מחקר בריטי שפורסם בימים אלה במגזין 'מדע', קובע כי עלייה ברמת החומציות באוקיינוסים, גורמת לאצות להתפתח למימדים גדולים יותר. כך מפרסם הניו-יורק טיימס (19.04.08).
חשיבותו של המחקר החדש, הסותר ניסויים קודמים שנערכו בנושא, נעוץ בכך שְמִאָצות גדולות יותר וריבוי שלהן ניתן יהיה לייצר כמות רבה יותר של ביו-דלק, במקום שימוש לצורך כך במוצרי מזון אחרים ומשמעותיים כגון תירס, הגורם למחסור במזון וזינוק במחירים.
מהומות מקומיות כבר פרצו בעולם, בין היתר ב
האיטי ואף
במצרים, בעקבות
עלייה של יותר מ-50% במחירי מוצרי המזון הבסיסיים שאוכלוסיה גדולה מאד אינה יכול לעמוד בהם. רבים הטוענים כי השימוש בביו-דלק הנקי, הוא אף חמור יותר לסביבה ולאנושות משימוש בנפט המזהם לסוגיו, שכן יגרום לרעב עולמי ומחסור.
חברות מסחריות כבר גילו את הפוטנציאל הטמון באצות, שכמעט אין נעשה בו בהן שימוש למאכל, למטרת ייצור דלק נקי ונטול "תופעות לוואי" כמו רעב. החברה הישראלית 'סימביוטיק', לדוגמה, הצליחה לייצר ליטר של דלק מכ-5 ק"ג של אצות, ועוד הגדילה לעשות בכך שלצורך
גידול האצות באופן מלאכותי, השתמשה בפחמן דו-חמצני הנפלט מתחנות כוח, במקום שייפלט לאטמוספירה.
שוניות האלמוגים ייכחדו עד סוף המאה
בניגוד לציפיות החוקרים, נתגלה כי האצה המיקרוסקופית שחיה באוקיינוסים מסביב לעולם, תוכל לשגשג בתנאי האוקיינוס המשתנים של העשורים הקרבים. האיום העיקרי לרוב האורגניזמים הימים, הוא לא ההתחממות הגלובלית, אלא עלייה ברמת החומציות של האוקיינוס - כשפחמן דו חמצני מהאוויר מתמוסס לתוך המים והופך לחומצה פחמנית. לדוגמה: החומצה ממוססת סידן פחמתי משלדיהם של אלמוגים; מדענים רבים חוששים שהתחמצות האוקיינוסים תהרוג רבות, אם לא את רוב, שוניות האלמוגים עד לסוף המאה.
דאגות דומות הושמעו לגבי אצה חד-תאית העטופה בפחמן בשם קוקולית'ופורס, המהווה חוליה משמעותית בשרשרת המזון הימית. ניסויים מוקדמים עם זן אחר של האצה, אמיליאניה הוקסליי, מצאו כי רמות נמוכות של pH (כלומר חומציות גבוהה יותר), מנע את יכולתה של האצה לבנות דיסקיות של קרבונט הבונות את קונכייתה.
עם זאת, בגליון שהתפרסם (18.09.08) של המגזין 'מדע', מדענים בראשותם של דבורה אילגסיאס-רודריגז מן המרכז הלאומי לאוקיינוגרפיה באוניברסיטת סאות' המפטון באנגליה ופול האלורן, תלמיד מחקר באוניברסיטת אוקפסורד, מדווחים שמחקרם גילה את ההפך. האצה דווקא הצליחה להתפתח במים חומציים יותר, ואף גדלה למימדים גדולים יותר.
דר' איגלסיאס רודריגז אמרה כי הסיבה לממצאים הסותרים נעוצה ככל הנראה בהבדלים באופן עריכת הניסויים. בעבודה המוקדמת יותר, החוקרים הורידו את רמת ה- pH באמצעות הוספה ישירה של חומצה לתוך המים. במחקר הנוכחי, המדענים הוסיפו את החומצה בצורה עקיפה, באמצעות ביעבוע פחמן דו-חמצני לתוך המים, שחיקה בצורה קרובה יותר את התגובות הכימיות המתרחשות באוקיינוס. כתוצאה מכך, בנוסף לרמה הנמוכה של pH, רמות הפחמן הדו-חמצני במים עלו אף הן, דבר שזירז את מנגון הפוטוסינתזה של האצה, ואת עליית רמת היונים הביקרבונטים, הבונים את החומר לדיסקיות הקרבונט.