|   15:07:40
דלג
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

העורף כמרכיב מרכזי בעימות

התחושה הנוכחית של חוסן לאומי היא סובייקטיבית במידה רבה ואולי אף מתעתעת, אם לא מניפולטיבית. היא עלולה לפנות מקומה במהירות יחסית עם שינוי חלק מהנסיבות, למועקה, לאכזבה ולתסכול, ובעקבותיהם לביקורת ולהתנגדות. כאן משתלב המאמץ הצבאי במידה רבה עם הזירה הפנימית
31/07/2006  |   מאיר אלרן   |   מאמרים   |   מלחמה בשתי חזיתות   |   תגובות
הצלחות ברורות בשדה המערכה הצבאית, בעיקר אם היקף האבידות לא יגדל באופן ניכר, יקרינו על עוצמת החוסן הפנימי. העדרן עלול להקרין גישה הפוכה

שבועיים בתוך מלחמת לבנון השנייה שוב משמש העורף האזרחי מרכיב מרכזי בעימות צבאי. לאחר יותר מאלף טילים ששוגרו לעבר יישובי הצפון, בקצב של עשרות רבות בכל יום לחימה, מסתמנת האסטרטגיה של חזבאללה בעימות הנוכחי: ניהול מושכל של מלחמת התשה משולבת. עיקרה מגננה מבוססת מסתור והשהיה בעומק לבנון ובדרומה, תוך כדי ניהול מתקפה רצופה ומתמשכת על צפונה של מדינת ישראל, שמטרתה פגיעה במרקם החיים האזרחיים בישראל, בעיקר באמצעות נשק ההפחדה ושיבוש השגרה. בכך מממשת הנהגת חזבאללה את הקונספציה שבנתה בשנים האחרונות, הנשענת על ההנחה שהעורף הישראלי הוא החוליה הפגיעה והחלשה יותר במכלול הישראלי. מכאן שערעורה ואולי אף שבירתה עשויים להכריע את הכף, על אף עוצמתה הצבאית העדיפה של ישראל.

בשבועיים הראשונים של הלחימה מצליח חזבאללה לממש את תפיסת הלחימה שלו. בכך באה לידי ביטוי ההכנה הממושכת והקפדנית של מאגרי הנשק ארוך הטווח שצבר ויכולתו לבצע ירי כמעט רצוף גם בתנאים קשים מבחינתו, של עליונות אווירית ישראלית מוחלטת. המספר הרב של הטילים המשוגרים לעבר העורף הישראלי משקף את מהותו של העימות הנוכחי: מדובר בהתמודדות צבאית שבה מוטל על העורף האזרחי תפקיד מרכזי: עיקרו תיווך רגיש בין הנצים. אי-אפשר להתעלם כאן מהסימטריה הנוצרת בשני הצדדים, כאשר בישראל כמו בלבנון מוצאת עצמה האוכלוסיה האזרחית מותקפת ברציפות ומנגד באמצעי לחימה ארוכי טווח, בהיותה נתפסת כגורם המיועד לבטא את מצוקותיו מול הנהגותיו, בכיוון של לחץ לשינוי עמדותיהן הפוליטיות. לא זה המקום לנתח את מידת התבונה שבציפייה הישראלית להשגת יעילות עקב הלחץ על האוכלוסיה הלבנונית, ובמיוחד זו השיעית, כמנוף שינוי מול הנהגת חזבאללה. הרושם הוא שכמו במקרה הפלשתיני, גם כאן התוצאה עלולה להיות הפוכה: התחזקות ההזדהות של הציבור הרחב עם חזבאללה, הגברת התמיכה הפוליטית בו, והעצמת השנאה לישראל.

גם התמונה המצטיירת בעורף הישראלי מורכבת למדי. מצד אחד, השגרה בחלק גדול מהעורף הישראלי הופרה לחלוטין. יש נפגעים לא מעטים בנפש וברכוש, והנזקים הכלכליים, בעיקר בצפון, ניכרים והשפעתם מתחילה להקרין על כל המשק. על-פי דיווחים שונים, מספר הישראלים שעזבו את בתיהם נע בין שליש למחצית לפחות בחלק מיישובי הצפון, וביישובים נוספים, בעיקר בקרבת קו העימות, העזיבה כמעט מלאה. במקרים רבים נותרו בבתיהם הקבוצות היותר חלשות באוכלוסיה - קשישים וכאלה שאינם יכולים להרשות לעצמם דיור מתמשך במרכז הארץ. בנסיבות אלה נוצרת גם אבחנה ברורה ובעייתית בין הפריפריה הצפונית, המאוימת והפגועה, ובין המרכז, הממשיך בשגרת החיים הקייצית.

