רמדאן
רמדאן הוא חודש קדוש בקרב המוסלמים. בחודש הזה חלה מצוות הצום מעלות השחר עד שקיעת השמש, האנשים מגלים סובלנות, אהבה, נתינה, סבלנות, צניעות, רגש לזולת, התנדבות לקהילה ושיתוף פעולה. חיי החברה במהלך חודש רמדאן פעילים במיוחד: אנשים מארחים ומתארחים אצל קרובי משפחה וחברים, בעיקר סביב סעודת שבירת הצום - ארוחת "אלאיפטאר" שהיא סעודה עשירה וחגיגית אשר מוגשים בה מאכלים מכל טוב.
כללי התנהגות לתזונה ובריאות מומלצים במהלך חודש רמדאן
השנה צום רמדאן נופל על ימים ארוכים וחמים. בשעות הצהריים, כאשר הטמפרטורות גבוהות, חשוב להישאר במקום קריר ומוצל ולא לשהות בשמש. יש לדאוג להשלים את הנוזלים שהגוף איבד במהלך יום הצום. השתייה המומלצת היא מים, ניתן להגיש מזונות שהם עשירים במים כמו מרק ירקות.
מומלץ לאכול את ארוחת "אלסחור" (ארוחה קלה לפני תחילת יום הצום), מדי יום, במיוחד בקרב קבוצות מיוחדות כמו קשישים, מתבגרים, נשים הרות ומניקות וכן ילדים שבחרו בצום. ארוחה זו, המהווה ארוחת בוקר קלה, צריכה להכיל ירקות, פחמימות כמו לחם או לחמנייה מחיטה מלאה, מזון עשיר בחלבון כמו מוצרי חלב (גבינה לא מלוחה, גבינה לבנה, יוגורט, חלב) או ביצה וכן תוספת של שומן צמחי כמו טחינה או אבוקדו.
יש להשתדל להפחית בצריכת מזונות העשירים בשומן רווי, במיוחד בשרים שמנים, מאכלים המכילים בצק עלים או בצק בתוספת שמן, מרגרינה או חמאה. במקום לטגן מומלץ להשתמש בשיטות בישול בריאות כמו אידוי, בישול ברוטב, הקפצה במעט שמן ואפייה.
מומלץ מאוד להפחית את המזונות המכילים כמויות גדולות של מלח כמו למשל נקניקים ומוצרי בשר ודגים מעובדים ומעושנים, זיתים וחמוצים, חטיפים, גבינות מלוחות, סוגים שונים של קרקרים, סלטים, ממרחים ורטבים מוכנים (כמו מיונז, חרדל, קטשופ). בעת הכנת הארוחה יש לצמצם ככל הניתן את השימוש במלח וכמובן מומלץ להוריד את המלחייה מהשולחן. להעשרת הטעם של המזונות בארוחה ניתן להשתמש בצמחי מרפא ועשבי תיבול שונים, המוסיפים ארומה וטעם עשיר למזונות המבושלים. מומלץ לאכול לאט ובכמויות מתאימות לצרכים של כל אחד, ארוחות גדולות גורמות לצרבת ולאי נוחות.
מומלץ לא להרבות בצריכת סוגי ממתקים המוצעים לאחר ארוחת אלאיפטאר (ארוחת שבירת הצום). הממתקים הנפוצים במהלך רמדאן מכילים סירופ סוכר בכמויות גבוהות. מומלץ לבחור בפירות העונה כממתק או ממתקים בריאים בהכנה ביתית, כגון: כדורי תמרים ושיבולת שועל, עוגת גבינה דלת שומן, קטאייף אפויים בתנור עם מעט מי סוכר, או סלט פירות עם אגוזים ושקדים, יוגורטים ועוד.
קניה נבונה ובריאה - מומלץ לבחור במזונות עם סימון ירוק כגון: קטניות, דגנים, ירקות ופירות טריים, עוף, דגים ובשר אדום טרי לא מעובד ולהימנע ממזונות עם סימון אדום המכילה כמות גבוהה של מלח, סוכר ושומן רווי. מומלץ לא להגזים ולבזבז זמן ועמל רב בהכנת סוגי מזונות רבים מדי לארוחות; יש לגוון לאורך כל החודש בארוחות מועדפות ובריאות ולצמצם בבזבוז המזון וזריקתו. מומלץ להשתדל לצאת להליכות באופן סדיר ולנהל אורח חיים פעיל בערב.
המלצות כלליות לצום רמדאן לחולי סוכרת
הצום בחודש רמדאן, הוא אחד האתגרים לאנשי המקצוע שעוסקים בבריאות, ובמיוחד בשל ימי הצום הארוכים שעוברים המטופלים ללא אוכל או שתייה. אחוז גבוה של חולי הסוכרת צמים בניגוד להמלצה, מה שעלול להזיק לבריאותם. אנו ממליצים להתייעץ עם הצוות המטפל בעניין זה לפני לקיחת החלטות, וגם לשקול הכנה טובה ותכנון נכון לצום בטוח לפני תחילת החודש (תזונה, תרופות, בדיקות במהלך היום).
