|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
לתשומת לב שופטי העליון [צילום: ארדון בר-חמא, מוזיאון ישראל]
שישה בשישי

מילים על משפטים

כמה סוגיות משפטיות שהעסיקו אותנו השבוע: חוק החסינות, המשמעות של איסורי פרסום, הצפת מקצוע עריכת הדין, הליקויים ברישום הפלילי ושוב התנועה לקידום השרגא
03/01/2020  |   איתמר לוין   |   כתבות   |   אליעד שרגא - צדקנות ושחיתות   |   תגובות


החסינות
שימוש פסול וצבוע [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

כבר עמדתי השבוע בהרחבה על מטרתו האמיתית של חוק חסינות חברי הכנסת: להגן על נציגי האופוזיציה מפני התעמרות מצד השלטון באמצעות סמכויותיו בתחום הפלילי. החוק לא נועד להגן על ראש הממשלה מפני העמדה לדין, ולכן השימוש שבנימין נתניהו מנסה לעשות בו הוא פסול וצבוע.

לצד זאת, קיים כשל בסיסי במנגנון הנוכחי של החסינות. באופן מקורי קבע החוק, כי לכל חבר כנסת יש חסינות מפני כל העמדה לדין, וכדי להעמידו לדין – יש להסיר את חסינותו. אלא שבשנת 2005, לאחר שוועדת הכנסת החליטה מטעמים פוליטיים שלא להסיר את חסינותו של מיכאל גורלובסקי, שינתה המליאה את החוק. מאז הוא קובע, כי חבר כנסת המעוניין להשתמש בחסינותו, צריך לבקש ולקבל אותה – תחילה מוועדת הכנסת ולאחר מכן מן המליאה.

התיקון הזה שומט את הקרקע מתחת למטרת החוק. הרי לקואליציה תמיד יש רוב בוועדות ובמליאה, ואם היא תרצה להתנכל לאחד ממתנגדיה ולהשליך אותו לכלא – היא תוכל למנוע ממנו את החסינות. תאמרו: גם קודם לכן יכלו הוועדה והמליאה להסיר אותה ברוב הקואליציוני. ואני משיב: נכון, אבל הנטל היה עליהן – להוכיח שאינן פועלות ממניעים פסולים. כעת הנטל הוא על הח"כ – להוכיח שהאישומים נגדו אינם ממניעים פסולים. לכן, ובלי שם קשר לשימוש הנלוז של נתניהו בחוק, מן הראוי להחזיר את המצב לקדמותו. ואם הח"כים יפעלו בצורה פסולה – יעמדו לדין הבוחר.

פרשת נוה
שיחשבו על זה בפעם הבאה

פרשת אפי נוה היא לא דבר מצחיק, משום כיוון שהוא. לא מצד העבירות הפליליות שהביאו לפתיחת החקירה, לא מצד החסינות השערורייתית שניתנה למבצעיהן, לא מצד מה שהתגלה לכאורה בחקירה, לא מצד גל השמועות נגד שופט/ים ששטף את הרשת בשבוע האחרון. ובכל זאת, ממש בקצה הפה, התגנב לו חיוכון קטן – לא של סיפוק, ודאי לא של שמחה לאיד, אלא של אירוניה.

תראו מה קרה כאן. יש כנראה שופט אחד, די בכיר, שהקשר שלו עם נוה נכלל בחומרים שהודלפו (מן הסתם בידי אנשי גל"צ ושותפיהם לפשע) מהטלפון של נוה. ככל שידיעתי מגעת, אין שם שום דבר פלילי או פסול. אלא מאי? מאחר שיש איסור פרסום גורף על החומרים הללו, כל אחד יכול לזרוק ניחוש באיזה שופט מדובר, וכל אחד יכול לזרוק לחלל האוויר כל שם שעולה במוחו הקודח. התוצאה היא, ש-700 שופטים שאין להם שום קשר לעניין, צריכים להסביר ש"זה לא אני" – משום שאסור להגיד מיהו אותו אחד שכן קשור.

