|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
קשה יותר, אבל אפשרי [צילום: ג'ון לוכר, AP]
אקונומיסט בכתבה נרחבת עם פתיחת האולימפיאדה

10%-40% ממתחרי טוקיו בסיכון לסמים

ההערכה מתבססת על מחקרים קודמים בנוגע להיקף השימוש של ספורטאים בסטרואידים, אריתרופוטאין וסמים משפרי ביצועים האמצעים לגילוי הסמים משתפרים, אבל עדיין רק חלק קטן מהמשתמשים נתפסים – והקורונה גרמה נזקים גם כאן קרן התקווה: חוק אמריקני המאפשר לשפוט בארה"ב מעורבים בסימום בכל העולם
23/07/21  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   אולימפיאדת טוקיו   |   תגובות

אולימפיאדת טוקיו תהיה יוצאת דופן בשל הקורונה – וגם בשל סיבה נוספת: לראשונה מאז החרם הסובייטי על אולימפיאדת לוס אנג'לס ב-1984, רוסיה לא תהיה מיוצגת בה. לפחות לא רשמית; חלק מספורטאיה ישתתפו תחת השם "הוועד האולימפי הרוסי". הסיבה: שערוריית ענק של מתן סמים ממריצים בלתי חוקיים לספורטאים רוסיים בשנים 2015-2011. בשל כך הורחקה רוסיה מהספורט העולמי לארבע שנים, עד 2022.

הוועד האולימפי הבינלאומי טוען, כי כלקח מהשערורייה – המשחקים הנוכחיים יהיו נתונים לפיקוח ההדוק ביותר האפשרי. סבסטיאן קו, נשיא ארגון האתלטיקה העולמי, אומר שהפעם יהיה קשה מאי פעם ליטול סמים. אבל יש פער ניכר בין "קשה מאי פעם" לבין "בלתי אפשרי", אומר אקונומיסט בכתבה נרחבת על הסימום הצפוי במשחקים.

למרות שהטכנולוגיה אכן מגלה כיום יותר סמים מאשר בעבר, עדיין קיימת אפשרות שאלפים מבין 11,000 המשתתפים בטוקיו ירמו. סטרואידים, אריתרופוטאין וסמים משפרי ביצועים חדשים ובלתי מוכרים יבנו את שריריהם, יעשירו את דמם ויאפשר להם להתאמן קשה יותר. סמים חדשים, טקטיקות פיקחיות ואדישות או שחיתות ממסדיות יקלו עליהם לגבור על הבדיקות. הקורונה החמירה עוד יותר את המצב, שכן בשנה האחרונה לא ניתן היה לבצע את הבדיקות השגרתיות המגלות את הסמים מאריכי הימים. קייל צ'למרס, האוסטרלי שניצח במשחה ל-100 מ' חופשי באולימפיאדת ריו, אמר בצורה חדה: "כנראה אני לא יכול לסמוך על מחצית מהמתחרים שלי".

מומחים: 90% מנוטלי הסמים אינם נתפסים
43.6% נטלו סמים [צילום אילוסטרציה: סת' ווניג, AP]

איש אינו יודע כמה ספורטאים ישתמשו בסמים, אבל מבט חטוף בכותרות מבהיר שהתופעה רחוקה מלהיות נדירה. למשל: קניה ידועה בשליטתה בריצות למרחקים בינוניים וקצרים, אך 68 מהרצים שלה הורחקו בשל שימוש בסמים. מספר אלופים אולימפיים לא יגנו על תאריהם, מאותה סיבה. מאמנים ורופאים ברחבי העולם נתפסו במתן סמים

איש אינו יודע כמה ספורטאים ישתמשו בסמים, אבל מבט חטוף בכותרות מבהיר שהתופעה רחוקה מלהיות נדירה. למשל: קניה ידועה בשליטתה בריצות למרחקים בינוניים וקצרים, אך 68 מהרצים שלה הורחקו בשל שימוש בסמים. מספר אלופים אולימפיים לא יגנו על תאריהם, מאותה סיבה. מאמנים ורופאים ברחבי העולם נתפסו במתן סמים. בשנת 2018, האחרונה לגביה יש נתונים, בוצעו 263,519 בדיקות דם ושתן לגילוי סמים ורק 0.6% מהן היו חיוביות. אולם, מומחים בכירים טוענים ש-90% מנוטלי הסמים אינם נתפסים, אלא רק המשתמשים הכבדים ביותר.

