", אמר.
+44,399 דוחות נרשמו מתחילת משבר הקורונה
17:02 20/04/20  |  עידן יוסף
עד כה נפתחו במשטרה 202 תיקים פליליים הקשורים להפרות הבידוד, הפרת הוראה חוקית והפצת הנגיף. בנוסף נפתחו 51 חקירות בגין מקרים שונים של הפצת מידע כוזב. כמו-כן, עד כה נרשמו ע"י המשטרה 44,399 דוחות בחלוקה הבאה:
🔹 יציאה אסורה למרחב הציבורי בניגוד לתקנות - 35,283 דוחות.
🔹 שהייה במרחב הציבורי במקום שנאסר - 5,092 דוחות.
🔹 תפילה בניגוד לתקנות - 1.193 דוחות.
🔹 הפרות הקשורות בהפעלת בתי עסק\חנויות -1,088 דוחות.
🔹 סירוב להוראה על פיזור התקהלות אסורה - 1,075 דוחות.
🔹 איסורים נוספים שנקבעו בתקנות - 400 דוחות.
🔹 הפרות הקשורות לחובת הבידוד והדיווח - 278 דו״חות.

מדי יום מבקרים השוטרים חולים מאומתים השוהים בביתם ומחויבי בידוד רבים. עד כה נבדקו למעלה מ-101,000 מחויבי בידוד בכל רחבי הארץ, ובנוסף נערכו בדיקות פתע של 8,945 חולים מאומתים שאמורים לשהות בביתם. מדי יום מבקרים השוטרים גם בבתי עסק רבים, בתי תפילה, בשווקים, במרכזי הקניות, בפארקים, בחופי ים וכיו"ב, כשמרבית בעלי העסקים והאזרחים, מקפידים על ההנחיות במלואן. המשטרה סגרה עד כה 136 בתי עסק באמצעות צווים בגין הפרת התקנות.
[צילום: דוברות המשטרה]
[צילום: דוברות המשטרה]
+יו"ר ההסתדרות ונשיא להב: לשלם מיד דמי אבטלה לעצמאים
16:43 20/04/20  |  עידן יוסף
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, נועד עם נשיא להב, עו"ד רועי כהן. השניים נועדו כדי לבחון דרכים משותפות, שבהן ניתן לסייע לציבור העצמאים והפרילנסרים בארץ.

השניים מתחו ביקורת חריפה על תוכניות החילוץ שהעמידה המדינה למשק וציינו כי "יש להפעיל את הקרנות שהועמדו לטובת המשבר ולתת פיצוי בגין ירידה במחזור ובהיקף הפעילות העסקית". הם קראו לממשלה להבטיח תשלום מיידי של דמי אבטלה לעצמאים, על-פי אותם כללים שמעגנים את הזכות לשכירים.
(בר-דוד וכהן. משלבים ידיים (כמעט))
+עשרות אלפי אביזרים לבדיקות קורונה נחתו בישראל
16:24 20/04/20  |  עידן יוסף
חברת AID GENOMICS הנחיתה הלילה בישראל משלוח ראשון הכולל עשרות אלפי בדיקות ומכשור לייצור בדיקות RNA-COVID 19. מחר צפויה לצאת טיסה נוספת מסין עם טכנאים מקצועיים לסיוע בבניית מתחמי המעבדות.

יתר המשלוחים, המתקיימים במסגרת ההסכם עם משרד הבריאות ומנהל הרכש במשרד הביטחון, יגיעו בימים הקרובים. המכשירים לבדיקות הקורונה יהיו שמישים לפעולה במהלך השבועות הקרובים.
[צילום: באדיבות אל על]
+סטודנטים תאילנדים לחקלאות קיבלו משלוח מיגון משגרירות ארצם
16:16 20/04/20  |  עידן יוסף
אנשי שגרירות תאילנד בישראל הביאו ציוד מיגון מקורונה לסטודנטים התאילנדים הלומדים במרכז ההשתלמויות בערבה התיכונה AICAT המכשיר משתלמים בענף החקלאות המתקדמת. המשלוח כלל מטליות לחיטוי ידיים וחטיפים תאילנדים, ונועד לעודד את 80 הסטודנטים מתאילנד הלומדים עם שאר 1,190 הסטודנטים בערבה מאז אוגוסט 2019. על-פי הנחיות המועצה האזורית הערבה התיכונה, אנשי השגרירות נפגשו בשער הישוב עם חני ארנון, מנהלת מרכז המשתלמים והצוות והעבירו את החבילות לידיהן עבוד הסטודנטים.

