|
אורח חיים בריא [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
לאנשים המגבילים את כמות הבשר שהם אוכלים ומקפידים לאכול בעיקר פירות וירקות יש סיכוי נמוך יותר למות לאורך כל תקופת זמן שהיא. אלו הממצאים העולים ממחקר חדש.
לדברי החוקרים שערכו את המחקר, מאוניברסיטת לומה לינדה שבקליפורניה, הממצאים תומכים בראיות הקיימות כבר המצביעות על ההשפעות החיוביות האפשריות שיש לתזונה צמחונית כדרך למניעת מחלות כרוניות ולשיפור תוחלת החיים.
מחקרים קודמים גילו כי אנשים שאוכלים בעיקר פירות וירקות מתים פחות ממחלות לב או מכל גורם שהוא לאורך תקופות זמן מסוימות. מצד שני, אחד המחקרים בתחום שנעשה באירופה הראה כי תושבים בריטיים שהיו צמחוניים היו בסיכוי למות בכל רגע נתון כמו אנשים שאוכלים בשר, כך שעדיין לא מדובר בתוצאות מוחלטות.
לצורך המחקר החדש, צוות החוקרים השתמש בנתונים מ-73,308 איש שגויסו למחקר בין השנים 2007-2002. בתחילת המחקר, המשתתפים נשאלו על הרגלי האכילה שלהם וחולקו לקבוצות שקוטלגו על בסיס תדירות אכילת מוצרי החלב, הביצים, הדגים והבשר.
מסקנות לא מוחלטות
בסך-הכל, 8% ממשתתפי המחקר היו טבעוניים שלא אכלו מוצרים מן החי, בעוד ש-29% היו צמחוניים שלא אכלו דגים ובשר אך אכלו מוצרי חלב וביצים. 15% נוספים אכלו גם בשר, כולל דגים.
לאחר מכן השתמשו החוקרים במאגר נתונים לאומי כדי לברר כמה מהמשתתפים מתו עד 31 בדצמבר 2009. בסך-הכל הם גילו כי שבעה בני אדם מתו מכל גורם שהוא מכל 1,000 אוכלי בשר לאורך שנה. זאת בהשוואה לחמישה-שישה מקרי מוות מכל 1,000 צמחוניים בכל שנה.
נראה היה כי גברים נהנו מהיתרון הגדול ביותר של תזונה צמחונית.
החוקרים הזהירו כי לא ניתן לומר בפסקנות כי התזונה הצמחונית של משתתפי המחקר היא שמנעה את מקרי המוות משום שיכולים להיות הבדלים לא מדידים אחרים בין הקבוצות. לדוגמה, המשתתפים שהיו צמחוניים נהנו גם אולי מבריאות כללית טובה יותר.
חשוב לציין כי המשתתפים הצמחוניים שהשתתפו במחקר הנוכחי היו משכילים יותר, עישנו פחות, התעמלו יותר והיו רזים יותר, וכל המאפיינים האלו קשורים לבריאות טובה יותר בסך-הכל.
מומחים מתחום התזונה שהגיבו לממצאים ציינו כי המחקר אינו צריך לשכנע אנשים שאוכלים בשר לחדול מאכילת בשר ולעבור לצמחונות, אלא מדגיש את העובדה שאנשים שכבר מנהלים אורח חיים צמחוני מנהלים אורח חיים בריא בהיבט התזונתי.