|   15:07:40
דלג
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים

השואה ביוון: הרבנים שהצילו

שלושה רבני קהילות הצליחו להציל אלפי יהודים כאשר הגרמנים השתלטו על יוון בספטמבר 1943 הם נעזרו באישי כנסייה בכירים, בכפריים יוונים ואפילו באמו של הנסיך פיליפ
08/06/2020  |   יצחק כרם   |   כתבות   |   שואה וגבורה   |   תגובות
גירוש יהודי יואנינה, 25.3.1944 [צילום: בונדסארכיב]

בספטמבר 1943 החליפו הגרמנים את האיטלקים ככוחות הכיבוש של יוון. בן לילה נדרשו רבני הקהילות היהודית של אתונה, וולוס, לריסה וטריקלה, למסור למפקדים הגרמנים את רשימות חברי הקהילה על-מנת להכין למשלוחים עתידיים לפולין. הרבנים היו למודי ניסיון, כי כבר ראו את משלוחם של יהודי סלונוקי ומקדוניה היוונית לאושוויץ.

הרב מושון פסח מוולוס, הרב יצחק קסוטו מלריסה והרב אליאס ברזילאי מאתונה, כולם היו מנהיגים מלומדים מישיבות ספרדיות בסלוניקי, מעורבים בחברה היוונית ומקושרים לאליטות היווניות. הרבנים הללו לא היו דמויות חזקות, אבל היו מוערכים בקהילותיהם וקיבלו עידוד מההכמורה האורתודוקסית-יוונית הבכירה להתנגד לדרישות הגרמנים ולעודד בריחה והתנגדות בהרים.

אתונה: הרב אליאס ברזילאי


באתונה הוטלה אימה על הרב ברזילאי כשהוזמן על-ידי המפקד הגרמני החדש, יורגן שטרופ, שחצי שנה קודם לכן דיכא את מרד גטו ורשה. את הגיבוי המרכזי קיבל הרב מהארכיהגמון דמסקינוס, שחיבר עצומה יחד עם האיגודים המקצועיים ביוון נגד גירוש יהודי סלוניקי באביב 1943 והציג אותה למשטר הגרמני במקדוניה. ברזילאי טען באוזני שטרופ שרשימות הקהילה נהרסו בהתנפלות של פשיסטים מארגון ESPO ביולי 1942 על משרדי הקהילה, וקיבל ארכה של 48 שעות להרכיב רשימות חדשות. הרב ברזילאי רמז בנאום בבית הכנסת, שכל אחד יעשה מה שהוא רואה לנכון. ביומיים אלה הוא התקשר לרבים בקהילה היהודית והמריץ אותם לברוח. 400 מ-800 יהודים מקומיים העזו לברוח, ואלפים מבין יהודי סלוניקי שברחו לאתונה חיפשו מקומות מסתור בעיר ובהרים מסביב.

הרב ברזילאי נדחף לברוח על-ידי כמה גורמים בקהילה היהודית ומחוצה לה. הללו המליצו בפני אנשי המחתרת לצרף את הרב לשורותיהם ולקחתו להרים. הוועד של המחתרת לחץ על הרב ברזילאי, ובעצם הוציאו אותו בכוח להרים עם אשתו ובתו. בדיעבד. הרב ברזילאי נהיה סמל של בריחה והתנגדות בהרים, אך הוא רעד מפחד מהמחשבה ששטרופ ירדוף אחריו ויתנקם בו. התעוזה והעידוד של דמסקינוס היו מאוד משמעותיים, כי אחרת הרב ברזילאי היה נשבר. בהרי קרפניזי הוציא הרב ברזילאי מנשרים שעודדו את היהודים והעם היווני להילחם נגד הכובש הנאצי הגרמני.

במקביל, יהודים מאזור אתונה התחילו לברוח לחצי-האי אוויה ולחפש סירות דיג לבריחה לטורקיה, במטרה להגיע משם לארץ ישראל. הצלתם לא הייתה אפשרית ללא עזרה של יוונים נוצרים, אשר במקרים רבים אף יזמו את נסיונות ההצלה למרות הסיכון הגדול לחייהם שהיה כרוך בכך. אחד מהם היה קפטן תומס, יווני ואיש מחתרת שארגן לפחות 200 יהודים מאתונה (רובם סלוניקאים שברחו מהכיבוש הגרמני) שהגיעו לטורקיה ואחר כך לארץ ישראל. שתי הסירות האחרונות של 40 יהודים, באוגוסט 1944, נתפסו על-ידי הגרמנים ונרצחו בלב ים האגאי.

