|   15:07:40
  אתר זווית  
האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

תוכנית הגרעין

לרגל 70 שנה להטלת פצצות הגרעין על יפן, 4 שנים לאסון פוקושימה ו-29 שנים לאסון צ'רנוביל - מהם היתרונות והחסרונות של אנרגיה גרעינית והאם יש לה מקום גם בישראל
12/08/2015  |   אתר זווית   |   כתבות   |   זווית   |   תגובות
אוגוסט, 1945 [צילום: AP]

   יבשם עזגד
העולם שלפני והעולם שאחרי

   יבשם עזגד
עד שנשמע ה"בום"

   רשימות קודמות
  ים חם
  אצות למיליון
  איילון מזרח-מערב
  חיידקים בצנרת
  הדברה גנטית

בימים אלו מלאו 70 שנה להטלת פצצות האטום על הערים היפניות הירושימה ונגסקי בסוף מלחמת העולם השנייה. אירוע זה מסמל את תחילתו הרשמית של עידן האטום. בהפצצות אלו הודגם כוחו ההרסני של ביקוע האטום ובהן ניתן למצוא את המקור הראשוני לחרדה האנושית מפני כוחו העצום של ביקוע הגרעין. חרדה זו הועצמה בזמן המלחמה הקרה, כאשר לא פעם היו גושי המערב והמזרח על ספה של מלחמה גרעינית - כמו במקרה של משבר הטילים בקובה, באוקטובר 1962.

לצד הסכנה הנוראית שטמונה בכוח האטום, יש בו כמובן גם פוטנציאל עצום להפקת אנרגיה. אולם, ככל שהמדע התקדם במיצוי פוטנציאל זה לצרכים אזרחיים, חלק מהחרדה מפני מלחמה גרעינית עבר גם לתחום האנרגיה הגרעינית. בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת החלה תנועת מחאה עולמית נגד שימוש באנרגיה גרעינית, שנתפסה כמסוכנת לאדם ולסביבה. המתנגדים לאנרגיה גרעינית קיבלו הוכחה לצדקת דרכם ב-1979, כאשר תאונה בכור גרעיני Three mile island בפנסילבניה, ארצות הברית, גרמה לשחרור כמות גדולה של חומרים רדיואקטיביים לסביבה. בעקבות פעילות תנועת המחאה העולמית ובצירוף העובדה שמחירי דלקי המאובנים היו אז זולים מאוד, חלה האטה משמעותית בתוכניות פיתוח והקמה של כורים גרעיניים בעולם. כיום, רק כ-10 אחוזים מהחשמל בעולם מיוצר מאנרגיה גרעינית.

זיהום קרינה

ההערכה היא שפעולות הניקיון וההגנה באסון ב-Three mile island בארה"ב עלו כמיליארד דולר. הטיפול באסון בצ'רנוביל עלה כמה מאות מיליארדי דולר לאורך 30 שנים (הכלה, ניקוי, פינוי, יישוב מחדש, תמיכה בנפגעים ועוד). מדובר בסכומים נכבדים, אבל בהשוואה לעלויות של דלקי המאובנים בעולם הם כמעט חסרי חשיבות

בתגובת ביקוע גרעינית, גרעינים של אטומים או חלקיקים תת-גרעיניים מתנגשים זה בזה וגורמים ליצירת גרעינים או חלקיקים תת-גרעיניים חדשים. שינוי כזה במבנה של גרעין אטום גורם לשחרור כמות גדולה של אנרגיה. בכור גרעיני, גרעיני אורניום עוברים ביקוע גרעיני בצורה מבוקרת ואטית. האנרגיה שמשתחררת משמשת לחימום מים לקיטור, שמניע טורבינות ליצירת חשמל. הייחוד של תהליך כזה, הוא שמכמות קטנה מאוד של חומר גלם ניתן להפיק כמות עצומה של אנרגיה.