הערכות אחרות גבוהות עוד יותר. מחקר משנת 2011 הסיק, כי קרוב לוודאי ב-14% מבין 2,700 הספורטאים שנבדקו השתמשו בטכניקות בלתי חוקיות להעלאת ריווי החמצן בדם. בכמה מן המדינות השיעור הגיע ל-48%, אם כי עורכי המחקר סירבו לחשוף את שמותיהן. מחקר אחר, שפורסם ב-2018, הסיק ש-43.6% מ-2,000 המשתתפים בו נטלו סמים; זה קרוב מאוד לחששות של צ'למרס לגבי טוקיו. אבל ההערכות הן רק הערכות; יורק שומכר, אשר השתתף בפיתוח תוכנית המעקב אחרי הסימום, אומר לאקונומיסט שמספרים אלו גבוהים מאשר תחושת הבטן שלו.

הסוכנות למניעת סימום מפרסמת רשימה של מאות תוספים אסורים בשימוש, שההשפעה של רובם על הביצועים היא אפסית. אבל כמה מהם נותנים יתרון משמעותי, כפי שמלמדים המדע וההיסטוריה. התוספים הידועים ביותר הם סטרואידים אנבוליים – קרובי משפחה כימיים של ההורמון הזכרי טסטוסטרון. ספורטאים נוטלים אותם כדי להגביר את הגודל והחוזק של שריריהם ובשל יכולתם להאיץ התאוששות אחרי אימון וכך לאפשר אימון מאומץ יותר.

השפעתם ארוכת הטווח של הסטרואידים אושרה בכמה וכמה מחקרים, שהמקיפים בהם נערכו במזרח גרמניה לשעבר לאחר איחוד גרמניה. התברר, שהסטרואידים מסייעים לנשים יותר מאשר לגברים, כי הן מתחילות ברמות נמוכות יותר של טסטוסטרון ולכן יש יותר מקום לשיפור. דוח שהוגש ב-1977 לשטאזי (המשטרה החשאית של מזרח גרמניה) הצביע על שיפור הישגיהן בחמישה מטרים בהדיפת כדור ברזל, ב-20 מטר בזריקת דיסקוס, חמש שניות בריצה ל-400 מטר ועשר שניות בריצה ל-1,500 מטר.

השיאים מ"תור הזהב" של הסימום עדיין כאן
משתמשים לרעה בתרופות [אילוסטרציה: אלכס ברנדון, AP]

טכנולוגיה משופרת וכללים נוקשים יותר מקשים על הסימום. הבדיקות בטוקיו יהיו מתוחכמות מאי פעם ונרחבות מאי פעם, אך כאמור – הדבר אינו מבטיח הצלחה מלאה. בעיה מרכזית יהיו סמים חדשים, אשר לעיתים מפותחים במכוון כדי להתגבר על הבדיקות. ב-2003 קיבלה מריון ג'ונס, האלופה האולימפית האמריקנית, סם חדש שכזה; היא הודתה מאוחר יותר והמדליות נשללו ממנה

הסם השני בתפוצתו הוא אריתרופוטאין – תוסף טבעי המדמה ייצור של כדוריות דם אדומות. במקור הוא נועד לטיפול באנמיה (מחסור בכדוריות), אך עד מהרה הפך לנפוץ במקצועות ספורטיביים כמו ריצה ורכיבה על אופניים. הכדוריות האדומות מעבירות את החמצן ברחבי הגוף, ואספקת החמצן לשרירים היא גורם מגביל משמעותי ביכולת לאמץ אותם. לכן, תוספת של כדוריות מאפשרת להגביר את המאמץ. מחקר מצא, ש-אריתרופוטאין מעלה את אספקת החמצן ב-12%; הזמן העובר עד לתשישות כתוצאה מן המאמץ מתארך ב-54%. שומכר אומר שהשיפור בביצועים של האצנים והרוכבים הוא כנראה חד-ספרתי; אבל די בשיפור של 5% כדי לחתוך שש דקות מהזמן של רץ מרתון מצטיין.