במאבק שאנחנו מנהלים כאן נגד איסורי הפרסום הפסולים שמוציאים שופטי שלום רבים, אמרנו בין היתר שצו שכזה מוביל לכך, שמאות חפים מפשע (נניח: ראשי רשויות מקומיות) סופגים שמועות, בגלל הרצון להגן על האחד החשוד. והנה, זה קורה לשופטים עצמם. אז אולי, רק אולי, הם יחשבו על כך בפעם הבאה שיוציאו צו איסור פרסום – העומד גם בניגוד לעקרון היסוד של פומביות הדיון, גם בניגוד לחוק בתי המשפט, גם בניגוד לפסיקת בית המשפט, גם בניגוד לחופש הביטוי והעיסוק, וגם נגד ההיגיון הפשוט.

לשכת עורכי הדין
מצויה בניגוד עניינים מובנה

הפתרון הנכון הוא להעביר את עורכי הדין למודל רואי החשבון: מועצה סטטוטורית עצמאית המטפלת ברישוי ובדין המשמעתי, ולשכה וולונטרית העוסקת ביתר העניינים. המדינה צריכה ליטול לידיה את המושכות, להגביל את מספר הנכנסים למקצוע ולהעיף את אלו שאינם ראויים להיות בו

1,198 מתמחים עברו בהצלחה את בחינות לשכת עורכי הדין בחודש שעבר – שיעור מעבר של 48%. הלשכה, איילת שקד ואמיר אוחנה נכנעים לקומץ של בריונים כושלים וצעקנים, הנכשלים בבחינות ואז טוענים שהשיטה אשמה – במקום להילחם במגיפה של הצפת המקצוע. ושימו לב: הציון הממוצע בבחינה היה 58.1, והציון הממוצע הגבוה ביותר היה 69.3. אני לא יודע מה איתכם; אני לא רוצה עורך דין שיודע רק שני שלישים מהחומר. נכון, לא כולם עוסקים בכל נושא – אבל כל עוד אין בחינות לפי תחומים, אני בהחלט מצפה שעורך דין יידע יותר.

אמרתי ואחזור ואומר זאת: עריכת דין היא דיני נפשות, ולא רק בתחומים המובנים מאליהם של פשיעה חמורה, אימוץ ובריאות. עו"ד גרוע לא יגן על לקוחו בעסקת מקרקעין ויוביל אותו להתמוטטות כלכלית. עו"ד גרוע לא יידע להוציא את המגיע ללקוחו אחרי תאונה. עו"ד גרוע יהרוס משפחות במאבקי ירושה. עו"ד גרוע לא יוריד נהג קטלני מן הכביש. אבל במקום לדאוג לכך שלמקצוע החיוני הזה ייכנסו רק הטובים ביותר, אנחנו מקבלים אלפים שאין להם מושג, וגם כאלו ששפיותם מוטלת בספק – ואני רציני לגמרי.

יתרה מזאת: הצפת מקצוע עריכת הדין היא הגורם הבסיסי למשפטיזציה שאוכלת כל חלקה טובה בישראל, ומובילה לכך שהשליטה עברה לידי היועצים המשפטיים. כולנו משלמים מחיר כבד מאוד על רבבות עורכי דין כושלים וחסרי פרנסה, המייצרים הליכי סרק וכך תוקעים מקלות בגלגלי המשק והממשל וגורמים לסחבת בלתי נסבלת בבתי המשפט.

לשכת עורכי הדין מצויה בניגוד עניינים מובנה. מצד אחד, היא רוצה כמה שיותר חברים כדי להיות כמה שיותר חזקה. מצד שני, היא רוצה להגן על פרנסתם של החברים הקיימים. הפתרון הנכון הוא להעביר את עורכי הדין למודל רואי החשבון: מועצה סטטוטורית עצמאית המטפלת ברישוי ובדין המשמעתי, ולשכה וולונטרית העוסקת ביתר העניינים. ואז יתברר האם ללשכה יש באמת זכות קיום – לנוכח העובדה שבבחירות האחרונות למוסדותיה הצביעו רק כרבע מכלל חבריה. אבל העיקר הוא, שהמדינה צריכה ליטול לידיה את המושכות, להגביל את מספר הנכנסים למקצוע ולהעיף את אלו שאינם ראויים להיות בו.

