|
מזון אבוד. זורקים בעיקר ירקות ופירות [צילום: AP]
|
|
|
|
|
משפחה ממוצעת בישראל זורקת בכל שנה לפח מזון בשווי 3,200 שקלים, שהם שווי ערך לחודש וחצי של צריכת מזון - כך עולה הדוח הלאומי ה-4 לאובדן והצלת מזון בישראל שמפרסם (יום ג', 5.3.19) ארגון לקט ישראל בשיתוף BDO.
שווי המזון האבוד בישראל, בהיקף של 2.5 מיליון טון, הינו 19.7 מיליארד ש"ח. כמעט מחצית מהאובדן הוא בר-הצלה, בהיקף של 1.2 מיליון טון ובשווי של כ-7 מיליארד ש"ח.
ממצאי הדוח מראים כי האובדן בצריכה הביתית של משקי הבית בישראל הסתכם בכ-880 אלף טון מזון, בשווי של כ-7.9 מיליארד ש"ח. עיקר האובדן בצריכה הביתית נובע מזריקת פירות וירקות.
הדוח חושף את השפעת אובדן המזון על יוקר המחיה: ההשפעות של האובדן בכל שלבי שרשרת הערך מייקרות את מחירי המזון בכ-11%. בנוסף, אובדן המזון פוגע בפריון במשק בשל תשומות ייצור ועבודה היורדות לטמיון.
עוד קובע הדוח כי כדי לסגור את פער אי-הביטחון התזונתי בישראל נדרש להציל 20% מהמזון האבוד, בשווי 3 מיליארד ש"ח.
לדברי גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "במקום לתת מענה נקודתי כגון מלחמה במחירי הקוטג' והמילקי, על מדינת ישראל להפנים את היתרונות הרבים של הצלת מזון ולגבש מדיניות לאומית, יעדים ולתקצב נושא זה. על התוכנית לתת את הדעת לכל שרשרת ערך המזון - משלב החקלאות, עובר ברשתות הקמעונאיות והשיווק ועד הצריכה הביתית".