|   15:07:40
דלג
  דוד קורן  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
פיצוי על אובדן כושר עבודה בשל מחלת כליות תורשתית? יש דבר כזה!
כתיבת המומחים
כל מה שצריך לדעת על הפסקת הריון
רק 1.19% הצביעו [צילום: סלימן חאדר, פלאש 90]

לא נהרו לקלפיות

חששם של ערביי מזרח ירושלים מהרשות הפלשתינית ועושי דברה הוביל להדרת רגליהם מהקלפי. כך נותרו פעם נוספת 38% מתושבי העיר מחוץ לזירת המשחק הפוליטית של עיר הבירה
21/11/2018  |   דוד קורן   |   כתבות   |   בחירות - רשויות מקומיות   |   תגובות
   רשימות קודמות
  מאפה לא נאמן במחיר
  הלכה לישראל מביאליק לימינו

סקר מקיף של חוקרים מהאוניברסיטה העברית שנערך בראשית 2018 הראה, כי 58% מהפלשתינים המזרח-ירושלמים סברו שעליהם להשתתף בבחירות המוניציפליות, לעומת 13% שהתנגדו. סקר זה בישר על מהפך בדפוסי ההצבעה של ערביי מזרח ירושלים בבחירות המוניציפליות, שהתאפיינו בעשור האחרון בשיעור נמוך במיוחד. בבחירות 2008 באו לקלפי 1.7% מערביי מזרח ירושלים, ובבחירות 2013 צנח שיעור המצביעים ל-0.9%.

גם בהתמודדות על מקום במועצת העיר נראה היה כי חלה תמורה. בבחירות ב-2013 לא הציג אף תושב ערבי את מועמדותו למועצת העיר. לעומת זאת, בחודשים האחרונים התמודדו שתי רשימות של מזרח ירושלמים למועצת העיר. רשימה אחת, בהובלת עזיז אבו סארה, פרשה לאחר שאבו סארה ועמיתיו קיבלו איומים מגורמים המזוהים עם פתח והרשות הפלשתינית (רש"פ).

רמדאן דבש האמין והתאכזב

לעומת זאת, רשימת "ירושלים עירי" בהובלת ד"ר רמדאן דבש, יו"ר המינהל הקהילתי צור באהר ובן לאחת החמולות החזקות בכפר, המשיכה בהתמודדות. דבש ושותפיו בשכונות במזרח העיר פעלו ברשתות החברתיות וקיימו עשרות רבות של חוגי בית. תחושתם הייתה, כי יש בכוחם להביא לראשונה מאז 1967 בשורה לציבור הפלשתיני במזרח ירושלים על-ידי ייצוג במועצת העיר. תקוותם הייתה שיכול להיות שינוי מהותי באיכות ובהיקף של השירותים המוניציפליים הניתנים לשכונות הערביות בירושלים.

למעשה, דבש כה האמין בסיכוי לשינוי, עד שדרש ממשרד הפנים להגדיל את המספר הקטן של נקודות ההצבעה בבתי הספר במזרח העיר (שש, בהשוואה ל-187 במערב העיר). משרד הפנים נעתר לפנייתו, והגדיל את מספר נקודות ההצבעה ל-21. לבסוף, היו גם שורה של תושבים יהודים שסברו, כי ראוי שתושביה הערביים של העיר יזכו בייצוג במועצת העיר והצהירו, כי יצביעו בעד רשימתו של דבש.

מדוע אם כן קרסו התקוות של דבש ותומכיו במבחן הקלפי ב-30 באוקטובר ונגוזו חלומותיהם אל מול 3,000 קולות, שהם רק 1.19% מקולות המצביעים? הם יכלו לכאורה לזכות בשליש מן המושבים במועצה! ניתן להצביע על שורה של סיבות שהובילו לתוצאה זו, חלקן טכניות יותר וחלקן שורשיות ועמוקות יותר.

יש סיבות הנוגעות ליום הבחירות עצמו. ראשית, פעילי פתח וגורמים לאומניים נוספים הפריעו למהלכן של הבחירות והרתיעו את הבוחרים בקרבת הקלפיות. אומנם פעילים אלו טופלו ביד קשה על-ידי משטרת ישראל וחלקם אף עוכבו לחקירה, אך אין ספק, כי הדבר הטיל מורא על מצביעים פוטנציאליים שחששו שיתויגו כ"סוכנים" של "הכובש הציוני" ועושי דברו, כפי שתויגו דבש וחברי סיעתו. שנית, מצביעים דיווחו על בעיות טכניות הנוגעות לסמיכות הגאוגרפית של קלפיות אל המצביעים, וכמו-כן על קלפיות שלדבריהם לא נפתחו כלל.

בין ישראל לרש"פ

עם זאת נראה, כי הגורמים למיעוט המצביעים נעוצים בתהליכי העומק שהתחוללו בחברה המזרח-ירושלמית בתקופה שקדמה לבחירות אוקטובר 2018. תהליכים אלו הובילו גם לתוצאות הסקרים המפתיעות ולהלכי רוח ברשתות החברתיות, וגם לאחוז הצבעה נמוך.

