|
לוותר... [צילום: עכבר העיר]
|
|
|
|
|
|
משקאות מוגזים, עוגות, ביסקוויטים, טוגנים וקינוחים מעלים כולם את הסיכון לסרטן המעי. אלו ממצאי מחקר חדש.
מדענים בדקו גורמים כמו תזונה, רמות פעילות פיסית ועישון בקרב חולי סרטן קיבה בסקוטלנד, ודיווחו על קשרים בין מספר גורמי סיכון ידועים לבין סרטן המעי הגס - כמו היסטוריה משפחתית של סרטן, פעילות גופנית ועישון.
אך יחד עם גורמי סיכון מוכרים אלו הם זיהו גם גורמים תזונתיים אחרים, כולל חטיפים עתירי קלוריות.
המחקר, שהתבסס על נתונים ממחקר סקוטי אחר על סרטן המעי הגס, הוא הראשון מסוגו, לדברי החוקרים, שהראה קשר חיובי בין סרטן המעי לבין תזונה עשירה במזונות ממותקים ושומניים.
ממצאים חשובים
החוקרים, מהאוניברסיטות אברדין ואדינבורו, בדקו את התזונה של 2,000 חולי סרטן המעי והשוו אותה לצריכת המשקאות והמזונות של אוכלוסיה בריאה בסדר גודל דומה. הם בדקו יותר מ-170 מזונות, כולל פירות, ירקות, דגים ובשר, כמו גם חטיפים עתירי אנרגיה, מזונות כמו שוקולד, אגוזים וטוגנים וכן מיצי פירות ומחיות פרי.
המחקר התבסס על מחקר קודם שבחן כבר את הקשר בין סרטן המעי הגס לבין תזונה.
המחקרים זיהו שני דפוסי אכילה נבדלים. האחד עשיר בפירות, בירקות ובמזונות בריאים אחרים והשני - שידוע כדפוס תזונה מערבי - עשיר בבשר, בשומן ובסוכר.
דפוס התזונה הבריא נמצא קשור לירידה בסיכון לסרטן המעי הגס, בעוד שדפוס התזונה המערבי נמצא קשור לעלייה בסיכון.
למרות שהקשר החיובי בין תזונה עשירה בסוכר ובשומן לבין סרטן המעי הגס לא מרמז מיד על גורם והשפעה, חשוב להתייחס לממצאים בכובד ראש - במיוחד כשאנשים מדינות מתועשות צורכים כמות רבה ממזונות אלו.
המחקר פורסם בעיתון האירופי למניעת סרטן.