אף על-פי כן, הרושם הכללי הוא כי הציבור הישראלי, לרבות בצפון, מפגין בינתיים מידה לא מעטה של איתנות, יכולת עמידה, קונסנסוס ותמיכה פוליטית ברורה בממשלתו ובמטרות המלחמה. מסקר שביצע פיקוד העורף, שפורסם ב"במחנה" ב-19 ביולי, עולה כי 80% מתושבי הצפון שנשאלו סבורים כי צה"ל צריך להמשיך במבצע הצבאי בלבנון. בסקר אחר - שביצע מכון דחף, בניהולה של דר' מינה צמח, ושפורסם בידיעות אחרונות ב-18 ביולי - דווח כי 86% מהנשאלים מגדירים את מבצע צה"ל כמוצדק, 87% מרוצים מתפקודו של צה"ל במלחמה, ו-78% מרוצים מתפקודו של ראש הממשלה. בסקר של פיקוד העורף ציינו 74% מהנשאלים תושבי הצפון שהם מעדיפים להישאר במקומות מגוריהם ו-65% הגדירו את חוסנם האישי "ברמה גבוהה". סקר שביצע רפי סמית ופורסם ב-גלובס ב-19 ביולי העלה כי 85% מהנשאלים, כולם מצפון המדינה, סבורים כי הציבור מגלה כושר עמידה גבוה. כשני שלישים מהנשאלים בצפון טענו שהם מרגישים בטוחים.

על-פי נתונים חלקיים אלה מוקדם ועדיין קשה למדוד את מידת החוסן שמפגין הציבור, ובעיקר את עמידותו לאורך זמן. ברור כי יש מאמץ מכוון הן של ההנהגה המקומית והן של ההנהגה הלאומית לייצר תמונה חיובית של האווירה הציבורית. ובשלב זה מרביתה של התקשורת - ובעיקר זו האלקטרונית - מציגה ויוצרת רושם דומה של עמידה איתנה, תמיכה בממשלה ובמיוחד בצה"ל, והפגנה של ערבות הדדית.

אפשר להציע כמה סיבות לתחושת החוסן הנוכחית של הציבור הישראלי מול מתקפת הטילים:

  • הגורם החשוב ביותר הוא התחושה הרווחת בציבור כי מדובר במאבק צודק נגד אויב חסר עקבות. זו נשענת על העובדה שישראל יצאה, באורח חד-צדדי, מכל שטחה של לבנון וכי המערכה הנוכחית החלה בפרובוקציה מכוונת של חזבאללה, המוצג והנתפס כמייצג מובהק של משולש הרוע: האיסלאמי, הפונדמנטליסטי והטרוריסטי. סקר מ-24 ביולי, שבוצע באתר האינטרנט start, משקף מצב-רוח תקיף ולוחמני של הציבור. 73% תומכים בפעולה קרקעית רחבה בדרום לבנון. 13% תומכים בפעולה קרקעית מצומצמת ו-14% בעד הגבלת הפעילות הצבאית הישראלית לממד האווירי בלבד.

  • הימצאותו של צה"ל בלחימה פעילה בחזית ברורה נגד אויב מוגדר מעוררת את התחושות הפטריוטיות של הציבור הישראלי, ואת נטייתו הטבעית להתגייסות למה שמוגדר כיום כ"חיבוקם" של החיילים. בכך בא לידי ביטוי מובהק מכנה משותף מוכר של הציבור הישראלי (או לפחות רובו). לכך מצטרפת העובדה שממשלת ישראל מציגה עמדה ברורה ונחושה, שעיקרה "סירוב להתכופף", תוך כדי הפעלה של עוצמה צבאית ניכרת. גם זו מקילה על ההזדהות והתמיכה.