יש חשיבות רבה בסוכרת לאיזון הסוכר ומניעת ירידתו וכן שמירה על הגוף מפני התייבשות ומניעת חמצת קטוטית סוכרתית (DKA) מה שמחייב מעקב צמוד במיוחד בימים הראשונים.
ההמלצות התזונתיות עבור מטופלים סוכרתיים בצום חודש רמדאן
- במקרה ורמות הסוכר יורדות מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל, יש לשבור הצום במידי כי הגוף אינו מסוגל לאזן את הירידה הזו ולפצות על המחסור, אפילו אם המטופל נמנע מלזוז או לעשות כל פעילות כשלהי.
- מטופלים המאוזנים על-ידי טיפול תזונתי בלבד או על-ידי טיפול פומי - יש להתייעץ עם הרופא המטפל או הדיאטנית לגבי שינויים אם יש צורך.
- יש לעשות חלוקת ארוחות מושכלות, כך שיש חלוקת פחמימות ואינן מתמקדות בארוחה אחת גדולה.
- ישנה חשיבות גבוהה לארוחת "סחור", הארוחה המקדימה לזריחה, מומלץ לשלב בה פחמימות מורכבות על-מנת לספק לגוף לאורך זמן כמות מתונה של סוכר עקב העיכול האיטי שלו. והוספת חלבון (חלב, ביצים, לבנה) על-מנת לשמור על איזון הסוכר בדם זמן רב ככל האפשר במהלך היום.
- מומלץ להגביל ולהימנע כמה שאפשר מסוכרים פשוטים ובמיוחד משקאות ממותקים, כגון: משקה שקדים, תמרים, ח'רוב שהינם אופייניים לחודש זה.
- במקרה ורמות הסוכר עולות מעל 250 מ"ג/ד"ל, מומלץ לשבור הצום ולאזן רמות הסוכר בהדרגה.
- חשוב להקפיד על שתיית מים משבירת הצום ועד לפני הזריחה שוב, כדי למנוע התייבשות. כדאי להקפיד על שתיית כמות טובה של מים לאחר ארוחת הבוקר כדי למנוע התייבשות.
- ניתן ליהנות מממתקי רמדאן אך יש לעשות בחירה חכמה ולשים לב לכמות הנצרכת. קדאיף 1 יח' = 30 גרם פחמימה = 2 מנות פחמימה.
- תפילת "אל-תאראוויח" נחשבת לפעילות גופנית טובה ומתונה ומהווה אלטרנטיבה אידיאלית לפעילות גופנית.
חג אלפיטר
לאחר כחודש מסתיים חודש רמדאן ומתחילות חגיגות עיד אל-פטר. זהו חג בן שלושה ימים של חגיגות, ביקורים אצל קרובי משפחה וטיולים. תקופה זאת היא פתיח לחזרה לשגרת החיים הרגילה. בחגיגות עיד אל-פטר, כמו בכל חגיגה, ישנו שולחן ערוך וגדוש בסוגים שונים של שוקולדים, ממתקים, עוגות ועוגיות מסורתיות של החג, משקאות ממותקים מטעמים שונים ופיצוחים. חלק מהחגיגות של עיד אל-פטר כוללות ארוחות חגיגיות גדולות ודשנות הכוללות בשר על האש.
במעבר בין שגרת הצום כאשר הגוף התרגל לשעות צום ארוכות במהלך היום וארוחה שבירת הצום בשעות הערב, לשגרה רגילה של אכילה במהלך היום, לא מעט אנשים שלא שומרים על חזרה הדרגתית לאכילה עלולים לסבול מתופעות שונות במערכת העיכול כגון כאבי בטן, נפיחות גזים או שלשולים.
כדי להימנע מתופעות לוואי לא נעימות, מומלץ:
- לחזור לשגרת אכילה במהלך היום בהדרגה.
- להתחיל את ימי חג אל-פטר בארוחות קלות המבוססות על מרקים ומפוזרות במהלך כל היום.
רצוי לשלב בארוחות ירקות שונים, טריים ומבושלים, מנת פחמימה, עדיף מדגנים מלאים, מנה עשירה בחלבון, בשר רזה, דג או קטניות.
- לצמצם את צריכת המזונות העשירים בשומן רווי ומזון מעובד בארוחות.
- לקנח בעוגיות המסורתיות של החג על-מנת ליהנות מטעמן ולא לצרוך אותן במקום ארוחה.
לקינוח סלט מפירות העונה.
- לשתות מים או חליטת תה צמחים מכל סוג, עדיף ללא המתקה סוכר.
- כדאי מאוד לא לשכוח להפעיל את הגוף. טיולים ופעילויות מחוץ לבית הן דרך מהנה ומומלצת לחגוג את החג. כדאי לצאת לפעילויות שיתאמו לכל בני המשפחה במסגרת הטיולים והביקורים בימי החג.
- קול עאם ואנתום בח'יר!