|
ביחרו פירות יבשים ללא תוספת סוכר [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
ט"ו בשבט, חג האילנות המתקרב ובא, יכול להסב הנאה רבה לילדים, בהיותו חג הטבע בו אוכלים פירות יבשים ופיצוחים מסוגים שונים, אך עלול להיות גם מסוכן.
להלן מספר כללי זהירות, בטיחות ותזונה נכונה לקראת מועד זה:
אין לתת לילדים מתחת לגיל חמש פיצוחים מסוגים שונים: אגוזים, בוטנים, גרעינים, קשיו, שקדים וכיו"ב. בנוסף, חשוב להקפיד שלא להשאיר בהישג ידם של ילדים עד גיל חמש פיצוחים מכל הסוגים. כמו-כן, חשוב לחצות פירות יבשים ופירות עגולים לאורכם על-מנת למנוע חנק ולהוציא את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות.
יש לשלב את הפירות היבשים, הגרעינים, האגוזים והפיצוחים בתפריט, אך לא להגזים בצריכתם. את הפירות היבשים אפשר להוסיף למגוון מאכלים, כמו עוגות ומאפים, סלטים וגבינות עזים. מנת פרי (כ-50 קלוריות) נחשבת לתאנה מיובשת גדולה (או שתי קטנות), שני תמרים לחים, שני שזיפים מיובשים, שלושה משמשים מיובשים, כף צימוקים, ארבע פרוסות תפוח-עץ מיובש, פלח אננס מיובש.
עדיף לבחור פירות יבשים ללא תוספת סוכר. הפירות היבשים מעניקים אנרגיה זמינה ולכן ניתן לאכול מהם לפני פעילות גופנית (בכמות המתאימה, כמובן). הם עשירים בסיבים ולכן יכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה בפרט לאלו הסובלים מעצירות. בנוסף, הם עשירים במינרלים כמו: אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל.
שקדים ואגוזים אומנם עתירי קלוריות ושומן, אך יש להם יתרונות בריאותיים רבים. הם עשירים בשומן בלתי-רווי, חלקם גם חומצת שומן מסוג אומגה-3, בנוסף למינרלים כמו מגנזיום וסידן. כל אלה משפרים את פרופיל השומנים בדם (מורידים את רמות הכולסטרול) ומסייעים במניעת סוכרת ומחלות לב.
מנה (45 קלוריות בממוצע) נחשבת לארבעה חצאים של אגוזי מלך; שבע יחידות שקדים; שמונה יחידות קשיו או בוטנים. מומלץ לאכול את האגוזים והשקדים בצורה הטבעית שלהם ללא קלייה, וללא תוספת מלח.