  • לפחות עד עתה מספר הנפגעים בצדנו אינו רב, ורוב הנפילות של הרקטות המשוגרות אינו גורם נזק ישיר.

  • קיימת הפעם תחושה שעזיבת הבית המותקף ביישובי הצפון מובנת ולגיטימית. בניגוד למקרים בעבר, אין מתייחסים עתה אל העוזבים כאל "עריקים", אלא כאל כאלה המבטאים גישה רציונאלית. בסקר שבוצע באתר האינטרנטmsn , שהקיף יותר מ-1,600 משיבים, גרסו 90.5%, כי יש להבין את אלה הנוטשים את בתיהם בצפון בגלל הפגזות חזבאללה. ביטוי נאמן לגישה זו נתן חבר הכנסת הפרופ' שלמה ברזניץ, מומחה למצבי לחץ, באומרו (הארץ, 20 ביולי) כי "צריך מאוד להיזהר כשמדברים על זה שאסור שאנשים יתפנו... אם מישהו גר באזור תחת איום והוא יכול, במאמץ קטן, לעבור למקום אחר בעורף, זה אחד הדברים הרציונאליים ביותר לעשות. לא צריכה להיות לזה שום סנקציה חברתית... להיפך. צריך לעודד את זה".

אלא שנראה כי התחושה הנוכחית של חוסן לאומי היא סובייקטיבית במידה רבה ואולי אף מתעתעת, אם לא מניפולטיבית. היא עלולה לפנות מקומה, במהירות יחסית ועם שינוי חלק מהנסיבות, למועקה, לאכזבה ולתסכול, ובעקבותיהם לביקורת ולהתנגדות. כאן משתלב המאמץ הצבאי במידה רבה עם הזירה הפנימית. הצלחות ברורות בשדה המערכה הצבאית, בעיקר אם היקף האבידות לא יגדל באופן ניכר, יקרינו על עוצמת החוסן הפנימי. העדרן עלול להקרין גישה הפוכה.

אין ספק שההנהגה הישראלית מודעת היטב לבעייתיות זו. מכאן הצורך לייצר הצלחות נראות, ברורות ומהירות בשדה הקרב, וגם הצורך לגרום לירידה משמעותית בהיקף תקיפות הטילים על העורף הישראלי. מבחינה זו הזמן אינו משחק לטובתנו. מגמת חזבאללה לחולל מלחמת התשה ממושכת מייצרת את היפוכה בצד הישראלי. שעון העצר כבר מתקתק. אולי לא כבעבר בזירה הבינלאומית, שבה מפגינה בינתיים ארה"ב תמיכה חד-משמעית בישראל, לרבות בסוגיית משך הלחימה. אולם שעון זה עלול לתקתק ביתר שאת דווקא בזירה הפנימית, שבה כבר אפשר להבחין בניצנים של עייפות וחולשה, כמו גם של ביקורת וויכוח ציבורי, בעיקר בעיתונות הכתובה.

ממשלת ישראל יכולה לעשות יותר לחיזוק העורף האזרחי. ברור כי הבסיס מוכרח להיות ההישגים הצבאיים, ובעיקר אם יתלווה לאלה סיכוי של ממש להסדר מדיני נאות, היוצר סיכוי לשקט לטווח ארוך בגזרה הצפונית. במלים תומכות ומתפעלות מחוסנו של העורף לא יהיה די לאורך זמן. הממשלה יכולה וצריכה לרכז מאמץ ממוקד להתמודדות מערכתית עם המצוקות ביישובי הצפון. במידה רבה יש כאן צורך בשני מאמצים לאומיים מקבילים: צבאי, בהובלתו של צה"ל; ואזרחי, בהובלה של גורם ממלכתי בכיר ביותר, שיהיה אחראי על ניהול המערכה הפנימית של חיזוק העורף.

במסגרת מאמץ זה יש צורך בשיפור מיידי של מערך ההתגוננות האזרחית, לרבות במגזר הערבי, בתגבור המערכת הסוציו-פסיכולוגית ביישובים הנפגעים, במימוש קרוב של תוכניות כלכליות נקודתיות לנפגעים במעגלים השונים, לרבות הסדר חוקי לפיצוי הנפגעים, כמו גם בחיזוק המערכות המוניציפאליות, שעליהן מתבסס השירות הפרטני. כבר במקרים קודמים הוכח הקשר הישיר בין הדאגה המערכתית לפרט ובין החוסן הציבורי, הנראה שוב כמרכיב חיוני כל כך להצלחה גם בעימות הנוכחי. החוסן הלאומי הוא אומנם מושג מופשט. אך ההשקעות בבנייתו מוכרחות להיות ממשיות ונראות.

