|
סכנה בעופות [צילום: משה שי/פלאש 90]
|
|
|
|
|
טחינה ומדגנים אינם המוצרים היחידים שמגיעים לצלחת עם סכנה לזיהום. עיתונאי
חיים ריבלין פרסם בחדשו2 כי במסמך רשמי נכתב שמשחטות העופות בארץ משווקות עופות נגועים בחיידק הסלמונלה כחלק ממדיניות - בזמן שאותו בשר נפסל לייצוא לאירופה.
המידע התברר במהלך תביעה שהוגשה לאחר "תחקיר הביצים", ששודר בערוץ 2 בחודש דצמבר האחרון: בתחקיר סיפרו פקחים מהשירותים הווטרינריים לפעילת ארגון "אנונימוס" על ליקויים חמורים ונהלים מקלים.
בעקבות התחקיר, הגיש עו"ד גלעד הלר בקשה לתביעה ייצוגית נגד המשחטות הגדולות בארץ. אחת מהן, "עוף הגליל", השיבה בחוות דעת של ד"ר אליעזר נילי, עד לפני כמה שנים מנהל הפיקוח על המוצרים מהחי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות - מי שהיה אחראי לכל מערך המשחטות עד לפני שלוש-ארבע שנים.
בחוות הדעת אישר נילי כי אכן מדובר במדיניות מוכרת בארץ: "פסילת משלוח בשר לייצוא לקהילה האירופית, עקב זיהוי נוכחות סלמונלה ברמה של מעל 10%, אינה מחריגה את המשלוח לשיווק בישראל, בה, לצערנו, הרמה הממוצעת המותרת גבוהה יותר".
משרד
מבקר המדינה המליץ לפני מספר חודשים למשרד הבריאות לשנות את המדיניות, להחמיר את אמות המידה - ולסמן אזהרות על גבי האריזות של המוצרים הנגועים בחיידק, על-מנת לעדכן את הציבור.
העדויות בתחקיר חשפו כי כשבמפעל מגלים עופות עם חיידקים מחוללי מחלות בבני אדם - העופות נפסלים לשיווק בחו"ל אך מועברים לשוק הישראלי.