|   15:07:40
דלג
  טליה לביא  
תזונאית קלינית מי עדן
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
כל מה שצריך לדעת על הפסקת הריון
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח

קפוא יותר טרי מטרי

היכולת לאחסן ירקות טריים בתנאים המאפשרים שיווק לכל אורך השנה, מאפשרת אומנם זמינות מרבית בכל העונות, אך הירקות שאוחסנו זמן ממושך, מאבדים במידה משמעותית את תועלתם הבריאותית
21/09/2009  |   טליה לביא   |   מאמרים   |   תגובות
ירקות קפואים - בריאים יותר [צילום: AP]


ירקות טריים - דרך ארוכה מהקטיף עד לצלחת

בעת הקטיף נמצא הצמח בשיאו - כל הרכיבים החיוניים לצמיחתו והגנתו מצויים בו בכמות המרבית. מרגע הקטיף ואילך, רכיבים אלה נהרסים בירק, כשמידת האובדן של הערכים התזונתיים תלויה במשך האחסון ובתנאיו.

מרבית הירקות המשווקים כטריים עוברים 7-3 ימים של אחסון והובלה מעת הקטיף ועד לצריכה הביתית. בבדיקות שנערכו נמצא, כי אובדן ויטמין C הגיע בכמה סוגי ירקות עד 14.2% ביום בתנאי אחסון ללא קירור ועד 10.8% ביום בקירור (בשבעת הימים הראשונים שלאחר הקטיף).

טיפים להעשרת התפריט היומי בירקות

  • דאגו לכך שהירקות יימצאו במקום זמין ונראה לעין;

  • דאגו למלאי של ירקות קפואים;

  • שלבו בארוחת הערב ירקות מאודים;

  • רצועות מלפפון, פלפל או גזר יכולות להיות חטיף זמין;

  • מתעצלים לחתוך? ממהרים? השתמשו בסלט הנמכר כשהוא שטוף וחתוך;

  • הוסיפו חופן ירקות לסנדביץ' או לפיצה, למשל פיצה עם ברוקולי, פלפל או תירס;

  • הוסיפו ירקות טריים או מוקפאים לפסטה, לנודלס או לחביתה;

  • העשירו את המרק באפונה, בתירס או בשעועית מוקפאים;

  • הוסיפו ירקות לקציצות ולמלית של ממולאים שונים;

  • מלקט ירקות מוקפאים אפשר להכין תוך דקות מרק, פשטידה או תבשיל מוקפץ;

  • חטיפי ירקות נפלאים להגשה ולאירוח, עם מטבלים או גבינות.

ירקות מוקפאים - בקיצור ולעניין

מהשוואה בין ירקות טריים בעת הקטיף, לירקות בעת השיווק ולירקות מוקפאים עולה בבירור התמונה הבאה:

ירקות מוקפאים בשיטת ה-Fast Freeze דומים יותר בתכולתם לירקות טריים בעת הקטיף, זאת בשל סמיכות תהליך ההקפאה לקטיף. בנוסף לכך, ירקות מוקפאים עולים בערכם התזונתי על ירקות המצויים בשוק ובסופרמרקט, אשר מאבדים תרכובות חיוניות במהלך האחסון מזמן הקטיף ועד לשיווק.

יתרונות תזונתיים אלה של הירקות המוקפאים על-פני הירקות הטריים, קיימים למרות שהירקות המוקפאים עוברים תהליך קצר של חליטה בקיטור, שפגיעתו מינימלית ופחותה מזו שנגרמת מאחסון, אף אם הוא בקירור ולמשך ימים ספורים בלבד. יותר מכך, תכולת כלל נוגדי-החמצון (אנטי-אוקסידנטים) לא רק שאינה נפגעת, אלא אף עולה בחלק מהירקות כתוצאה מהחליטה.

  • ירקות מוקפאים עוברים תהליך של חליטה והקפאה שעות ספורות לאחר הקטיף, לעומת ירקות טריים, הנמכרים בשוק או במרכולים ימים לאחר הקטיף;

  • תכולת נוגדי-החמצון (אנטי-אוקסידנטים) גבוהה יותר בירקות מוקפאים בהשווה לטריים;

  • החליטה בקיטור משמרת טוב יותר מינרלים וויטמינים מסיסים במים מאשר החליטה במים;

  • החליטה מאפשרת קיצור זמן הבישול ולכן הפחתה של אובדן הוויטמינים;

  • במהלך הקפאה ממושכת, אין שינוי בהרכב ובזמינות של אבות מזון ותרכובות פעילות בירק;

  • ירקות מוקפאים נקיים וזמינים להכנה מהירה;

  • ירקות מוקפאים זמינים כל השנה, כך ניתן להרחיב את מגוון הירקות הנצרכים בכל עונה;

  • ירקות מוקפאים הינם ברמת טריות ורעננות גבוהה יותר מירקות הנקנים כשהם טריים;

  • מומלץ: 5 עד 9 מנות ירק ופרי בכל יום, ירקות ב-5 צבעים.

