|
דרושים מחקרים נוספים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
קפה - אינו מזיק ואף מועיל
|
יפעת גדות
|
חוקרים מבטיחים: צריכת קפה אינה מזיקה לאנשים בוגרים בריאים בהיבט של סיכון למחלות כרוניות רציניות * שותי הקפה בסבירות נמוכה יותר לפתח סוכרת מסוג 2
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אנשים הצורכים שלוש כוסות קפה או יותר ביום מורידים את הסיכון שלהם למות מגורמים שכיחים ב-10%, זאת בהשוואה לאלו שאינם שותים קפה כלל. כך קובע מחקר מקיף של המוסד הלאומי האמריקני לסרטן.
הממצאים מתייחסים לשותי הקפה בני ה-71-50, בין אם קפה רגיל ובין אם נטול קפאין, והם מראים כי שתיית קפה קשורה לירידה בתמותה הנובעת ממחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם), מחלות בדרכי הנשימה, שבץ, סוכרת, זיהומים ופציעות מתאונות.
צוות החוקרים הדגיש כי עדיין לא ברור באיזו דרך הקפה מספק את היתרונות הבריאותיים וכי המחקר לא הוכיח קשר של גורם והשפעה. כמו-כן, חשוב לציין כי המחקר היה מחקר תצפיתי, כלומר, החוקרים רק שאלו את המשתתפים על כמות הקפה ששתו ועקבו אחריהם. שתיית קפה היא רק אחד מהדברים הרבים שעשו המשתתפים, ומאחר שקפה קשור להתנהגויות שונות רבות לא ברור מה עוד השפיע על הקשר.
לדוגמה, אנשים ששותים קפה נוטים גם לעשן יותר, ועישון כידוע הוא גורם משמעותי למוות. ולכן כאשר החוקרים בחנו לראשונה את הקשר, הם גילו כי אנשים ששתו קפה דווקא עמדו מול סיכון גבוה למוות, ורק כאשר הוציאו את נושא העישון מניתוח הנתונים גילו את הקשר ההפוך.
המחקר פורסם בעיתון הרפואה של ניו אינגלנד.
יותר מכוס קפה ביום
לצורך המחקר, החוקרים התמקדו בהרגלי התזונה של כ-300,000 גברים ונשים שהשתתפו במחקר בריאותי של המוסד לבריאות שנערך בין השנים 1995 ל-1996. לאף אחד מהמשתתפים לא הייתה היסטוריה של סרטן, שבץ או מחלת לב כשהמחקר החל. כל אחד מהמשתתפים נשאל לגבי צריכת הקפה - מ-0 כוסות ליום ועד ל-6 כוסות ויותר ליום. הבריאות של כל אחד מהם הייתה תחת מעקב עד שנת 2008 או עד ליום מותם.
התוצאות הראו כי שתיית כוס קפה אחת אפילו הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר למוות ולסיכון ספציפי נמוך יותר למוות מהסיבות הפוטנציאליות השכיחות ביותר כיום. יוצא הדופן הראוי לציון: שתיית קפה לא נמצאה קשורה לירידה בסיכון למוות מסרטן בקרב נשים והייתה בעלת השפעה מגנה מעטה בלבד על מוות מסרטן בקרב גברים.
ההשפעה המגנה הייתה גדולה יותר בקרב אלו ששתו יותר מכוס קפה אחת ביום, למרות שהחוקרים ציינו כי הבדל קטן ביותר נצפה בין היתרונות שנבעו משתיית שתי כוסות ביום לשש כוסות ביום.
החוקרים מקווים שמחקר נוסף יבדוק את המרכיבים השונים הרבים שבקפה, מאחר שמעבר לקפאין הקפה מכיל עוד 1,000 מרכיבים וחומרים נוגדי חמצון אחרים, חלקם מועילים וחלקם לא.
גם את הכנת הקפה חשוב יהיה לבחון משום שאנשים רבים מעדיפים קפה הפוך בעוד שאחרים דווקא אספרסו, ואת פולי הקפה ניתן לצלות בכמויות שונות וכל אחת מבחירות אלו משפיעה על הרכב הקפה, שלא ידוע כיצד הוא קשור לסיכון למחלות.
עורכי המחקר ציינו גם כי המשתתפים לא נשאלו אם הרגלי שתיית הקפה שלהם השתנו לאורך תקופת המחקר וכן לא נלקחו בחשבון בעיות בריאות שהיו קיימות לפני המחקר.