תאריך:  31/07/2006   |   עודכן:  31/07/2006
מאיר אלרן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פתיחת המלחמה: המלחמה הזאת באה על הממשלה בהפתעה. מדובר בממשלה חדשה, לא רק במשמעות סמנטית, שכן לאחר בחירות כלליות מוקמת על-פי חוק ממשלה חדשה. מדובר בממשל חדש באופן המהותי ביותר. השלישייה המובילה את הממשלה בתחומי החוץ והביטחון אף היא חדשה בתפקיד. ראש הממשלה הנו אזרח חסר ניסיון צבאי, שאמנם כיהן בכמה ממשלות, ובשלוש השנים האחרונות אף שימש ממלא-מקום לראש הממשלה, אך הוא לא היה מעורב עד עתה בניהול פעילות ביטחונית. שר הביטחון הנו פוליטיקאי נטול כל ניסיון בתחום הביטחוני או המדיני ומעולם לא כיהן כשר או אפילו כחבר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. שרת החוץ גם היא חדשה יחסית בתפקיד ובעבר לא היתה מעורבת באופן מעמיק בתחום זה.
31/07/2006  |  יהודה בן מאיר  |   מאמרים
חנן ומירב לוי רכשו ממשה פחימה מכונית מסוג מיצובישי סופר לנסר מספר רישוי 57-211-20. היה זה הרכב הראשון שבני הזוג לוי קנו אי פעם. הם הקפידו על קלה כחמורה. הם בדקו את הרכב במכון טכנו טסט. לאחר מכן בדקו את נתוני הרכב בבנק הדואר. הבדיקות העלו כי הרכב כשר.
31/07/2006  |  עו"ד חיים קליר  |   מאמרים
ילדת הפלא של הפוליטיקה שלנו מתגלה מיום ליום ככישלון מהדהד. בימים אלו של טירוף מערכות אתה מזפזפ בין הערוצים השונים וכלום. הגברת נפקדת. הייתכן ששרת החוץ איננה מבינה שאחת החזיתות החשובות במלחמה האיומה הזו היא מסך הטלוויזיה? היא מבינה זאת, אין ספק.
31/07/2006  |  עו"ד יוסי דר  |   מאמרים
מי יכול היה להעלות על הדעת שיהודים ירוצצו גולגלות ליהודים? מי יכול היה להעלות על הדעת ששוטרים יהודים יתנהגו כבהמות כלפי נשים ונערות? מי יכול היה להעלות על הדעת שהמשטרה והפרקליטות יחפו על הפושעים האלה? מי יכול היה להעלות על הדעת ששרה בישראל תגיד שרציחת יהודיים בידי ערבים היא מעשה לגיטימי אם היהודי הוא חייל בצבא היהודי? מי יכול היה להעלות על הדעת שממשלה יהודית תהרוס יישובים יהודיים ותתן חלק מארצנו לצורר הערבי? מי יכול היה להעלות על הדעת שהממשלה היהודית לא תכין דיור ועבודה למגורשים אלא תעשה הכל כדי לפורר את הקהילה היהודית, המשפחה היהודית, והפרט היהודי?
31/07/2006  |  ד"ר גדעון ארליך  |   מאמרים
לאחרונה אירעה התרחשות נוספת וחשובה בסוגיית החיוב במס ערך מוסף של קבלנים/יזמים בגין היטלי ואגרות פיתוח (להלן: היטלי פיתוח). למעלה מעשר שנים עוסקים בתי המשפט בישראל בשאלת חיובם של יזמים ורשויות עירוניות במס ערך מוסף בגין היטלי פיתוח. השאלה העיקרית בה דנו בתי המשפט הינה בדבר חליפין של פיתוח שטחי הרשות בתמורה לויתור על היטלים ואגרות המוטלים עליו.
31/07/2006  |  עו"ד אברהם אלתר  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il