|
כל אבות המזון [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
|
|
|
|
|
כמעט עשרת אלפים ילדים מתחנכים במעונות "אמונה" ברחבי הארץ. עם הסרת איום השביתה של המעונות הציבוריים, ימצאו הילדים האלה החל ביום המחר, יום פתיחת שנה"ל, כי נעשתה מהפכה תזונתית ב-135 מעונות היום של "אמונה". טיגון - אאוט (OUT), אידוי - אין (IN). סוכרים - מחוץ לתפריט, דגנים מלאים - בפנים. אוכל תעשייתי או מעובד - נשאר מחוץ לתחום!
על-פי ההנחיות החדשות, עיקר התזונה במעונות "אמונה" יושתת על ירקות, פירות, דגנים מלאים ומזון עשיר בסיבים. אוכל מעובד, עתיר בפחמימות מזוקקות, בשומנים רוויים ובסוכרים יהיה בבחינת בל ייראה ובל יימצא. ככל האפשר, יומעט השימוש בטיגון ותינתן עדיפות לשיטות בישול מגוונות, כמו אידוי ואפייה.
בתפריטים החדשים - המחולקים מראש, בחוברת נאה וצבעונית, לכל הורי הילדים - מושם דגש, כאמור, על תכולת כל אבות המזון החיוניים, על-מנת חלבון נכונה ועל הפחתה משמעותית של שמן וסוכרים.
מנהלת האגף לגיל הרך, רבקה קליין, דיווחה שכל צוותי המעונות "מיישרים קו" עם הפרויקט לאחר שעברו הדרכה מקיפה בנושאי תזונה נכונה ובריאה והתנסו בתכנון ובהכנה של מתכונים המתאימים לילדים. מהפכת "המעון הבריא" מתבססת על ניסיון מחקרי, וכן על בדיקות ומעקב מקצועי בן כשנה, אותם ערכה עבור רשת "אמונה" ד"ר הגר שפר, מומחית לתזונת ילדים ומחברת הספר: "מה ילדים צריכים לאכול".
"זהו צעד קטן לקראת שינוי גדול מאוד", מדגישה יו"ר "אמונה", ליאורה מינקה. "כמו כל שינוי, גם את המהפכה הבריאותית הזאת, שאנו מייחסים לה חשיבות רבה, נבצע בהדרגה ובאופן מקצועי, מבוקר ומושכל. נשתדל מאוד להפוך את הילדים ואת ההורים לשותפים בתהליך, כדי שבסופו של דבר הוא ישפיע גם על משפחותיהם ועל סביבתם. ארוחות מגוונות ומאוזנות מהוות מרכיב חשוב בבריאות הילדים, חיוניות להתפתחותם התקינה ולמיצוי כושר החשיבה והריכוז, ואין כמו תקופת הילדות כדי להקנות להם מודעות והרגלי תזונה נכונים. השאלה היא לא רק מה אוכלים, אלא גם מה מחליטים להרחיק אל מחוץ לתחומי המעון ולא לתת לילד להכניס לפה".
לצד השינוי בהרכבי הארוחות, כוללת תוכנית "המעון הבריא" גם שיחות, תחרויות ופרסים, לעידוד המודעות לנושאי בריאות ומניעת מחלות, להקניית הרגלי ניקיון, עצמאות ואכילה נכונה, וכמצופה מרשת מעונות של תנועת האישה הדתית-לאומית בישראל - גם לימוד ברכות המזון.