ועדת הכספים קראה (יום ד', 15.6.16) למשרד האוצר לבטל לאלתר את הפעימה הרביעית והאחרונה של הורדת המכסים על שימורי טונה מה-1 בינואר 2016 ולהעלות את שיעור המכס הקיים על יבוא טונה מ-12% חזרה ל-18%. זאת לאחר שהתברר שבעקבות הרפורמה, שבמסגרתה ירדו שיעורי המכס בעשרות אחוזים, אומנם נוספו מספר יבואנים לענף אך המחירים הסופיים לצרכן לא ירדו. לעומת זאת, הרפורמה השפיעה לרעה על התעשיה המקומית וכעת המפעלים עומדים לפני צמצום העבודה ואף קיימת סכנה לסגירתם ולפיטורי מאות עובדים. חברי ועדת הכספים דרשו מאנשי האוצר ורשות המיסים לבחון ביטול מלא של הרפורמה, לאחר שלדבריהם זו לא השיגה את מטרותיה, או לכל הפחות לצמצם את היקפה.
הישיבה התקיימה כשברקע התפרסמו ממצאי מחקר של אגף הכלכלן הראשי באוצר, מהם עולה כי המכס הקיים מגן בעיקר על רווחיות החברות הגדולות בענף ואינו תורם לתעסוקה בפריפריה, שבה נמצאים המפעלים בתחום. נציגי התעשיה בדיון הביעו תרעומת על ממצאי המחקר והפרסומים בעקבותיו וטענו כי הממצאים אינם נכונים. עוד טענו התעשיינים, כי טענות האוצר לפיהם הייתה ירידה במחירים מנותקת מהמציאות וגם אם הייתה ירידה כלשהי, הרי שמדובר בירידה זעומה שכלל לא השפיעה על הצרכנים.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ
משה גפני: "הטיפול ביוקר המחיה חשוב, אבל השמירה על העובדים היא בראש סדר העדיפות שלנו, מה גם שלא הוכח שהורדת המכסים שלכאורה אמורה הייתה לאפשר כניסת יבואנים חדשים ולהגביר את התחרות, לא באמת הצליחה לעשות זאת וההפחתה במכסים לא גולגלה לצרכן הסופי. מה שכן, פיטורי מאות עובדים עשויים להוביל להגדלת דמי האבטלה שהמדינה תצטרך לשלם".
ח"כ
איתן ברושי (
המחנה הציוני) הגיב בכעס על הפרסומים בעיתונות בעקבות המחקר של האוצר ואמר: "רוח רעה מנשבת באוצר ובארץ בכלל בנוגע לייצור המקומי. המהלך האומלל של הורדת המכסים לא הביא להורדת מחירים לצרכנים אך גרם לסגירת מפעלים ופיטורי עובדים. עתה יש להתעלות מעל שיקולים כאלו ואחרים ולהסתכל בעיניים של מי שקשור לנושא ולשאול האם כך אנחנו רוצים להיראות כמדינה, ככאלו שאינם דואגים לתעשיה המקומית. יש להחזיר את המצב לקדמותו, הרפורמה שקודמה ע"י הממשלה הקודמת שלא הייתה מחויבת לעובדים נכשלה". סגן שר האוצר לשעבר, ח"כ מיק לוי (יש עתיד), הודה ש"המהלך הזה לא הוכיח את עצמו. נכנסו כמה יבואנים קטנים שהביאו עוד כמה עשרות מוצרי טובה אך התחרות הזו לא הובילה לירידת מחירים. כל ההוזלה הסתכמה בלא יותר מ-14 אגורות לקופסת טונה של 130 גרם. זה בדיוק כמו הורדת 1% במע"מ שלא התגלגלה לצרכן". ח"כ
זהבה גלאון (מרצ): "שר האוצר צריך להבין שלא הכל פתרונות קסם ואם פותחים לייבוא, אזי שהדבר ייעשה בצורה הדרגתית ושלא יביאו לסגירת מפעלים. ההחלטה צריכה להשתנות. אפילו משרד הכלכלה חושב שנדרש לבטל את הפעימה הרביעית, אז יש לעשות זאת בהקדם, זה יימנע פיטורי עובדים וגם הכנסות המדינה ירוויחו מכך". ח"כ
