|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
פלג-קימלוב. 18 נקודות חג'וג'. ניהול למופת אייזנברג. איזון נכון

שיפוט מהיר / סיכום שנת המשפט תש"ף

ציוני השופטים עולים; יש בעיות מערכתיות

ציון ממוצע של 96.1 בשנת המשפט הנוכחית – הגבוה ביותר בתשע שנותיו של המדור רוב השופטים שנסקרו הם צעירים יחסית, מה שעשוי ללמד על הצלחה בתהליך הבחירה הבעיות הרוחביות: שוב היעדרויות של עורכי דין ונאשמים, שוב עשרות תיקים הנקבעים לאותו יום, שוב עורכי דין המתנהגים בגסות ובחובבנות – וגם בזבוז זמן על התנגדויות לשטרות
05/08/2020  |   איתמר לוין   |   כתבות   |   שיפוט מהיר   |   תגובות
הציונים הממוצעים ב"שיפוט מהיר"
שנת המשפט
יעילות
מזג שיפוטי
ציון כולל
תשע"א
87
84
85.5
תשע"ב
88
86
87
תשע"ג
92
88
90
תשע"ד
92
90
91
תשע"ה
94
91
93
תשע"ו
94.5
93
93.7
תשע"ז
93.6
92
92.8
תשע"ח
94.1
94.1
94.1
תש"פ
96.7
95.5
96.1
כך אנו מודדים
"שיפוט מהיר" נועד לבחון את השופטים בעיני הציבור הנזקק לשירותיהם. לאור זאת, וגם משום שהבדיקה נעשית בזמן אמת באולם ונמשכת כשעה, היא מתמקדת ביעילות ובמזג שיפוטי. המדור אינו מתיימר לבדוק את הידע של השופטים ואת איכות ההחלטות, ואינו בוחן אותם לאורך זמן. מאחר שמדובר בהתרשמות סובייקטיבית נקודתית ולא במדע מדויק, גם הציונים הם כאלו – תוך שמירה על פרמטרים אחידים. הציון המירבי בכל קטגוריה הוא 9 ולא 10, מתוך תפישה עקרונית – כמאמר בית המשפט העליון – ש"השלֵמות אינה נחלתו של שופט בשר ודם".

נחכה לסיום הקורונה
הקורונה פגעה גם בפעילותו של "שיפוט מהיר", שנפסקה בשיאה של המגיפה ונתקלה בקשיים לאחר מכן. המגבלות על מספר הנוכחים באולמות בתי המשפט גרמו לכך, שבמספר לא-מבוטל של מקרים לא יכול היה הח"מ להיכנס לאולם. בשל כך, אין מנוס מהשעיית המדור עד להסרת המגבלות – בתקווה שהדבר יתרחש בהקדם.

הציון הממוצע של השופטים שנסקרו במדור "שיפוט מהיר" בשנת תש"ף הגיע ל-96.1 – הגבוה ביותר בתשע שנותיו של המדור. מדובר במגמה מתמשכת של עלייה, הבולטת במיוחד לנוכח העובדה שהמדור שם דגש בשנים האחרונות על שופטי שלום שחלק ניכר מהם חדשים יחסית במערכת. הדבר מלמד, כמובן לא בבדיקה מדעית-אמפירית, על הצלחה בתהליך בחירת השופטים. בסך-הכל ניתנו השנה ציונים ל-39 שופטים.

הציון הממוצע ביעילות עמד השנה על 96.7, בעוד הציון הממוצע על מזג שיפוטי עמד על 95.5. בכך דומה שנת תש"ף לרוב השנים הקודמות, ודומה שהסיבה ברורה: יעילות ניתן ללמד, בעוד שמזג שיפוטי הוא במידה רבה תכונה מוּלֶדת. כמו בשנים האחרונות, גם השנה הושם דגש על הליכים בהם השופטים מעורבים במיוחד: תביעות קטנות, מעצרים, ימי מוקד פליליים וקדם-משפט. אלו הם גם ההליכים בהם מתרכזים חלק ניכר מן התיקים במערכת ואשר נוגעים לחיי היום-יום של רוב הנזקקים לשירותיה – ומכאן החשיבות הגדולה עוד יותר של הניהול וההתנהלות מצד השופטים.

