|   15:07:40
דלג
  אפרים הלפרין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

לומדים (לקח) מרחוק

לשר החינוך שיבוא עלינו לטובה מצפה אתגר של פעם ביובל: יישום לקחי הלמידה מרחוק במערכת החינוך בימי שגרה ובעתות חירום
07/05/2020  |   אפרים הלפרין   |   יומני בלוגרים   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות
יתרונות בולטים [צילום: AP]

אני מביט במערכת החינוך באספקלריא צרה, אספקלריה הבאה לידי ביטוי בהוראת מדעים בחטיבות הביניים, כפי שחוויתי אותה בימים אלה, כצופה (פעיל) מן הצד. ימים בהם מורה כזו, רעייתי, חילקה את ימיה כאשר היא עובדת, לראשונה בחיינו, שניים וחצי מטר ממני - ותלמידי הכיתות שלה מפוזרים ברחבי רמת השרון.

ועל אף המבט הצר, אני חושב שביכולתי לבטא תובנות בעלות משמעות רבה מאוד אשר רצוי שימצאו אוזן קשובה אצל השר החדש.

הצלחה בולטת של תושיית המורים בלמידה מרחוק

בלי עלויות ישירות על תשתיות, ובמקביל ללמידה מרחוק כמעט בכל העולם, הלמידה אצלנו בבית ובכתות של רעייתי עברה למילות הקוד הבאות:

1) ZOOM
2) GOOGLE FORMS
3) GOOGLE PRESENTATION / POWER POINT
4) GOOGLE SHEETS

כלי עבודה אשר יתרונותיהם הבולטים: יציבות של התשתית והאפליקציות, איכות, מענה נרחב לצרכי הדרכה והוראה, אינטראקטיביות, אינטואיטיביות וקלות שימוש, לפחות של היכולות הבסיסיות (וההמשך נלמד על-ידי המורים תוך כדי תנועה).

בשל התיעוד הזמין על הכלים הסטנדרטיים האלה, ובשל העובדה שחלק מהמורים מכירים אותם עוד מקודם, ואם לא הם אז בני/בנות זוג או ילדים מכירים, השימוש הראשוני ובסיסי בכלים האלה היה מיידי כמעט ללא צורך בהדרכה ועם עקומת למידה מאוד מהירה של המורים.

כישלון בולט של תשתיות הלמידה מרחוק של משרד החינוך

בכל השבועות הארוכים של הלמידה מרחוק, לא היה בביתנו כמעט כל שימוש בתשתיות הפיזיות והלימודיות של משרד החינוך ללמידה מרחוק. התשתיות האלה סבלו לטעמי מ-3 בעיות מרכזיות אשר גורמות לי לחשוב שרק בדיקה מעמיקה ודחופה של מבקר המדינה על כל הכספים שהושלכו שם לפח תמנע את המשך שריפת הממון הזו:

1. קריסות חוזרות ונשנות אשר מבריחות את המשתמשים לכל הרוחות.
2. ריבוי תכנים לימודיים (בסגנון של הרצאה) ומיעוט תכנים אינטראקטיביים.
3. שימוש בתוכנות ייעודיות, שאיש לא משתמש בהם בשגרה, ומבלי שהמורים בקיאים בהם כלל ועיקר.

בשיטה הזו אין כל סיכוי ללמידה מרחוק שיזם משרד החינוך.

המשרד כשל, המורים הצילו את המערכת - ולכן את התובנות חובה לחפש אצל המורים


תובנות עיריות:

1. הלמידה מרחוק היא יעילה, יש לה יתרונות רבים אך יש לה גם חסרונות.

2. הלמידה מרחוק היא כמו לידה מחדש, כל חומר לימוד מחייב עיבוד מחדש, לא שולפים יותר את הסטנסילים מעלי העובש, משכפלים אותם, ומחלקים אותם בכיתות. על כל החומרים להיות אינטראקטיביים ואם כבר מחדשים אז מחדשים ומעדכנים גם את התכנים.

