|   15:07:40
דלג
  שלמה פרלה  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים

דיפלומטיית מלכודת החוב

סין יכולה לנצל את כוח ההשקעות שלה להקמת שדולה אפקטיבית בתוך מועצת השרים האירופית, ובייחוד כאשר מדובר בלחץ על מדינות חברות קטנות כגון המדינות הבלטיות, מלטה, קפריסין ויוון
21/05/2020  |   שלמה פרלה   |   יומני בלוגרים   |   תגובות
פושטת ולובשת צורה [צילום: נג האן גואן, AP]

החוקיות של היחסים הבינלאומיים אינה כפופה לתמורות העתים. היא אומנם פושטת צורה ולובשת צורה אבל דפוסיה קיימים לאורך הדורות. אחת מהן היא מגמת האימפריאליזם. מבנים שבטיים ומדיניים נוטים להתעצמות ולהתפשטות, מה שידוע במונח "אימפריאליזם" על הופעותיו השונות. המצרים, האשורים, הבבלים הפרסים וכן כל המעצמות לאורך ולרוחב ההיסטוריה הופיעו כמין גוף אורגני השואף לגדילה והתרחבות עד כמה שניתן. האתוס של היחסים הבינלאומיים בעידן שלאחר מלחמת העולם השנייה ובוודאי לאחר המלחמה הקרה ייחס משמעות שלילית, בלתי מוסרית, לאימפריאליזם. אחד הפרויקטים של נשיא ארצות הברית פרנקלין דילנו רוזוולט בערוב תקופת נשיאותו היה לכווץ את האימפריה הבריטית עד כדי חיסולה (למרות שאמריקה עצמה לא בחלה באימפריאליזם), ומנהיגי האימפריה הסובייטית נהגו לתקוף את המעצמות הקפיטליסטיות ולהטיח בהן את מילת הגנאי "אימפריאליזם".

האימפריאליזם קיים, כמובן, גם בימינו, ובצורתו הקלאסית, אבל בעיקר בפנומנולוגיה שונה. האיחוד האירופי מהווה סוג של אימפריאליזם רעיוני/קונסטיטוציוני, כלומר הוא שואף לייצא לחלקי עולם שמחוצה לו עקרונות ממשל ונורמות חברתיות ואתיות. זהו סוג של אימפריאליזם רך, כפי שהאיחוד עצמו הוא כוח המגדיר עצמו ככוח רך. הסוג האחר של אימפריאליזם שעליו אעמוד ברשימה זו הוא האימפריאליזם הכלכלי של סין אשר שולח זרועות תמנון כמעט לכול חלקי עולם ומבקש באמצעות השקעות אסטרטגיות לשלוט בכלכלה העולמית וממילא גם לקדם אינטרסים פנים ממשליים. הסינים עושים זאת בעיקר באמצעות פרויקט הדגל שלהם "חגורה אחת דרך אחת" שהוא למעשה "דרך המשי" המודרנית.

מדינת ישראל חתמה כבר לפני כעשר שנים על מזכר הבנות עם סין על שיתוף פעולה כלכלי אסטרטגי, מה שהכניס חברות סיניות למעורבות בהקמתן ובניהולן של מיזמים תשתיתיים כגון הקמת נמל חיפה החדש והקמת הרכבת הקלה בתל אביב. לפני שנה הודיעה ענקית התקשורת הדיגיטלית הסינית וואווי כי בכוונתה להשקיע בשוק האנרגיה הסולארית בישראל, כל זאת אחרי שבשנת 2014 עברה "תנובה" לידים סיניות, ואלמלא התערבות רגולטורים הייתה גם חברת הביטוח "הסנה" עוברת הסבה כזו. חדירה אסטרטגית מעין זו לתחום התשתיות והכלכלה בישראל מהווה מקור לדאגה אצל האמריקנים וגם אצל חוגים ביטחוניים בישראל באשר ההנחה היא שהסינים ינצלו את חדירתם למטרות ריגול וגניבת טכנולוגיות. לכן הקבינט המדיני ביטחוני של ישראל החליט באוקטובר אשתקד על הקמת צוות יעוץ מיוחד לבחינת השקעות חוץ אסטרטגיות בישראל.

