|   15:07:40
דלג
  גרשון אקשטיין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

לדבר שלום עם סוריה

כעת, יותר מתמיד, נוכח המצב שנוצר לאור יוזמת השלום של סוריה ומדינות ערב תמורת נסיגה, יש לפתוח מיידית ובגלוי את הערוץ ההידברות עם הסורים. להלן הנימוקים בעד ונגד הסכם השלום עם סוריה, והפתרון המוצע הלכה למעשה
05/04/2008  |   גרשון אקשטיין   |   מאמרים   |   ישראלי-ערבי   |   תגובות


סיכוי לחידוש ההידברות

עניין המגעים להסכם שלום עם סוריה עולה לאחרונה על סדר היום הציבורי, ותִלי מילים של פרשנויות נכתבו בעד ונגד. מול אזהרות מצד אלה המתריעים שהסכם שלום לא יהיה נכון היום למדינת ישראל, ניצבים אלה המבטיחים כי הוא הפתרון הטוב ביותר.

צדק ראש הממשלה, אהוד אולמרט, באומרו כי "צריך לשקול בחיוב משא-ומתן עם סוריה, אם יביא לנטרול מעורבותה ותמיכתה בטרור ולהוצאתה מ'ציר הרשע'". לדבריו, ההנהגה בסוריה יודעת שזו עמדתו. אולמרט אמר את הדברים בסקירה מדינית-ביטחונית בפני חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

בפגישה עם דיפלומטים זרים אמר שר הביטחון, אהוד ברק: "יציאת סוריה ממעגל הקיצוניות היא יעד מרכזי של ישראל". גם שר התשתיות פואד בן-אליעזר אמר בגלוי שהניסיונות להושיב את סוריה לשולחן המשא-ומתן לא נפסקו בשנים האחרונות, אך לא פירט על מהות המגעים שהיו באחרונה.

אם נוסיף על כך את העובדה שרק במרס 2008 הביעו שרי החוץ הערבים אמון מחודש ביוזמה מ-2002, הקובעת כי אם ישראל תיסוג לקווי 1967, יכירו מדינות ערב בישראל ויחתמו עמה על הסכם שלום, הרי שניתן להסיק מכך שיש סיכוי לחידוש המשא-ומתן עם סוריה, מה גם שאיש לא מבטיח שתנאים אלו ישארו לאורך זמן.

חשיבות המגעים עם סוריה

בשנים האחרונות ניסו ראשי ממשלות ישראל; יצחק רבין, ביבי נתניהו ואהוד ברק, להגיע עם סוריה להסכם על סיום הסכסוך והסדרי ביטחון נאותים תמורת ויתור על רמת הגולן. זכורה במיוחד אמרתו של יצחק רבין בזמנו: "כעומק השלום - עומק הנסיגה".

היה נכון לעשות את הניסיונות ההם, כי על כל ראש ממשלה ועל כל ממשלה מוטלת החובה לנסות להרחיב את מעגל השלום בין מדינת ישראל לשכנותיה תוך שמירה על אינטרסים חיוניים למדינה והשגת תמורה הולמת לטווח ארוך.

למרות שהידברות עם הסורים כעת יכולה לקדם את המשא-ומתן עם הפלשתינים, רבים טוענים שמעולם מצבינו לא היה טוב יותר ויש לדחות את המגעים לאור חולשתה ובדידותה של סוריה.

אך לאור עליית מדד האיומים הביטחוניים (מצד סוריה, החיזבאללה, החמאס ואירן) עולות השאלות; האם מצב הקיפאון ימשך? האם סוריה תסכים שמצב זה ישאר תקופה ארוכה? האם היא לא תיפתח במלחמה על שחרור רמת הגולן מידי ישראל בעידוד ובתמיכה של אירן ובתאום עם החיזבאללה בתנאים שלא יהיו נוחים למדינת ישראל?

הודגש ואף פורסם כי אגף המודיעין של צה"ל, וחלק ניכר ממערכת הביטחון, ממליצים לקיים מגעים עם סוריה שיביאו להסדר שלום - נצא מנקודת הנחה שהם יודעים דבר אחד או שניים על המצב בסוריה.

