|   15:07:40
דלג
  יוני בן-מנחם  
עיתונאי, פרשן העולם הערבי
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

הפיוס בין פתח לחמאס - מה השתנה

שורה של שינויים בינ"ל ואזוריים אפשרו את ההתקרבות בין פתח לחמאס לקראת פיוס לאומי. למרות זאת, הקשיים הם רבים ולמרות האופטימיות אין שום ערובה שאכן שתי התנועות המנוגדות יצליחו להגיע לפיוס היסטורי
02/10/2017  |   יוני בן-מנחם   |   מאמרים   |   ישראלי-פלשתיני   |   תגובות
הנהגת חמאס שולטת בזרוע הצבאית [צילום: עבד ראחים חאטיב/פלאש 90]

הפיצול בין הגדה לרצועה נמשך כבר 11 שנים ויחסי פתח וחמאס ידעו עליות ומורדות, כל ההסכמים וההבנות אליהם הגיעו שני הצדדים במהלך התקופה הזו לא מולאו והרחוב הפלשתיני התרגל למצב של נתק הנובע ממחלוקות אידיאלוגיות ו"ריב כסאות" על שלטון ושררה מבלי להתחשב באינטרס הלאומי הפלשתיני.

גם היום, למרות האווירה האופטימית שיוצרים אמצעי התקשורת של חמאס בעיקר, הרחוב הפלשתיני מעדיף לגלות זהירות ולהמתין להתפתחויות הבאות. לאחר החגיגות ברצועה עם הגעת משלחת הממשלה הפלשתינית בראשות ראמי חמדאללה וההצהרות ההדדיות על חשיבות האחדות הלאומית הפלשתינית, המבחן יהיה רק בשבוע הבא לאחר שנציגי פתח וחמאס יצאו שוב לקהיר לסבב שיחות נוסף כדי לדון בפרטים בסוגיות הכואבות שמנעו את הפיוס עד היום.

מצרים הצליחה להשיג פריצת דרך והסכמה של שני הצדדים ליישם את "הסכם קהיר" משנת 2011 אולם לא נפתרו סוגיות 40 אלף הפקידים של חמאס ברצועה, הביטחון והנשק של חמאס, השליטה במעברי הגבול, הבחירות, שיתוף חמאס באש"פ ועוד. אולם, גורמים בכירים בחמאס ובפתח טוענים שהפיוס הפעם הוא רציני וכי המגמה היא להגיע ליישום מלא של הסכם הפיוס לאור ההתפתחויות האזוריות והשינויים בזירה הפלשתינית.

מה בעצם השתנה?

מצרים חזרה לתפקיד המתווך האזורי: מצרים הכינה במשך 4 החודשים האחרונים בקפידה את המשא-ומתן על הפיוס וקיבלה החלטה אסטרטגית לחזור לתפקיד המתווך האזורי והמוביל את התהליך המדיני לקראת פרסום תוכנית השלום האמריקנית עד סוף השנה.

המעורבות האינטנסיבית של מצרים והלחץ שהפעילה על חמאס והרש"פ הוא חסר תקדים בהשוואה לפעמים הקודמות, המטרה המצרית היא לגבש עמדה פלשתינית אחת לקראת חידוש המשא-ומתן עם ישראל בקרוב. מבחינה ביטחונית, רצועת עזה נחשבת ל "חצר האחורית" של מצרים ונכס חשוב של הביטחון הלאומי המצרי. המצרים לא רצו שברצועת עזה תקום "חממה של טרור" שתשגר נשק וטרוריסטים לצפון סיני ולכן הסכימו להקל את המצור על הרצועה ולקרב אליהם את חמאס.

הנהגה חדשה של חמאס

בחמאס נבחרה הנהגה חדשה שאותה מובילים אסמעיל הניה ויחיא סינוואר ובניגוד למנהיג הקודם ח'אלד משעל היא מפגינה פרגמטיות רבה ושולטת באופן מוחלט בזרוע הצבאית של התנועה בזכות תפקידו הכפול של יחיא סינוואר כראש הזרוע הצבאית וכמנהיג הנבחר ברצועה. השליטה הזו מקלה מאוד בתהליך קבלת ההחלטות.