האימפריאליזם הסיני מתגלה בעיקר בתוצאות של הלוואות ענק בריבית גבוהה שסין מעניקה למדינות שונות, בעיקר באפריקה ובאסיה, תמורת ערבויות ריאליות בעלות חשיבות אסטרטגית כגון נמלים ומכרות של מתכות יקרות. יש לסין אופציה להשתלט על ערבויות אלה כאשר המדינות הלווות קצרה ידן מלהחזיר חובות. למשל סין השתלטה על נמל מים בסרי לנקה ששימש כבטוחה לחוב שלא הוחזר. מדינות נחשלות כורעות תחת נטל החוב. גודל החוב של ג'יבוטי בקרן אפריקה לסין מוערך ב-80% מהתוצר שלה ולכן לא ייפלא שבסיס הצי הסיני הראשון מחוץ לסין הוקם שם. ג'יבוטי שפוטה של סין. עידן הקורונה מרחיק עוד יותר את יכולת החזר החובות, ומעניין לראות כיצד תנהג סין לגבי מדינות כמו אתיופיה, קירגיסטן, פקיסטן, מאלזיה, סרי לנקה ועוד מדינות החייבות לה סכומי עתק. מציאות זו זכתה לכינוי "דיפלומטיית מלכודת החוב" Debt-Trap Diplomacy.

השתלטות סינית

בין האימפריה האירופית לזו הסינית קיים חיכוך מובנה. האירופים מניפים את דגל הליברליזם וזכויות אדם, ערכים שכידוע אינם חרותים על דגלה של האימפריה הסינית. אומנם חיכוך זה ניתן לרכך באמצעות מס שפתיים, אבל הוא קיים בפן של היחסים הכלכליים בין שתי האימפריות. מזה שנים המאזן המסחרי בין אירופה לסין הוא לטובת האחרונה. האירופים טוענים שהממשלה הסינית מערימה קשיים באופן מכוון אשר מונעים אפשרות לצמצום המאזן השלילי. בנוסף לכך מועלות טענות קשות כלפי גניבת טכנולוגיות מצד חברות סיניות כמו גם פיתוח טכנולוגיות ריגול תעשייתי נגד חברות מערביות בכלל ואירופיות בפרט.

לא רק המאזן המסחרי השלילי עם סין מעיק על אירופה אלא גם החשש מהשתלטות סינית על נתחי נכסים כלכליים אסטרטגיים הן ביבשת והן בפריפריה שלה. המשבר הפיננסי-כלכלי ב-2008 פתח הזדמנות פז עבור סין להשתלט על נתחים של הכלכלה האירופית, וממילא גם להשפיע על הפוליטיקה הבין-מדינתית בתוך האיחוד האירופי. בנצלה את הבקיעים בסולידריות האירופית ואת העובדה שהמשבר הכלכלי אילץ ממשלות להתחיל בתהליכי הפרטה רכשה סין אגרות חוב ממשלתיות או קונצריות של מדינות אירופיות, הן באופן ישיר והן באמצעות מרכזים פיננסיים בהונג קונג וסינגפור, ובכך העמיקה יכולת השפעתה הפוליטית על המדינה או על התאגיד הספציפי.

הדיבידנד הצפוי לסין כתוצאה מאסטרטגית רכישה זו אינו רק כלכלי כי עם גם פוליטי באשר היא יכולה לנצל את כוח ההשקעות שלה להקמת שדולה אפקטיבית בתוך מועצת השרים האירופית, ובייחוד כאשר מדובר בלחץ על מדינות חברות קטנות כגון המדינות הבלטיות, מלטה, קפריסין ויוון. באמצעות לחץ כזה על מדינה בעלת חוב לסין תוכל זו האחרונה להשפיע על תוצאות הצבעה במועצת השרים בסוגיות הנוגעות לאינטרסים שלה. במכוון או שלא תוקעת סין טריז בתוך מערך מוסדות האיחוד האירופי. לדוגמה, באפריל אשתקד נערכה פסגת מנהיגי אירופה לשם תאום עמדות טרם פסגה אירופית-סינית, אך ללא השתתפות איטליה. כבר ב-2014 גילתה איטליה התלהבות רבה להידוק יחסים כלכליים עם סין, ואשתקד הודיעה בפירוש על אימוץ יוזמת "דרך המשי".