בעת זו הסטודנטים לא לומדים בקמפוס, אלא בלמידה מקוונת וכמו כל החקלאים בערבה מסייעים זה לזה בחוות החקלאיות עקב המצב. הסטודנטים היו אמורים לסיים את הלימודים בערבה ביוני 2020, אך עקב המצב, התבקשה הממשלה באמצעות שר החקלאות צחי הנגבי, לאשר ארכה לשהות בישראל עד להשלמת הלימודים עד מאי-יוני 2021.
([צילום: מרכז השתלמויות הערבה התיכונה])
+מודיעין עילית: פוזר תלמוד תורה לא חוקי
16:05 20/04/20  |  עידן יוסף
במודיעין עלית איתרה המשטרה תלמוד תורה של הפלג הירושלמי, שבו שהו כ-50 ילדים בניגוד להנחיות צו בריאות העם. עם הגעת הכוחות פוזרו הילדים לבתיהם. ארבעה מבוגרים סרבו לפזרם, סרבו להזדהות עוכבו לחקירה. לשלושה מהם נרשמו קנסות במקום.
[צילום: דוברות המשטרה]
+מחיר הנפט מארה"ב - אפס
15:36 20/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הנפט מטקסס איבד את כל ערכו, בשל חוסר עניין מצד משקיעים בחוזים לחודש הבא  ▪  החוזים לחודש יוני נסחרים ברמה יציבה יחסית של 23 דולר לחבית  ▪  הבורסות בניו-יורק מגיבות בירידות קלות
(שדה נפט בטקסס [צילום: סו אוגרוקי, AP])
+ארגון העיתונאים מבקש להציג שאלות לראש הממשלה
15:30 20/04/20  |  עידן יוסף
‏ארגון העיתונאים פנה ביחד עם מנכ"לי חדשות 12 וחדשות 13 וראש חטיבת החדשות בכאן לרה"מ בנימין נתניהו בבקשה לאפשר לעיתונאים להציג שאלות במהלך ההצהרות בנושא הקורונה.
+תנו לראשי הרשויות לסייע לתושבים
15:27 20/04/20  |  אושרת גני גונן   |   לרשימה המלאה
היה ראוי לו ראשי הרשויות היו שותפים לתהליכי קבלת ההחלטות באופן בו יוכלו לתווך אותן ואת ההנחיות לציבור  ▪  בינתיים מונע משרד המשפטים מרשויות מקומיות לספק מידע הכרחי לתושבים על תחלואה ביישובים כדי להגן על בריאותם, גם כאשר החולים המאומתים מאשרים זאת מרצונם החופשי
(דרוש מיסוד תחום ההתנדבות ברשויות [צילום: יוסי אלוני, פלאש 90])
+בני ברק: התקהלו ונעלו עצמם עם ילד בן 4
14:50 20/04/20  |  עידן יוסף
ברחוב אברבנאל בבני ברק פיזרה המשטרה מתקהלים אשר שהו בתוך בית כנסת מאחורי דלת נעולה, בניגוד להנחיות. למתקהלים נרשמו דוחות. שעות סופרות לאחר מכן, הוזעקו שוטרים לרחוב אלישע בעיר ומאחורי דלת נעולה מצאו עשרות מתפללים ובהם פעוט כבן 4.

המתקהלים שהו במקום ללא מסכות וללא שמירת מרחק כנדרש תוך סיכון חייהם. המתקהלים פוזרו לאחר שהשוטרים רשמו 15 דוחות.