ההיסטוריה מספקת מבט נוסף. הסימום היה בשיאו בשלושת העשורים האחרונים של המאה ה-20, וחלק מן השיאים שנקבעו אז נותרו בעינם עד היום – כמו למשל שמונה מבין 16 מקצועות האתלטיקה לנשים. הישגים מצוינים כשלעצמם אינם הוכחה לסימום, אבל הם בהחלט מעלים חשדות, מציין אקונומיסט. למשל: פלורנס גריפית-ג'וניור קבעה 10.49 שניות בריצת 100 מטר ב-1988; הזמן המהיר ביותר מאז הוא 10.63 שניות. מבין עשרת הרוכבים המהירים ביותר בהר אלפ-דה-הו, אחת מפסגות הטור דה-פראנס, תשעה הורשעו או הודו בסימום.

טכנולוגיה משופרת וכללים נוקשים יותר מקשים על הסימום. הבדיקות בטוקיו יהיו מתוחכמות מאי פעם ונרחבות מאי פעם, אך כאמור – הדבר אינו מבטיח הצלחה מלאה. בעיה מרכזית יהיו סמים חדשים, אשר לעיתים מפותחים במכוון כדי להתגבר על הבדיקות. ב-2003 קיבלה מריון ג'ונס, האלופה האולימפית האמריקנית, סם חדש שכזה; היא הודתה מאוחר יותר והמדליות נשללו ממנה.

את רוב הסמים החדשים מפתח ענף התרופות, לצרכים לגיטימיים לחלוטין, אך הם מושכים גם את תשומת ליבם של ספורטאים. כך למשל, תריסר תרופות הדומות ל-אריתרופוטאין, אך עם פחות תופעות לוואי, נמצאות בפיתוח – אך הבדיקות הקיימות מסוגלות לגלות רק אחדות מהן. צנרת הפיתוח לעולם לא תתייבש, כי גוף האדם כולל מאות תהליכים ויעדים כימיים שהתערבות בהם יכולה לשפר את הביצועים הספורטיביים.

להפחית את המינון או לקבל אישור רופא
הבדיקות מיועדות למנוע שגיאות [צילום: פטר יושק, AP]

אלו המבקשים לדבוק בהרגלים הישנים, יכולים פשוט לנסות להפחית את המינון. "סימום מיקרו" – נטילת כמות קטנה וקבועה במקום כמויות גדולות חד-פעמיות – מבטיח שעקבות הסם ייעלמו מהר יותר וכך יפחתו הסיכויים של כישלון בבדיקה. גם דרכים חדשות לשימוש בסמים ישנים עשויות לסייע, למשל: שתייתם בצורה נוזלית במקום זריקות או גלולות, כך שהם ייבלעו מהר יותר במחזור הדם ולא יותירו עקבות

לעיתים קרובות יש יותר מאשר דרך ביו-כימית אחת להשיג השפעה נקודתית. למשל: במקום לחזק את השרירים, ניתן להאט את השחיקה הטבעית של רקמת השרירים. על-פי השמועות, רוכבי אופניים מנסים סם הקרוי aicar, בתקווה שיסייע להם להפחית משקל תוך שמירה על מסת השריר, ובכך לשפר את יחס הכוח/משקל מבלי להגביר את עוצמתו של הכוח.

אלו המבקשים לדבוק בהרגלים הישנים, יכולים פשוט לנסות להפחית את המינון. "סימום מיקרו" – נטילת כמות קטנה וקבועה במקום כמויות גדולות חד-פעמיות – מבטיח שעקבות הסם ייעלמו מהר יותר וכך יפחתו הסיכויים של כישלון בבדיקה. גם דרכים חדשות לשימוש בסמים ישנים עשויות לסייע, למשל: שתייתם בצורה נוזלית במקום זריקות או גלולות, כך שהם ייבלעו מהר יותר במחזור הדם ולא יותירו עקבות.

