למרות שיצרני המזון נמצאים תחת פיקוח לא ניתן לשמור על כל אספקת המזון ללא חיידקים מסוכנים. מסיבה זו, יש לנקוט באמצעי זהירות בבית כדי למנוע הרעלת מזון.
הרעלת מזון, המאוזכרת גם כמחלות שמקורן במזון, היא הפרעה של הקיבה והמעיים הנגרמת מאכילה של מזון מזוהם. לעתים קרובות, הרעלת מזון נגרמת מטיפול, בישול או אחסון לא נכונים של מוצרי המזון. הצעדים הבאים יכולים לעזור להוריד את הסיכויים לסבול מהרעלת מזון.
1. שטפו את הידיים, כלי המטבח ומשטחי העבודה לעתים קרובות
למרות שבוודאי שמעתם זאת גם קודם, השמירה על ניקיון הידיים, כלי המטבח ומשטחי העבודה יכולה למנוע תנועה של מזהמים - מעבר של חיידקים מזיקים ממשטח אחד לאחר. במקרים שבהם חיידקים מסוכנים מתפשטים לידיים, לכלי המטבח, לקרש החיתוך ולמוצרי מזון אחרים, אתם ואחרים בסיכון גדול יותר להכניס לגוף מיקרואורגניזמים אלו ולחלות.
שטפו את הידיים ביסודיות עם מי סבון חמים לפני ואחרי שאתם מטפלים או מכינים מזון, במיוחד בשר, עוף, דגים לא מבושלים, רכיכות וביצים. לאחר מכן השתמשו במי סבון חמים כדי לשטוף את כלי המטבח, קרש החיתוך ומשטחים אחרים בהם השתמשתם.
2. שמרו על מזונות לא מבושלים בנפרד
כשאתם עורכים קניות, מכינים מזון או מאחסנים אותו, שמרו על בשר, עוף ודגים לא מבושלים בנפרד ממזונות אחרים. כך תוכלו למנוע זיהום ממזון אחד למזון אחר. הנה מספר רעיונות כיצד להפריד בין המזונות:
- הפרידו את מוצרי הבשר והעוף משאר המצרכים.
- עטפו היטב חבילות של בשר לא מבושל בשקיות פלסטיק כדי למנוע דליפה של מיצים שעלולים לזהם מזונות אחרים.
- השתמשו בקרש חיתוך נפרד לבשל לא מבושל וקרש אחר למזונות המוכנים לאכילה כמו לחם או ירקות.
- השתמשו בצלחת אחת לבשר לא מבושל וצלחת אחרת לבשר לאחר שהתבשל.
3. בשלו את המזון בטמפרטורות בטוחות
בשלו את המזון ביסודיות. זכרו, מזון מזוהם לעתים קרובות נראה ומריח כמזון נורמאלי. הדרך הטובה ביותר לדעת אם מנת הבשר, העוף או הביצים בושלה בטמפרטורה בטוחה היא להשתמש במד חום למזון. זו הדרך הבטוחה היחידה לדעת אם המזון הגיע לטמפרטורה גבוהה מספיק כדי לחסל את החיידקים. ניתן לחסל אורגניזמים מזיקים ברוב המזונות על-ידי בישול בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיום עד 82 מעלות צלזיוס.
4. קררו או הקפיאו מזונות מתכלים במהירות
חיידקים מזיקים יכולים להתרבות במהירות אם המזון אינו מקורר כפי שראוי. קררו או הקפיאו מזונות המתקלקלים מהר בתוך שעתיים מזמן הקנייה או ההכנה. אם טמפרטורת החדר היא מעל 32 מעלות צלזיוס, קררו את המזון בתוך שעה. הקפיאו בשר טחון, עוף, דגים ורכיכות, אלא אם אם מתכננים לאכול אותם בתוך יומיים. הקפיאו בשר בקר, בשר עגל או בשר טלה בתוך 3-5 ימים.