[צילום: דוברות המשטרה]
+בוריינות החליפה את האוריינות
14:18 20/04/20  |  יורם דורי   |   לרשימה המלאה
לבורות מתלווה גם יוהרה, שרלטנות וחוצפה של כתבים ופרשנים ששמים עצמם לדוברי משרד הבריאות, מדקלמים דפי מסרים ומנהלים ויכוחים עם אנשי מקצוע משל היו מומחים למגיפות והשתלמו בהתפשטות נגיף הקורונה במשך שנים
([צילום: נתי שוחט/פלאש 90])
+זכרון יעקב: מתפללים נעלו עצמם בבית כנסת ונקנסו
14:13 20/04/20  |  עידן יוסף
בזכרון יעקב איתרה המשטרה התקהלות אסורה של 14 מתפללי שחרית בבית כנסת. המתפללים נעלו את דלת הכניסה מבפנים, תוך סיכון בריאותי שלהם ושל בני משפחתם. לאור הזלזול הבוטה בחוק, המתיר תפילה מחוץ לכתלי בית הכנסת בלבד, רשמו השוטרים דוחות ופיזרו את ההתקהלות האסורה.
+יו"ר ועדת החינוך: "המורים זכאים לשכר מלא על השלמת ימים בחופש"
13:15 20/04/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

ח"כ ניצן הורביץ, בוועדות החינוך של הכנסת [צילום: דוברות הכנסת]
+האסטרטגיה הרפובליקנית: נגד סין
13:04 20/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
למרות שטראמפ עדיין מעביר מסרים סותרים לגבי סין, מחוקקים במפלגתו וגופים הקשורים עימה מנהלים קמפיין ברור: להאשים את סין במגיפה - כדי לסייע לעצמם בבחירות, מדווח וושינגטון פוסט
("מחבב, אבל" [צילום: אהן יאנג-ג'ון, AP])
+חוקרים אמריקניים בודקים: האם ימאים פיתחו חסינות לנגיף
12:48 20/04/20  |  אביתר בן-צדף   |   לרשימה המלאה
המחקר יזהה הפצה של הנגיף בין בני-אדם עוד לפני שהתגלו תסמיני המחלה כשהנבדקים נמצאים בחדרים סגורים וצפופים כמו על ספינה, ומי מהם פיתח חסינות לנגיף  ▪  שיעורי תמותה גדולים בקרב חיילים משוחררים אמריקניים  ▪  נושאת-המטוסים שארל דה-גול הצרפתית יצאה מכשירות מבצעים מאחר שכמחצית מאנשי צותה נדבקו בנגיף
(סיפון הטיסה של USS תיאודור רוזוולט [צילום: קייליאנה גניר / AP])
+נתניהו שוחח בטלפון עם יובל ברמי
12:28 20/04/20  |  עידן יוסף
ראש הממשלה בנימין נתניהו בטוויטר: "שוחחתי בטלפון עם יובל כרמי, בעל דוכן הפלאפל מאשדוד. אני כואב את הכאב שלו ושל רבים מבעלי העסקים הקטנים והעצמאיים בישראל. המצוקה שלהם אמיתית. הבעיות אמיתיות ואנחנו נפתור אותן".

"יו"ר יש עתיד-תל"ם, יאיר לפיד, צייץ בטוויטר: "אז ביבי התקשר לבעל דוכן הפלאפל באשדוד ומיד רץ לעשות עליו סיבוב יחסי ציבור. צעירי יש עתיד לעומת זאת פשוט הלכו לעזור לו".
+שיפור במצבו של נשיא איחוד הצלה אלי ביר
12:26 20/04/20  |  עידן יוסף
לאחר כחודש ימים, החליטו רופאי בית החולים במיאמי שבו היה מאושפז נשיא איחוד הצלה, אלי ביר, לשחררו להמשך טיפול והשגחה רפואית בארץ. ביר היה מורדם ומונשם לאחר שחלה בקורונה. הוא יצא בטיסה מיוחדת הערב (שעון ארה"ב) וצפוי לנחות ביום שלישי בצהריים.