דאמאסקינוס הנפיק ליהודים ובני זוג יהודיים בזוגות מעורבים מסמכי הטבלה מזויפים, על-מנת שיסתירו את זהותם הדתית. הוא עודד הענקת מקלט בכנסיות יווניות-אורתודוקסיות ברחבי יוון ליהודים נרדפים. גם לכנסיה הקתולית באתונה היו חמישה מרכזי רווחה, שבהם היהודים קיבלו אוכל, הפניה למקומות מסתור וכסף. יחד עם הצלב האדום, הכנסייה האכילה חינם 3000 רעבים יהודים באתונה.

המשטרה באתונה, בראשות אנגלוס אברט, איתר יהודים במסתור והעניקה להם תעודות יווניות עם שמות יווניים. אברט וסגניו העניקו עד 7,000 תעודות כאלה, בעיקר ליהודי סלוניקי שמצאו מקלט באתומה. ליהודים אלה היו שמות זרים ולא שמות יווניים, רובם לא דיברו יוונית או דיברו יוונית עילגת עם מבטא ספניולי בולט. התעודות נתנו להם כיסוי בתור פליטים יוונים במסתור.

וולוס: הרב מושון פסח

הרב פסח קיבל סיוע מן ההגמון של וולוס, יואכים אלקסופולוס. בראש השנה (30 ספטמבר 1943), המושל הגרמני הצבאי קורט ריקרט זימן את הרב למשרדו, ודרש רשימות כל היהודים בעיר ונכסיהם תוך 24 שעות, בנימוק שהדבר דרוש לקביעת מכסות המזון. אולם הרב פסח שמטרת הגרמנים הייתה לארגן את היהודים. הוא ידע על גיטאות היהודים בסלוניקי באביב 1943 ומשלוחם למקום לא נודע בפולין.

הרב נכנס לפעולה, קיבל ארכה של שלושה ימים להגיש את רשימות, וניגש לידידו ההגמון לבקש את התערבותו ולגלות את מטרת הגרמנים. ההגמון פנה לקונסול הגרמני, הלמוט שפל, שאמר לו שהיהודים חייבים לעזוב את העיר מיד. ההגמון הודיע לרב שהוא צריך לעודד בריחה, ונתן לו מכתב לכמרים בהרי פוליון בו ביקש מהם להגן על היהודים. בעזרת ראש העיר, פקידים מקומיים, מפקד המשטרה והמחתרת השמאלנית ברחו רוב היהודים לכפרי ההרים, כולל הרב ומשפחתו.

רוב היהודים מהעיר וולוס עלו להרים, למעט 130 עניים וקשישים. היו מקרים שיהודים ירדו לעיר, כי היה קשה מדי בהרים, או ירדו לסידורים ונתפסו על-ידי הגרמנים. לעומת זאת, בחורים יהודים רבים מוולוס נלחמו במחתרת נגד בגרמנים. 700 יהודים, בעיקר מהרי פיליון, חזרו לעיר וולוס לאחר המלחמה.

שני בניו של הרב פסח, אחד שלימד בסלוניקי והשני בדידימוטיקו נשלחו לאושוויץ ולא חזרו. אשתו של הרב פסח נפטרה בהרים. לאחר המלחמה העניק לו המלך פאול אות הוקרה על מעשיו בהתנגדות לגרמניה ולהצלת קהילתו.

לריסה והסביבה: הרב יצחק קסוטו

באמצע ספטמבר 1943 ברחו 950 מ-1100 יהודי לריסה להרים מסביב לעיר. הרב יצחק קסוטו לא ציית לדרישת הגרמנים להכין רשימה של חברי הקהילה, ברח להרים ועודד את רוב הקהילה לברוח. במשך הזמן 75 יהודים חזרו לעיר והיו בין 225 היהודים שנעצרו בחג הפסח תש"ד (מארס 1944) ונשלחו לאושוויץ. היו עדויות שיהודים במחנה לריסה נתנו כסף וזהב לפי דרישת קצין גרמני גבוה בשם קורט ולדהיים, שיותר מאוחר היה מזכיר האו"ם ונשיא אוסטריה.

470 מיהודי טריקלה עלו להרים. כ-50 קשישים ועניים נשארו בעיר, נאסרו על-ידי הגרמנים ונשלחו לאושוויץ. בני משפחת כהן היו מיודדים מאז 1912 עם משפחת המלוכה. חיימקי כהן, בנו של סוחר החיטה אליאס כהן, היה חבר פרלמנט מסלוניקי. בניו של חיימקי ניצלו בדירתה של הנסיכה, אליס, אמו של הנסיך פיליפ (בעלה של המלכה אליזבת), אשר הוכרה כחסידת אומות העולם.

היהודים בקרדיצה ותסאליה היו דוברי יוונית, מעורבים במשפחות ספרדיות ורומניוטיות (דוברי יוונית-יהודית מאז ימי ביזנטיון) ומעורים מאוד בחיי האומה היוונית. 62 יהודים מקרדיצה קיבלו מחסה בכפר מסטרויאני (הקרוי כיום אמראנטוס): התושבים העניקו להם אוכל, הגנה ועבודה. הכפריים חילקו עם היהודים את המזון שהיה ברשותם, ללא תמורה.

