|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
בנויה על תיירות ומסחר [צילום: ג'ון גרמבל, AP] 450 דונם של איזור מיוחד [צילום: קמראן ג'ברילי, AP]

הצד הפחות-זוהר של ידידתנו החדשה במפרץ

דובאי אוהבת לקבל מושחתים ואת כספם

אקונומיסט מצביע על הבעיות הניצבות בפני הפיכתו של המרכז הפיננסי בדובאי שבאיחוד האמירויות לאחד הגדולים בעולם הקשה שבהן: היד הרכה כלפי כספים מלוכלכים ומלביני הון איום בהכנסת האמירויות לרשימה בלתי-מחמיאה לצידה של סוריה, צפוי להוביל את ראשיה לפעול אחרי שנים של סחבת
27/08/20  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   העולם הערבי   |   תגובות
דובאי במבט הרחפן / Drone Snap

הסכם הנורמליזציה בין ישראל לבין איחוד האמירויות היה מהפכה דיפלומטית – והוא עשוי להיות גם מהפכה כלכלית בדובאי, המרכז הפיננסי העיקרי של האמירויות, סבור אקונומיסט. אנשי הכספים המקומיים מקווים שהישראלים יצטרפו לאזרחים הזרים הרבים שכבר פתחו עסקים בדובאי או רכשו בה נדל"ן.

התקשורת בדובאי מלאה בסיפורים כלכליים חיוביים, כמו למשל הנחת אבן הפינה למלון הגבוה ביותר בעולם (82 קומות), אך המציאות פחות מרשימה. עודף בנייה הוביל לכך שמחירי הנדל"ן רחוקים מהשיאים שנקבעו לפני שש שנים, והקורונה היכתה קשות במשק המבוסס על מסחר ואירוח. גם צניחת מחירי הנפט מוסיפה לכאבי הראש של קברניטי הכלכלה.

דובאי גם נתונה ללחץ בינלאומי גובר לנקות את המערכת הפיננסית שלה. היא אינה מקפידה במיוחד בבדיקת הכספים הזורמים אליה ושוק הנדל"ן שלה עמוס בכספים מולבנים. אם דובאי תיאלץ להדק את הפיקוח, הדבר ירחיק ממנה עסקים בטווח הקצר ויסבך את מאבקה להשתלב בצמרת המרכזים הפיננסיים. לצד זאת, יש לה יתרונות בסיסיים: סחר בינלאומי מפותח וקשרי תחבורה מסועפים. הנמל שלה הוא הגדול ביותר מעשה ידי אדם במזרח התיכון (יש בו מקום ל-22.4 מיליון מכולות באורך 20 רגל), ונמל התעופה שלה היה אשתקד העמוס ביותר בעולם בקווים בינלאומיים.

דובאי מדורגת כיום על סף העשירייה המובילה במרכזים הפיננסיים העולמיים; אחריה במזרח התיכון נמצאות תל אביב (במקום ה-36) ואבו דאבי (במקום ה-39). במרכז המערכת הפיננסית שלה ניצב "המרכז הפיננסי הבינלאומי של דובאי": 450 דונם בלב העיר, בו שוכנים בנקים, מנהלי קרנות ומשרדי עורכי דין ורואי חשבון, המעסיקים 25,000 עובדים. בין היתר נמצאים כאן 17 מבין 20 הבנקים הגדולים בעולם, שמונה מבין משרדי עורכי הדין המובילים ושישה מבין עשרת מנהלי הנכסים הגדולים. שווי נכסי הבנקים במרכז הפיננסי הוא 180 מיליארד דולר, ואילו למנהלי ההשקעות יש 424 מיליארד דולר.

המחיר שגבתה הקורונה

אקונומיסט מסביר, כי סוד המשיכה של המרכז הפיננסי הוא מדיניות המס והרגולציה. המס נמוך, חברות זרות יכולות להיות בעלות השליטה ואין דרישות מינימום להעסקת עובדים מקומיים. יש לו מאסדר משלו – אמריקני ששירת בעבר בפיקוח על המטבע בוושינגטון. יש לו גם מערכת משפטית משלו, המבוססת על המשפט המקובל (כמו בישראל) ועל דיונים באנגלית. המרכז אפילו יכול לקבוע חוקים משלו, כמו זה של הגנה המידע המהווה העתק של התחיקה האירופית. האוטונומיה של המרכז מוערכת במיוחד בידי משקיעים ממדינות בהן מערכות המשפט פחות עצמאיות, כמו הודו.

המרכז הפיננסי גם התמודד היטב עם הקורונה, העניק סיוע נדיב ללקוחותיו, ואפילו הצליח לרשום 310 חברות חדשות במחצית הראשונה של השנה – שיא לתקופה זו, ואחרי שיא של 493 חברות בכל שנת 2019. הגידול המפתיע בפעילות המרכז מגיע בעיקר מצד חברות באסיה וענף הפינטק – ענף בו, לטענת מנהלי המרכז, רשומות בו מחצית מן החברות במזרח התיכון ובצפון אפריקה.