במהלך 64 השנים שחלפו מאז הקמת הכור הגרעיני הניסויי הראשון שייצר חשמל, אירעו כמאה תאונות בכורים גרעיניים, מתוכן רק שלוש תאונות רציניות עם השפעות נרחבות על הסביבה: התאונה ב-Three mile island, אסון צ'רנוביל (אוקראינה) ב-1986, ואסון פוקושימה (יפן) ב-2011. אין ספק שהבעיה ארוכת הטווח במקרה של תאונה גרעינית היא זיהום קרינה, שיכול להתפשט על פני אזורים נרחבים ולהישאר במקומות מסוימים במשך עשרות שנים ואף אלפי שנים. עם זאת, צריך לזכור שמקרי המוות הישירים מקרינה משלוש תאונות גדולות אלו הסתכמו בפחות מ-50 בני אדם, כאשר ההערכות מדברות על כמה אלפי מקרי מוות עקיפים - בגלל סרטן או מומים מולדים.

באסון ב-Three mile island בארה"ב, למשל, לא נהרג אף אדם וגם לא נצפתה עלייה ברמת התחלואה באזור. בצ'רנוביל המצב בהחלט מסובך יותר לבדיקה, זאת בגלל הפעולות הנמרצות שבוצעו על-ידי השלטון בברית-המועצות לשעבר כדי להסתיר את האסון ולהעלים מקרי מוות וחולי שהיו קשורים אליו. אולם, לצד ההסתרה הסובייטית, יש טענה שבשנים שלאחר התפרקות ברית-המועצות, אוקראינה ובלרוס, המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר מאסון צ'רנוביל העצימו את הנזקים של האסון כדי לקבל סיוע בינלאומי רב יותר. יש מחקרים שאף טוענים שהגישה באותן מדינות להנציח את האוכלוסייה שנחשפה לאסון כקורבנות ולא כניצולים - גרמה לחלקים נרחבים באוכלוסייה לחרדות ולנזקים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים שגרמו לבעיות רפואיות רבות, כמו תשישות, חולשה של המערכת החיסונית, התמכרויות, מחלות לב ועוד.

מבחינת עלות הטיפול בדליפה, ההערכה היא שפעולות הניקיון וההגנה באסון ב-Three mile island בארה"ב עלו כמיליארד דולר. הטיפול באסון בצ'רנוביל עלה כמה מאות מיליארדי דולר לאורך 30 שנים (הכלה, ניקוי, פינוי, יישוב מחדש, תמיכה בנפגעים ועוד). מדובר בסכומים נכבדים, אבל בהשוואה לעלויות של דלקי המאובנים בעולם הם כמעט חסרי חשיבות: דלקי המאובנים גורמים לנזקים שמוערכים בכשני טריליון דולר ושישה מיליון מקרי מוות מדי שנה מזיהום אוויר.

אנרגיות מתחדשות vs אנרגיית גרעין

את אנרגיית הגרעין אפשר להשוות מבחינת פליטות גזי חממה ומזהמים (לא-רדיואקטיביים) לאנרגיית רוח. למעשה, היא טובה יותר גם מאנרגיה סולארית בצורתה הנוכחית. רוב ההשפעה הסביבתית באנרגיית גרעין היא בכריית חומרי הגלם, הקמת המתקנים ובסיום חיי המתקנים. הפקת האנרגיה עצמה זולה ובקושי פוגעת בסביבה. מובן שכל מקורות אנרגיה אלה עדיפים על דלקי מאובנים. אנרגיית גרעין בעייתית יותר מאנרגיות מתחדשות בעיקר בזיהום הרדיואקטיבי שנוצר בעת הכרייה, בזיהום חמור שיכול להתרחש במהלך תקלה, וכן בזיהום שנוצר בעת השלכת פסולת גרעינית.