5. להפשיר בזהירות
חיידקים יכולים להתרבות במהירות על בשר, עוף ודגים בטמפרטורת החדר. לכן, הפשירו את המזון בצורה בטוחה, והשתמשו באחת משיטות אלו:
- במקרר. עטפו את הבשר, העוף והדגים היטב כדי שהמיצים לא ידלפו על מזונות אחרים כשהם מופשרים במקרר. ברגע שהם הופשרו, השתמשו בבשר טחון, עוף ודגים בתוך יום או יומיים ובבשר אחר בתוך 3-5 ימים.
- במיקרוגל. השתמשו ב"הפשרה" או "בעוצמה של 50% בלבד" כדי למנוע מבישול קצות המזון כששאר חלקיו נשארים קפואים. אם הבשר, העוף או הדגים חתוכים, הפרידו בינהם במהלך תהליך ההפשרה כדי להבטיח שלא נשארים חלקים קפואים. בשלו את המזון מייד לאחר שהפשרתם אותו במיקרוגל.
- מים קרים. הניחו מזון בשקית אטומה וטיבלו במים קרים. החליפו את המים כל 30 דקות. ניתן גם להניח חבילת מזון אטומה תחת מי ברז קרים זורמים. בשלו את המזון מייד לאחר שהפשרתם אותו.
6. השתמשו באמצעי זהירות כשאתם מגישים מזון
חיידקים מזיקים יכולים לגדול במהירות כשמזון מוכן נשאר "עומד" ללא חימום או קירור מתאים - במיוחד במזנון או במסיבות מחוץ לבית. הנה מספר טיפים להגשה בטוחה של המזון:
- זרקו שאריות שהיו בטמפרטורת החדר יותר משעתיים או במזג אוויר חם יותר משעה.
- אם מזון קר נשאר בחוץ יותר משעתיים השתמשו במגש קרח מתחת למזון כדי לשמור עליו קר. החליפו את הקרח ברגע שנמס. כשאתם משתמשים בציידניות, נסו לשמור על המזון הקר במיכל שטוח. כך ניתן לשמור על כל המזון - כולל במרכז - מקורר היטב.
- אם מזון חם נשאר בחוץ יותר משעתיים, השתמשו בכיריים או מגשי חימום כדי לשמור עליו חם.
7. "לדעת" לזרוק
אם אינכם בטוחים שהמזון הוכן, הוגש או אוחסן בצורה בטוחה, זרקו אותו. מזון שהושאר בטמפרטורת החדר זמן רב מדי עלול להכיל חיידקים או רעלים שלא ניתן לחסל אותם על-ידי בישול. אל תטעמו מזון שאינכם בטוחים לגביו - פשוט זרקו אותו. גם אם הוא נראה ומריח בסדר הוא עלול שלא להיות בטוח לאכילה.
8. לדעת מתי להימנע ממזונות מסוימים
הרעלת מזון היא רצינית במיוחד ואף מסכנת חיים לילדים צעירים, נשים הרות ועובריהן, קשישים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. אנשים אלו בסיכון גבוה לבעיות בריאות חמורות מהרעלת מזון ויש לנקוט באמצעי זהירות מיוחדים על-ידי הימנעות מהמאכלים הבאים:
- דגים או רכיכות לא מבושלים, כולל צדפות ושבלולים.
- ביצים לא מבושלות או שלא בושלו מספיק או מאכלים המכילים ביצים לא מבושלות כמו מוס שוקולד או גלידה ביתית.
- נבטים לא מבושלים, כמו אספסת, קטניות ותלתן.
- חלב ומוצרי חלב לא מפוסטרים.
- גבינות רכות (כמו פטה, ברי וקממבר), גבינות כחולות וגבינות לא מפוסטרות.
- נקניקיות לא מבושלות ומעדני בשר.
מניעת הרעלת מזון: השורה התחתונה
שמרו על מזון חם כשהוא חם ועל מזון קר כשהוא קר. שימרו על הכל - במיוחד הידיים - נקיות. אם תקפידו על חוקים בסיסיים אלו, תוכלו להוריד את הסיכון לחלות מהרעלת מזון.