יש גם שיטות הרבה יותר פשוטות. האחת היא לקבל אישור רופא על הצורך להשתמש בסם מסוים לצרכים רפואיים. הסוכנות למניעת סימום טוענת שאישור כזה ניתן רק אחרי בדיקה מקיפה, מחקר משנת 2020 לא מצא שתרופות מרשם משפרות את הסיכויים לנצח – אבל הספקות קיימים. אפשרות שנייה היא להתגורר באזור גבוה, שכן האוויר הדליל מאיץ באופן טבעי את ייצור הכדוריות האדומות – וזה מותר, וגם מפחית את הסיכויים לחשיפת שימוש אסור ב-אריתרופוטאין. אפשרות שלישית, שהתממשה בפועל, היא לקבל התראות על בדיקות צפויות (מחוץ לתחרויות) מפקידים אוהדים או מושחתים.

המשימה של הסוכנות למניעת סימום נעשית קשה יותר, כי בעוד המסוממים פועלים כמובן באפילה, היא חייבת לפעול בשקיפות וכך השיטות שלה חשופות למתקפה. כך למשל, הסוכנות חייבת להיות נדיבה למדי כאשר היא בוחנת את כמות התוספים בגוף, שכן זו צריכה לעמוד ביחס למשקלו של הספורטאי. זו אחת הסיבות לכך ש-אריתרופוטאין כה פופולרי בקרב הספורטאים: העקבות שהוא מותיר בגוף משתנות לאורך זמן וכך קשה לעקוב אחרי הימצאותו. ואילו רמות הסטרודיאים הטבעיות בגוף שונות מאוד מאדם לאדם, ואף בגופו של אותו אדם עצמו. מאחר שהעונש על סימום הוא השעיה או הרחקה, הלוחמים בסימום חייבים לנהוג בזהירות מרובה. בדיקות האריתרופוטאין, במיוחד, בנויות למנוע תוצאות שגויות ולכן רבים מן המסוממים אינם נתפסים.

הבעיות: כסף, גאווה לאומית, העדר רצון
פחות משכרו של ספורטאי [צילום: גרגוריו בורג'ה, AP]

כסף וגאווה לאומית מסבכים עוד יותר את התמונה, ממשיך אקונומיסט. הסוכנות למניעת סימום חייבת לסמוך על הרשויות הלאומיות שיעשו את רוב העבודה, אך לא לכולן יש המשאבים הדרושים. בשנת 2012 ביצעה הסוכנות הג'מייקנית בדיקה אחת בלבד מחוץ לתחרויות – אותה שנה בה ספורטאיה זכו בתריסר מדליות באולימפיאדת לונדון. התקציב של הסוכנות למניעת סימום עומד השנה על 140 מיליון דולר; יש ספורטאים ששכרם גבוה מזה.

בעיה נוספת היא העדר רצון. ספורט יוצר תהילה לאומית, מה שאומר שהטלת ספקות עלולה להיות מסוכנת. תוכניות סימום במזרח גרמניה, סין ורוסיה נועדו לזכות ביוקרה פוליטית. שוק חסויות הספורט עמד אשתקד על 48 מיליארד דולר. הכסף הזה מאפשר גם לקנות פקידים: בשנה שעברה נדון למיין דייאק, הנשיא הקודם של איגוד האתלטיקה, לארבע שנות מאסר בשל קבלת שוחד כדי להשתיק בדיקות סמים חיוביות. המדינות והמגזר העסקי מממנים גם את הספורט וגם את מערכת האנטי-סימום המפקחת עליו, ולכן לא תמיד יש רצון לשאול שאלות. הסוכנות למניעת סימום עצמה מקבלת מימון מן הממשלות, מה שמעלה את השאלה כמה עצמאית היא יכולה להיות.

זו עמדתה של ממשלת ארה"ב. בדצמבר שעבר, כאשר נמאס לה מן התגובה הרפה לשערוריית הסימום ברוסיה, היא העבירה חוק המאפשר לרשויות המשפט האמריקניות להעמיד לדין מעורבים בסימום מכל העולם, בתנאי שספורטאים או חברות מארה"ב קשורים לאותה תחרות, אם כי לא את הספורטאים עצמם. העונשים המירביים: עשר שנות מאסר וקנס של מיליון דולר. החוק הזה יחול על משחקי טוקיו.