+איגוד הכדורסל מבקש לחזור לשגרת אימונים
12:13 20/04/20  |  עידן יוסף
איגוד הכדורסל למשרד הספורט: אפשרו לנו לחזור לאימונים קלים בתחילת חודש מאי. האיגוד העביר תוכנית אימונים אותה כתבה הוועדה המקצועית, בראשות פיני גרשון.
+על חומת הכשרות
11:58 20/04/20  |  אליהו קאופמן   |   לרשימה המלאה
המחלה הזו - זו שכולנו כלואים בגלל התפשטותה, היא עוד מגיפה עולמית שמקורותיה ושורשיהם בדרך אכילת בעלי חיים  ▪  היהדות, ובמיוחד בפרשיות "שמיני" ו"ראה" בתורתנו הקדושה, נתנה לעם ישראל את מתכון מיגור המגיפות הללו במערכת של אכילה מבוקרת שכותרתה המוכרת היא "כשרות"
(תכונות שליליות של הטורף [צילום: אנה קפלן/פלאש 90])
+יולדת חלתה בקורונה; מצבה קשה
11:39 20/04/20  |  עידן יוסף
‏בת 27 שחלתה בקורונה ומצבה קשה יולדה הלילה בניתוח קיסרי במרכז הרפואי זיו בצפת. התינוק, שנולד במשקל 2.400 ק"ג, הועבר לפגייה להמשך טיפול. האב מאושפז גם הוא במחלקת הטיפול בחולי קורונה בבית החולים, במצב קל.
+ח"כ אזולאי על שכר הצוותים הרפואיים: "פגיעה במערכת הבריאות"
11:17 20/04/20  |  מירב ארד
חה"כ ינון אזולאי (ש"ס) אמר בדיון בוועדת העבודה והרווחה בנושא שכר הצוותים הרפואיים המחויבים בבידוד עקב מחלת הקורונה: "התנהלות האוצר בנושא שכר הצוותים הרפואיים - פגיעה אנושה במערכת הבריאות". כמו שבמלחמה לא שואלים שאלות ביחס לתקציב הביטחון המקודש. כך יש לנהוג במערכה זו ביחס לשכר הצוותים הרפואיים"ץ
+למידה מקוונת וקיטורים של ההורים
11:11 20/04/20  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה
מערכת החינוך חזרה (יום א', 19.4.20), אחרי חופשת הפסח, ללמידה מרחוק, אלא שבארץ התפתח ויכוח האם זה נחוץ ומדוע זה לא ישים  ▪  כנס וירטואלי שנערך ביוזמת מט"ח הראה שאנחנו לא לבד והמגמה תופסת תאוצה גם בעולם
(אנחנו לא לבד [צילום: פלאש 90])
+רסיסי קורונה
10:47 20/04/20  |  דוד ארגז   |   לרשימה המלאה
היום כמה שבועות אחרי שחרדת הקורונה פרצה לחיי כולנו, גזלה מאיתנו את שארית הנורמליות והפכה את חיינו לחלום בלהות, הגיע הזמן לעצור בצד הדרך, לנשום עמוק ולהרהר אפוא אנחנו עומדים ואיך ממשיכים מכאן
(מה לא מספרים לנו? [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90])
+מרכזי ההכשרה המקצועית במשרד העבודה יתפרו מסכות עבור אוכלוסיית בתי האבות
10:39 20/04/20  |  מירב ארד
בעקבות משבר הקורונה והצורך בייצור מוגבר של מסכות מגן, האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה יזם וקיבל אישור מיוחד להפעיל את מרכז ההכשרה מלט״ב חולון ומרכז הכשרה תל ארזה בירושלים, כדי לתפור בהתנדבות מסכות מגן עבור אוכלוסיות רווחה.
+ח״כ תומא-סלימאן על פיצוי לצוות רפואי: "חבילת הסיוע למשק לא הייתה עוברת בלי זה"
10:30 20/04/20  |  מירב ארד
בדיון בוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה בראשות ח״כ תומא-סלימאן התברר כי למרות הבטחות השר כחלון כי הצוותים הרפואיים יקבלו פיצוי של 100% על ימי הבידוד, האוצר מוכן לתת רק 80% עד 90%. ח״כ תומא-סלימאן: ״נציגי הרשימה המשותפת בוועדת הכספים לא היו מצביעים בעד תוכנית הסיוע למשבר הקורונה אם לא הייתה מתקבלת ההסתייגות לפיה הצוותים הרפואיים יקבלו 100% מהשכר. על סמך זה הצבענו בעד התוכנית."
