כמות הכולסטרול בביצים נמוכה ממה שהיה ידוע עד כה, כך על-פי מידע תזונתי חדש שמפרסמים שירותי המחקר של משרד החקלאות האמריקני.
חוקרים סקרו לאחרונה את ההרכב התזונתי של ביצים סטנדרטיות מרובות והתוצאות הראו כי הכמות הממוצעת של הכולסטרול בביצה אחת גדולה היא 185 מיליגרם, כמות הנמוכה ב-14% מזו שתועדה עד כה. ניתוח הנתונים גילה גם כי ביצה גדולה מכילה 41 יחידות בינלאומיות של ויטמין D - כמות גדולה ב-64% מזו שתועדה עד כה.
החוקרים אספו דגימות אקראיות של ביצים גדולות מ-12 אזורים לאורך המדינה כדי לנתח את התכולה התזונתית שלהן. הליך הבדיקה בביצים נעשה לאחרונה בשנת 2002, ולמרות שרוב החומרים המזינים נשארו דומים בכמותם לאותם ערכים, התברר כי כמות הכולסטרול ירדה ב-14% וכמות הוויטמין D עלתה ב-64% מאז שנת 2002.
הביצים שנאספו נשלחו למעבדה באוניברסיטת וירג'יניה לצורך ניתוח נתונים תזונתי. הניתוח נעשה כדי לקבוע את הרכבם של מגוון חומרים מזינים כולל פרוטאין, שומן, ויטמינים ומינרלים. המעקב אחר רמת הדיוק נעשה בעזרת בדיקות איכות.
לדברי החוקרים, מדובר בהליך סטנדרטי על-פי 'התוכנית הלאומית לניתוח תזונתי' (NFNAP). התוכנית אחראית לניתוח ההרכבים התזונתיים של מגוון רחב של מזונות ופרסום המידע התזונתי לציבור. המידע התזונתי החדש יעודכן גם הוא על תוויות המזון כדי לשקף את השינויים בכל מקום שהביצים נמכרות - ממארזי הקרטון של הביצים בסופרמרקטים ועד לתפריטים במסעדות ובבתי-ספר.
מי מפחד מביצים?
לאורך השנים, אנשים רבים ניסו לשמור מרחק מהביצים - למרות טעמן, ערכן, זמינותן והרכבן התזונתי - מחשש מהכולסטרול התזונתי. למרות זאת, יותר מ-40 שנות מחקר הראו כי אנשים בריאים יכולים ליהנות מהביצים ללא שאלו ישפיעו בצורה משמעותית על הסיכון שלהם למחלות לב.
המחקר הנוכחי התמקד בדרכים שיפיקו את המרב האפשרי מהאיכות התזונתית של הביצים, בעיקר משום שהחוקרים סברו כי להגבלת כמות הביצים בתזונה יש דווקא את ההשפעה ההפוכה. במחקר שעשו על צריכת ביצים, לא זוהו השפעות מזיקות, גם אצל אנשים עם רמות גבוהות של כולסטרול.
אכילת ביצה בכל יום יכולה לעמוד בהמלצות התזונתיות לגבי הכולסטרול, במיוחד אם אנשים מקפידים על אכילת מזונות דלים בכולסטרול לאורך היום. על-פי הקווים המנחים התזונתיים שפורסמו בשנת 2010 בארצות הברית, אכילת ביצה אחת בכל יום אינה גורמת לעלייה ברמות הכולסטרול, וההמלצה היא לצרוך, בממוצע, פחות מ-300 מיליגרם כולסטרול ביום. ביצה אחת גדולה מכילה 185 מיליגרם כולסטרול.
ישנם חוקרים הסבורים כי הירידה הטבעית ברמות הכולסטרול בביצים קשורה לשיפורים שהחקלאים עשו במזון התרנגולות, ולהקפדה על תזונה מאוזנת באיכות גבוהה שעיקרה תירס, פולי סויה, ויטמינים ומינרלים. מומחים לתזונת עופות מנתחים את המזון כדי להבטיח שחומרים המזינים להם זקוקות התרנגולות כדי להישאר בריאות אכן קיימים בתזונה.
כמות הפרוטאין בביצה אחת גדולה - 6 גרם של פרוטאין או 12% מהערך היומי המומלץ - נותרה כשהיתה, והפרוטאין בביצים הוא אחד מהפרוטאינים האיכותיים ביותר הקיימים במזון. ביצה אחת מכילה כמות רבה של ויטמינים ומינרלים ב-70 קלוריות בלבד.
החומרים המזינים שבביצים משחקים תפקיד בשמירה על המשקל, בחיזוק השרירים, בהריון בריא, בתפקוד המוח, בבריאות העין ועוד.