היתרונות הגדולים של אנרגיית הגרעין על פני האנרגיות המתחדשות הם היכולת לספק המון חשמל באמצעות מספר מצומצם של מתקנים (עשרות עד אלפי מתקני אנרגיה מתחדשת לעומת מתקן גרעיני אחד); פגיעה פחותה פי מאה בשטחים פתוחים; והיכולת לייצר זרם קבוע של חשמל ללא תלות באקלים ובמזג האוויר.

בנוסף, עד שייכנסו לשימוש מסחרי אמצעים לאגירת אנרגיה בקיבולת גדולה, לא ניתן להסתמך על אנרגיות מתחדשות, יש לשמור תחנות כוח הפועלות על דלקי מאובנים לגיבוי ויש עלויות תפעול גבוהות, שנובעות מחוסר היציבות של רשת החשמל ומהצורך להדליק ולכבות יחידות יצור בתדירות גבוהה.

אולם לצד השיקולים המדעיים והסטטיסטיים, אנרגיית הגרעין מעוררת חששות ואתגרים מסוג אחר. כך, למשל, צריך לשקלל את הרצון של ארגוני הטרור בעולם שישמחו לשים את ידיהם על אמצעי קטלני שכזה. ארגון טרור כזה לא צריך פצצה גרעינית כדי לגרום לנזק בקנה מידה עצום - מספיק לפוצץ פצצה רגילה שמכילה כמה עשרות קילוגרמים של דלק גרעיני משומש במרכז עיר גדולה (או לרסק מטוס על כור גרעיני לא מוגן) כדי לחולל מהומת אלוהים. אמנם, לא ייגרמו הרבה מקרי מוות, יחסית, אך ייווצר כאוס עצום בשל החרדה מפני קרינה רדיואקטיבית. ככל שיש יותר כורים גרעיניים ודלק גרעיני, יהיה קל יותר להוציא תוכניות זדוניות כאלו לפועל.

כור כחול-לבן

הקמת תחנת כוח גרעינית כחול-לבן נבדקת בעיקר משום שעל-פי ההערכות, ב-2050 יחסרו למשק הישראלי 20 אחוז מצפי צריכת החשמל שלה (למרות שפע הגז בים שלנו). כמו-כן, רצוי לגוון את מקורות האנרגיה של המדינה ולא להסתמך על מקור אחד או שניים בלבד

רוב הכורים הגרעיניים הפעילים בעולם כיום הם מדור שני. בנוסף, יש כ-12 כורי דור שלישי פעילים ואחרים נמצאים בבנייה. כורי דור שלישי בטוחים משמעותית (פי 333-16 יותר, תלוי בדגם) מאשר כורי דור שני (מהסוג של הכור בפוקושימה) והם אף מתוכננים לעמוד בהתנגשות מטוס.

בישראל בוחנים כיום הקמה של כורים מדור רביעי. מדובר בכורים קטנים ומודולריים (SMR - Small Modular Reactor), שהספקם החשמלי נע בין 110 ל-300 מגהוואט. אם כור כזה יתפוצץ, הוא עלול לגרום לנזק קטן עד פי 10 מהכורים הקיימים כיום. יתרה מכך, כורים אלה יהיו בטיחותיים עוד יותר מכורים מהדור השלישי, והם נותנים מענה למספר בעיות בטיחותיות בכורים שנבנו עד כה: מערכות הכור יכולות להתגבר על כל תקלה מבלי להזדקק להתערבות מפעיל חיצונית או מקור לאנרגיה נוסף. בנוסף, משום שכורים מסוג SMR קטנים משמעותית במידותיהם מכור גרעיני רגיל, היחס בין פני השטח של מיכל הכור לכמות מוצרי הביקוע בתוכו גדול הרבה יותר מאשר בכור רגיל. נתון זה מאפשר לסלק ביתר קלות את החום השיורי מהליבה ובכך להקטין את סכנת התכת הליבה על-ידי קירור פסיבי בהסעת חום טבעית.