כאשר הגרמנים נכנסו לקרדיצה, הם ביקשו מראש העיר את רשימת היהודים - אך הוא לא מסר אותה. המחתרת סיפקה ליהודים תעודות זהות חדשות ובהן שמות יוונים בדויים. היהודים סבלו בהרים, במיוחד הילדים: שרר קור, האוכל היה מועד, והפחד - מתמיד. בין הילדים הקטנים ששרדו בהרים היה ראובן בונפיל, שהפך לפרופסור דגול ליהדות איטליה באוניברסיטה העברית.

המאמר פורסם במקור בספר הכינוס הווירטואלי "ובחרת בחיים: יהודים בוחרים בחיים בשואה ולאחריה" של המכון לחקר השואה ע"ש ארנולד וליאונה פינקלר באוניברסיטת בר-אילן, יוני 2020.
הכותב הוא הוא חוקר יהדות ספרד והמזרח והשואה, עורך "ספרד והמזרח" באוניברסיטה העברית.
תאריך:  08/06/2020   |   עודכן:  08/06/2020
פרופ' יצחק כרם
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
השואה ביוון: הרבנים שהצילו
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
יאיר4
14/06/20 21:54
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  שואה וגבורה
אדולף אייכמן היה מנהל מחלקה IV B 4 בגסטפו - המחלקה היהודית. הוא הופקד על הביצוע המעשי של השמדת העם היהודי בידי גרמניה הנאצית. המוסד חטף את אייכמן בארגנטינה במאי 1960, וב-11.4.1961 נפתח משפטו בבית המשפט המחוזי בירושלים. הישיבות הראשונות יוחדו לטענות מקדמיות של ההגנה נגד עצם קיומו של המשפט. השופטים משה לנדוי, בנימין הלוי ויצחק רווה דחו את הטענות.
02/06/2020  |  איתמר לוין  |   נאומים
מסעו של דן בן אמוץ למחוזות הזיכרון והטראומה של השוֹאה לא נשכּח, והֵדָיו עוד מלווים אותנו. המסע הכּתוב של בן אמוץ מוצג בצורה מורכבת ברומן שלו 'לזכור ולשכוח' שיצא לאור בשנת 1968. משום מה הרומן המטלטל הזה לא זכה להרבה תשומת לב. ניסיתי להבין את צופן המסע, את משמעות המגע בעבר הנורא, לצייר לעצמי מה יש באותה שיבה לזמן הבלהות. מה פשר המסע של דן בן אמוץ?
27/05/2020  |  הרצל חקק  |   יומני בלוגרים
בשבוע שעבר - בתאריך ה-9 במאי 2020, מלאו 75 שנה לניצחון ה"צבא האדום" של בריה"מ לשעבר, על גרמניה הנאצית. למרות שמלחמת העולם השנייה הסתיימה רק ב-15 באוגוסט 1945 (בכניעתה של יפן לארה"ב, לאחר שתי הפצצות האטומיות האמריקניות על הירושימה ונגסקי) הרי שבאירופה למעשה הסתיימה המלחמה בהכרעת גרמניה הנאצית, ששני ראשי ה"וורמכט" הגרמני נכנעו רשמית בשעות הלילה המאוחרות של ה-8 במאי 1945, לבריה"מ, כשסטלין מנצח על כתב הכניעה. החגיגות האירופיות פרצו כל גבול, ובראשן אלה של בריה"מ לשעבר.
הרעיון נראה טוב, על פניו. אחרי שהמבקר מגיע למוזיאון החדש באתר באבי-יאר שליד קייב, הוא ממלא שאלון מעין-פסיכולוגי ממוחשב, בעקבותיו הוא מקבל תפקיד: קורבן, משתף פעולה או רוצח. לאחר מכן, המחשב תופר עבורו את תוכנית הביקור המתאימה. הרעיון של הבמאי הרוסי איליה חרז'נובסקי היה, שהביקור במוזיאון לא יהיה אחיד אלא יותאם למבקר.
14/05/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
ממשלת ישראל קיצצה בתחילת השנה ב-20% את חלקה בתקציב יד ושם - במקביל לכנס הבינלאומי הענק שאירחו יד ושם והנשיא ראובן ריבלין, ובו נשמעו התחייבויות להנצחת השואה ולקחיה. עד היום, למעלה מארבעה חודשים לאחר תחילת השנה, לא העבירה המדינה ליד ושם אפילו שקל אחד. תקציב יד ושם הוא חלק מתקציבו של משרד החינוך.
08/05/2020  |  איתמר לוין  |   חדשות
אורי מילשטיין
מגזין סגולה
אורי מילשטיין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il