יוסי יונה (המחנה הציוני): "כולנו בעד להוריד את יוקר המחיה, אך לעיתים צעדי האוצר לא מביאים לתוצאה המיוחלת ומרעים את המצב. מחירי הטונה לא ירדו. הנתונים לא חד-משמעיים ובמקרה הרע לא קרה דבר. אין שיפור ביוקר המחיה, המדינה מפסידה כסף כי גובה פחות מכסים, תעשיינים מפסידים ועובדים מאבדים את מקור פרנסתם ואז יש אבטלה ותשלומי אבטלה, עוד בעיות חברתיות וירידה בתוצר. יש להחזיר המצב לקדמותו". ח"כ
יצחק וקנין (
ש"ס): "בעוד שבעולם מחירי הטונה ירדו באחוזים גבוהים, לעיתים ב-100%, כאן לא קרה דבר. הורדנו מכסים אבל הצרכן משלם את אותו מחיר. מדינות רבות כמו סין, עושות הכל על-מנת להגן על התעשיות שלהן, חלקן מסבסדות את התעשיה ואנחנו כאן זורקים אותה לפח. התעשיינים יכולים להפוך ליבואנים כשמורידים מכסים ולפטר עובדים. חלק מהיבואנים עשו קופון על הרפורמה הזו וזה רק פגע בתעשיה".
מנהל מינהל תעשיות במשרד כלכלה, יאיר שירן: "היינו שותפים למשרד האוצר בנושא. אלא שבעקבות הפעימה האחרונה שלא הובילה באמת לירידת מחירים אנחנו ממליצים לבטל את הפעימה האחרונה, היינו להחזיר את שיעור המכס מ-12% ל-18%. מחירי הטונה בארץ מושפעים יותר מחומר הגלם העיקרי; דג הטונה שהוא למעלה מ-50% ממחיר הייצור. הייתה ירידה קלה במחיר לצרכן אבל המשקל של חומר הגלם משמעותי יותר בהפחתת המחירים. היו 5 מפעלים לפני כחמש שנים אחד נסגר ואחרים מצמצמים פעילות ושוקלים להפוך ליבואנים ולכן אנחנו ממליצים כן להגן על התעשיה מקומית ע"י ביטול הפעימה האחרונה".
נציגת מחלקת תכנון וכלכלה ברשות המיסים, שירלי אביבי: "אנחנו מערערים על נתוני המשרד המקצועי (משרד הכלכלה). הרפורמה התבצעה ב-4 פעימות, החל מ-2013 וכלה באחרונה ב-1.1.16. היקף היבוא גדל וחלה ירידה במחירי חומרי הגלם המגיעים לישראל ב-11%. זה הוביל גם לירידה במחיר לצרכן. במקרים בהם פוטרו עובדים, נמצא שרובם מצאו עבודה חדשה בשכר גבוה יותר בתוך פחות מחצי שנה. רמת הרווחיות בענף הזה בשנים האלה מאוד גבוהה, הרבה יותר מכל ענף המזון".
מנהלת סטארקיסט, מירב בייבוץ: "ביטול הפעימה האחרונה בלבד היא אפילו לא בבחינת מתן מעט חמצן לתעשיה, אלא רק הודאה חלקית בכך שהמהלך נכשל ולא השיג את מטרותיו המוצהרות. זה פשוט יאפשר לתעשיה לגסוס באיטיות. אף אחד מהמפעלים לא ביקש סיוע אלא רק להחזיר את המצב לקדמותו".
דוד בועז, פקיד אוצר בעברו וכיום מייצג את לגין אריזות מזון: "בעקבות הרפורמה המחירים לא ירדו. הפחתת עלויות בהיעדר תחרות, לעולם אינה מתגלגלת לצרכן אך פעם אחר פעם חוזרים על אותה טעות ולא לומדים לקח. אני מטיל ספק בכך שכל מי שפוטר מצא עבודה ומרוויח יותר. ובכלל, מדברים על כך ש- 53% מצאו עבודה אבל מה עם 47% הנותרים??! בנוסף, אם הרווחיות כה גדלה אז למה סוגרים מפעלים?".
