הטיפול בעודפי מזון, צמצומו, הצלתו מאבדן - והעברתו לנזקקים, כלל לא נמצא בבסיס תקציב המדינה, כך עלה (יום ג', 12.1.16)) בוועדה לביקורת המדינה.
מנתונים של דוח חדש של "לקט-ישראל" עולה כי אובדן המזון בישראל הוא כ-2.5 מיליון טון לשנה, שווה ערך ל-18 מיליארד שקלים, שהם 615 שקלים למשק בית לחודש. זאת בעוד העשירון העליון מוציא 1,400 שקלים לחודש לנפש על מזון, העשירות התחתון מוציא 250 שקלים בממוצע. יו"ר הוועדה,
קארין אלהרר ציינה את אי-הבהירות לפג תוקף, מחסור במאגר נתונים ברור וידידותי - ובעיקר חוסר-מדיניות ממלכתית בעניין.
היקף זריקת המזון בישראל - לא דומה למדינות ה-OECD
יוכבד אילוז, נציגת משרד הרווחה תיארה 41 מיליון שקלים המוענקים מדי שנה כסיוע לעמותות מזון, ואילו דב טשרניחובסקי, נציג המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, העיר כי להיקפי זריקת המזון בישראל אין דומה בשאר מדינות ה-
OECD. אלי גורדון, מנהל שירותי המזון במשרד הבריאות, סיפר על חוק חדש המעניק לשר הבריאות סמכות לקבוע תקנות להעברת המזון מהיצרנים לעמותות, ואושר במסגרת חוק ההסדרים לפני כחודש.
לדברי ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (
ישראל ביתנו) היא מקדמת חקיקה בנושא, "כי לצערי הממשלה עד היום לא נכנסה לעומק - למרות אמירות ברורות של
מבקר המדינה. אם החקלאים מתקשים לפנות מהשטח את הפירות והירקות שעדיין טובים - צריך לבוא ולעזור להם, החיסכון בעלויות יסייע לכולם".
גידי כרוך, מנכ"ל "לקט ישראל", העמותה המרכזית העוסקת בהצלת מזון וחלוקתו לנזקקים, הדגיש את חשיבות החוק לעידוד הצלת המזון שיידון בקרוב בוועדת השרים לחקיקה, ואת שיפור והתרחבות שיתוף הפעולה עם צה"ל המעביר 31 אלף ארוחות חמות מדי חודש. הוא קרא לחייב רשויות ממלכתיות לתרום את עודפי המזון שברשותם.
ערן ויינטרוב, מנכ"ל "לתת", סיפר על מספר שיתופי-פעולה מתפתחים עם רשתות מזון גדולות, אך גם הוא מתח ביקורת על היעדר מדיניות ממשלתית, מחסור בתקציב להצלת מזון, מחסור בעידוד הצלה שכזו במבחני-התמיכה לעמותות ע"י משרד הרווחה והעיכוב בהקמת מיזם לאומי לביטחון תזונתי שיקבע מדיניות, הנחיות, תבחינים ופיקוח.
סא"ל דנה שטיינפלד, נציגת צה"ל, סיפרה כי מתחילת הפעילות תרם צה"ל 315 אלף ארוחות, כאשר ארבעים יחידות תורמות מזון מדי חודש, וכל שנה מתווספות ארבעים נוספות. גם סנ"צ
אלי כהן, ראש מדור מזון במשטרה, סיפר על נוהל חדש לתרומת מזון ע"י תחנות המשטרה.
נציגת משרד המשפטים לימור תוסיה-כהן הביעה חשש כי מזון שאמור להיתרם לנזקקים, יישמר ע"י בעליו באיכות ירודה יותר, ולעומתה רון פורת, נציג מכון וולקני במשרד החקלאות אישר כי סקר שנערך לאחרונה על ידם, אישר לחלוטין את נתוני "לקט-ישראל", על היקף אבדן המזון בארץ.