3. יש תלמידים שהלמידה מרחוק אינה מיטיבה עמם ויש אחרים שהלמידה מרחוק עושה להם רק טוב. דווקא תלמידים בעליי פוטנציאל רב, אשר לא מסוגלים להביא את הפוטנציאל הזה לידי ביטוי בהמולת הכיתה, מתגלים ככוכבים בלמידה מרחוק.

4. הכיתות הופכות לשיתופיות הרבה יותר, ההורים הופכים פתאום לחלק מהלמידה, בני המשפחה של המורים הופכים חלק מהלמידה, מעורבות ההורים רבה יותר, ה"פיקוח" עובר מידיהם של המפקחות והמפקחים בני הדור הישן, למפקחות ומפקחים מסוג אחר לגמרי.

5. המורים חייבים להשקיע זמן ביצירת חומרי הלימוד אך מנגד חוסכים זמן רב בבדיקת העבודות ומתן הציונים, באשר הכלים האינטראקטיביים עושם חלק מהעבודה הזו אוטומטית.

6. יש ניתוק חברתי בין התלמידים מחד-גיסא, אך לא צריך את כל המבנים האלה וכל התשתיות הפיזיות האלה מאידך.

7. ספורט מרחוק? אפשר אבל לא רצוי, ניסויי מעבדה מרחוק? אפשר אבל לא רצוי, יום הורים מרחוק? אפשר אבל לא רצוי, כתה א'? כיתה ב'? אולי זה טוב גם להם, אבל ההורים בעבודה לא?

בואו נאכל את העוגה ונשאיר אותה שלמה

אנו רואים אם כך שללמידה פרונטלית יש יתרונות וחסרונות, וללמידה מרחוק יש יתרונות וחסרונות, ומה הפתרון? הפתרון הוא שביל הזהב. הפתרון הוא ניצול הניסיון הענק של המורים והתלמידים, ניסיון שלא קיים כלל בדרגים שמעליהם, לצורך שילוב למידה מרחוק חלקית, בחלק מהמקצועות בחלק מהזמן, ובחלק משכבות הגיל.

פרס ישראל לחינוך ופרס נובל לחינוך

שר חינוך שירים את הכפפה הזו וינצל את הידע והניסיון שנצבר בלמידה מרחוק יהיה זכאי לפרס ישראל לחינוך, ואף לפרס נובל לחינוך, ככל שקיים פרס כזה. בואו נבחן כמה מהיתרונות הבולטים שתיתן לנו כזו הוראה מרחוק בימי שגרה והן בימי חירום:

הקטנת הצפיפות בכיתות

אנו חוזרים ושומעים שאין מספיק כיתות בבתי הספר על-מנת להקטין את הצפיפות, אך בית ספר שיעביר יום בשבוע לכל תלמיד ללמידה מרחוק יקטין 16% משטח הכיתות שהוא צריך, ואם כל תלמיד ילמד יומיים בשבוע מרחוק ייחסכו 33% משטחי הכיתות הנדרשים, והנה לנו המקום הפיזי המאפשר הקטנה משמעותית של הצפיפות בכיתות ללא בניית כיתה נוספת אחת.

ומה עם המורים? ובכן צמצום הכיתות אינו מחייב בהכרח מורים נוספים, כי במקביל להקטנת הכיתות בלמידה פרונטאלית, ניתן להגדיל את הכיתות בלמידה מרחוק, הבעיה המרכזית בכיתות פרונטליות גדולות הן ההפרעות ההדדיות בין התלמידים וחוסר היכולת ללמוד וללמד בהמולה הזו, ואילו בלמידה אינטראקטיבית מרחוק המורה עושה MUTE לתלמידים והם אינם שומעים יותר איש את רעהו.

מורה שלא יכול להגיע לבית ספר יכול ללמד

יש הרבה מקרים בהם מורה מרותק לביתו אך יכול ללמד מרחוק, לדוגמה מצבים של סגר אישי אשר כה צפויים, לפחות בשנה הקרובה. אז מדוע שאיש הייטק יוכל לעבוד מהבית ומורה לא יוכל? כל אשר דרוש הוא מחשב ומקרן בכיתה. בחלק מהכיתות יידרש מורה או איש צוות כלשהו שישהה בכיתה, אך המורה ילמד את כיתתו מרחוק, כאשר התלמידים ישובים על כסאותיהם בבית הספר.