מה שהם טוענים
לגייס את סבלנותו [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

טענה נוספת הייתה, כי נקבעה הלכה חדשה בנוגע להשלכות של הימנעות נאשם מלהעיד על מצבו הנפשי. שוב – לא היה ולא נברא: חיות מצטטת שלושה פסקי דין של בית המשפט העליון אשר עסקו בנושא. גם פרשנותו של הסייג הנפשי לסעיף הרצח איננה חדשה, ושוב בניגוד לטענתה של לוין; גם כאן מזכירה חיות לא פחות משלושה פסקי דין

עם או בלי קשר לראש הפרק הקודם, לעיתים ניתן להיתקל בטיעונים בבית המשפט העליון, הגורמים לקורא לתהות: האם עורכי דין באמת כתבו את זה? האם הם חושבים שהשופטים מטומטמים, עיוורים או סניליים? הנה שתי דוגמאות מהשבוע האחרון, שתיהן לגבי העבירה החמורה ביותר: רצח.

עו"ד רות לוין הגישה בשמו של אשר דהאן, שרצח ביולי 2011 את הרב אלעזר אבוחצירא, בקשה למשפט חוזר. היו לה כמה טענות, שאת כולן דחתה הנשיאה אסתר חיות; כמה מהן – איך לומר זאת בעדינות – נראות מוזרות. לוין טענה, כי בית המשפט העליון פעל בצורה פסולה כאשר הסיק מה היה מצבו הנפשי של דהאן בשעת הרצח, במקום להכריע בין חוות הדעת של המומחים. אין ממש בטענה זו, מזכירה לה חיות: בית המשפט, והוא בלבד, מכריע בסוגיות העובדתיות וחוות הדעת המקצועיות הן רק חלק מהמארג הראייתי בו הוא משתמש. זו לא "פרטיקה חסרת תקדים" ובוודאי שלא הלכה חדשה ומוקשית כטענתה של לוין, אלא יישום של ההלכה הפסוקה.

טענה נוספת הייתה, כי נקבעה הלכה חדשה בנוגע להשלכות של הימנעות נאשם מלהעיד על מצבו הנפשי. שוב – לא היה ולא נברא: חיות מצטטת שלושה פסקי דין של בית המשפט העליון אשר עסקו בנושא. גם פרשנותו של הסייג הנפשי לסעיף הרצח איננה חדשה, ושוב בניגוד לטענתה של לוין; גם כאן מזכירה חיות לא פחות משלושה פסקי דין. ולבסוף: הטענות בדבר עיוות דין אינן מתאימות לבקשת משפט חוזר.

עו"ד דוד יפתח, מבכירי הפליליסטים בישראל, ערער על הרשעתו של רמזי זיאדאת ברצח. הייתה לו טענה אחת מקורית במיוחד: זיאדאת מסר בחקירתו ובמשפטו לא פחות משמונה גרסאות, כולל הודאה ממנה חזר בו, ו"דווקא ריבוי גרסאותיו הוא-הוא שנוטע את הספק בכל אחת מהגרסאות ומכאן חוסר האפשרות לסמוך הרשעה שתהיה מעבר לספק סביר על מוצא פיו של המערער", כלשונו של השופט ג'ורג' קרא.

יש לי תחושה, ש-קרא נזקק לגייס הרבה סבלנות כדי להגיב בצורה רגועה על טענה זו: "הדרך בה מבקש לילך בא-כוחו של המערער, לפיה ריבוי הגרסאות צריך להוביל כשלעצמו לזיכוי מחמת הספק, מוציאה את השקרן נשכר ובאה היא ללמד את העבריין הפוטנציאלי כי ככל שימסור גרסאות מרובות יותר ומופרכות יותר, כך יוכל לחמוק מאשמתו".