תהליכי העומק נוגעים לתנועת המטוטלת שהחברה הפלשתינית המזרח-ירושלמית נעה בה בין ישראל והרש"פ. שתי אלה מנהלות כל אחת יחסי קירבה-ריחוק אל מול חברה זו. הפלשתינים במזרח ירושלים הולכים ומעצימים, מחד-גיסא, את חיבורם התחבורתי, התעסוקתי, הרפואי והאקדמי למערב העיר, לשפה העברית, למערכת הלימודים הישראלית ולמוסדות הישראלים. מאידך-גיסא, רבים מהם נותרים נאמנים לרשות הפלשתינית ולאתוס הפלשתיני בדבר ההכרח בחלוקתה של העיר, וסבורים, כי אינטגרציה בתוך החברה והמוסדות הישראלים היא "חטא" אידיאולוגי-לאומי.

תנועת המטוטלת יוצרת ברחוב המזרח-ירושלמי מאבק איתנים בין תומכי האינטגרציה לבין תומכי ההיבדלות והדבקות בנרטיב הפלשתיני. האחרונים רואים בניסיונות ישראל לשפר את השירותים לתושבי מזרח העיר, מניפולציה ציונית שמטרתה "לייהד" את מזרח ירושלים ולנשל אותה מאופיה הערבי.

אכן, בתקופת ראש העיר ניר ברקת חל שיפור ניכר באיכות השירותים המוניציפליים בכמה שכונות ערביות בירושלים בצפון ובדרום-מזרח ירושלים. ממשלת ישראל אף הגדילה באורח ניכר את התקציבים למזרח ירושלים בתחומי הכבישים, החינוך, התעסוקה, הרווחה, מוסדות ציבור ועוד. תקציבים אלו התקבלו, על-פי רוב, בברכה בצד הפלשתיני. בדרך כלל, המנהיגות השכונתית הפרגמטית ביקשה למקסם את התועלת מתקציבים אלו וגילתה הבנה בדבר החשיבות בנטילת חלק במשחק הפוליטי המוניציפלי. מנהיגות זו, והרוב הדומם שעמד מאחוריה, הם חלק ניכר מאותם 58% שתמכו בסקר שצוטט לעיל בנטילת חלק בבחירות.

חשדנות ותוקפנות

עם זאת, תקציבים והשקעות אלו התקבלו גם בחשדנות גדולה בקרב חלק ניכר מהציבור הפלשתיני, אשר ביקש מן הרשויות הישראליות לחשוף את סדר היום "הסמוי" העומד מאחורי השקעות אלו. במוקד החשדנות הערבית עמדו שני תחומים מרכזיים – חינוך וקרקעות. בתחום החינוך נתפסה הרחבת מסלול הבגרות הישראלית על פני זו הפלשתינית (ה"תווג'יהי") כחלק ממגמת ה"ייהוד", ובאותו אופן נתפסה גם הרחבת חלוקת הספרים המצונזרים מתוכני הסתה על-ידי העירייה. בתחום הקרקעות נתפסה החלטת ברקת ושרת המשפטים איילת שקד לקדם הסדר מקרקעין במזרח העיר ורישום מוסדר של הקרקעות בשכונות הערביות, כמקובל בכל עיר, כמרכיב יסוד במאמץ הציוני הכולל ל"נישול" הפלשתינים מאדמתם ו"הלאמה" של הקרקעות.

צעדים אלו הביאו את תומכי הרש"פ במזרח ירושלים לפתוח במסע תוקפני נגד כל צעד שיש בו משום "נורמליזציה" עם "שלטונות הכיבוש הציוני". דבש זוהה כסוכן של מגמת הנורמליזציה, והתמודדותו בבחירות נתפסה בעיני הגורמים המיליטנטיים בקרב אנשי פתח כשיאו של תהליך הנורמליזציה. לפיכך נערך נגדו מסע שכלל איומים עליו ועל משפחתו, וגם איומים על כל מי שיממש את זכותו הדמוקרטית לבחור. תושבי מזרח ירושלים נכנעו לחשש מפני גורמים אלו למרות הבנתם, כי הם מחמיצים הזדמנות היסטורית לשינוי מצבם.

ההימנעות מהצבעה מצביעה על כך, כי מיקומם של ערביי מזרח ירושלים בציר הזהות הלאומי-פלשתיני, הנע בין ערביי הרש"פ לבין הערבים אזרחי ישראל, עודנו קרוב יותר לזה של ערביי הרש"פ. אומנם ההיטמעות בחברה הישראלית, הגידול במספר לומדי הבגרות הישראלית והגידול בביקוש לאזרחות ישראלית (ערביי מזרח ירושלים הם תושבים ולא אזרחים), חורגים במידת מה מגבולות של גישה פרגמטית ואינסטרומנטלית ומשליכים גם על מרחב הזהויות של ערביי מזרח ירושלים.

