|
מסורת תימנית [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
האוכלוסיה התימנית נמצאת בסיכון גדול יותר ללקות במחלת הפרקינסון, מאשר האוכלוסיה האשכנזית. הסיבה: ככל הנראה לעיסת קאת (גת). כך פורסם (יום ב', 22.6.09) בחדשות מבט.
לפי הפרסום במבט, רופאים מומחים למחלות עצבים קיימו במהלך שמונה השנים האחרונות מחקר אשר ערך השוואה בין חולי פרקינסון תימנים לאשכנזים.
מנתוני מחקר זה עולה, כי הגיל של החולים התימנים היה צעיר יותר - 52 לעומת 64 בקרב האשכנזים, המחלה הייתה אלימה יותר, ואף קצב התקדמות המחלה היה קשה יותר.
החוקרים בדקו אילו גורמים עשויים להשפיע על חומרת המחלה וגילו כי ככל הנראה, עשב הגת שלועסים התימנים הוא זה שמשפיע על חומרת המחלה בקרב תימנים.
פרופ' רות ג'לדטי, מהמחלקה הנוירולוגית בבית החולים בילינסון בפתח תקוה, ציינה בהקשר זה, כי הם יודעים שלפחות בחיות מעבדה "הגת הוא חומר שיכול לגרום לנזק לתאים מפרישי דופמין, שהם אלה שמתנוונים במוחות של חולי הפרקינסון", אמרה.
כמו-כן, משערים החוקרים, כי ישנו גן שנמצא אצל התימנים אשר גורם, ככל הנראה, למחלה להיות אלימה יותר. בעקבות ממצאים אלה, החוקרים ינסו לאתר את הגן ולבחון את השפעתו על אוכלוסיה זו.