המדור גם ביקר השנה באולמותיהם של שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם ומשה בר-עם, המנהלים את משפטו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. ההתרשמות מן השלושה הייתה חיובית, כאשר שחם מקבל את הציון המירבי (18 נקודות), ושני עמיתיו – את הציון השני בטיבו (17 נקודות).








אלפי שעות מתבזבזות
הדר. הציון הנמוך ביותר

המלכוד כאן ברור: לא ניתן לנהל דיון פלילי בלי הנאשם והסניגור גם יחד. לבתי המשפט יש כלים – צווי הבאה לנאשמים והוצאות אישיות לסניגורים – אך לא נעשה בהם שימוש של ממש. התוצאה ניכרת לעין. במצב זה, חובה לשנות דיסקט ולהתחיל להטיל (ולאכוף) את הסנקציות

את הציון המירבי (18 נקודות) קיבלו השופטים והרשמים הבכירים הבאים: אפרת בוסני, רבקה אייזנברג, אדהם ספדי, איילת השחר ביטון-פרלה, סימי פלג-קימלוב, יעקב שקד, יוסי ברכיה, אילה אורן, חילמי חג'וג', אביגיל ון-קרפלד, יהושע צימרמן, מריה פיקוס-בוגדאנוב, שלומית בן-יצחק, עודד שחם, אריה דורני-דורון, אבנר יפרח, עודד מורנו, זהבית אלדר ומרדכי כדורי.

17 נקודות קיבלו השופטים והרשמים הבכירים הבאים: קרן מרגולין-פלדמן, יורם ברוזה, שירלי דקל-נוה, טל אוסטפלד-נאוי, רענן בן-יוסף, שלמה בנג'ו, רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם, טל כהן-אלימלך, אורלי מור-אל, אברהם הימן, עלאא מסארווה, דורון יעקבי וטארק חסנין. 16 נקודות קיבלו השופטים הבאים: שלמה ארדמן, עדו כפכפי, ארז מלמד ותמר בר-אשר. הציונים הנמוכים ביותר ניתנו לציפי כהן-אביטן (15 נקודות) ולאורי הדר (14 נקודות).

כמו בכל שנותיו של המדור, גם בשנת תש"ף הציפו הביקורים באולמות ברחבי הארץ מספר בעיות מערכתיות, חלקן מוכרות היטב משנים עברו. החמורה שבהן היא איחורים ולעיתים אי-התייצבות של נאשמים וסניגורים בתיקים פליליים, הגורמת לבזבוז של שעות רבות בימי מוקד והקראות, כפי שראינו אצל טל אוסטפלד-נאוי. התופעה בלטה במיוחד בבית המשפט לעניינים מקומיים בקריות (אצל השופטות סימי פלג-קימלוב ואיילת השחר ביטון-פרלה), כאשר נקבעים עשרות תיקים ביום – כמעט מתוך הנחה שממילא חלק משמעותי לא יתקיימו בשל היעדרויות או דחיות.

ניתן להעריך, כי בכל שנה יורדות כך לטמיון אלפי שעות שיפוטיות – שהן, כפי שאומרים שוב ושוב כל ראשי המערכת, המשאב היקר ביותר שלה. המלכוד כאן ברור: לא ניתן לנהל דיון פלילי בלי הנאשם והסניגור גם יחד. לבתי המשפט יש כלים – צווי הבאה לנאשמים והוצאות אישיות לסניגורים – אך לא נעשה בהם שימוש של ממש. התוצאה ניכרת לעין. במצב זה, חובה לשנות דיסקט ולהתחיל להטיל (ולאכוף) את הסנקציות.