שתי המדינות דנו על מזכר הבנות הכולל חמישים הסכמים בתחומי הכלכלה, התרבות והקמת תשתיות, גם בתחום הטלקומוניקציה, המתייחסות גם לחברות ממשלתיות וגם לתאגידים לא ממשלתיים. הכלכלה האיטלקית זקוקה מאוד להזרקת השקעות סיניות ובעיקר לשילוב נמלי גנואה וטריאסט במסלול הימי של יוזמת "דרך המשי". אבל צרפת, גרמניה וכמובן הנציבות האירופית רואות בהסכמים הבילטראליים פגיעה באפשרות להקמת חזית אחידה מול סין. באשר להסכמים בתחום הטלקומוניקציה, מסתכנת איטליה בחיכוך בעייתי עם האינטרסים של ארצות הברית (ראה פרשת וואיווי), כמו גם עם שאר מדינות אירופה שחוששות מהשלכות לא רצויות של הפצת תשתיות טכנולוגיות בתחום זה ביבשת. משבר הקורונה העצים עוד יותר את העוינות האירופית לסין נוכח תגובתה של האחרונה למשבר.

גם הונגריה אינה צועדת בתלם האירופי הרשמי, ובנוסף לעימות שלה עם האיחוד האירופי בסוגיית הפרת זכויות אדם (על-פי טענת מוסדות האיחוד), היא מעלה עליה את חמת הנהגת האיחוד בשל קשריה הכלכליים אסטרטגיים עם סין. שתי המדינות חתמו על הסכם לפיו תעניק סין להונגריה הלוואה לצורך מימון פרויקט מסילת רכבת בין בודפסט לבלגרד. זהו פרויקט התשתיות האסטרטגי הסיני הראשון במסגרת "דרך המשי" החודר אל יבשת אירופה. הוא יאפשר שינוע יעיל יותר של סחורות סיניות המגיעות לאירופה, זאת בנוסף לנמל פיראוס ביוון שבבעלות תאגיד קוסקו הסיני מאז 2016. על פרטי ההסכם בין שתי המדינות הוטל איפול בחוק למשך עשר שנים, מה שמגביר את העוינות האירופית להונגריה, אך ממה שפורסם ידוע כי סכום ההלוואה עולה כדי 85% מעלות הפרויקט. כך מעמיקה סין את אחיזתה הכלכלית באירופה תוך הרחבת הסדקים בסולידריות האירופית. לפי שעה, וההדגשה היא על "לפי שעה" נראה ש"דיפלומטיית מלכודת החוב" מיטיבה עם סין.