+לס, במיטבו
10:17 20/04/20  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה
הדברים ברורים: ישישים שממילא סבלו ממחלות רקע (כרוניות) נפגעו בגופם גם מנגיף הקורונה ונרשמו כמי שמתו מהנגיף הסיני שעה שבפועל זה אירע מפני שגופם קרס בגיל 93 או 87
(וייס. טעתה [צילום: ליאב פלד])
+משבר הקורונה - מחדל הדיור המוגן
10:16 20/04/20  |  רפי לאופרט   |   לרשימה המלאה
הטיפול הממלכתי הבסיסי בבני הגיל השלישי, המאכלסים את מרבית מרכזי הדיור המוגן בישראל, מסתמן כמחדל. זאת לאור המספר הגבוה יחסית של החולים הקשים והמתים מקרב ציבור זה, וכן שההערכוּת לטיפול בצרכי המוסדות הללו הקשורים למצבם של מרבית הדיירים, נעשתה רק במהלך המשבר, ללא כל הכנה מוקדמת ופגעה קשה בקשישים ובמשפחותיהם. חייבים להבטיח שתהליכי היציאה לא ירעו את המצב
([צילום: פלאש 90])
+משרד הבריאות: מספר המתים מקורונה עלה ל-173
10:04 20/04/20  |  מירב ארד
משרד הבריאות מעדכן: מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עומד הבוקר (יום ב', 20.4.20) על 13,654, מהם 150 במצב קשה - 114 מונשמים. מניין המתים עלה ל-173.
+נושאים שחייבים לתת עליהם את הדעת
10:02 20/04/20  |  רות רזניק   |   לרשימה המלאה
בחגים ובסופ"ש מיפלס האלימות כלפי נשים וילדים עולה  ▪  כאן מדובר בתקופה ממושכת שכבר ידוע הגידול באלימות
(מפלס האלימות עולה [צילום: יוסי זמיר/פלאש 90])
+פייק ניוז במגיפת הקורונה
09:31 20/04/20  |  נדב איל   |   לרשימה המלאה
אתם יודעים למה הגרמנים והבריטים והצרפתים לא בפאניקה מההסגר? כי שם הממשלה דואגת הרבה יותר לרפד את הציבור, העצמאיים והמובטלים בכסף. אומרים להם- תירגעו, יהיה בסדר ושולחים צ'ק. פה בישראל השיחה נעה בין "חייבים הסגר" ובין "אנשים ימותו מרעב". זו לא באמת הברירה
(קורונה, קליפורניה ארה"ב [צילום: AP])
+הקונספירציה החדשה: גייטס אשם בקורונה
08:06 20/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
ביל גייטס מזהיר ב-2015 מפני נגיף הרסני / TED
הרצאה של גייטס לפני חמש שנים, בה הזהיר מפני נגיף קטלני, מהווה "הוכחה" לאנשי ימין קיצוני לכך שהוא אשר עומד מאחורי המגיפה הנוכחית  ▪  התיאוריה הזאת זוכה למיליוני מאזינים, בין היתר בשל ביקורתו של גייטס על טיפולו של טראמפ במשבר
גייטס בהרצאה בשנת 2015 [צילום: TED]
טכס האור בירושלים השבוע [צילום: אריאל שליט, AP]
+פטרנליזם פוגע ומזיק במבוגרים
08:02 20/04/20  |  פנינה שרביט-ברוך   |   לרשימה המלאה
המשך הבידוד הכוללני של המבוגרים אינו נחוץ מבחינה רפואית, אינו מוצדק מבחינה תפקודית, יזיק מאוד להם ולמשק - ותוצאותיו אף עלולות להיות קשות מאלו של הקורונה
(לא מוצדק ולא הוגן [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מגיפת הקורונה - האירוע המתגלגל
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
משרד החינוך פרסם בסוף השבוע מתווה והנחיות ללמידה מרחוק במערכת החינוך, שהחלה (יום (א', 19.4.20), עם סיום חופשת הפסח. התוכנית זכתה לביקורת בקרב חלק מההורים, בעיקר בגלל סיבות לוגיסטיות, של העדר מספיק מחשבים וציוד בבתים, ועקב הצורך של הורים לשמור על הילדים במקום ללכת לעבודה. עד כדי כך ששר החינוך, הרב רפי פרץ, אמר היום שלימודים מרחוק אינם חובה. מהצד השני, היו תגובות של מורים ומומחים ששיבחו את הלמידה המקוונת והסבירו עד כמה היא חשובה.