ההנהגה החדשה של חמאס נערכת להשפעה על התהליך המדיני שצפוי להתחדש בשבועות הקרובים, היא פרסמה מסמך מדיני חדש, שלמרות שאיננו מבטל את אמנת חמאס האנטישמית משנת 1988,הרי שאי-אפשר להתעלם ממנו ומרצונה של תנועת חמאס להשפיע על המשא-ומתן העתידי. המסמך החדש נועד לרכך את הקהילה הבינלאומית ולתת לה קצה חבל להיאחז בו ולקבל "דריסת רגל" מדינית לחמאס בעתיד.

המשבר בין קטר למדינות ערב והאשמתה בתמיכה בטרור הכניס את חמאס לבעיה רצינית בגלל שמפקדתה ממוקמת בדוחא והיא נהנית מהסיוע הכספי והמדיני של קטר.
גם הקשר שלה לתנועת "האחים המוסלמים" הנחשבת לתנועת טרור אילץ אותה להתנתק באופן רשמי מן התנועה.

כדי לבנות שותפות אסטרטגית עם מצרים ולהקל את המצור על הרצועה הסכימה חמאס, תחת לחץ מצרי, להיענות לכל התנאים המקדימים שהציב יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לפרק את "ממשלת הצללים" שהקימה ברצועה, להחזיר את הסמכויות לממשלה הפלשתינית מראמאללה, להקים ממשלת אחדות לאומית ולהיערך לבחירות כלליות, בכך היא שמטה מתחת רגליו של מחמוד עבאס את כל הטיעונים שלו נגד פיוס עם חמאס.

הסרת הוטו האמריקני הישראלי

על-פי גורמים בחמאס ובפתח, הממשל האמריקני וישראל הסירו את התנגדותן לפיוס הפנים פלשתיני. הנשיא טראמפ שוחח על הנושא בפגישותיו בניו-יורק בשולי דיוני העצרת הכללית, עם נשיא מצרים א-סיסי, עם רה"מ נתניהו ועם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

ההסכמה האמריקנית מאפשרת למחמוד עבאס להתקדם בנושא הפיוס ללא חשש מסנקציות אמריקניות או פגיעה בכספי הסיוע. ממשל טראמפ רוצה ליצור אווירה אזורית נוחה לקראת פרסום תוכנית השלום שלו ל "עסקת המאה".

"הרביעיה הבינלאומית" (הקוורטט) פרסמה בשבוע שעבר הודעה שבירכה על מאמצי הפיוס מבלי להזכיר כלל את חמאס שעליה נהגה למתוח ביקורת נוקבת בעבר.
בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק, אמר כי שמע מדיפלומטים מערביים כי חל שינוי במדיניות האמריקנית וכי הממשל מעוניין בפיוס פנים-פלשתיני.

ישראל רוצה שקט בחזית הדרום

הדרג המדיני בישראל השלים עם שלטון חמאס ברצועת עזה ואיננו מעוניין בהחלפתו אלא ביצירת רגיעה ארוכת-טווח. ישראל עסוקה במאבקה באירן ובהתבססותה של אירן בסוריה, היא נערכת להסלמה בגבולה הצפוני ומעוניינת בשקט מוחלט בגבולה הדרומי עם רצועת עזה. הפיוס הפנים פלשתיני עשוי לתרום להרגעת המצב ברצועה ולאורך הגבול עם ישראל.

השיקולים המדיניים של מחמוד עבאס

יו"ר הרש"פ חושש מתוכנית השלום האמריקנית שלהערכתו תכלול שני מרכיבים-אוטונומיה מורחבת ו "שלום אזורי" בין ישראל למדינות ערב המתונות על חשבון הפלשתינים. מחמוד עבאס צריך את עזרת כל הפלגים הפלשתינים ובראשם חמאס כדי לדחות על הסף את התוכנית האמריקנית של הנשיא טראמפ. עבאס יודע כי הגיע לסוף דרכו הפוליטית והוא מעוניין לפרוש כמי שהביא לאיחוד ופיוס לאומי פלשתיני ולא כמי שהמשיך את הפיצול בין הגדה לרצועה.

מחמוד עבאס רוצה לטרפד הבנות חמאס-דחלאן

יו"ר הרש"פ רוצה למנוע בכל מחיר את חזרתו של מוחמד דחלאן, יריבו הפוליטי המר, לזירה הפוליטית הפלשתינית. מוחמד דחלאן הגיע בחודש יוני האחרון לשורה של הבנות עם חמאס, בחסות מצרית, שמעניקות לו "דריסת רגל" ברצועה ותפקיד חשוב בחלוקת עוגת השלטון עם חמאס ברצועה.