עם זאת, הקורונה גבתה מחיר כבד מדובאי, בשל הישענותה על מסחר ואירוח המחייבים מגע אישי. הנסיכות גם נכנסה למשבר כשהיא סובלת מ"מחלות רקע" כלכליות. המשבר הפיננסי של 2009-2007 חייב הזרמה של 10 מיליארד דולר מצד אבו דאבי כדי למנוע חדלות פרעון של דובאי. החברות הגדולות באמירות, הקשורות לממשלתה, עודן סובלות מנטל חובות כבד. החוב הציבורי כולו עומד על 153 מיליארד דולר, שהם 140% מהתוצר; החוב של חברות אלו הוא 89 מיליארד דולר, 81% מהתוצר. 60% מהחוב עומדים לפרעון בארבע השנים הקרובות – נטל משמעותי של מיחזור שלהם.

ההחלמה מן הקורונה מציבה אתגרים לטווח ארוך, מציין אקונומיסט. האחד הוא ההאטה ואולי העצירה של הגלובליזציה בשל המתיחות הגוברת ביחסי הסחר העולמיים ועליית כוחו של הפופוליזם. דובאי מבוססת על תנועה חופשית של אנשים, טובין והון, תוך ניצול מיקומה האסטרטגי; אם הגלובליזציה תיפגע, ההשלכות עליה יהיו ברורות. גם היחלשות מחירי הנפט יוצרת בעיה, למרות שהמגזר מהווה רק 1% מהתוצר שלה, שכן חלק משמעותי מהפעילות הפיננסית בדובאי הוא פטרו-דולרים מהאיזור, ורבים מן התיירים מגיעים ממדינות הנפט השכנות.

שאלה נוספת היא האם דובאי תוכל לשמור על ההובלה מול מרכזים אחרים באיזור. אבו דאבי, מרחק 90 דקות נסיעה בלבד, מציבה תחרות ממשית, למרות שנכון לעכשיו המרכז הפיננסי שלה לא מתקרב לזה של דובאי. ריאד עשויה להיות מתחרה רצינית יותר, במיוחד אם תימשך הליברליזציה בחיי היום-יום בסעודיה. הנסיך מוחמד בן סלמאן נותן עדיפות למרכז הפיננסי על שם המלך עבדאללה – מגדל בן 59 קומות בריאד – והסעודים רומזים לבנקים זרים שמי שיפתח שם משרד, יהיה בעדיפות לזכות במכרזים מקומיים.

מהדקים את הקשרים עם סין

האיום הגדול ביותר בא מבפנים: חיבתה של דובאי לכסף מושחת. היא המפוקפקת ביותר מבין כל המרכזים הפיננסיים העולמיים, טוען אקונומיסט, ומוקד משיכה לכסף מלוכלך. רודנים מושחתים, מלביני כספים, מבריחי נשק, מפרי עיצומים ועבריינים אחרים – כולם משתמשים בה. איחוד האמירויות ואירן הן המדינות היחידות במפרץ הפרסי שארה"ב כוללת ברשימת מלביני הכספים הגדולים בעולם. אנשי כספים מקומיים נמצאים תחת חקירה אמריקנית, בחשד לקשרים עם בשאר אסד וחבר מרעיו. והיא לא מקבלת רק את הכסף של החבר'ה הרעים; רבים מהם חיים בה. חלק ניכר מהכסף המלוכלך הזה מופנה לדירות יוקרה ולווילות באמירות.

התרבות התאגידית הקלוקלת אינה מוגבלת לחברות קש סודיות. פיקוח רופף ותרבות של עסקים מפוקפקים הובילו לכך, שמספר החברות שנרשמו באיחוד האמירויות ונפלו קורבן לשערוריות פיננסיות, גדול בהרבה מחלקה של המדינה בפעילות הפיננסית העולמית. ביניהן היו אבראז', שהייתה חברת ניהול ההון הפרטית הגדולה ביותר במזרח התיכון, ו=
NMC Health
שנכללה בשעתו במדד פייננשל טיימס של הבורסה בלונדון.

דובאי גם אינה משתפת פעולה עם ממשלות זרות החוקרות פרשות שחיתות הנוגעות אליה. בשנים 2018-2013 קיבל התובע הכללי בדובאי 300 פניות לשיתוף פעולה, אבל פעל ב-89 בלבד מתוכן. האמירות הצליחה להימנע מצעדי עונשין בשל התנהגותה, כאשר שילמה מס שפתיים לרפורמות – אך לא עשתה דבר כאשר הלחץ פחת. סיבה נוספת היא חשיבותה האסטרטגית: האיחוד הוא בן-ברית חשוב של מעצמות המערב.

ייתכן שהתמונה עומדת להשתנות. כוח המשימה הבינלאומי לפעילות פיננסית – הגורם המוביל במאבק בהלבנות הון – הודיע שהוא מכניס את איחוד האמירויות לפיקוח של שנה כדי לוודא שהוא מיישם את הכללים למניעת הלבנות. אם האיחוד לא יעשה זאת, הוא עלול למצוא את עצמו לצד סוריה וזימבאבווה – על סף הכללה ברשימה שחורה שתחייב את הבנקים הזרים לנתק את קשריו עימו. קרוב לוודאי שהצעד הזה יגרום לשליטי האמירויות לפעול במהירות.