ירקות מוקפאים - קיצור זמן בישול

ירקות מוקפאים בשיטת ה-Fast Freeze דורשים בישול קצר יותר מירקות טריים, בשל החליטה המוקדמת. לקיצור זמן הבישול יש יתרונות משמעותיים בהפחתת אובדן ויטמינים ונוגדי-חמצון בעת הבישול, בהשוואה לירקות טריים שעברו בישול.

הפשרה של ירקות מוקפאים לפני הבישול מיותרת לחלוטין, וגורמת לאובדן של ויטמין C. ההפשרה עצמה גורמת לאובדן בשיעור שנע בין 3.5% באפונה ל-15.7% בתרד. ירקות מוקפאים צריך לבשל מייד בצאתם מהמקפיא, ללא הפשרה מוקדמת. מומלץ לבשל בכמות מינימלית של מים, ולמשך זמן קצר.

כיצד מקפיאים ירקות?

הירקות הנמכרים בשווקים כשהם מוקפאים בשיטת ה-Fast Freeze מגיעים מן השדה ישר למפעל ההקפאה. שם הם עוברים תהליך קצר של הכנה להקפאה, אשר מלבד רחיצה, קילוף, חיתוך ומיון אופטי, כולל גם שלב קריטי של חליטה.

החליטה היא בישול קצר של הירקות במים רותחים או בקיטור, שמטרתה להרוס תרכובות העלולות לגרום לקלקול הירק. מייד לאחר החליטה, עוברים הירקות הקפאה מהירה, תוך דקות ספורות, בטמפרטורה של מינוס 30 מעלות צלזיוס.

השפעת החליטה על הערכים התזונתיים

החליטה (בישול קצר של הירקות במים רותחים או בקיטור) תורמת גם לקיצור משך הבישול במטבח הביתי ולקבלת צבע עמוק ויפה של הירק. לכל ירק, הצירוף האופטימלי של זמן וטמפרטורה של החליטה, המאפשר שמירה מקסימלית על ערכו התזונתי.

מחקרים שבדקו את ההשלכות של הטיפול בחום, בעיקר של חליטה, המתאפיינת במשך זמן קצר מאוד, מעידים על הגברת הזמינות של כלל התרכובות נוגדות-החמצון (אנטי-אוקסידנטיות) ועל פגיעה מינימלית בתכולת הוויטמינים.

השפעת ההקפאה על שימור ויטמינים

הירקות המוקפאים בשיטת ה-Fast Freeze עוברים מטמפרטורת חליטה לטמפרטורת ההקפאה תוך זמן קצר ביותר, ויש לכך השלכות משמעותיות על שימור הוויטמינים.

להקפדה על שמירת טמפרטורת ההקפאה בכל תהליך האחסון והשיווק חשיבות עליונה, לא רק כדי לשמר את הוויטמינים, אלא גם למניעה של כל הפשרה, ולו חלקית, העלולה לגרום לקלקול הירק ולהרס המרקם שלו.

תכולת סיבים בירקות מוקפאים

השפעת החליטה וההקפאה על תכולת הסיבים בירק הינה מינימלית, ובחלק מהמחקרים אף נצפית עלייה קלה בתכולת הסיבים הבלתי מסיסים לאחר החליטה וההקפאה.

תכולת מינרלים בירקות מוקפאים

ככלל, תכולת המינרלים שבירקות אינה מושפעת מתהליך החליטה וההקפאה. עם זאת, ייתכן אובדן מועט של מינרל מסוים בירק ספציפי, אך כאמור המגמה אינה אופיינית לכלל המינרלים ולכלל הירקות.

פעילות נוגדת-חמצון בירקות מוקפאים

במחקר שהתקיים בפינלנד, נבדקה השפעתן של חליטה והקפאה ממושכת על תרכובות פעילות בכ-20 סוגי ירקות, אשר מקובל להקפיא. מפתיע היה לגלות שתכולת נוגדי-החמצון (אנטי-אוקסידנטים) ובמיוחד של הקארוטנואידים, אותן תרכובות צבעוניות שהן בעלות השפעות בריאותיות רבות, עלתה בתהליך ההקפאה.