ואולם, הם נמנעים מלבצע צעד פוליטי גלוי שיש בו כדי לבטא השתתפות במערכת הפוליטית הישראלית. הם עדיין דבקים בצד הפלשתיני של ציר הזהות, ומעדיפים לא "לחצות את הקו" אל עבר הצד הישראלי. לבסוף, אין ספק, כי החשש והפחד מפני עושי דברה של הרש"פ ומהתיוג כ"סוכן ציוני" ומשת"פ גרמו להדרת רגליהם של המצביעים המזרח-ירושלמים מן הקלפיות.



סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר
הכותב הוא יועץ לראש עיריית ירושלים לענייני ערבים ומזרח ירושלים.
תאריך:  21/11/2018   |   עודכן:  21/11/2018
ד"ר דוד קורן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
לא נהרו לקלפיות
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שמ
21/11/18 13:23
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  בחירות - רשויות מקומיות
הסבב השני בבחירות המקומיות תם ונשלם. בחברה מתוקנת, אמורים המחנות היריבים לקבל בהכנעה את דין הבוחר ולשוב לשיגרה, לטובת מקום מגוריהם. tך ספק אם זה מה שיקרה בציבור החרדי, שבתוכו התנהלה מערכות בחירת יצריות – לא כנגד הציבור החילוני אלא יד איש באחיו. יותר מדי פצעים נפערו, והרפש שהוטל במערכה המוניציפלית, ייזכר לדראון עולם. אפילו הגדולים נסחפו בזרם העכור: רבי חיים קנייבסקי הליטאי חירף את החסידים החיפאים שסירבו להצביע קאליש: "משנאי ה'!" - לא פחות; ראש מועצת החכמים הרב שלום כהן טינף את מצביעי ד"ר עליזה בלוך: "טפו עליכם! לעתיד לבוא יכניסו אותם לבית שימוש נקי"; בצפת אמר האדמו"ר מביאלה: "מי שלא מצביע למועמד החרדי נחמן גלבך הוא מומר להכעיס".
19/11/2018  |  מנחם רהט  |   מאמרים
במקום אחד לא רחוק מדימונה, התמודד לו ראש עיר. זה לא נקרא בדיוק התמודדות אלא יותר ניצחון מובהק באריזה של התמודדות. החלום של כל ראש עיר או פוליטיקאי בישראל. תשאלו את ג'קי סבג מנהריה שאחרי שלושים שנה של ראשות עיר, הופתע לגלות שהוא צריך, איך לומר זאת בלשון המעטה, לפנות מקום. זה מכה בהלם כל פוליטיקאי, גם אחרי שלושים שנה, שצריך לתת למישהו אחר את הבמה. על כסאות במועצה וכל שכן על תפקיד כמו ראש עיר.
18/11/2018  |  יוסף קנדלקר  |   מאמרים
משה ליאון נבחר (יום ד', 14.11.18) לראש עיריית ירושלים, לאחר שניצח במרוץ צמוד ודרמטי את עופר ברקוביץ. ליאון קיבל 51.5% לעומת 48.5% לברקוביץ - פער על 6,528 קולות.
הסכמים שנחתמו בין דובי כהן, המתמודד על ראשות עיריית אילת בסיבוב השני המתקיים היום, ובין ראשי סיעות שהתמודדו בסיבוב הראשון של הבחירות, מעלים חשדות חמורים ליחסי שוחד ולשוחד בחירות. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי News1.
13/11/2018  |  איציק וולף  |   חדשות
שר הפנים, אריה דרעי, רשאי לטפל בענייני הבחירות לראשות עיריית ירושלים - קובע בית המשפט העליון, אשר דחה על הסף (יום ג', 13.11.18) את עתירת התנועה לאיכות השלטון.
13/11/2018  |  איתמר לוין  |   חדשות
רשימות נוספות   /   בחירות - רשויות מקומיות  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   ישראלי-פלשתיני  /  מי ומי  
ראש חזיר כרות בשער בית הכנסת  /  איציק וולף
משרד הפנים: מערכת הבחירות בב"ב הייתה מסודרת  /  עידן יוסף
הבית היהודי צפוי לתמוך בעופר ברקוביץ  /  עידן יוסף
רסיסי סיפורים מהחיים  /  עו"ד אברהם פכטר
דוקטור עינת, ראשת חיפה  /  עמי דור-און
בחירות וקלפיות  /  איתמר לוין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
עידן יוסף
עידן יוסף
כלי תקשורת מסוימים נוהגים לנגח את חברי הכנסת של הקואליציה ואת הממשלה, תוך התעלמות מההקשר הרחב והתמקדות באירועים זניחים    דיווחים מוטים אלה מתעלמים מעבודתן החשובה של ועדות הכנסת בנו...
יוסף אליעז
יוסף אליעז
מלחמת חרבות ברזל, בצד מוראותיה, חשפה לנגד עינינו מציאות הטעונה שינוי דחוף    אנו חיים בעולם "פתוח", כפי שנוהגים לומר: "כל העולם הוא כפר אחד גדול"
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
גם בשעתה היפה של ישראל, כאשר העולם מוחא לה כפיים והתעשיות הביטחוניות הישראליות זוקפות קומה לנוכח ההצלחות הטכנולוגיות ללא אח ורע, יש בקרבנו כאלה המתעקשים "להשבית שמחות" ולגמד את ממד...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il