פעילות עסקית נוספת מתחילה להניב פירות מבחינת האמירויות. בשנים האחרונות הידקו ראשי הממשל והמגזר העסקי את הקשרים עם סין וחתמו על עסקות בתחומי הלוגיסטיקה, הפיננסים, הכימיקלים ועוד. שיקולים מוסריים או החשש מפני הקשר עם Huawei אינם מטרידים אותם. המרכז הפיננסי בדובאי הוא המטה האיזורי של ארבעה מן הבנקים הגדולים בסין ושל עוד כמה חברות סיניות גדולות. דובאי הופכת לבסיס הפעולה המרכזי של סין במפרץ הפרסי. המרכז הפיננסי, השאפתן תמיד, מדבר על הכפלת גודלו פי שלושה ב-2030; הקשרים עם סין הופכים את השאיפה הזאת לפחות פנטזיונרית מכפי שנדמה.

תאריך:  27/08/20   |   עודכן:  27/08/20
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דובאי אוהבת לקבל מושחתים ואת כספם
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
יאיר ל
27/08/20 08:51
2
אוליבר וונדל
29/08/20 08:58
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
יש לי חלום. כמה הייתי רוצה שייהפך למציאות. חלום מזרח-תיכוני, שלצערי ספק אם אי-פעם יתגשם. לא שחלומות אינם מתגשמים באזורנו. פעם חלמנו על שלום עם מדינה ערבית כלשהי, והנה היום אנו כבר מגשימים חלום על הסכם שלום שלישי עם מדינה מדבר חלומית, וזה לא פאטה-מורגנה. כמה היא רחוקה ומעתה כמה קרובה וידידותית, איחוד האמירויות. המגדלים המזדקרים, המסגדים המפוארים, האגמים המלאכותיים ושאר האטרקציות יוצאות-הדופן בקנה מידה עולמי - בקרוב כל אלה לא יהיו עוד בגדר חלום עבורנו.
שתי התפתחויות חשובות היו בתקופה האחרונה הקשורות ללבנון המתייחסות לפשעים חמורים נגד העם הלבנוני שבשניהם ארגון חיזבאללה הוא האשם העיקרי, הפיצוץ הנורא בנמל ביירות ב-4 באוגוסט, שבו נהרגו כ-180 בני אדם ועוד כ-6000 אחרים נפצעו, ופסק הדין של בית הדין הבינלאומי בהאג שבו הורשע פעיל בכיר של ארגון חיזבאללה ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אלחרירי ב-2005.
הגינויים הרבים בתקשורת האירנית של הסכם השלום המתגבש בין ישראל לבין איחוד האמירויות אינו מפתיע, אך הדבר הבולט לעין הוא המבוכה בקרב ההנהגה המתקשה להסתירה ובוחרת לצאת בגידופים ואיומים. כך למשל כינה יו"ר הפרלמנט את ההסכם כבזוי וכבגידה בערכים האנושיים והאיסלאמיים בעוד שהנשיא רוחאני שיגר אזהרה למנהיגי איחוד האמירויות לבל יפתחו את שעריהם לישראל. (תגובה חריגה ומעניינת באה מצידו של חבר הפרלמנט לשעבר עלי מוטהרי שכתב בחשבון הטוויטר שלו: "מלבד בגידת שליטי איחוד האמירויות, האשמה הייתה אף בנו בכך שהפחדנו את הערבים ודחפנו אותם לזרועות ישראל".)
ראש ממשלת עירק מוסטפא כאט'מי ביקר בארה"ב בסוף השבוע שעבר בראש משלחת של שרים, הוא נפגש עם הנשיא טראמפ והשתתף בסבב השני של שיחות הדיאלוג האסטרטגי בין ארה"ב לעירק, בראש המשלחת האמריקנית לשיחות עמד הפעם שר החוץ האמריקני מייק פומפיאו.
המדיניות הצרפתית באזור הים התיכון מתבססת על אינטרסים לאומיים ריאליסטיים. צרפת רואה את עצמה כמעצמה מהדרג הראשון באזור בזכות מספר יתרונות. היא המדינה הים-תיכונית היחידה אשר יש לה מושב קבע במועצת הביטחון של האו"ם, ולרשותה הצבא החזק ביותר בין מדינות האזור. למרות שבשנים האחרונות נתנה צרפת עדיפות לפריסה צבאית באפריקה, כוחות צרפתיים פרוסים גם במספר מוקדים במזרח הים התיכון ומעורבים במבצעים שלה, וכן במבצעים של האיחוד האירופי ושל נאט"ו.
22/08/2020  |  רמי דניאל  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
ירון פרידמן
ירון פרידמן
הדיווחים בעולם כולו על אודות המלחמה בעזה מעדכנים ללא הרף את מספר ההרוגים הפלשתינים בעזה. נראה כי יש סוג של קונצנזוס לגבי המספרים. אך מהי רמת מהימנותם?
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il