תאריך:  21/05/2020   |   עודכן:  21/05/2020
ד"ר שלמה פרלה
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בנאום ההכתרה שלו כשר הכלכלה הבטיח עמיר פרץשהוא ישים קץ ל'קפיטליזם החזירי' (פנינת לשון שטבע הכלכלן הדגול שמעון פרס ופרץ חוזר אחריו כתוכי) השולט בארץ בפנטזיות של פרץ. כי איזה קפיטליזם מכל סוג יכול להתקיים בישראל מוכת המונופולים הנשלטים על-ידי טייקונים נצלניים, בארץ שיש בה מעורבות ביורוקרטית ממשלתית מהגרועות בעולם והסתדרות עובדים שהיא מונופול מסואב ההורס את שוק העבודה. במקום הקפיטליזם הארור פרץ הבטיח לכונן "כלכלה אנושית".
21/05/2020  |  דניאל דורון  |   יומני בלוגרים
כשכולנו נרדמנו בשמירה, בהאמיננו לסיסמאות השקר הנבובות שהנה הכל יהיה טוב; וכשהושלכנו לשלוש מערכות בחירות שהצביעו על הססנות וחוסר יכולת להחליט בגלל חוסר ידע במאטריה; בשקט בשקט, בעמל של שנים מצד הגילדה המשפטית, התחוללה מהפכה ביוזמת השופט אהרן ברק, שנגסה עוד ועוד בעצם חוקיות הממשל העברית, הפכה את הממשלה ושריה והכנסת לבובות אימפוטנטיות, חסרות כל יכולת לחוקק חוקים בזוממה לשנות דמותה של מדינת היהודים כמדינה דמוקרטית, ולהופכה למדינת כל אזרחיה (קרי: המסתננים האפריקנים, והערבים בתוכינו ובסביבתנו שלמעשה הם אלה המכריזים על ישראל כעל מורשתם הפלשתינית - של עם מומצא שלא היה קיים עד לפני כמה שנים).
הכוח האמיתי במשרד הבריאות מרוכז בידי רופאים בכירים ולא בידי השר או המנכ"ל. הזדהיתי מאוד עם ההשוואה שעשה פרופ' זאב רוטשטיין בין מלחמת יום הכיפורים ולבין המאבק בקורונה. שנינו שירתנו באותה יחידת מודיעין מוטסת, ויתכן שהתסכול שחווה חייל צעיר כאשר הוא נתקל בסתירה בין המציאות בשטח לבין פעולות המפקדים הבכירים הממונים עליו נצרב בתודעה לכל החיים. הכתבה בערוץ 13 על פרופ' רוטשטיין לא החזירה אותי רק למלחמת יום הכיפורים אלא החזירה אותי גם שלושים שנה לאחור לתקופה בה הייתי יו"ר ועדת הביקורת של ההסתדרות לרפואת שיניים.
העולם הערבי עוקב בעניין רב אחר הודעתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בדבר התנערות הרש"פ מההסכמים וההבנות עם ממשלת ישראל וממשל טראמפ, למרות שההודעה הזו נשמעה כבר כמה פעמים בשנים האחרונות ושום דבר לא קרה. מה ששונה הפעם הוא שההודעה הזו לא באה בתגובה למהלך ישראלי אלא לקראתו, מחמוד עבאס מנסה להקדים תרופה למכה ולהזהיר את ישראל מפני סיפוח שטחים בגדה, הוא מנסה להעביר את היוזמה לידיו ולהציב את ישראל בפני התלבטות לגבי הסיפוח הצפוי, בדיוק כמו שעשה עבדאללה מלך ירדן לפני כמה ימים כשהזהיר את ישראל כי הסיפוח יביא להתנגדות גדולה עם ירדן.
המשורר המנוח נתן יונתן כתב בשירו "כל קיץ" את השורות הבאות: "כל קיץ קורה דבר-מה, ואף שכאילו כלום לא השתנה". ואכן לקראת עונת הקיץ חוזרת לחיינו מחאת המכנסונים שבה נערות נאבקות כנגד מנהלי בתי-הספר שבו הן לומדות על זכותן ללבוש מכנסיים קצרים כפי שנותנים לבנים בשיעורי התעמלות.
20/05/2020  |  רועי אורן  |   יומני בלוגרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
ירון פרידמן
ירון פרידמן
הדיווחים בעולם כולו על אודות המלחמה בעזה מעדכנים ללא הרף את מספר ההרוגים הפלשתינים בעזה. נראה כי יש סוג של קונצנזוס לגבי המספרים. אך מהי רמת מהימנותם?
רון בריימן
רון בריימן
יש לעודד השתתפות של ארצות הברית ושל "העולם הנאור" בחיסול בפועל של הפצצה האירנית המאיימת על העולם כולו, לרבות על הצ'מברליינים האירופיים, ולא רק על ישראל
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
מאז אסון ה-7 באוקטובר 2023, ניכר כי המושג "הפקרה" נחרת בשיח הציבורי כתיאור מצב המייצג את אשר פקד אותנו ביום המר והנמהר ההוא - קלות הבלתי נסבלת של ייחוס אשמת "הפקרה" לממשלת ישראל
ארווין קליין
ארווין קליין
העיתונאית הנודעת, ממלחמת האזרחים בספרד, מביעה את דעתה על הסכסוך הישראלי פלשתיני, בצורה מרתקת ומעמיקה
זלמן שובל
זלמן שובל
ראשת ממשלת איטליה ג'ורגיה מלוני החליטה לשים קץ לעשרות שנים של שלטון בלתי יציב ורעוע ולעתים מושחת שמנע מאיטליה למצות בצורה אופטימלית את הפוטנציאל שטמון בה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il