הרישום הפלילי
התריע כבר ב-2017 [צילום: עופר עמרם]

מה אמורות לעשות משטרה ופרקליטות הוגנות, כאשר מתברר להן שיש בעיה מתמשכת בכלי מרכזי שלהן – הרישום הפלילי? וזאת לדעת: רישום פלילי שגוי עלול להטיל עונש כבד מדי על מי שעברו אינו מכביד כפי שנכתב בו, ולהוציא בעונש קל מדי את מי שחלקים מעברו הפלילי נשמטו ממנו. במקרה הראשון ייפגע האדם היחיד, וזה ודאי פסול, ובמקרה השני תיפגע החברה כולה – וזה פסול שבעתיים. אז במקרה כזה, אמורות משטרה ופרקליטות הוגנות להתגייס מיד כדי לתקן את הליקויים הקיימים ולמנוע את הישנותם.

אלא שדיברנו על משטרה ופרקליטות הוגנות, ולא בטוח שזוהי המילה הכי מתאימה לתאר את אלו שלנו. נציב הביקורת דוד רוזן התריע כבר בשנת 2017 על הבעיה – אך הפרקליטות טענה שזו לא הבעיה שלה, והמשטרה אמרה שאין לה מספיק כוח אדם כדי לדאוג לעידכון המרשם. בשנת 2019 הדברים הגיעו לשיא, כאשר הפרקליטות טענה בצורה שגויה בבית המשפט העליון – על-פי המרשם הפלילי – שאדם מסוים נשלח למאסר עולם. השופט ניל הנדל דרש לקבל דיווח על הטיפול בבעיה; לא שמענו על דיווח כזה. והשבוע שב רוזן וקבע, שהבעיה עומדת בעינה.

מעבר לתקלות החמורות שהרישום הלקוי גרם, גורם ויגרום – העדר הטיפול בו מלמד על הזלזול המוחלט של המשטרה והפרקליטות בציבור, בנציב הביקורת ובבית המשפט העליון. הוא מלמד על שני גופים הסבורים שכולם עובדים אצלם, שני גופים הבטוחים שאינם יכולים לטעות, שני גופים הרואים כל ביקורת כ"פגיעה בשלטון החוק". וזוהי רק דוגמה אחת מני רבות, במיוחד בנוגע לפרקליטות.

אליעד שרגא
איך הם מעזים לפסוק בניגוד לדעתו

"מסע ההפחדה והדמוניזציה השיג את מטרתו. כוחות חזקים הצליחו לזרוע פחד בלב השופטים. זה יום מצער לדמוקרטיה הישראלית" – לשון הודעת התנועה לקידום השרגא (AKA "התנועה לאיכות השלטון"), בתגובה לדחיית העתירה בנוגע לכשירותו של בנימין נתניהו להרכיב ממשלה. ויש גם הבטחה/איום: "נמשיך להיאבק על-מנת שערכים דמוקרטיים יעמדו כנר לרגלי מערכות השלטון בישראל".

כאשר בג"ץ מעז – שומו שמים – לפסוק בניגוד לדעתו של אדון אליעד שרגא, אזי סימן שהשופטים מפחדים. כאשר בג"ץ מעז – אוי לאוזניים שכך שומעות – לדחות עתירה נגד בנימין נתניהו, אזי סימן שבכירי שופטים נכנעו למסע דמוניזציה. כאשר בג"ץ מעז – רחמנא ליצלן – לא להתערב בהליך הפוליטי, אזי זהו יום שחור לדמוקרטיה הישראלי. כאשר בג"ץ מעז – אוי מה היה לנו – להחליט שלא בהתאם לתכתיבו של הג'ינג'י, אזי עליו מוטלת המלאכה להנחיל לשופטים את ערכי הדמוקרטיה.

לתשומת ליבם של שופטי העליון, בפעם הבאה שהאדון יגיע אליכם ויבקש סעד. כדאי שתזכירו לו, שהוא מחויב בכבוד בית המשפט ושהפסיקות מחייבות גם אותו. אולי גם תטילו עליו קצת הוצאות, ואולי אפילו – מי יודע – תתחילו להחזיר אותו לממדיו הראויים, אחרי שאתם ניפחתם אותו ואתם יצרתם את התופעה הזאת.