תעשיות שלמות משלבות כבר שנים עבודה מרחוק עם עבודה עין בעין. גם השירותים עוברים יותר ויותר לעבודה משולבת (מסחר קמעונאי, רפואה ציבורית ועוד). המצב המורכב שנכפה עלינו מחייב את מערכת החינוך להפיק לקחים אשר זמינים לנו ממש מתחת לפנס וממתינים לשר שאיננו פוחד ואיננו חשש, ליישם את הלקחים האלה למען ילדינו, נכדינו, ילדיהם ונכדיהם.

תאריך:  07/05/2020   |   עודכן:  11/05/2020
אפרים הלפרין
+42 חולי קורונה בישראל ביממה האחרונה; 68 מונשמים
22:58 07/05/20  |  עידן יוסף
‏הקורונה בישראל: מספר המתים עלה ל-240. מניין החולים בפועל עומד על 5268, בהם 68 מונשמים. 10,873 איש החלימו מהנגיף. 42 חולים חדשים ביממה האחרונה. 29 מחלימים מנגיף הקורונה תרמו היום פלסמה בשירותי הדם של מד"א, מתוך 275 מחלימים בסך-הכל שתרמו פלסמה עד כה. לצידם, 54 חולי קורונה קיבלו פלסמה עד כה בישראל (שתי מנות לכל מטופל).
+ריבלין ובנט קיימו סיור משותף במכון הביולוגי
22:19 07/05/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
החוקרים הציגו סדרה של נוגדנים המנטרלים את הנגיף במנגנונים שונים, אשר מקורם בחולי קורונה  ▪  הנשיא למדעני המכון על פיתוח הנוגדנים: "התהליך מורכב ואורך זמן, אבל כל פריצת דרך שלכם היא צעד משמעותי לניצחון״  ▪  שר הביטחון: "עוד פריצת דרך ישראלית גדולה בתוך פחות משבוע שתאפשר התמודדות גם עם מוטציות אפשריות"
([צילום: קובי גדעון/לע"מ])
+טראמפ וסגנו נמצאו שליליים לקורונה
19:08 07/05/20  |  עידן יוסף
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וסגנו נבדקו ונמצאו שליליים בבדיקת קורונה. הבדיקה התקיימה אחרי ששהו בחדר עם איש צבא שנמצא חיובי לנגיף.
+אל-על האריכה החל"ת עד 30 ביוני
18:24 07/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין, הודיע לעובדי החברה שרבים מהם נאלצו לצאת לחופשה ללא תשלום בתחילת משבר הקורונה כי הם אינם צפויים לשוב לעבודה לפני תחילת חודש יולי
(אוסישקין. "אין מנוס בשלב זה" [צילום: סיון פרג'])
+מנהל בתי המשפט: המצב מצריך את התקנות החדשות
16:58 07/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
יגאל מרזל סבור שהעומס הצפוי לאחר הקורונה מחייב להטמיע כבר כעת את תקנות סדר הדין האזרחי החדשות  ▪  צופה ריבוי של תיקים ילידי המצב: חדלות פרעון, דיני עבודה, דמי אבטלה וסכסוכים חוזיים ועסקיים
(מרזל. נגד הדחייה [צילום: ליאב פלד])
+פרופ' נמרוד מימון יעמוד בראש תוכנית "מגן אבות ואימהות"
15:43 07/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
פרופ׳ מימון משמש מנהל מחלקה פנימית ב׳ בסורוקה בשמונה השנים האחרונות ולפני כן שימש כסגן מנהל בית החולים  ▪  בתקופה האחרונה שימשה מחלקתו כמחלקת קורונה ב׳, מחלקה נשימתית בה אושפזו מטופלים עם תסמיני קורונה
(פרופ׳ נמרוד מימון: [צילום: רחל דוד סורוקה])
+מספר התיירים בעולם צפוי לרדת בכ-60% עד 80%
15:18 07/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
בסיום הרבעון הראשון של שנת 2020 ירד מספר התיירים ב-22% וגרם לכך להפסד של 80 מיליארד דולר ברווחים  ▪  ביבשת אירופה נרשמה ירידה דרסטית של 22 מיליון כניסות ובאסיה - נרשמה ירידה של 33 מיליון כניסות
פריז, צרפת [צילום: מישל אוילר/AP]
שדה התעופה לגוארדיה, ניו יורק [צילום: מרי אלטאפר/AP]
+תקלה באתר רשות המיסים: נתונים של 30 אלף עצמאים לא נקלטו
14:06 07/05/20  |  מירב ארד
תקלה באתר רשות המסים: 03 אלף עצמאים שבקשתם לא נקלטה למרות שקיבלו אישור יצטרכו להירשם מחדש. בעקבות ההודעה, יש עומס באתר ודיווחים שלא ניתן להתחבר למערכת.
+הישיבות, המכינות והמדרשות חוזרות לפעול
13:54 07/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
בשלב הראשון הכניסה היא לקבוצה של 26 איש בלבד  ▪  בדומה לתלמידי התיכון והיסודי, התלמידים יעברו בדיקות חום יומיות