בדיקה מראש ודיווח מראש

ישנם כאלו המגיעים לדיון ללא הכנה מספקת, אם בכלל, ומביך לשמוע את טענותיהם (ראו המקרה אצל טארק חסנין, של עורכת דין שטענה להעדר ייצוג בהליך הקודם – והתברר שמשרדה-שלה הוא שייצג). עורך דין פלילי עשה "ברוגז" לשופט ארז מלמד – והלה כלל לא הגיב. יש סניגורים הנדחפים בין דיונים ומנסים להתקדם לראש התור (כמו בדיוני המעצרים אצל יורם ברוזה). כל עוד השופטים ימשיכו לשתוק – גם ההתנהגות הזאת תימשך

בעיה נוספת באולמות הפליליים היא בקשות דחייה של סניגורים, המלמדות על ניהול זמנים לקוי – בלשון המעטה. כמעט תמיד ניתן לשמוע שהסניגור קיבל את הייצוג רק שלשום ופנה לתביעה רק אתמול ויש לו פגישה בשבוע הבא (כמו למשל באולמה של שירלי דקל-נוה). לא ניתן להבין מדוע זוהי ההתנהלות. הרי תאריכי הדיונים ידועים זמן רב מראש, וכל מה שצריך לעשות הוא להתארגן לקראתם כמה ימים קודם.

העומס אינו הסבר, משתי סיבות. האחת: זמן הוא בינארי; אפשר להשתמש בו כעת או בעוד שבוע, וזה רק עניין של החלטה. השנייה: אם לסניגור אין זמן להתכונן כראוי להגנה – שלא יקח על עצמו את התיק; הכסף אינו חזות הכל. בהקשר זה מצויים השופטים בבעיה גדולה עוד יותר: הם הרי לא ימנעו את לימוד התיק, בוודאי ירצו לעודד הגעה להסכמות ואין להם אמצעים נגד הסניגורים. ייתכן שהפתרון החלקי מצוי בצד הטכני: בדיקה מראש של המזכירות וחובת דיווח מראש של הצדדים על מצב הייצוג והמגעים ביניהם, תוכל לייתר את ההגעה לאולם ואת בזבוז הזמן של בקשת דחייה ופתיחת יומן. מה שקורה כיום, מבזה את בתי המשפט בעיני הנזקקים לשירותיהם ויוצר אווירה של שוק וחוסר רצינות.

עוד תופעה נפוצה יחסית היא התנהגות גסה וחובבנית של עורכי דין. ישנם כאלו המגיעים לדיון ללא הכנה מספקת, אם בכלל, ומביך לשמוע את טענותיהם (ראו המקרה אצל טארק חסנין, של עורכת דין שטענה להעדר ייצוג בהליך הקודם – והתברר שמשרדה-שלה הוא שייצג). עורך דין פלילי עשה "ברוגז" לשופט ארז מלמד – והלה כלל לא הגיב. יש סניגורים הנדחפים בין דיונים ומנסים להתקדם לראש התור (כמו בדיוני המעצרים אצל יורם ברוזה). כל עוד השופטים ימשיכו לשתוק – גם ההתנהגות הזאת תימשך.


הרבה מאוד תלוי בשופט/ת
יעקבי. זמן מול סכום [צילום: הרשות השופטת]

אילה אורן הפגינה אנושיות רבה בדיוני מעצרים ומילאה תפקיד של כמעט עובדת סוציאלית. חילמי חג'וג' ניהל למופת דיונים בתביעות קטנות, כולל התגברות על קשיי שפה. יהושע צימרמן התמודד עם הודאה בעייתית של נאשם, תוך הקפדה נכונה על קבלת הודאת אמת. מריה פיקוס-בוגדאנוב עשתה בית ספר בניהול דיוני מעצרים, ושלומית בן-יצחק – בניהול יום מוקד פלילי

המדור גם ביקר השנה לראשונה באולמו של רשם הדן בהתנגדויות לביצוע שטרות (דורון יעקבי), ומהביקור עלתה התמיהה, מדוע מוקדשים משאבים כה רבים לעניינים שהם לעיתים בסכומים הנופלים מאלו של תביעות קטנות. ודאי ש"דין פרוטה כדין מאה", לבטח מבחינת הצדדים, אך המערכת הרי יצרה את מסלול התביעות הקטנות בין היתר כדי שיהיה מיתאם כלשהו בין הסכום לבין המשאבים. חייב להימצא פתרון מערכתי לתיקים אלו, שאם אינם נסגרים ברמת הרשם – עוברים לשופט, על כל הכרוך בכך.