הבה ננסה לבחון את הנימוקים בעד ונגד הסכם שלום עם סוריה כאשר המחיר ידוע.

בעד ההסכם

  • תמיכת סוריה בטרור יוצרת למעשה גבול עם אירן. הסכם שלום בר קיימא עם סוריה יוציא אותה מציר הרשע, ויגרום לה להתנתק מאירן ומהחיזבאללה, ובכך גם לחדול מהעיסוק בטרור ובתמיכה בו. ההסכם גם יחליש את החמאס, והרי זה אינטרס מובהק של ישראל וארה"ב.

  • ארגוני הטרור המתחזקים יוצרים דה-לגיטימציה לישראל כמדינה שאין לה זכות קיום - לכן חיוני לנתק את סוריה מאירן, מחיזבאללה ומארגוני הטרור הפועלים בחסותה ולהבטיח לה את תמיכת ארה"ב ומדינות המערב במקום אירן.

  • מחד סוריה היא דיקטטורה לכל דבר ועניין. יש בה רדיפה פוליטית מתמשכת נגד גורמי אופוזיציה. הזרים מצויים במעקב מתמיד. כל אי-מייל נבדק, כל פקס וכל טלפון מצוטט - ממש מדינת משטרה. מאידך, סוריה היא המדינה היחידה באזור שמצליחה לרסן את הגל האיסלאמי והשיעי, וזה מה שחשוב לנו.

  • יתכן ויוזמת אנאפוליס והמגעים להסכם סופי עם הפלשתינים לא יעלו יפה, ולא נפרט כאן את הסיבות. לכן טוב שבמקביל ננסה להגיע להסכם, או לפחות להבנות עם סוריה. אם ההסכם עם הפלשתינים לא יצלח, יהיה לנו לפחות שקט בחזית הסורית. פתיחת הערוץ הסורי במקביל תקדם מאוד את תהליך השלום עם הפלשתינים, שלא ירצו להישאר מאחור.

  • מצבה של סוריה; הבידוד, הטינה כלפיה מצד אחיותיה הערביות והחרם שמטילה עליה ארה"ב, הם נקודות החוזק שמתוכן ישראל צריכה להזמין את סוריה להצטרף לצד ה"טובים" ולשדל את ממשל בוש, או את הבא אחריו, לתמוך ביוזמת הידברות בין שתי המדינות. קיפאון פירושו הקצנה וביטול יוזמת השלום של מדינות ערב הקיימת היום.

  • לישראל יש עניין לחדש את המו"מ המדיני עם סוריה על-מנת לסלול את הדרך להסדר עם לבנון, ועל-ידי כך להגיע להסכמי שלום עם שאר המדינות הערביות - מימוש חזון אחרית הימים.

  • אסור להפחית בערכו של הסכם שלום עם סוריה - המדינה הערבית השוכנת על גבול ישראל והאוגרת מצבור טילים ארוכי טווח ליום פקודה - כאמצעי יחיד לנטרול איום זה. ולאלה הטוענים שאין לבטוח בקיום הסכמים, ראו נא את ההסכם הפסקת האש עם סוריה שנשמר כבר יותר מ-30 שנה.

  • אם דרך השלום תיכשל, והיה ונאלץ לצאת למלחמה נוספת עם הסורים או עם החיזבאללה, ביחד או לחוד, נעשה זאת מעמדה של חוזק מוסרי, כי הרי ניסינו להימנע מכך. זו תהיה לכל הדעות מלחמה קשה ואכזרית, הרבה אבדות לשני הצדדים, ושוב נחזור לנקודה בה כבר היינו, אז מדוע לא לנסות?

  • לסיכום; היתרונות בהסכם שלום עם סוריה ברורים לכל, גם אם תוחזר רמת הגולן או חלקים ממנה. הסכם שלום בר קיימא הוא נדבך חשוב לביטחונה של ישראל ולהמשך קיומה.