([צילום: יוסי זליגר/פלאש 90])
+הסיוע לעצמאים: 100,000 נמצאו זכאים למענק בסיכום היום הראשון
13:10 07/05/20  |  מירב ארד
רשות המיסים מעדכנת כי בסיכום היום הראשון להגשת בקשות לפעימה השנייה של מענק הסיוע לעצמאים נמנו 100 אלף עצמאים שנמצאו זכאים למענק. כ-66 אלף מתוכם נמצאו זכאים גם לפעימה השלישית ויקבלו תוספת למענקים בסכומים שבין 700 - 3,025 שקלים.

+כיצד לסייע לעסקים הקטנים
13:04 07/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
בשני צידי האוקיינוס האטלנטי הסיוע המיידי הוא במזומן, ולטווח הארוך יותר - בהלוואות  ▪  מכנה משותף נוסף: לא תמיד ההליך יעיל די הצורך ותוצאותיו מעורבות
(קורונה בניו יורק [צילום: ג'ון מינצ'ילו, AP])
+משרד האוצר: אושרו 19,130 הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים
12:51 07/05/20  |  מירב ארד
משרד האוצר עדכן כי הקרן להעמדת הלוואות בערבות המדינה אישרה עד כה 19,130 הלוואות מתוך 27,230 בקשות לעסקים קטנים ובינוניים. עוד נמסר כי מדובר בהיקף הלוואות העומד על כ-7.2 מיליארד שקל
+מיום א': גם המגזר הערבי חוזר ללימודים
12:39 07/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
ועד ראשי הרשויות הערביות קיבל את ההמלצה לפתוח את המוסדות ובישיבה הוחלט להתיר לעובדי רשויות וצוותי בתי הספר לשוב לעבודה על-אף השביתה על-מנת לאפשר להם להיערך בהתאם  ▪  משרד הבריאות אישר לישיבות ההסדר והמכינות הציוניות-דתיות לשוב לפעול
([צילום: הדס פרוש/פלאש 90])
+משרד הבריאות: מס' הנדבקים בקורונה עלה ב-7 בלבד
11:29 07/05/20  |  מירב ארד
משרד הבריאות: לא נפטרו חולי קורונה במהלך הלילה. מספר הנדבקים בישראל עלה ב-7 בלבד. מספר החולים הפעילים עומד על 5,370.
+אקדמאים, סיכום ביניים
11:11 07/05/20  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה
שמנה וסלתה של האקדמיה הישראלית, שרק נבערים מדעת מזלזלים בהם ואף האשימו אותי בשקר בכותבי על עשרות פרופסורים המתנגדים למדיניות הממשלה
(1.2 מיליון מובטלים [צילום: יוסי זמיר/פלאש 90])
+גם הגנים הפרטיים ייפתחו ביום ראשון
09:44 07/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
האוצר הגיע להבנות עם פורום הגנים הפרטיים על מענקי הסתגלות חד-פעמיים לגנים פרטיים  ▪  מענק של 350 שקל לילד בגנים של עד 12 ילדים, מענק של 700 שקל מהילד ה-13 ל-23  ▪  מהילד ה-24 - מענק של 1,200 שקל
([צילום: איציק וולף])
+קורונה - זה בירה או מגיפה?
08:19 07/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
עד לפני חצי שנה היה השם "קורונה" מקור לגאווה מקסיקנית  ▪  המגיפה בעלת אותו השם שינתה את התמונה, אם כי אקונומיסט מדגיש שקשה עדיין לדעת מה יהיו השלכותיה ארוכות הטווח
