ברבים המחקרים שנערכו על פולי הסויה, שמשבחים ומפארים את שמה של אותה קטנית קטנה, זהובה, אחת המסקנות היתה, שמזונם הבסיסי של תושבי המזרח הרחוק כלל סויה, והם הרעיפו בשבחיו וטענו שהסויה הוא אחד הגורמים הבסיסים למניעת מחלות.
הסויה היתה בשימוש הסינים במשך אלפי שנים. במהלך השנים הרבות הללו הסינים עברו מהפכות, רעידות אדמה, משברים כלכלים, שנות בצורת, רעב, ומלחמות. הם שרדו את כל אותן השנים בעיקר בזכות הסויה. בסין פולי הסויה נחשבים למזון בסיסי, תינוקות, איכרים וגם נהגי הריקשות, ניזונים מסויה למען בריאותם וחוזק גופם.
הסויה יכול להחליף בקלות את מוצרי הבשר, החלב והביצים. הפולים מכילים את כל מרכיבי המזון הנחוצים להישרדות, הקיימים בחלב, בשר וביצים, ללא האנטיביוטיות, הורמונים וכימיקלים אחרים הניתנים לפרות, לתרנגולות ולדגים. במהלך העשורים האחרונים הסויה התאקלמה במערב והפכה לאחת מתגליות התזונה החשובות ביותר של המאה ה-20. שלא כמו הפול והחומוס, השעועיות והאפונים, שגם הם עשירים במרכיבים תזונתיים דומים, הסויה נמצאת בשימוש רחב של מזונות שונים ומגוונים.
אם היינו מוציאים מהדיאטה של אנשי המערב את הבשר, החלב והביצים, התוצאה הייתה תת-תזונה, עקב מחסור בחלבונים. אבל הסינים, תחת אותו מצב אמצו את הסויה וחיים חיים בריאים יותר. ההיסטוריה מוכיחה שהסויה הוא מזון שיכול להחליף בקלות בשר, חלב וביצים ובנוסף הוא בעל ערכים רפואיים רבים, שאינם קיימים במזון מהחי.
הסויה עשירה בחלבון יותר מקטניות אחרות כגון שעועיות עדשים ואפונים. בקמח סויה ישנם רק 2% עמילן, כאשר בקמח דגנים העמילן הוא המרכיב המרכזי. כמות הסידן בסויה היא פי-עשרים מתפוח-אדמה, פי-עשר מכמות הסידן הנמצאת בחיטה, פי-חמש מביצים ופי-שניים מחלב. בחצי קילוגרם של קמח סויה ניתן למצוא אותה כמות חלבונים הנמצאת בקילוגרם בשר, ובסויה אין שומנים רווים וכולסטרול. החלבון בבשר עולה פי-חמישה מהחלבון בסויה. אך החשוב מכול, בסויה יש את הצ'י, כוח החיים, שאינו קיים בבשר, חלב וביצים. בהכנת חלב סויה אנו משמרים את הצ'י-כוח החיים, מפני שאין אנו מבשלים את הפולים אילה רק משרים אותם במים.
בנוסף להיותה מזון עשיר ובריא הסויה משרתת גם כתרופה לאולקוס בקיבה ובמערכת העיכול, למחלת הסוכרת וסרטן, וכמו כן למחלות כבד, כליות ושלפוחית השתן. הסויה מתעכלת בקלות, אינה מחמיצה במערכת העיכול, בעלת השפעה בסיסית על הגוף וגם עשירה במינרלים. רבים משלמים מחיר יקר לחלב עזים, כאשר חלב סויה יותר טוב לצריכת האדם, ואין בו את הזיהומים שיש בחלב מהחי.
מרפאים טבעיים ואלטרנטיביים אימצו את הסויה בכדי לטפל ברירית רחם תועה (Endometriosis) ובעיות אחרות, במיוחד בסרטן השד שקשור להורמון אסטרוגן. התמיכה הרבה שהסויה מקבל נקשרת לשתי תרכובות צמחיות שדומים לאסטרוגן, גניסטין (Genistein) ודאידזין (Daidzein). שני הפייטו-אסטרוגנים הללו מונעים מהגוף לספוג את האסטרוגן הרעיל ולהסתובב בחופשיות במחזור הדם. הם לוקחים את מקומו של האסטרוגן הרעיל, ומתמזגים בתאים המיועדים לאחסנת ההורמון ומונעים מהאסטרוגן הרעיל מלהתמזג לאותו תא.
תרופות אסטרוגן אמורות להגן מפני התדלדלות הסידן מהעצם וגם למנוע התקפי לב, אבל הן מעלות את הסיכוי לחלות בסרטן השד. לעומת זאת גניסטין (Genistein), אסטרוגן צמחי שנמצא בקטניות מעולם לא העלה את הסיכון לחלות במחלת הסרטן או להזיק לגוף.
בנוסף, המרכיבים בסויה יכולים להועיל לתסמונת שלפני המחזור. מחקרים מראים שנשות המזרח הרחוק סובלות פחות מנקבוביות העצם (Osteoporosis) מנשות המערב, אוכלות הבשר. אחד המחקרים מצביע על צריכת בשר שגורמת להפריש כמות גדולה של סידן בשתן, לפיכך צריכת בשר לא רק גורמת לאיבוד סידן אילה להיווצרות של אבנים בכליות.
בנוסף לכל התכונות התזונתיות והבריאותיות שבסויה הקטנית בעלת תכונות נוגדי-חמצון ומגנה על הגוף באופן משמעותי מזיהומים סביבתיים. עלינו לאמץ את הסויה כמזון, ולהחליף את מוצרי החלב למיניהם במוצרי סויה. עלי לשים את הדגש שגם המוצרים הללו, העשויים מסויה יכולים להיות מתועשים ללא רוב המרכיבים הבריאותיים. לכן, בכדי ליהנות מכל התכונות הנפלאות שבסויה עלינו לבחור במתכונים שמשלבים חלב סויה טרי ושאריות הפולים הכתושים.
______________
כותב המאמר בעל תארי Ph.D., M.H., N.H., מרפא טבעי, רוקח צמחים ותזונאי קליני על טוהרת הטבעונות.