תאריך:  03/01/2020   |   עודכן:  04/01/2020
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  אליעד שרגא - צדקנות ושחיתות
עו"ד אליעד שרגא הגיש - בשם הוריה של אשתו ושותפתו, עו"ד דלית שרגא - תביעה חסרת יסוד נגד עורך דין אחר. הוא הרחיב חזית בצורה אסורה, תוך חריגה מהכללים הדיוניים, והגיש לבית המשפט ראיות פגומות ודברים שהוצאו מהקשרם. כך עולה (15.12.19) מספק דינו של שופט בית משפט השלום בחיפה, אהרון שדה.
20/12/2019  |  איתמר לוין  |   חדשות
64 שעות ברוטו נדרשו לתנועה לקידום השרגא (הידועה בשם "התנועה לאיכות השלטון") עד אשר אצה-רצה לבג"ץ בדרישה שבנימין נתניהו יתפטר מראשות הממשלה בשל כתב האישום נגדו. 64 שעות ברוטו מאז הודעתו של אביחי מנדלבליט, שהן 39 שעות נטו - כי באמצע היו 25 שעות של שבת.
24/11/2019  |  איתמר לוין  |   כתבות
משרדו של אליעד שרגא ממשיך להציג את עו"ד גדעון לויט כאיש מספר שתיים במשרד, למרות שהוא עבר למשרד שביט, בר-און, גלאון, צין, ויתקון. כך עולה מבדיקת News1. המשרד מסר בתגובה: "האיש הטכני שלנו נמצא בחופשה, ולכשיחזור הנושא יטופל".
22/08/2019  |  איתמר לוין  |   חדשות
נאור גולדברג, בעליה של חברת כוח האדם "הראשון בניקיון", תובע 1.3 מיליון שקל ממשרדו של עו"ד אליעד שרגא, בטענה לכשלים בייצוגו בסכסוך נדל"ן. מדובר בתביעה שכנגד, לאחר ששרגא תבע מגולדברג שכר טירחה בסך 2.6 מיליון שקל.
04/08/2019  |  איתמר לוין  |   חדשות
בית המשפט העליון ממשיך להימנע מלהטיל הוצאות על התנועה לאיכות השלטון בגין עתירות מופרכות, גם כאשר צדדים אחרים נאלצים להשיב עליהן. הפעם (יום ד', 31.7.19) לא הוטלו עליה הוצאות למרות שנקבע, כי עתירתה לקתה בשלושה פגמים.
31/07/2019  |  איתמר לוין  |   חדשות
רשימות נוספות   /   אליעד שרגא - צדקנות ושחיתות  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   משמר המשפט  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   פרשות נתניהו  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   פרשת שופטים  /  מי ומי  
שוב: יחס מועדף לאליעד שרגא בבג"ץ  /  איתמר לוין
עתירת סרק של שרגא נגד בחינות הלשכה  /  איתמר לוין
שרגא מחוץ לתיק סרבן הגט  /  איתמר לוין
הכל דיבורים  /  איתמר לוין
העבירות של שרגא  /  איתמר לוין
המלך אליעד הראשון  /  איתמר לוין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
מירב ארד
מירב ארד
מגוון הצעות מומלצות מעובדי קרן קימת לישראל לטיולים מהנים ברחבי הארץ - במרחב צפון, מרכז ודרום. מוזמנים להגיע וליהנות בתקופה הקרובה ובמהלך חופשת "בין הזמנים" ממקומות טיול יפים במיוחד...
ירון פרידמן
ירון פרידמן
הדיווחים בעולם כולו על אודות המלחמה בעזה מעדכנים ללא הרף את מספר ההרוגים הפלשתינים בעזה. נראה כי יש סוג של קונצנזוס לגבי המספרים. אך מהי רמת מהימנותם?
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il