מחברת המאמר הינה דיאטנית קלינית ויועצת תזונה לסנפרוסט
תאריך:  21/09/2009   |   עודכן:  21/09/2009
טליה לביא
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
המשיח הגיע לפני 16 שנה, ב-13.9.93, כשממשלת רבין-פרס-מרצ הגשימה את חלום "המזרח התיכון החדש" של שמעון פרס וחתמה על הסכם אוסלו. התקשורת מלאה בחזונות אחרית הימים כיצד נגיע בקווי רכבת אל מרחבי העולם הערבי, ניסע במכוניותינו לאירופה דרך לבנון, סוריה וטורקיה, ובדרך ננגב חומוס בדמשק. המהלך זכה לכ-80 אחוזי תמיכה בדעת הקהל.
21/09/2009  |  בעז העצני  |   מאמרים
הצליח להם עם שרון. למרות שהובסו בבחירות, זכו שונאי המתנחלים לראות במימוש האידיאולוגיה שלהם. שליטתם בתקשורת ובמערכות הצדק, דחקה את הרודן המושחת לפינה, והוא, בתמורה להגנה מפני מזוז, עלה על בולדוזר, התניע, ועקר בטירוף.
21/09/2009  |  נרי אבנרי  |   מאמרים
שכיח כי הזיכרון קצר, ולפיכך כמעט שנשכח כי בשנת 1951 כשבבחירות דמוקרטיות נבחר מוחמד מוסאדק הפופלארי כראש ממשלת אירן, הוא הלאים את חברת הנפט האנגלו-אירנית (לימים בריטיש פטרוליאום), בקשר שתוכנן היטב על-ידי הסי.איי.אי (CIA) ובתמיכת הבריטים. הוא הודח ב-1953 והשאח ריזה פאחלווי שנתמך על-ידי ארה"ב הוחזר לשלטון. השאח נחשב כרודן ומושחת במידה כזו שמעטים התפלאו כשעמו מאס בו ובפברואר 1979 הודח במהפכה החומיינית שהפכה את אירן לרפובליקה מוסלמית שיעית. במשך השלושים שנה מאז, ארצות הברית הייתה בעימות, שלעיתים נראה כמיותר, עם ממשלת אירן. מנהיגי אירן זוכרים היטב את העוינות המתמשכת הזו.
21/09/2009  |  דן בבלי  |   מאמרים
מי אחראי לאיוולת הזו? אני מדבר על המצב שבו מצויה מדינת ישראל, כאשר ישראל מכותרת מכל עבריה על-ידי ציר של מדינות וארגונים שלהם קשר הדוק עם המשטר באירן, להלן הציר האירני. אני אומר שזו איוולת, כי את הציר האירני הקמנו על עצמנו במו איוולתנו המדינית. האליטה הפוליטית הישראלית, מממשלת מנחם בגין השנייה (שעשתה את מלחמת לבנון הראשונה) - כל ממשלות ישראל, ללא הבדל מפלגתי, הן האחראיות הישירות למצב שבו אנחנו מצויים כיום.
21/09/2009  |  אלי משולם  |   מאמרים
משרד החוץ הישראלי צריך לקבל בברכה את החלק החשוב מתוך דוח גולדסטון אשר דן בגלעד שליט, ולמנף את דוח גולדסטון לשם צבירת נקודות, אשר הן כה חשובות במאבק הבינלאומי סביב סוגיית גלעד שליט, לטובת מדינת ישראל כמו גם לטובת משפחת שליט שבמצוקה.
21/09/2009  |  ד"ר אברהם בן-עזרא  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
השופט קפלן שחרר את השכל לאחר שהבין שהמשטרה מתאנה להשכל, ובכלל הוא נעצר באזור שהמשטרה ממילא חסמה ולא הייתה בו תנועה
אלי אלון
אלי אלון
כשלושה שבועות לאחר סיום מלחמת ששת הימים, הסתערו עשרות תושבים ערבים מרצועת עזה על מחנה מחסני האספקה והמזון שהיה שייך לכוח האו"ם
יוסף אליעז
יוסף אליעז
מלחמת חרבות ברזל, בצד מוראותיה, חשפה לנגד עינינו מציאות הטעונה שינוי דחוף    אנו חיים בעולם "פתוח", כפי שנוהגים לומר: "כל העולם הוא כפר אחד גדול"
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il