שתי הערות על שופטים שקיבלו ציונים נמוכים יחסית. שלמה ארדמן לא ניהל בצורה נכונה את זמנו ואת זמנם של הצדדים, תוך בזבוז דקות רבות על עניינים שוליים. אורי הדר לא הצליח להשתלט על הצדדים בתיק תביעה קטנה ובזבז זמן בנסיונות הסבר. בשני המקרים, מדובר בהתנהלות שניתן לתקן בקלות יחסית – בעיקר עם תודעת שירות לציבור. ועוד הערה: הרשמת מירי שי כלל לא אפשרה להיכנס לאולמה, בנימוק לא-נכון של מגבלות קורונה וגם לאחר שהח"מ הזדהה כעיתונאי; זו הפעם השנייה שמתרחש אירוע כזה בבית הדין לעבודה בחיפה.

כתמיד, נסיים בתופעות הראויות לצל"ש. רבקה אייזנברג יצרה את האיזון הראוי בין הנושים לחייבים בתיקי פשיטות רגל. אילה אורן הפגינה אנושיות רבה בדיוני מעצרים ומילאה תפקיד של כמעט עובדת סוציאלית. חילמי חג'וג' ניהל למופת דיונים בתביעות קטנות, כולל התגברות על קשיי שפה. יהושע צימרמן התמודד עם הודאה בעייתית של נאשם, תוך הקפדה נכונה על קבלת הודאת אמת. מריה פיקוס-בוגדאנוב עשתה בית ספר בניהול דיוני מעצרים, ושלומית בן-יצחק – בניהול יום מוקד פלילי. עודד שחם התכונן לדיון בצורה מושלמת והיה חד כתער במהלכו. אצל אבנר יפרח בלטו תודעת השירות וחביבותו הטבעית. זהבית אלדר הראתה כיצד אפשר לסיים תביעה קטנה ב-15 דקות בלי להחמיץ שום דבר. כל אלו מלמדים שוב, שהרבה מאוד תלוי בשופט/ת – ולכן הציפיות שלנו הן בהתאם.

תאריך:  05/08/2020   |   עודכן:  05/08/2020
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ציוני השופטים עולים; יש בעיות מערכתיות
תגובות  [ 5 ] מוצגות   [ 5 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
משפטן
6/08/20 09:44
2
עובר אורח
6/08/20 21:02
3
איתמראמרררר
7/12/20 10:09
4
אוליבר וונדל
19/12/21 08:50
5
מיקי מאוס
10/02/23 18:07
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  שיפוט מהיר
השופט: הרשם הבכיר טארק חסנין, בית הדין האיזורי לעבודה בחיפה
29/07/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
השופט: הרשם הבכיר אבנר יפתח, בית משפט השלום בתל אביב
22/07/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
השופטת: תמר בר-אשר, בית המשפט המחוזי בירושלים
15/07/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
השופט: מרדכי כדורי, בית המשפט המחוזי בירושלים
08/07/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
השופטת: הרשמת הבכירה זהבית אלדר, בית משפט השלום בפתח תקוה
01/07/2020  |  איתמר לוין  |   כתבות
רשימות נוספות   /   שיפוט מהיר  
"פה כבר הלכת לאיבוד"  /  איתמר לוין
"אולי עדיף שלא תספר לי"  /  איתמר לוין
"עיקמתי את החוק, הפכתי את העולם"  /  איתמר לוין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
גרורותיה של אירן מעסיקות אותנו, בעוד שהמשטר בטהרן מחכך ידיו בהנאה, כמעט ללא פגע, ועל הדרך ממשיך את תוכנית הגרעין בחסות המהומה
רון בריימן
רון בריימן
יש לעודד השתתפות של ארצות הברית ושל "העולם הנאור" בחיסול בפועל של הפצצה האירנית המאיימת על העולם כולו, לרבות על הצ'מברליינים האירופיים, ולא רק על ישראל
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il