מחמוד עבאס דורש כתנאי לפיוס עם חמאס את ביטול ההבנות עם דחלאן ומעריך כי הוא יוכל להשיג זאת אם יתפייס עם חמאס. כבר עתה נדחק מוחמד דחלאן הצידה נוכח המגעים המתקדמים לפיוס בין פתח לחמאס והגעת הממשלה הפלשתינית של ראמי חמדאללה לרצועת עזה.

לאן פני הדברים?

מחמוד עבאס מתנגד נחרצות לכוונת חמאס ליישם ברצועת עזה את המודל השלטוני של חיזבאללה בלבנון. חמאס רוצה שהרש"פ תעסוק רק במתן שירותים לאוכלוסייה ברצועה, בעוד היא תמשיך לשלוט בפועל בשטח בזכות הנשק והכוח הצבאי שלה. סוגיית הנשק היא סוגיה רגישה ביותר ובכירי חמאס מצהירים בכל הזדמנות כי הנשק יישאר ביד חמאס ולא יפורק או יימסר לרש"פ בשום תנאי. לכן, סביר להניח שמצרים תנסה לגבש " מפת דרכים" שמקובלת על שני הצדדים להתקדמות איטית לעבר פיוס.

אפשר שההתקדמות בדיונים בין פתח לחמאס בקהיר בשבוע הבא תהייה תוך עקיפת המכשולים הקשים באופן זמני, המצרים אינם מעוניינים בפיצוץ השיחות ויתקדמו לאט תוך שהם דוחים לעתיד את הדיון בסוגיות הרגישות כמו המשך החזקת חמאס בנשקה.
הנשק שבידי חמאס הוא נושא רגיש מאוד עבור יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, חמאס טוענת כי היא רוצה לשמור אותו בידיה כדי להילחם בישראל, אך בפועל היא השתמשה בו כבר מול תנועת פתח כדי לגרשה מרצועת עזה ב-2007. אכן היו שינויים אזוריים חשובים בחודשים האחרונים וגם שינויים בתנועת חמאס בניגוד להנהגת תנועת פתח שלא השתנתה.

השאלה היא האם השינויים האלה מספיקים כדי ליצור את המוטיבציה של שני הצדדים להתפייס באמת מתוך האינטרסים שלהם איננה ברורה.המצב נזיל מאוד וייתכן שמדובר בהצגה גדולה שתתפוגג אט אט ככל שייחשף עומק הבעיות.

רק הזמן יגיד, אבל אי-אפשר לשלול על הסף את האפשרות שבכל זאת יתרחש הפיוס ולו לזמן קצר, במזה"ת הכל אפשרי.