לפני כחודש המערכת הרפואית כאילו עצרה מלכת. מכונות ההנשמה הוצאו ממחסני החירום ואנחנו, החיילים שגויסנו בצו 8, ישנים מאז עם נעליים ומדים בשטחי הכינוס, ממתינים לבואה של מלחמה איומה שאיש לא יודע אם ומתי תגיע. חרדים מאסון וכמהים לשגרה ואין דרך טובה יותר לחזור לשגרה מאשר לשחוט כמה פרות קדושות ולהעלות אותן לקורבן כמקובל במקומותינו ובדתנו הקדושה.
20/04/2020  |  דוד ארגז  |   יומני בלוגרים
נכון נהג ערוץ-12, שהזמין את הפרופסור יורם לס להציג את עמדתו העקבית הנוקבת נגד מדיניות הממשלה כלפי הקורונה. אומנם דנה וייס טענה, וזו זכותה, שהממשלה נהגה נכון, אבל ככל שחולף הזמן מתברר יותר ויותר כי ביבי ומשה בר סימן טוב טיפלו במשבר באורח היסטרי ושגוי, ודני קושמרו הניח ללס להציג את מירב תפישת עולמו.
20/04/2020  |  דן מרגלית  |   יומני בלוגרים
במהלך הטיפול של רשויות המדינה במשבר, נעשו מהלכים מורכבים רבים ומוצלחים. מאידך-גיסא, הטיפול בדיירים במוסדות הדיור המוגן - פרטיים וציבוריים - מסתמן עד כה כמחדל אמיתי. עצם העובדה שלמעלה מ-40% מהמתים עד כה ממחלת הקורונה נמנים על בני גיל זה, היא הוכחה ראשונה לכך. הוכחה נוספת היא הפיזור הגאוגרפי של המתים והעובדה שבחלק ממוסדות הדיור המוגן, בעיקר הציבוריים, אנו מוצאים מקבצים גדולים יחסית של מקרי מוות.1
20/04/2020  |  רפי לאופרט  |   יומני בלוגרים
יש צורך בהתמודדות מיידית באטימות הנפשעת של משרד הבריאות כלפי דייריי בתי ההורים בישראל. נציגות דיירות הבתים הללו, חייבות להשמיע קולן וכן נציגות ילדיהם של הורים או סבים המתגוררים בדיור מוגן ובבתי פאר. פרטיים וציבוריים.
20/04/2020  |  רות רזניק  |   יומני בלוגרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
היהודים היוו רוב בעיר למעלה מ-1,000 שנים מהמאה ה-10 לפנה"ס עד 70 לספירה ומ-1850 עד היום - בסה"כ 1188 שנים
דן מרגלית
דן מרגלית
היועצת המשפטית קרעה הלילה את מסכת הצביעות והרמייה והשטיקים והטריקים של בנימין נתניהו ושריו ובעיקר החרדים שבהם    בהרב-מיארי אמרה למאיר פרוש ולמגעילים שעימו כי צריך להגן על האומה ולה...
איתמר לוין
איתמר לוין
הממשלה של בנימין נתניהו, שכבר 14 חודשים יורקת בפרצוף של כל מי שאיננו שייך למחנה שלה, עושה זאת כעת ביתר שאת בכל כיוון אפשרי - ומעמידה את המדינה בסכנה קיומית
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il