|
דרושים מחקרים נוספים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
רמות נמוכות של ויטמין D עלולות להעלות את הסיכון לפתח פרקינסון בשלב מאוחר יותר בחיים. זוהי המסקנה אליה הגיעו חוקרים מפינלנד.
המחקר שערכו, שכלל 3,000 משתתפים ופורסם ב-Archives of Neurology, גילה כי אנשים עם הרמות הנמוכות ביותר של "ויטמין השמש" היו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח את המחלה.
ויטמין D יכול לעזור ולהגן על תאי העצב שהולכים לאיבוד בהדרגה אצל אנשים הסובלים מהמחלה. אך למרות זאת, מומחים רבים שהגיבו למחקר הדגישו את הצורך במחקרים נוספים.
מחלת פרקינסון משפיעה על מספר חלקים במוח, וגורמת לתסמינים כמו רעד והאטה בתנועתיות.
30 שנות מחקר
החוקרים, מהמוסד הלאומי לבריאות ורווחה בפינלנד, מדדו רמות ויטמין D בקבוצת המחקר בין השנים 1978 ל-1980, בעזרת בדיקות דם, ולאחר מכן עקבו אחר המשתתפים לאורך 30 שנה כדי לראות אם פיתחו פרקינסון.
הם גילו כי אנשים עם הרמות הנמוכות ביותר של ויטמין D היו בסבירות גבוהה פי שלושה לפתח פרקינסון בהשוואה לקבוצה עם הרמות הגבוהות ביותר של הוויטמין.
הכמות העיקרית של הוויטמין מיוצרת על-ידי הגוף כשהוא נחשף לאור השמש, למרות שחלקו מגיע ממזונות כמו דגים שומניים, חלב ודגנים. ככל שאנו מזדקנים, העור מתקשה יותר לייצר ויטמין D.
ידוע כבר שנים רבות כי ויטמין D עוזר לצריכת הסידן ולהווצרות העצמות. אך כיום חוקרים יודעים כי הוא גם משחק תפקיד בוויסות המערכת החיסונית, כמו גם בהתפתחות מערכת העצבים.
רמות מטרה
ישנם חוקרים הממליצים לשקול את העלאת רמות הוויטמין הנדרשות. נכון לעכשיו, 30 ננוגרם למיליליטר דם או יותר הן הרמות האופטימליות לבריאות העצמות.
יחד עם זאת, חוקרים עדיין לא יודעים מהי הרמה האופטימלית בהיבט של בריאות המוח ובאיזה נקודה הופך הוויטמין לרעיל.
המחקר מספק למעשה רמזים נוספים לגבי גורמים סביבתיים אפשריים שיכולים להשפיע או להגן מפני התקדמות מחלת פרקינסון.
כדאי לזכור כי תזונה מאוזנת אמורה לספק את הרמות הנדרשות של ויטמין D וכי עדיין נדרשים מחקרים נוספים שיגלו אם תוספות תזונתיות, או חשיפה רבה יותר לאור השמש, יכולים להשפיע על מחלת פרקינסון ובאלו שלבים הם יהיו יעילים ביותר.