עד היום לא התקבלה בישראל החלטת ממשלה בנוגע להקמת תחנות כוח גרעיניות (תג"רים) בשטחה של מדינת ישראל. במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים פועלת מזה כשנתיים תחת יחידת המדען הראשי מינהלת תג"ר כשהיא מאוישת חלקית. המינהלת עוסקת בעיקר ביצירת התנאים המקדימים שיאפשרו הקמתה של תחנת כוח גרעינית בישראל, אם תתקבל החלטה כזאת.

הקמת תחנת כוח גרעינית כחול-לבן נבדקת בעיקר משום שעל-פי ההערכות, ב-2050 יחסרו למשק הישראלי 20 אחוז מצפי צריכת החשמל שלה (למרות שפע הגז בים שלנו). כמו-כן, רצוי לגוון את מקורות האנרגיה של המדינה ולא להסתמך על מקור אחד או שניים בלבד.

מה המצב כיום בעולם?

בעקבות אסון פוקושימה, מדינות מערביות רבות סגרו את תוכניות הגרעין שלהן ומדינות אחרות צמצמו אותן. עם זאת, יש לזכור שמדינה כמו גרמניה, למשל, שקיבלה החלטה לסגור את הכורים שברשותה נמצאת במצב מדיני, כלכלי ופיננסי שונה לחלוטין מישראל. גרמניה מקושרת לשכנותיה ב"רשת חשמלית", ויש באפשרותה לקבל חשמל, או "למסור" חשמל שנמצא בעודף. לעומתה, ישראל מהווה "אי גרעיני" ולכן עליה להיות מסוגלת לספק את כל צרכי האנרגיה שלה באופן עצמאי.

יפן עצמה, אגב, החליטה ממש לאחרונה שלא לסגור את הכורים שברשותה, זאת בשל הצפי למחסור משמעותי במקורות אנרגיה במדינה. כורים יפנים שהושבתו בעקבות אסון פוקושימה עוברים היום תהליכי "הערכה מחדש" ותחזוקה לפני פתיחה מחודשת. בנוסף, בניגוד למגמה בכמה ממדינות צפון-מערב אירופה, מדינות רבות במזרח אירופה, במזרח התיכון ובדרום-מזרח אסיה מתכננות הקמת תחנות גרעיניות חדשות.

כיום יש יותר ויותר מדעני אקלים שקוראים לאימוץ אנרגיית גרעין דור שלישי ורביעי כפתרון הנוכחי היחידי לצמצום פליטות גזי חממה בקנה מידה עולמי, תוך פגיעה מינימלית בשטחים פתוחים. מי יודע? אם בעולם לא היו נסוגים מאימוץ האנרגיה הגרעינית בשנות ה-70 של המאה הקודמת וממשיכים בהרחבת השימוש באנרגיה גרעינית בעולם, ייתכן שהיום פליטות גזי החממה שלנו היו נמוכות בחצי.