תאריך:  23/07/21   |   עודכן:  23/07/21
איתמר לוין
+שיא אולימפי ראשון נשבר בטוקיו
13:25 23/07/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
עוד לפני שהתקיים טקס הפתיחה כבר נשבר שיא אולימפי ראשון באולימפיאדה הראשונה שתתקיים ללא קהל צופים  ▪  אן סאן מקוריאה הצפונית קבעה שיא של 680 במקצה ירי החיצים האישי במסגרת מוקדמות התחרויות
(רוב המושבים יישארו ריקים [צילום: דיויד ג'יי פיליפ, AP])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
10%-40% ממתחרי טוקיו בסיכון לסמים
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  אולימפיאדת טוקיו
טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בטוקיו, שיתקיים היום, יהיה חריג לא רק בגלל שהמשחקים היו אמורים להתקיים כבר לפני שנה ונדחו בגלל מגיפת הקורונה, אלא בעיקר מכיוון שהאצטדיון האולימפי שבו יתקיים הטקס יהיה כמעט ריק מצופים.
23/07/2021  |  איציק וולף  |   חדשות
למעלה מ-1,000 יפנים מתו בשל מכות חום ביולי-אוגוסט 2018 ו-2019, ובכמה תחרויות מבחן לקראת המשחקים האולימפיים של טוקיו האתלטים נפגעו מן החום. היה ברור שיש צורך בצעדים דרסטיים. אחד מהם היה העברת המרתון 800 ק"מ צפונה, ומאחור נותרו הסימנים של המסלול המקורי על כבישי טוקיו. שישה חודשים מאוחר יותר היכתה הקורונה, המשחקים נדחו בשנה ויפנים רבים תוהים האם הם מצדיקים את הסיכון לבריאות הציבור, את הוצאות המיליארדים ואת הוויתורים לוועד האולימפי הבינלאומי.
19/07/2021  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
אולימפיאדת טוקיו תתקיים כמעט כולה ללא צופים - הודיעו (יום ה', 8.7.21) מארגניה. ההודעה באה יממה לאחר שממשלת יפן הכריזה על מצב חירום בעיר הבירה בשל ההתפשטות המחודשת והמהירה של הקורונה. מצב החירום - הרביעי במספר מאז פרוץ המגיפה - יימשך לפחות עד 22 באוגוסט, בעוד המשחקים ייפתחו ב-23 ביולי ויסתיימו ב-8 באוגוסט. צופים לא יורשו להיכנס לכל האירועים בטוקיו ובסביבתה. אירועים בודדים, כמו ריצת המרתון, יתקיימו באיזורים עליהם לא חל מצב החירום וייתכן שמספר קטן של צופים יורשו להשתתף בהם.
08/07/2021  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הטניסאית האמריקנית סרינה ויליאמס, שהשתתפה 23 פעמים בתחרויות גראנד-סלאם, הודיעה (יום א', 27.6.21) כי לא תשתתף במשחקים האולימפיים הצפויים להתקיים בחודש הקרוב בטוקיו שביפן. המשחקים האולימפיים צפויים להיפתח ב-23 ביולי.
27/06/2021  |  איציק וולף  |   חדשות
פחות מ-50 יום נותרו לפתיחת אולימפיאדת טוקיו, אשר נדחתה משנת 2020 בשל הקורונה. השעון מתקתק אל מול עלייה בתחלואה ביפן, מצב חירום בטוקיו ובתשעה מחוזות אחרים, בתי חולים מלאים והתנגדות נרחבת בקרב הציבור, אנשי העסקים ומומחי הרפואה לקיום המשחקים. אלא שלכל אלו אין חשיבות בעיני ממשלת יפן והוועד האולימפי הבינלאומי, למרות שקצב ההתחסנות ביפן איטי מאוד, זרים רבים יגיעו בלתי מחוסנים והמשחקים עלולים להיכנס להיסטוריה כמוקד של הפצת הנגיף.
06/06/2021  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
ירון פרידמן
ירון פרידמן
הדיווחים בעולם כולו על אודות המלחמה בעזה מעדכנים ללא הרף את מספר ההרוגים הפלשתינים בעזה. נראה כי יש סוג של קונצנזוס לגבי המספרים. אך מהי רמת מהימנותם?
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il