נגד ההסכם

  • סוריה היא מדינה הנשלטת בידי כת מיעוט, עריצים עלאווים, הרודה בעם הסורי ביד קשה - מדינה לא דמוקרטית המייצרת טרור ותומכת בו. העולם המערבי, ובעיקר ארה"ב, דוחים כל תמיכה בה, אז מדוע על ישראל לשנות מצב זה לתמוך בהסכם שלום עם סוריה?

  • הסכם הפסקת אש בין ישראל לסוריה, כאשר רמת הגולן מצויה בשליטת ישראל, הוא אידיאלי מבחינת האינטרסים של מדינת ישראל; מצד אחד מונצח יתרון צבאי ברור לישראל, החולשת מלמעלה ומאיימת על דמשק, ומצד שני מצב המקשה על סוריה לתקוף אותנו. כל הסדרי הביטחון שיושגו בהסכם, לא יהיו טובים יותר מהמצב הנוכחי.

  • למרות הזמן הרב שחלף, אין לשכוח שסוריה היא זו אשר תקפה את ישראל, ויותר מפעם אחת. בהיסטוריה הבינלאומית נקבע זה מכבר כי גבולות בין מדינות נקבעים כתוצאה ממלחמות. התוקפן המפסיד שטח, לרוב אינו זוכה בו חזרה, כך נוהג העולם, זהו המשפט הבינלאומי דה-פקטו. לא צרפת ולא פולין נתבעות להחזיר את השטחים שסופחו מגרמניה לאחר תבוסתה. כך גם ברמת הגולן. אין כל הצדקה לנהוג אחרת.

  • מרבית הציבור נגד החזרת רמת הגולן. לציבור בישראל יש חשבון דמים עם סוריה מאז 1947. יש משפחות שכולות רבות וזכורה גם התנהגותם האכזרית לשבויינו. החזרת הרמה עלולה להביא למחלוקת ציבורית ולשבר בעם בכלל ובתושבי רמת הגולן בפרט.

  • הסכם השלום עם סוריה, היה וייכון, לא טומן בחובו יתרונות למדינת ישראל. סוריה סובלת מנחיתות בתחומים רבים, בעיקר בכלכלה, בחברה ובטכנולוגיה, כך שהסכם שלום עמה יתבסס בעיקרו על תרומה חד-צדדית של ישראל לסוריה, דבר שלא יקדם את האינטרסים של מדינת ישראל בתחומים אלו.

  • אין אנו יכולים לנבא מי יהיה השליט הבא בסוריה ומה יהיה טיב השלטון בה, והאם הוא יקיים את הסכמי קודמו. לפיכך אין לסמוך על כל נייר כתוב וחתום בין מדינת ישראל לבין ממשל סוריה בראשותו של אסד. קשה מאוד להסתמך על הסכם לטווח ארוך בין מדינת דיקטטורה למדינה דמוקרטית.

  • מדינת ישראל תתקשה למנוע הקמת חזית נוספת של דורשי רעתנו (ארגוני טרור, אירן וגורמים ערביים נוספים) שיפעלו בתמיכת השלטון הסורי נגד ישראל. במצב זה, טוב שרמת הגולן תישאר בידינו.

  • מלחמת לבנון השנייה הוכיחה שגם בעידן הטילים, המשגרים והרקטות למיניהם, הדרך היחידה לעצור את הירי היא כיבוש קרקעי של אזור השיגור. לכן עדיף לשלוט ברמת הגולן ולאיים משם על דמשק מאשר לרדת לעמק החולה ולהתחיל את כיבוש הגולן מחדש.

לסיכום, כאשר מודדים את הויתורים מול היתרונות שמדינת ישראל יכולה להשיג מהסכם שלום עם סוריה, אין ספק שחייבים להשאיר את הגולן תחת שלטון מדינת ישראל. מאחר שנהיה חזקים יותר עם הגולן, ואילו רווחי השלום יהיו מעטים, שבירים ונתונים לתהפוכות.

אך במציאות של היום, הסיכונים במלחמה אזורית ובשפיכות דמים אכזרית, המצב הבינלאומי ולמען הסיכוי הסכם שלום בר קיימא לטווח ארוך לדורות הבאים, חייבים לנסות את דרך השלום.