מנהל מחלקת יבוא בחברת ויליגר, אריאל מירלמן: "לפי העיתונות אנחנו פועלים במגדלי אקירוב בקריית מלאכי, אך החברה מעסיקה בעיקר עולים מבריה"מ לשעבר ומאתיופיה, אנשים קשיי יום ללא השכלה פורמלית. הקטנו את הייצור והתחלנו לייבא. מחיר הטונה נקבע אך ורק על-פי מחיר חומר הגלם. התנודתיות במחירי חומרי הגלם משמעותיים. כולנו יכולים להפוך יבואנים אבל אני מציע שעל-מנת לשמור על התעשיה להחזיר את המצב לקדמותו". מנכ"ל פרי גליל, משה אפרים: "לא צריך להתבייש להחזיר את המצב לקדמותו. מחיר המדף לא ירד. לא קרה דבר על המדף רביעיית טונה עולה 19.90 ש"ח עד 24.90 ש"ח, בעוד שבעקבות הרפורמה המחיר היה צריך להיות 12.90 ש"ח עד 13.90 וזה לא קרה. היבואנים הרוויחו. המטרה להוריד את יוקר המחיה לא הושגה. בסוף ניאלץ למכור את המכונות ולא רק לצמצם מספר עובדים וכשיחליטו להחזיר את המצב לקדמותו זה כבר לא יהיה רלוונטי. הבעיה היא המבנה הקלוקל של המשק. מי שמרוויח בסוף אלה היבואנים שלא מורידים מחירים. כך קרה בצ'יפס הקפוא כשמקדונלד'ס הרוויחה כי קנתה את כל המכסות".
רפרנט תעשיה ומסחר באגף התקציבים באוצר, עידו סופר: "כן רואים ירידת מחירים בין 15% ל-20% החל מינואר 2014. היבוא נכון לסוף 2015 הוא 18% בלבד והיבוא עומד על בסה"כ 7% מהענף. ירידת חומרי הגלם בעולם הייתה צריכה לבוא לידי ביטוי גם ללא יבוא וטרם הורדת המכסים כמעט לא היה יבוא ולא ראינו ירידת מחירים לפני הורדת מכסים כי לא הייתה תחרות. בסוף, היבוא מגדיל תחרות ומאפשר כן להוריד מחיר לצרכן".
מנהלת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, גליה שגיא: "לא ראינו את המחקר של האוצר והנתונים רק בעיתון. הנתונים שיש בידינו אחרים ומדברים על ירידה מינורית במחירים של 2% בלבד; 18-16 אגורות".
מנגד טען רז הילמן, מנהל תחום המזון באיגוד לשכות המסחר: "גם ועדות קדמי וגם ועדת טרכטנברג הגיעו למסקנות שהיבוא יגביר את התחרות. צריך להשאיר את המכס לכל היותר על 12% הרי גם היום זו כבר הגנה. בהחלט תומכים במה שהממשלה החליטה".
יו"ר הוועדה גפני סיכם: "בכל מערכת כלכלית נדרש לשמור על איזונים. במקרה זה נדרש איזון בין הצורך להפחית מחירים לצרכן הסופי לבין השמירה על העובדים, שאם פוגעים בהם אזי ההוצאות עשויות להיות הרבה יותר גבוהות. כאן נראה שהמחירים לא ירדו, אולי במידה מינורית, אך הפגיעה בעובדים היא ממשית. אני קורא למשרד האוצר להעביר אלינו את כל הנתונים והממצאים בעניין בתוך שבועיים ומיד לאחר מכן נקיים ישיבה נוספת. מותר להודות בטעויות, במיוחד כשבמקרה הזה יש ויכוחים בין שני משרדי הממשלה האוצר ומשרד הכלכלה על מידת הצלחתה הרפורמה". גפני קרא לאנשי רשות המיסים לבטל לאלתר את הפעימה הרביעית כאמור ולקיים בדיקה רצינית של הנושא.