תאריך:  02/10/2017   |   עודכן:  02/10/2017
יוני בן-מנחם
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הפיוס בין פתח לחמאס - מה השתנה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
7_7_7.
2/10/17 13:44
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ישראלי-פלשתיני
בשולי הכותרות: גזענות - מעַז יצא מתוק בני ברק - מרכז תורה והייטק על בית כנסת לנָכים שמעתם? די לרחם על רוצחים אכזריים וּלקינוח ספרי הסתה
01/10/2017  |  ציפי לידר  |   מאמרים
אחת הטעויות הגדולות שעשה יו"ר הלשכה המדינית של חמאס ח'אלד משעל בשנת 2011 הייתה להסתכסך עם המשטר הסורי בראשותו של בשאר אסד על-רקע פרוץ מלחמת האזרחים בלבנון ולתמוך באופוזיציה הסורית המזויינת שפעלה להפלת הנשיא הסורי.
01/10/2017  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
החטוטרת הישראלית בכורדיסטן מחזירה אותי אחורה, כשלושים וחמש שנה, לימים שלאחר מלחמת לבנון הראשונה. בשני המקרים השגיאה התנוססה ומתנוססת על הקיר, אך מנגד אף "בכיר ביטחוני" לא ניסה ולא מנסה להציל את המצב. ומאחר שאני לא חושד שראשי המדינה וזרועותיה הביטחוניים כל כך אידיוטים, הרי שאני חושש ששוב מישהו בישראל החליט להקריב ידידי אמת "לשם התראה". בספטמבר 1982 נבחר באשיר גו'מייל לנשיא לבנון. גו'מייל היה בנו של פייר גו'מייל, האיש שהקים את הפלנגות הנוצריות בלבנון, כנגד המוסלמים, הסורים והפלשתינים שם. מולו עמד נשיא לבנוני - נוצרי חלש, שהנוצרים לא ראו בו את ביטויים העדתי. לאיש קראו כמיל שמעון. הדרוזים הלבנונים עמדו בקרב שבין הפלנגות הנוצריות למוסלמים ולפלשתינים לצד האחרונים נגד הנוצרים המיליטנטים. בראש הדרוזים עמד אז כמאל גו'נבלט. אבל המאבק העדתי הזה, שישראל ניגנה בו כינור ראשון לטובת הפלנגות הנוצריות, לא הסתיים בדורם של המנהיגים הללו אלא עבר לדור השני, לצאצאיהם. דני שמעון - בנו של כמיל שמעון, חיפש גם הוא את הנשיאות הלבנונית במסגרת ה"בן יורש", שהייתה אז כל כך מקובלת בעולם הערבי. פייר גו'מייל הצמיח שני בנים - באשיר ואמין, שלא חפצו עוד בנשיא נוצרי הססן אלא תבעו הגמוניה נוצרית מלאה בלבנון, תוך שליחת הסורים חזרה מעבר לגבול. גם לכמאל גו'נבלט היה את ה"בן יורש" שלו, היה זה ואליד גו'נבלט, שאף הוא הוא המשיך בדרך אביו את הגיבוי הדרוזי למוסלמים, לסורים ולפלשתינים. הייתה זו לא רק מלחמה פנימית בין עדות ודתות שסועות בלבנון על-רקע מדינה מתפוררת ומתבוססת בדמים, אלא היה זה גם קרב על עתידה של לבנון מבחינת האוריינטציה המדינית שלה: קיומה של מדינה מזרח תיכונית כאחיותיה הערביות או הפיכתה למדינה מערבית-אירופית במזרח התיכון, על-פי הדגם הישראלי. משפחת גו'מייל חפצה להפוך את לבנון למדינה אירופית עם אוריינטציה צרפתית-מערבית ואילו המוסלמים ומשפחת גו'נבלט העדיפו להפוך סופית לעוד מדינה מזרח תיכונית-ערבית עם חסות סורית. משפחת שמעון העדיפה שלבנון תמשיך בעמעומים הפוליטיים שלה, ללא החלטה ממשית ולשמור על ה"איזון" העדתי בחלוקת משרות השלטון. אם ברקע המוסלמי-דרוזי עמדה סוריה, הרי שברקע של הפלנגות ובהקמתן עמדה ישראל. מלחמת לבנון הראשונה - בקיץ 1982, הייתה התפרצות הקונפליקט הזה, שהחזרה הגנראלית שלו התרחשה כבר בשנת 1978, במה שישראל קראה לכך "מבצע ליטני".
28/09/2017  |  אליהו קאופמן  |   מאמרים
יו"ר הלשכה המדינית של חמאס אסמעיל הניה שוחח בטלפון עם ראש הממשלה הפלשתיני ראמי חמדאללה לקראת ביקור נציגי הממשלה הפלשתינית ברצועת עזה בשבוע הבא להתחלת קבלת סמכויות השלטון מחמאס אשר פירקה את "ממשלת הצללים" שהקימה לניהול הרצועה. חמאס מאיצה ברש"פ להתחיל ביישום הבנות הפיוס שהושגו בקהיר והיא יוצרת אווירה חיובית באמצעות אמצעי התקשורת שלה.
28/09/2017  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
אני עם הנאבקים לכינון מדינה פלשתינית לצידה של מדינת ישראל. אני נמנה עם הנאבקים לכינון שתי בירות בירושלים.
28/09/2017  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
ראובן דינור
ראובן דינור
כאשר צבא מוקם להגן על אזרחי המדינה בהגדרתו וזו מטרתו העיקרית, אינו יכול שהגנה זו תיסדק והאזרחים עליהם הוא מגן יחטפו    ההגנה היא באחריותו ושומה עליו כגוף מבצע למנוע חטיפת אזרחים
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il