|
מסתתר בצ'יפס... [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
צמצום צריכת סוגי מזון מטוגן עשוי לעזור בהורדת כמות כימיקל מסוים בתזונה שעלול לגרום לסרטן. כך לדברי גורמי בריאות אמריקנים רשמיים.
הכימיקל - אקרילמיד - יכול להיווצר במזונות מסוימים - כולל תפוחי אדמה, דגני בוקר, קרקרים ולחמים, פירות מיובשים וקפה - במהלך תהליכי בישול בטמפרטורות גבוהות כמו טיגון ואפייה. אקרילמיד נמצא ב-40% מהקלוריות שצורך אדם אמריקני ממוצע, על-פי נתונים של איגוד יצרני המכולת.
התגלה כי רמות גבוהות של אקרילמיד גורמות לסרטן בבעלי חיים, ממצא ששכנע מדענים להאמין כי הכימיקל כפי הנראה יכול לגרום להתפתחות סרטן גם בבני אדם. כך על-פי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA).
באופן כללי, אקרילמיד מצטבר בדרך כלל בבישול ממושך או בטמפרטורות גבוהות. הרתחה ואידוי מזונות בדרך כלל אינם גורמים להיווצרות אקרילמיד.
לאור העובדה שהוא כה שכיח במזונות רבים, לא תמיד ניתן לצמצם את כמות האקרילמיד בתזונה. יחד עם זאת, ישנם דברים שאפשר לעשות כדי להפחית את כמות האקרילמיד אותה אתם ובני המשפחה שלכם צורכים.
הנה מספר טיפים:
- כשאתם מטגנים צ'יפס קפוא, הקפידו על המלצות היצרן בהיבט של זמן וטמפרטורה והימנעו מבישול יתר, השחמה או פריכות יתר.
- אם אתם בעניין של טוסטים, הקפידו שפרוסות הלחם ישחימו לצבע חום בהיר ולא כהה. אל תאכלו את האזורים השרופים.
- בשלו מוצרים מתפוחי אדמה עד למצב בו תפוחי האדמה יצהיבו אך לא ישחימו. אזורים חומים נוטים להכיל כמות רבה יותר של אקרילמיד.
- אל תאחסנו תפוחי אדמה במקרר משום שהקירור עלול להעלות את רמות האקרילמיד במהלך הבישול. שמרו על תפוחי האדמה מחוץ למקרר במקום חשוך וקריר, כמו ארון או מזווה.
האקרילמיד נמצא בסביבה מאז שבני האדם החלו לבשל, לצלות או לטגן מזונות. אך רק בעשר השנים האחרונות מדענים גילו לראשונה את הימצאותו של הכימיקל במזון.
מאז, ה-FDA חוקר את ההשפעות של האקרילמיד כמו גם את האמצעים הפוטנציאלים להורדת כמותו.