סרטון אנימציה על דרך פעולת כור גרעיני


פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  12/08/2015   |   עודכן:  12/08/2015
ד"ר דניאל מדר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
תוכנית הגרעין
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
סניל
13/08/15 09:05
2
אהרון שחר
13/08/15 11:28
3
מסעודה משדרות
16/08/15 18:15
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
למעלה משלושים ושש שנים נחשבת מצרים לצד סעודיה לאחד מעמודי התווך של ארצות הברית במזרח התיכון. אולם דווקא בתקופה של תהפוכות שלטוניות במצרים, עת ארץ הנילוס הייתה זקוקה לגיבוי האמריקני יותר מתמיד, התקבל הרושם כי וושינגטון מצננת את קשריה עם קהיר. התגובה הראשונית של ארה"ב להדחת מחמד מורסי ב-3 ביולי 2013 הייתה הקפאת הסיוע הביטחוני למצרים. שכן החוק הפדרלי האמריקני אוסר על העברת סיוע כלכלי למדינות בהן הודחו ממשלות מכהנות בהפיכה צבאית. כמו-כן האמריקנים גינו את האלימות שננקטה מצד הצבא כדי לפזר את הפגנות תומכי "האחים המוסלמים", ועוד קודם לכן ביטלה את התרגיל האמריקני-מצרי "כוכב זוהר" שנועד להתקיים בספטמבר ועצרה משלוח של ארבעה מטוסי F-16 למצרים.
12/08/2015  |  ד"ר יהודה בלנגה  |   כתבות
תנועת החרם נגד ישראל BDS - Boycott, Divestment, Sanctions הוגדרה לאחרונה על-ידי הממסד הישראלי כאיום אסטרטגי. התנועה, אשר קוראת לנדות את ישראל מהקהילה הבינלאומית, פועלת במישור הכלכלי, התרבותי והאקדמי, ובעקיפין גם בזירה המדינית-ביטחונית. למרות שחוקרים, ארגוני חברה אזרחית וקהילות יהודיות בתפוצות מצביעים זה תקופה ארוכה על התופעה ומתריעים מפני הסכנות הטמונות בה, רק לאחרונה היא חדרה לשיח הציבורי בישראל.
מסיימי המחזור התלת שנתי בחוג לתיאטרון בסמינר הקיבוצים חתמו את לימודיהם בהצגה מאוד יצירתית, רבת פעילות שהדגש בה לא על המהות אלא על הצורה ; על התנועה בעיקר, והיא אכן שובת לב ומחזיקה אותך בעניין במשך כל השעתיים, אך היא חפה מכל הקונספט הפילוסופי של המלט המקורי. והעיקר - חסרים בה שני המונולוגים החשובים והמרשימים ביותר שבמחזה שכתב שייקספיר - "להיות או לא להיות" והמונולוג שלו בהחזיקו את ולגולתו של יוריק, ליצן החצר שעל ברכיו גדל. אלה אינם נאמרים ע"י השחקן הממלא כאן את דמות המלט. האם זה משום שלא היה יכול לרגש כפי שריי פיינס ריגש בזמנו בתיאטרון האקני בלונדון, או כאיתי טיראן בקאמרי? איני חושבת, כי למעשה לא ניתנה לו כאן ההזדמנות לשום מונולוג חשוב. ורק המקהלה הנשית מדקלמת קטעים שלא כולם צלולים ובהירים, מתוך מונולוגים אלה. מה עוד, שהמלט מצטייר כאן כרוצח ואנס, מה שרחוק מהמקור.
12/08/2015  |  עליס בליטנטל  |   כתבות
שופטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, נחמה נצר, זימנה בצורה חריגה את מנכ"לית משרד הפנים, אורנה הוזמן-בכור, להופיע בפניה בדיון שהמדינה כלל אינה צד בו. בית המשפט העליון התערב (11.8.15) והורה לנצר להסתפק בזימונו של גורם משפטי או מקצועי מהמשרד.
12/08/2015  |  איתמר לוין  |   כתבות
שיא-גינס עולמי נשבר בסוף השבוע האחרון בברלין בסעודת-ליל-שבת יהודית כשרה, שנטלו בה חלק 2344 איש, נציגיהם של 30 מדינות.
12/08/2015  |  ראובן לייב  |   כתבות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
ים חם  /  מאיה פלח
אצות למיליון  /  איתי ואן ריין
חיידקים בצנרת  /  יהלה רוטרמן
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
דרור אידר
דרור אידר
זה לא היה ביתן "פיצה ותאנים", זה ביתן של מדינה שנלחמת על הישרדותה, לזרוק את האתגר ככה, זה מעשה פחדני    מכיוון שכולם כועסים על ישראל ללא סיבה אמיתית, רק מתוך אנטישמיות, לתת את המתנה...
מירב ארד
מירב ארד
מגוון הצעות מומלצות מעובדי קרן קימת לישראל לטיולים מהנים ברחבי הארץ - במרחב צפון, מרכז ודרום. מוזמנים להגיע וליהנות בתקופה הקרובה ובמהלך חופשת "בין הזמנים" ממקומות טיול יפים במיוחד...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il