מה חושב הציבור

אין ספק, הציבור חצוי בדעתו. גם הממשלה בהרכבה הנוכחי, לא היא שתוכל לחתום על הסכם שלום, אך היא יכולה להתחיל לדבר עם הסורים ולהיענות ליוזמת השלום שלה.

מהסקרים האחרונים מתברר ש-57% מהציבור הישראלי מתנגד להחזרת רמת הגולן. ודאי שאינם רוצים שבבוא היום ידפקו חיילי צה"ל על דלתות בתי התושבים ברמת הגולן ויאמרו: "... בשם ממשלת ישראל הינכם נדרשים לפנות את בתיכם..."

ההינתקות בדרום ותוצאותיה רק הגבירו את חוסר האמון בעומדים מולנו ואת ההתנגדות למסירת רמת הגולן ופינוי התושבים. רוב הציבור חושש ודואג. חשבון הדמים עם סוריה מפורט במאמרי הקודם: הסכם שלום עם סוריה, כן, אבל...

הפתרון המוצע

על-מנת לנסות ולהגיע להסכם טוב לישראל, חייבים להידבר עם הסורים. חתימת הסכם שלום סופי ומוחלט לטווח ארוך צריך להתבסס על התנאים העיקריים הבאים:

1) התנאי הראשון: אין תנאים מוקדמים, כולל המשך משא-ומתן קודם מהמקום שהופסק.

2) ההסכם יכלול בשלב ראשון, יחסים בוני אמון ובראשם: גירוש חאלד משעל מסוריה או מעצרו, הפסקת העברת נשק וציוד לחיזבאללה והינתקות מוחלטת מאירן.

3) נרמול היחסים בין המדינות, יצירת קשרי מסחר, כלכלה, תיירות והקמת פרויקטים אזוריים משותפים, כאשר רק בשלב שלאחר מכן, יכוננו הסדרי ביטחון ופרוז כפי שיסוכמו במשא-ומתן.

4) החזרת רמת הגולן כולה, או חלקים ממנה, ופינויה, כפי שיסוכם במשא-ומתן; תבוצע בשלבים לאורך זמן ורק אחרי השלמת התנאים לעיל במלואם.

5) כל ביצוע שלב בהסכם יהיה לאורך זמן. לאחר סיום כל שלב יבחן יישומו ויהיה מעבר לשלב הבא.

6) כל ההסכם יימשך כ-80-100 שנה, לא פחות, כדי להנמיך את חומות האיבה וליצור אמון מתמשך בין המדינות ועמעום מכת הפינוי של התושבים. טוב יהיה הדבר לשני הצדדים שרק נכדינו או נינינו ישלימו את מימוש ההסכם לאחר תקופת מבחן ארוכה.

והיה והסורים יתנגדו לתנאים בסיסים אלו וירצו הכול ועכשיו, יש להפסיק את ההידברות.

מהלכה למעשה

כדי לנצל את התנופה שהחלה, יש לקיים ללא דיחוי ערוץ הידברות גלוי עם הסורים ולהגיע להבנות ברורות בקווים כללים למתווה של הסכם שלום ולהביאו להכרעת העם.

חוק רמת הגולן מחייב רוב של 61 חברי כנסת לאישור ירידה מרמת הגולן. מקובל שלפני קבלת הכרעות כה משמעותיות מקיימים משאל עם או בחירות. נכון להיום טרם חוקק חוק משאל עם, ולכן יש לחוקקו כבר עתה.

אם תוצאות משאל העם יצביעו על נכונות לוותר על רמת הגולן תמורת הסכם שלום מלא שפרטיו העיקריים יובאו לידיעת הציבור, יש לקיים משא-ומתן עם סוריה עד לחתימה על הסכם שלום.

והיה והעם ידחה את עיקרי ההסכם, יש לכבדו. אך על מדינת ישראל לחזק את צבאה ולהיערך לקראת עימותים מזוינים עם סוריה, ארגוני הטרור בתמיכת אירן, שיצטרפו בשעת הכושר לפעולה נגד מדינת ישראל.