כיף-חוף-שמש? [צילום: איימי סנסטה, AP]
העברת קורונה בגבול מכסיקו-גווטמאלה [צילום: רבקה בלקוול, AP]
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
תחילה היה הפרופסור יורם לס מאוניברסיטת תל אביב. הוא דחה בתוקף את המדיניות הממשלתית בסוגיית הקורונה ונענה בגידופים. עזי מצח אמרו שהוא אדיש למותם של רבים. אחר כך הגיע הפרופסור יצחק בן-ישראל (גם הוא בין השאר מאוניברסיטת תל אביב) וסולק מאולפן ערוץ-12, ולאחר לכתו אף נעקץ בידי אחד המשתתפים הקבועים.
07/05/2020  |  דן מרגלית  |   יומני בלוגרים
פורום הגנים הפרטיים, המייצג את מרבית הגנים הפרטיים בישראל, הגיע להבנות עם משרד האוצר על פתיחת המסגרות החל מיום ראשון הקרוב. במסגרת ההבנות יינתן מענק הסתגלות חד-פעמי לעלויות הנגרמות כתוצאה מהקורונה, בדגש על הגבלת כמות הילדים ודרישות הבריאות הייחודיות לגיל הרך.
07/05/2020  |  איציק וולף  |   חדשות
כיף, חוף ושמש – זה היה הדימוי ששיווקה בירת קורונה המקסיקנית כאשר החלה להימכר בארה"ב בשנות ה-80 של המאה הקודמת. נכון לשנה שעברה, היא הייתה המותג השני בשוויו בעולם מהשווקים המתעוררים. ואז הגיעה מגיפת הקורונה, והשם הפך להיות מזוהה עם מחלות, נזקים ומוות.
07/05/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הגירעון הממשלתי זינק בארבעת החודשים הראשונים של 2020 ב-99.2% ועמד על סכום עתק של 28.3 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 14.2 מיליארד שקל בחודשים ינואר-אפריל אשתקד. הגירעון לחודש אפריל לבדו זינק ב-204% ועמד על 14.9 מיליארד שקל. הגרעון עמד בסוף אפריל על 4.8% מהתמ"ג, לעומת 3.8% בסוף 2019. התחזיות לסוף 2020 עומדות על לפחות 10%, כאשר קרן המטבע צופה גרעון של 12%.
ממשלת ישראל אישרה (יום ד', 6.5.20) תקנות האוסרות הדלקת מדורות החל ממחר ועד ל-13 במאי. איסור הדלקת המדורות אושר לקראת ל"ג בעומר שיחול בשבוע הבא, ב-11 במאי. מלבד איסור זה אושר איסור עלייה להר מירון עבור מי שאינם מתגוררים בו.
06/05/2020  |  איציק וולף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
גם בשעתה היפה של ישראל, כאשר העולם מוחא לה כפיים והתעשיות הביטחוניות הישראליות זוקפות קומה לנוכח ההצלחות הטכנולוגיות ללא אח ורע, יש בקרבנו כאלה המתעקשים "להשבית שמחות" ולגמד את ממד...
הרצל חקק
הרצל חקק
נאבק למען ספרות שביסודה ערכים אנושיים    זכה בפרסים רבים על הישגיו הספרותיים: פרס ראש הממשלה, פרס ברנר, עיטור ההתאחדות הבינלאומית לספרות נוער בברלין, פרס רוטרי ועוד
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il