|
קירור קרוב לאפס [צילום: עומר שביט]
|
|
|
|
|
עונת קטיף התפוחים בגליל ובגולן נמצאת בשיאה, ומנתוני החברה לפיתוח הגליל מתברר כי חלה עלייה של 20% במכירות לשבוע מעתה ועד ראש השנה וסוכות; אם בשבוע רגיל עומדת צריכת התפוחים על 2,000 טון, לאורך תשרי הצריכה גדלה ל-4,500 טון. השנה צפוי יבול של 120 אלף טון תפוחים, עלייה של 15% לעומת השנה שעברה, וזאת למרות השנה השחונה שחלפה על ישראל.
בעשור האחרון הוכפל יבול התפוחים מ-60 אלף טון ל-115 אלף טון. "המשמעות של הכפלת יבול התפוחים באה לביטוי בהתמקצעות והתארגנות משופרת בתחום גידול הפרי במטע - תוך דגש על חסכון במים", אומר ראש שולחן התפוח במועצת הצמחים, עמוס לוין. 80 אלף טון תפוחים יאוחסנו בקירור בצפון "באוויר מבוקר" שמאריך את חיי המדף של הפרי ומאפשר את שיווקו כל השנה. השנה ישנה כוונה לחדש שוב את ייצוא התפוחים למדינות שונות באגן הים התיכון - כולל לסוריה ולעזה, בהיקף של 5,000 טון.
95% מיבול התפוחים בארץ גדלים בגליל ובגולן, ומטעי התפוח בארץ משתרעים על שטח של 42 אלף דונם. השנה נראה בשווקים זנים צבעוניים חדשים שהובאו מאירופה וארה"ב כמו גאלה, פינק ליידי, ברייברן, פוג'י ו-גוני. הזנים הותאמו לתנאי הגידול ולמזג האוויר בישראל, ובמסגרת מחקר ופיתוח שופרה איכות ועסיסיות התפוח, פותחו מודלים יישומים לחיסכון במים ולדישון, הוקטנה השפעת מכות השמש לצד חיסכון במים - ופותח נושא ההדברה הביולוגית. התפוח הוא הפרי הנצרך השכיח ביותר בארץ ובעולם, וצריכתו בישראל מגיעה לממוצע של 22 קילוגרם לשנה לנפש.