הכותב: סא"ל ((בדימ.)), רעננה, השתתף בלחימה על רמת הגולן במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום כיפור.
תאריך:  05/04/2008   |   עודכן:  05/04/2008
גרשון אקשטיין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
לדבר שלום עם סוריה
תגובות  [ 9 ] מוצגות   [ 9 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אחמד זיבי
5/04/08 17:26
2
בועז מושקוביץ
5/04/08 20:39
3
aמאלן על הזמן
6/04/08 07:11
4
גרשון אקשטיין
6/04/08 07:19
 
בועז מושקוביץ
6/04/08 09:11
5
ירון דה בירס
6/04/08 09:07
6
גרשון אקשטיין
6/04/08 14:05
 
בועז מושקוביץ
6/04/08 14:58
7
רמתגולני
16/04/08 18:57
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בעשורים האחרונים הצליח המחנה הפמיניסטי בישראל ובראשו נעמת להשיג הישגים יפים ומכובדים בקידום מעמד האישה.
05/04/2008  |  רועי רונן  |   מאמרים
מן היום הראשון לחיסולו של רב המחבלים עמאד מורנייה היה ברור שארגון החיזבאללה לא יעבור לסדר היום על ההתנקשות בחייו של האיש מספר שתיים בארגון וינסה לנקום את מותו. העובדה שהוא חוסל בדמשק והעובדה הנוספת שעל-פי מקורות זרים ישראל השמידה בחודש ספטמבר שעבר את הכור הגרעיני שבנתה צפון קוריאה עבור סוריה בדיר א-זור מצרפות גם את סוריה למחנה השואף לנקום בישראל.
05/04/2008  |  יוני בן מנחם  |   מאמרים
אין כמעט שבוע שבו לא נרשם ביומן משטרת זכרון יעקב אירוע פלילי, אשר בו מעורבים תושבים מהישוב הערבי ג'סר אל זרקא השוכן דרומית לזכרון יעקב והחולש על עורקי תחבורה - מקום אסטרטגי ממדרגה ראשונה.
05/04/2008  |  ד"ר אברהם בן-עזרא  |   מאמרים

05/04/2008  |  צילה שיר-אל  |   מאמרים
על הנשיאות בארה"ב מתמודדים שלושה: אישה, מוסלמי, ורפובליקני. כולנו עוקבים בסקרנות - יש שיגידו בדאגה - אחרי המרוץ הזה, כאשר השאלה הדומיננטית שאנחנו שואלים את עצמנו: מי מבין השלושה, הכי טוב ליהודים. ככה כבכל מדינה מערבית. האם אנחנו שואלים את אותה שאלה כאשר יש בחירות ב... ישראל?
04/04/2008  |  נרי אבנרי  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   ישראלי-ערבי  /  מי ומי  
סוריה, חיזבאללה ולבנון העלו הכוננות  /  יואב יצחק
רמון: לא יהיה משא-ומתן כל עוד סוריה בציר הרשע  /  איציק וולף
ברק ביטל את נסיעתו לגרמניה  /  איציק וולף
אבו מאזן בדרכו של ערפאת  /  יהונתן דחוח-הלוי
ירושלים בינתיים "אאוט"  /  ספי סגל
המטרות האמיתיות של חמאס  /  יהונתן דחוח-הלוי
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
השופט ליאור גלברד שם לב לכל פרט בדיוני חדלות פרעון, גם כאשר יש הסכמות בין הצדדים, ודוחה בקשה חסרת בסיס לקיים דיון בדלתיים סגורות. חבל שהוא אינו מקפיד על עמידה בזמנים וכך נוצר על הב...
הרצל חקק
הרצל חקק
נאבק למען ספרות שביסודה ערכים אנושיים    זכה בפרסים רבים על הישגיו הספרותיים: פרס ראש הממשלה, פרס ברנר, עיטור ההתאחדות הבינלאומית לספרות נוער בברלין, פרס רוטרי ועוד
אלי אלון
אלי אלון
נזילה ברפת מזרע    פרה מפרישה צואה ושתן בכמות גבוהה פי 40 משל בני-אדם, ורפת בגודל בינוני יוצרת זיהום בכמות גדולה מאוד    הריכוזים העצומים של השפכים הללו לעתים קרובות מגיעים למקורות ה...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il